| |     Ћирилица | Deutsch  
Naslovna
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinasiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti

     Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za sufinasiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini.

     Prioritet za podršku prevodima na strane jezike će biti dat klasičnim delima srpske književnosti, kao i delima koja su bila zapažena u srpskoj javnosti.

     Sve detalje u vezi sa uslovima prijavljivanja možete videti na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-prevodjenja-reprezentativnih-dela-srpske-knjizevnosti-u-inostranstvu--u-2019--godini-Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu

     Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini.

Prijave su moguće do 1. marta 2019. godine, a programski prioriteti ovogodišnjeg konkursa su:
     - očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta;
     - jačanje stručnih kapaciteta u oblasti kulture pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona;
     - programi namenjeni deci i maloletnicima;
     - istraživanje, očuvanje i korišćenje dobara od posebnog značaja za kulturu i istoriju srpskog naroda koja se nalaze van teritorije Republike Srbije.
    

     Sve detalje u vezi sa uslovima prijavljivanja možete videti na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije na linku:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godiniZajednica srpskih klubova u Beču obeležila pravoslavnu Novu godinu

     Zajednica srpskih klubova u Beču, koja veliki značaj pridaje negovanju kulture i tradicije Srba koji žive u Austriji,  obeležila je pravoslavnu Novu godinu proslavom koja je održana 16. januara o.g, u "Haus des Sportes".
     Na svečanosti je, pored članova Zajednice srpskih klubova u Beču, predstavnika gradskih i državnih institucija i ostalih saradnika, prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Beču, gospodin Nebojša Rodić.

http://xleco.at/pages/7/logo_zajednica_01.gif

 Promocija knjige „Nizvodno“ autora Đorđa Sibinovića

     U prostorijama Hrama Svetog Save (Veithgasse 3, u trećem bečkom okrugu) u utorak 22. januara, sa početkom u 19 časova, održaće se promocija knjige „Nizvodno“ autora Đorđa Sibinovića. Ulaz je slobodan!Turistička organizacija Beograda na međunarodnom sajmu turizma u Beču

     Turistička organizacija Beograda (TOB) učestvovala je na međunarodnom sajmu turizma koji je od 10. do 13. januara o.g. održan u Beču.

     Na pomenutoj manifestaciji TOB, koji nastupio zajedno sa Turističkom organizacijom Republike Srpske, austrijskoj publici predstavio je ne samo turističku ponudu Beograda, već i cele Srbije, a najviše pažnje privukle su ponude za kraći gradski odmor, te krstarenja Dunavom.

Koncert povodom obeležavanja pravoslavne Nove godine

     Povodom obeležavanja pravoslavne Nove godine Ambasada Ruske Federacije u Beču i gubernator Irkutske oblasti organizovali su koncert u „Zlatnoj sali“ Musikverein-a.
     Na koncertu, koji je bio izuzetno posećen, nastupili su Bajkalski kvartet i solisti Jadranka Jovanović, Aleksej Tihomov, Vladislav Lavrik i Ana Topalović.Obaveštenje o neradnim danima!

Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Beču, zbog praznika, neće raditi sa strankama  25. i 26. decembra 2018. godine, kao i 1, 2. i 7. januara 2019. godine.

 Udruženje podunavskih Nemaca Austrije uručilo nagradu MIP Austrije K. Knajsl

     Udruženje podunavskih Nemaca u Republici Austriji (VLÖ),  dodelilo je MIP Austrije K. Knajsl nagradu „Zlatna igla“ na svečanosti koja je 19. decembra o.g. održana u prostorijama ovog Udruženja.
     Generalni sekretar VLÖ N. Kapeler je tim podovom istakao značaj koji ovo Udruženje ima za očuvanje zajednice podunavskih Nemaca u Austriji, te zahvalio na pomoći MIP Austrije na podršci koju pružaju očuvanju njihove tradicije.
     Pored brojnih gostiju, na svečanosti su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Republici Austriji Nebojša Rodić, J. Novak, zamenik ambasadora Češke, predstavnici Ambasade Poljske, predstavnici Odeljenja za kulturu MIP Austrije i dr.Kulturno-privredni susret Niša i Beča

     Srpsko kulturno prosvjetno društvo „Prosvjeta“ iz Beča organizovalo je, u subotu, 15. decembra o.g. privredno, kulturno i turističko predstavljanje grada Niša.
     Pored predstavnika Udruženja za podršku razvoja i unapređenje preduzetništva, prisutnima u sali Klavir-galerije svojom muzikom  zadovoljstvo su pričinili i vrhunski muzičar, basista Nenad Vasiljević i harmonikaš Marko Živadinović.
     Takođe, posetioci su, samo dva dana nakon prezentacije dokumentarnog filma „Oko sokolovo“ u Čikagu, imali prilike da pogledaju ovaj film o hrabrom srpskom vojniku, koji se od 1912 -1918. godine borio za svoju domovinu, a čiji je lik postao simbol srpskog vojnika u Prvom svetskom ratu.Ambasador Nebojša Rodić na događaju „Sky Talks“,

     Ambasador Nebojša Rodić učestvovao je na događaju „Sky Talks“, na kome je savezni kancelar S. Kurc govorio na temu predsedavanja Austrije Savetom EU, približavanju Zapadnog Balkana EU, te privrednim reformama Austrije, nakon čega je odgovarao na pitanja prisutnih zvanica iz diplomatskog kora, politike i privrednog života.Изложба Сафари Милице Мрвић - Izložba Safari Milice MrvićUčešće ambasadora Nebojše Rodića na Dunavskoj konferenciji u Kremsu

     Ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić prisustvovao je Dunavskoj konferenciji koja je, u organizaciji Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu i pokrajine Donja Austrija, održana 29. novembra na Univerzitetu u Kremsu.


     Na Konferenciji su, između ostalih, govorili E. Busek, predsedavajući Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu, M. R. Ungurenu, bivši premijer Rumunije, G. Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ i sadašnji generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, prof.dr M. Pavkov Hrvojević, dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i dr.

 Pohvale građana na rad Konzularnog odeljenja u Beču

     Ambasada Republike Srbije u Beču se zahvaljuje Milanu Alimpiću što je prepoznao trud koji službenici Konzularnog odeljenja u Beču ulažu u svakodnevnom radu sa strankama i nadležnim organima posebno pohvalio ljubaznost, stručnost i strpljenje konzula Marine Lozar i konzularnog službenika Dragane Milojević.

 Ambasador Nebojša Rodić na „Ambasadorskom koncertu“

     Ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić prisustvovao je „Ambasadorskom koncertu“ koji je 16. novembra o.g. održan u „Musik Verein -u“ u Beču, čime je podržao humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za projekat „Dečje selo“ za decu bez roditeljskog staranja.

     Pored brojnih ambasadora, na koncertu je prisustvovala i ministarka spoljnih poslova Republike Austrije gđa Karin Knajsl.Ambasador Republike Srbije Nebojša Rodić na konferenciji Mreže za razvoj biznisa u Jugoistočnoj Evropi - SEEBDN

     Ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić, učestvovao je na konferenciji Mreže za razvoj biznisa u Jugoistočnoj Evropi (SEEBDN – Southeast Europe Business Development Network), koja je održana 22. novembra o.g. u Diplomatskoj akademiji MIP Austrije.
     Na konferenciji na kojoj je bilo reči o perspektivi razvoja biznisa u regionu JIE, govorili su, između ostalih: Suzana Hargitai regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan, Igor Lukšić, bivši premijer i ministar finansija Crne Gore, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i dr.Sastanak ambasadora Nebojše Rodića sa poslanicima austrijsko-srpske Grupe prijateljstva u Saveznom parlamentu Austrije

Ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić, sastao se 21. novembra o.g, sa predsedavajućim i poslanicima grupe prijateljstva Srbija-Austrija u Saveznom parlamentu Republike Austrije.Izložba „Primenjena nostalgija“ u Beču

     Petnaesta po redu izložba fotografija „Primenjena nostalgija: Srbija - Austrija“, čiji su autori renomirani fotografi Magdalena Miljkov i Kristofer Mavrič svečano je otvorena u galeriji Veranstaltungsraum des Bundeskanzleramtes u Beču 19. novembra o.g. Izložbu su otvroili pomoćnik ministra za evropske integracije Tamara Delić i načelnik Odseka za kulturna dešavanja u inostranstvu ministarstva spoljnih poslova Austrije Ula Kraus – Nusbaumer.
     Izložba će biti otvorena za posetioce do 23. novembra, nakon čega će fotografije biti predstavljene i beogradskoj publici.Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u poseti Beču, 19. novembar o.g.

     Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, boravila je u Beču 19. novembra o.g, gde je na poziv kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca, učestvovala na radnom doručku sa predsednicima Vlada Zapadnog Balkana.Poseta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića Beču, 13. novembar o.g.

     Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović boravio je 13. novembra о.г. u poseti Beču, gde se sastao sa austrijskim ministrom za saobraćaj, inovacije i tehnologije Norbertom Hoferom, te posetio Agenciju za promociju istraživanja Аustrije (FFG).
     Ministar Popović je istakao da je Austrija jedan od najboljih modela koji možemo da koristimo pri izradi naše inovacione politike i strategije, kao i da su modeli koji ova zemlja primenjuje veoma slični našim, zbog čega bi u  budućnosti trebalo da  ih primenjujemo.

 Poseta predsednika Nacionalnog veća Parlamenta Austrije V. Sobotke Beogradu

     Predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Republike Austrije, Volfgang Sobotka boravi u poseti Beogradu 13. novembra o.g, gde se sastao sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković.
     Tom prilikom, V. Sobotka je izjavio da je mirna i dugoročno stabilna Evropa moguća samo kada i zemlje zapadnog Balkana pronađu put do EU, te da će Srbija biti rado viđen deo EU ukoliko nastavi da otvoreno, kao da sada, pokazuje angažman na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava.Odluka o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidad i Tobaga

     Vlada R. Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidad i Tobaga, nosioce svih pasoša koji mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju u periodu od 180 dana.
     Za Za državljane Antigva i Barbuda, Grenade i Komonvelta Dominika odluka je stupila na snagu 26.10.2018. godine, a za državljane Trinidad i Tobaga 03.11.2018.godine.Učešće ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović na 22. Evropskom forumu u Beču

    Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović boravila je 9. novembra o.g u Beču povodom učešća na 22. Evropskom forumu koji je, pod nazivom „Evropska unija kao vodeći akter za stabilnost, bezbednost i odbranu Evrope“, održan na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Austrije.
     Ministarka Joksimović je prisutne informisala o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine, te podvukla da svi akteri u regionu, ali i sama EU, moraju da budu posvećeni miru i traženju kompromisnog rešenja. Takođe, prisutnima je i ukazala koliko je Srbija ekonomski napredovala poslednjih nekoliko godina.Obaveštenje o neradnim danima!

KONZULARNO ODELJENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BEČU, ZBOG PRAZNIKA REPUBLIKE SRBIJE, NEĆE RADITI SA STRANKAMA U PONEDELJAK, 12. novembra 2018. godine.Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, koji je sačinjen u Beogradu 5. decembra 2017. godine, stupa na snagu 8. novembra 2018. godine.Poseta austrijskog kancelara Sebastijana Kurca Beogradu

     Austrijski kancelar Sebastijan Kurc boravio je u poseti Beogradu, 5. novembra o.g, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanju EU, kojom Austrija predsedava do kraja godine.
     Kancelar Kurc je izrazio uverenje da je do rešenja kosovskog pitanja u dijalogu Beograda i Prištine moguće doći, te naglasio da je stav austrijske Vlade da treba podržati svaki sporazum koji vodi ka dugoročnom rešenju. On je rekao da zvaničan Beč neće stati na put dogovoru koji dugoročno može da obezbedi mir na Balkanu.Sastanak ambasadora Nebojše Rodića i direktora „Soravija grupe“ H. Soravije u Ambasadi

     Hano Soravija, direktor „Soravija grupe“ posetio je Ambasadu Republike Srbije u Beču 31. oktobra o.g, kojom prilikom je izrazio svoju zahvalnost ambasadoru Nebojši Rodiću za orden koji mu je predsednik Republike Aleksandar Vučić svečano uručio tokom posete predsednika Austrije A. Van der Belena Srbiji, 18. oktobra o.g.Premijera filma „Južni vetar“ u Beču!

     Novi akcioni triler Miloša Avramovića „Južni vetar“ biće premijerno prikazan u Beču u petak, 9. novembra 2018. godine u bioskopu UCI Kinowelt Millenium City, sa početkom u 20 časova. Svečanu premijeru će svojim prisustvom uveličati glumci Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević i Miodrag Radonjić, kao i režiser Miloš Avramović.


     Film će takođe biti prikazan bez prisustva glumačke ekipe i u Cineplexx bioskopima u Gracu, Lincu, Salcburgu, Insbruku i Vilahu, u nedelju 11. novembra u terminu od 18 časova.


     Ulaznice za premijerne projekcije mogu se kupiti na blagajnama bioskopa, kao i on-lajn na zvaničnim bioskopskim stranicama.Beogradsko veče u Beču

     U „Muzeju literature“ u Beču, 24. oktobra o.g, održano je „Beogradsko veče“ u organizaciji Turističke organizacije Beograda i Ambasade Republike Srbije.
     Tom prilikom, predstavljena je turistička ponuda Beograda, a prezentacije su održali arhitekta gospodin Boris Podreka i glavni urbanista Beograda gospodin Milutin Folić. Glumica Narodnog pozorišta Vjera Mujović za prisutne je odigrala monodramu „Moj otac – Vuk Karadžić“.Svečana akademija povodom obeležavanja 200. godina od izdavanja Vukovog „Rječnika“

     U organizaciji Ambasade Republike Srbije i Instituta za slavistiku, u svečanoj sali Univerziteta u Beču je, 23. oktobra o.g, održana svečana Akademija povodom 200. godina od štampanja prvog izdanja Vukovog „Rječnika“.


     Svečanu akademiju su otvorili prof. dr S. Miler, zamenik dekana Univerziteta u Beču, ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić i prof. dr F. Poljakov sa Instituta za Slavistiku u Beču, a među govornicima su bili najeminentniji slavisti iz nemačkog govornog područja kao što su prof. dr G. Neveklovski iz Beča, prof. dr. G. Šubert sa Univerziteta u Jeni, prof. dr M. Okuka iz Minhena i prof. dr M. Mitrović iz Trsta, kao i predsednik Odbora Vukove zadužbine u Beogradu prof. dr B. Suvajdžić.


     Po završetku programa, Ambasada Republike Srbije u Beču priredila je ovim povodom i prijem za prisutne koji je održan u dvorani Univerziteta u Beču.Ambasador Nebojša Rodić u obilasku memorijalnih centara Mathauzen, Guzen i Bergkristal

     Ambasadorka Republike Poljske u Austriji Jolanta Roža-Kozlovska organizovala je 22. oktobra posetu memorijalnim centrima koncentracionih logora iz Drugog svetskog rata Mathauzen, Guzen i Bergkristal za ambasadore i diplomate akreditovane u Austriji.
     Tom prilikom, ambasador Nebojša Rodić položio je cveće na spomen-obeležja i zapalio sveće u pomen nastradalima tokom Drugog svetskog rata.Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković u poseti Beču

     Potpredsednik Narodne skupštine i član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku prof. dr Vladimir Marinković boravio je u Beču od 18. do 21. oktobra 2018. godine povodom učešća na „18-tom Interparlamentarnom sastanku o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti“.

     Tom prilikom prof. dr Marinković posetio je i Ambasadu Republike Srbije u Beču i u razgovoru sa ambasadorom Nebojšom Rodićem preneo svoju zahvalnost za angažovanje i pomoć Ambasade.Obaveštenje o neradnim danima!

     Zbog praznika, Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Beču neće raditi sa strankama u petak, 26. oktobra i u četvrtak, 1. novembra 2018. godine.Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova I.Dačić u bilaterlanoj poseti BečuPredsednik Republike Austrije A. Van der Belen u poseti Republici Srbiji

     Na poziv predsednika Republike Srbije A. Vučića, predsednik Republike Austrije A. Van der Belen, boravi u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji. Poseta je započela razgovorom dvojice predsednika u četiri oka, nakon čega je sastanak nastavljen u prisustvu delegacija, a u večernjim časovima predsednik Vučić priredio je svečanu večeru u čast austrijskog kolege.
     Glavne teme razgovora biće bilateralni politički i ekonomski odnosi, evropska perspektiva Srbije, kao i dijalog Beograda i Prištine. Takođe, tokom posete, planirano je da se predsednik Van der Belen susretne i sa predsednicom Vlade A. Brnabić, kao i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.NOVI KONTROLNI DOKUMENT ZA SRPSKE PREVOZNIKE

     Od dana 01.10.2018. godine srpski prevoznici dužni su da u svakom autobusu kojim se obavlja međunarodni vanlinijski prevoz putnika imaju novi kontrolni dokument – putni list, koji izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.


     Obrazac putnog lista nalazi se u prilogu Pravilnika o putnom listu za međunarodni vanlinijski prevoz putnika. Ovim Pravilnikom je predviđeno da prevoznik može da sačini spisak putnika na posebnom papiru, koji na propisan način spaja sa originalom putnog lista.ODLUKA O PRESTANKU VAŽENJA ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

     Vlada Republike Srbije je 8. oktobra 2018. godine donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša.
     Odluka stupa na snagu 17. oktobra 2018. godine. Od tog datuma  državljanima Islamske Republike Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije, viza  је  potrebna.

 Poseta državnog sekretara M. Filipović i pomoćnika ministra rudarstava i energetike J. Simović Beču, 8-10. oktobra

     Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović i pomoćnik ministra rudarstva i energetike Jelena Simović, boravile su u Beču od 8. do 10. oktobra povodom učešća na sastancima Energetske zajednice.

    U okviru posete Beču državni sekretar Filipović i pomoćnik ministra Simović posetile su i Ambasadu Republike Srbije gde su se sastale sa ambasadorom Nebojšom Rodićem.Najava obeležavanja 200 godina od štampanja Vukovog rječnikaAmbasador Nebojša Rodić na prijemu povodom Dana ujedinjenja Nemačke

     Ambasador Nebojša Rodić prisustvovao je prijemu povodom Dana ujedinjenja Nemačke, koji je održan 2. oktobra u Palati „Lihtenštajn“.
     Tom prilikom, ambasador Nebojša Rodić zvanično se upoznao i sa predsednikom Saveznog parlamenta, Volfgangom Sobotkom, koji je, kao visoki predstavnik Austrije, prisustvovao je ovom događaju.Komemoracija u Alkovenu, 1. oktobar 2018. godine

     Udruženje „Schloss Hartheim“ iz Alkovena u Gornjoj Austriji svake godine od 1. oktobra 2003. godine obeležava stradanje oko 30.000 ljudi sa fizičkim invaliditetom i duševno bolesnih radno nesposobnih zatvorenika. Oko 80 srpskih interniraca, koji su iz koncentracionog logora Mauthauzen prebačeni u „Schloss Hartheim“ je takođe ubijeno i sahranjeno u zajedničkoj grobnici u ovom mestu.
     Ove godine, pored predstavnika više Ambasada, komemoraciji u Alkovenu je, ispred Ambasade Republike Srbije u Beču prisustvovala S. Stanković, prvi savetnik.Poseta S. Trifunović, pomoćnice ministra za informisanje i medije Beču, 1-4.10.2018. godine

     Pomoćnica ministra za informisanje i medije gđa Slavica Trifunović boravi u poseti Beču od 1. do 4. oktobra o.g, gde će se, u okviru projekta „Medijske posete Evropskoj Uniji“, susresti sa predstavnicima austrijskih institucija u čijoj nadležnosti su pitanja u vezi sa medijskom politikom.


      Prvog dana posete pomoćnica ministra Trifunović se susrela sa direktorom regulatornog tela Austrije (KommAustria) gospodinom Mihaelom Ogrisom, kao i ambasadorom Republike Srbije u Beču Nebojšom Rodićem.Ambasador Nebojša Rodić na ambasadorskom prijemu kod predsednika pokrajine Burgenland H. Nisla

     Predsednik pokrajine Burgenland H. Nisl, organizovao je 27. septembra o.g. u dvorcu Esterhazi prijem za ambasadore akreditovane u Austriji. Pored velikog broja predstavnika država akreditovanih u Beču, prijemu je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Austriji, g. Nebojša Rodić, koji je ovu priliku iskoristio i da se zvanično upozna sa predsednikom pokrajine Burgendland, g. Nislom.


 Srpski dani kulture u Beču, 27.09-30.09.2018. godine

      U Beču je, od 27. do 30. septembra o.g, održana manifestacija „Srpski dani kulture“. Na svečanom otvaranju manifestacije nastupila je muzička škola „Simering“, a govorili su državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja A. Gajović, prof. dr V. Rorbah, potpredsednik austrijsko-srpskog društva, prof. Z. Jovičić, predsednik Srpskog svetskog kongresa dijaspore, kao i S. Gajić, predsednik Saveza srpske dijaspore u Sloveniji.


     Trećeg dana „Srpskih dana kulture“ održan je koncert klasične muzike u stanu primadone Bečke Opere Olivere Miljaković, a manifestacija je zatvorena predavanjem profesora V. Rorbaha u restoranu „Vienna“, osnovanom pre 190 godina, na kome je govorio o značaju ovog mesta za Srbe i srpsku kulturu.

Govornici manifestacije "Srpski dani kulture u Beču" na prijemu u Ambasadi Republike Srbije u BečuPromocija knjige prof. dr Vojkana Stanića u Beču, 22. septembar o.g.

     U Beču je, 22. septembra o.g, u organizaciji KUD Stevan Mokranjac, održana promocija knjige prof. dr Vojkana Stanića pod naslovom „Svetomir Nikolajević-život i delo“.
     Monografiju, koja je privukla veliku pažnju srpske dijaspore u Beču, pored autora predstavili su urednik RTS R. Lazarević, kustos Pedagoškog muzeja u Beogradu F. Hadži-Trajković, kao i potomci Svetomira Nikolajevića – Snežana i Dejan Nikolajević.Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković u poseti Beču

     Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije gđa Maja Gojković boravi u poseti Beču od 16. do 18. septembra o.g, povodom učešća na 62. zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju.


     Tom prilikom, ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, priredio je prijem u Ambasadi na kome su, pored Nj.E. Maje Gojković, prisustvovali i ostali članovi delegacije, među kojima su bili Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Slađan Velinov, direktor SRPNA, Milica Marčeta Kaninski, direktorka Instituta „Vinča“ i dr.Gostovanje prof. dr Predraga Markovića u Beču

     Prof. dr Predrag Marković, istoričar, v.d. predsednika Upravnog odbora Muzeja istorije Jugoslavije, naučni savetnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu i potpredsednik Socijalističke partije Srbije, gostovao je 15. septembra o.g u Beču, gde je, u okviru tribine „Susreti i razgovori“, govorio na temu „Balkan – prva i poslednja Evropa“.


     Tribini je, pored velikog broja pripadnika srpske dijaspore u Beču, koji su iskazali veliko interesovanje za naučni opus prof. dr Markovića, prisustvovao i ambasador Republike  Srbije u Austriji g. Nebojša Rodić. Ovaj događaj bio je i jedinstvena prilika da svi zainteresovani posetioci u Beču kupe autorska dela prof. dr Predraga Markovića.

 Susret ambasadora Mađarske u Austriji A. Nađija sa ambasadorom N. Rodićem, 14. septembar 2018. godine

Dezignirani ambasador Mađarske u Austriji, Andor Nađi susreo se 14. septembra 2018. godine sa ambasadorom Nebojšom Rodićem u Ambasadi Republike Srbije u Beču. Tom prilikom, ambasador Nađi je ponovio da će Mađarska nastaviti da, kao i do sada, podržava evropske integracije Republike Srbije. Takođe, obe strane su se saglasile u oceni da su odnosi dve države na svom istorijskom vrhuncu.Poseta državnog sekretara MUP Srbije Biljane Popović Ivković Beču, 13. septembar 2018. godine

Povodom učešća na neformalnoj ministarskoj Konferenciji „Bezbednost i migracije – promovisanje partnerstva i fleksibilnosti“, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković boravila je u poseti Beču, 13. septembra o.g. Tom prilikom, DS Popović Ivković je potpisala Sporazum o automatskoj razmeni DNK podataka, daktiloskopskih podataka i podataka o registraciji vozila, kao i prateći Memorandum o razumevanju, u okviru Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.


U svom izlaganju državna sekretarka je istakla posvećenost i aktivno učešće Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako u primeni Konvencije, tako i u njenoj implementaciji, te poručila da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nastaviti da se angažuje u svim procesima očuvanja regionalne bezbednosti.Politički direktor MSP amb. Zoran Vujić u poseti Austriji

     Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, amb. Zoran Vujić boravio je 6. septembra o.g. u Beču, na poziv generalnog sekretara Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove Johanesa Peterlika. Tom prilikom, ambasador Vujić se susreo i sa zamenikom generalnog direktora direkcije za migracije, državljanstvo, azil i ljudska prava u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Peterom Vebingerom, kao i sa predstavnicima kabineta ministra Geronta Blumela, zaduženog za EU, umetnost, kulturu i medije pri Uredu kancelara Savezne Republike Austrije.


     Najznačajnije teme pomenutih sastanaka bile su migracije, regionalna saradnja, evropske integracije, kao i vizna politika.Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u poseti Austriji

     Ministar omladine i sporta g. Vanja Udovičić boravio je 3. septembra o.g. u poseti Beču gde je, na poziv savezne ministarke zadužene za žene, porodicu i mlade Republike Austrije Juliane Bogner Štraus, učestvovao na sastanku ministara EU zaduženih za pitanja mladih.


     Neformalni sastanak ministara EU zaduženih za pitanja mladih održan je u okviru austrijskog predsedavanja Savetom EU, a poziv ministru Udovičiću upućen je kao deo napora Republike Austrije da, tokom svog predsedavanja Unijom, ubrza evropske integracije država Zapadnog Balkana.Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU (Gymnich), Beč 31. avgust 2018. godine

     Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije g. Ivica Dačić učestvovao je 31. avgusta o.g na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU (Gymnich) u Beču. PPV i MSP I. Dačić je tom prilikom ponovio da je strateško opredeljenje Republike Srbije članstvo u EU, te izrazio nadu da će austrijsko predsedavanje biti zapamćeno kao period kada je Srbija otvorila najveći broj poglavlja u pregovorima o članstvu.


     Na marginama sastanka PPV i MSP I. Dačić se sastao sa irskim ministrom spoljnih poslova i trgovine S. Kovenejem.

 Predsednik Aleksandar Vučić na Evropskom forumu Alpbah

     Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je 25. i 26. avgusta o.g u Austriji, gde je učestvovao na Evropskom forumu Alpbah. Evropski forum Alpbah, koji se tradicionalno održava od 1945. godine, ove godine je okupio preko šest stotina studenata i mladih stručnjaka iz 92 države i svih delova sveta, kao i visokih zvaničnika, među kojima su bili Aleksandar van der Belen, predsednik Austrije, Karin Knajsl, ministar spoljnih poslova Austrije, Borut Pahor, predsednik Slovenije, Johanes Han, evropski komesar za proširenje, Ban ki Mun, bivši GS UN, predsednik PIS u Prištini Hašim Tači i dr.

     Prvog dana „Političkih razgovora“ Evropskog foruma Alpbah predsednik Vučić je imao zapaženo izlaganje na panelu posvećenom proširenju EU i situaciji u regionu JIE.


     Na panelu o Zapadnom Balkanu, dodeljena je nagrada Fondacije ''Erhard Busek'' najistaknutijim studentima iz Centralne i Istočne Evrope, koja je, između ostalih, uručena i Sandri Davidović, doktorantkinji Fakulteta političkih nauka u Beogradu.Susret ambasadora Republike Srbije u Beču i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja

     Ambasador Republike Srbije u Beču g. Nebojša Rodić obišao je 23. avgusta Srpski pravoslavni hram Svetog Save u Beču, kojom prilikom se susreo sa episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom.

 

   Tom prilikom, razgovarano je o položaju srpske dijaspore u Austriji, kao i o aktivnostima Crkve na promociji i očuvanju srpske kulture i tradicije, te mogućnostima intenzivnije saradnje sa Ambasadom, s tim u vezi.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u poseti Austriji

     Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja g. Zoran Đorđević, boravio je u poseti Austriji 22. avgusta o.g, kojom prilikom se sastao sa saveznom ministarkom za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača Beate Hartinger-Klajn. Tokom susreta bilo je reči o upravljanju migrantskom krizom, kao i modelima za unapređenje saradnje u oblastima socijalne zaštite, rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja u porodici.


     Ovaj susret bio je i prilika da se novopostavljeni ambasador Republike Austrije u Beču g. Nebojša Rodić zvanično predstavi saveznoj ministarki za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača Beate Hartinger-Klajn.Novi ambasador Republike Srbije u Republici Austriji stupio na dužnost


Novi ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić predao je 26. jula kopije akreditivnih pisama Generalnom sekretaru Ministarstva spoljnih poslova Austrije, čime je i zvanično stupio na novu dužnost.

ambasador Nebojša Rodić sa generalnim sekretarom MIP Austrije ambasadorom Johanesom Peterlikom


U razgovoru sa generalnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Austrije Johanesom Peterlikom ambasador Rodić je istakao dobre odnose između dve zemlje, kao i mogućnosti za njihovo unapređenje.


Ambasador Rodić je zahvalio na dosadašnjoj podršci Austrije Srbiji, posebno u procesu EU integracija i izrazio očekivanje da će tokom predsedavanja Austrije Savetom EU biti organizovane dve međuvladine konferencije, ali i biti otvoren veći broj pregovaračkih poglavlja nego do sada.


Rodić je izrazio i očekivanje da će Austrija podržati pronalaženje trajnog, pravednog i kompromisnog rešenja u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.


J. Peterlik se složio sa ocenom o dobrim odnosima dve zemlje, te naglasio da Austrija Srbiju smatra susednom zemljom, iako fizički nemaju zajedničku granicu.

ambasador Nebojša Rodić sa šefom Protokola MIP Austrije Eno Drofenik“Orlovi” u Austriji

Završne pripreme (2.-10. jun) pred odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji fudbalska reprezentacija Srbije obaviće u austrijskom Bad Valtersdorfu (Bad Waltersdorf), kraj Graca.

Srbija


Tom prilikom odigraće prijateljske utakmice na Merkur Areni, stadionu Šturma:


4. jun Čile 20.00 časova


9. jun Bolivija 18.00 časova


Cene ulaznica - tribine iza golova 30 evra, istok i zapad 50 evra, lože 100 evra.


Podržimo naše momke da se što bolje pripreme i osvetlaju obraz na “Rusija 2018.” Navijajmo iz srca zato što je to način identifikovanja sa zemljom, nacijom. Navijanje za reprezentaciju, nije samo navijanje za grb, himnu i zastavu, nego je to navijanje za ime i prezime, za roditelje, bake i deke, za korene i tradiciju!


http://www.vesti-online.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI&hl=sr
Vesti OnLine (@VestiOnLine) | Twitter

https://www.youtube.com/embed/kfz6TzQYx6Y„Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u sardnjni sa Centralnom bibliotekom Beča

Poštovani,
 

Ovim putem Vas obaveštavamo da Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture z sardnjni sa Centralnom bibliotekom Beča (Bücherein Wien) 22. Marta 2018. godine, sa početkom u  19:00, organizuje književno veče.


U narodnom periodu  će nekoliko gradova iz Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona nositi naziv Evropska prestonica Kulture. 2019 Plovdiv (Bugarska), 2020 Rijeka (Hrvatska), 2021 Temišbar (Rumunija) i 2021 Novi Sad (Srbija). Svi ovi gradovi imaju bogatu i raznovrsnu istoriju koju karakteriše višejezičnost i multietničnost. Četiri poznata autora će biti predstavljena ove gradove kao i sopstvena dela. U centralnoj biblioteci u Beču će se ove godine predstaviti pisac, rodom iz Novog Sada – Oto Horvat.
 

Književno veče je deo aktivnosti projekta „ Novi Sad - Evropska prestonica kulture“  , koji je zaključkom Vlade Republike Srbije (05 broj 69-12771/2016) proglašen za projekat od nacionalnog značaja. Novi Sad 2021 je platforma za razvoj kreativnih potencijala grada i treba pre svega da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja Novog Sada.
 

Informacije o samom događaju se mogu naći i na internet prezentaciji centralne biblioteke u Beču:
 

(/www.buechereien.wien.at/de/programm/veranstaltungskalender/4861)


Pozivamo Ambasadora i predstavnike Ambasade da svojim prisustvom uveličaju događaj. Bili bismo zahvalni ako bi Ambasada omogućila veću vidljivost događaja na svojoj internet stranici.
 

Za dalju komunikaciju i dodatne informacije, ispred Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“   stoji Vam na raspolaganju kolega Đula Ribar (djula.ribar@ns2021.rs)
 Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

 

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnjnu s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje jednom godišnje Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji će ove godine trajati u vremenu od 12. do 30. marta 2018 godine.
 

S tim u vezi, ovim putem vas obaveštavamo da su objavljeni Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanje i jačanje veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.
Informacije, uslove i način realizacije Konkursa, mogu se naći na sledećim linkovima, i to:


    Za dijasporu:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/
    i
za Srbe u regionu:
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/
 

Molimo da o napred navedenom obavestite zainteresovana udruženja i organizacije sa višeg jurisdicionog područja.Poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Beču, 1. i 2. Februara 2017. godine

Predsednik Vučić sreo se prilikom prve zvanične posete Republici Austriji sa saveznim predsednikom Aleksandrom Van der Belenom, saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom i prvim predsednikom Saveznog parlamenta Volfgangom Sobotkom. Glavne teme razgovora sa austrijskim zvaničnicima bile su bilaterlani odnosi, situacija u regionu Balkana, dalje približavanje Srbije EU, kao i jačanje ekonomske saradnje.

Na svečanoj večeri u hotelu „Zaher“, kojoj je prisustvovalo više od 30 austrijskih uglednih privrednika, predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl uručio je predsedniku Vučiću zlatnu medalju za zasluge.

Austrijski i srpski mediji o poseti predsednika Vučića link1 link2 link3
Intervju predsednika Vučića listu „Kronencajtung“ link

 Predsednik AP Vojvodina u poseti Republici Austriji

     Predsednik AP Vojvodina, mr Igor Mirović boravio je 11. i 12. decembra je u dvodnevnoj poseti Republici Austriji. Tom prilikomsastao sa Predsednicom pokrajine Donja Austrija, J. Mikel-Lajtner, sa kojom je razgovarao o  produbljivanju saradnje ta dva regiona. Drugog dana posete mr Igor Mirovićje u Beču učestvovao u prezentaciji pod nazivom „Srbija se susreće sa Austrijom: Istražite Vojvodinu industrijski centar Srbije“.

 Mladi preduzetnici u poseti Austriji

        U okviru projekta #Spark, koji realizuje udruženje „Mladi Ambasadori“ uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u periodu od 6. do 10. oktobra u poseti Austriji je boravilo šest mladih preduzetnika iz Niša. Cilj posete bio je povezivanje mladih preduzetnika iz oblasti kreativnih industrija iz Srbije i Austrije, a u narednom periodu se očekuje realizacija više konkretnih aktivnosti.


Više na: http://ambasador.rs/index.php/2017/11/15/spark-saradnja-srbije-austrije-u-oblasti-kreativnih-industrija/Predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma u radnoj poseti Beču

     Delegacija na čelu sa predsednikom Skupštine opštine Jagodina Draganom Markovićem Palmom boravila je od 31. oktobra do 2. novembra o.g u trodnevnoj poseti Beču. U delegaciji su, pored predsednika SO Jagodina, bili i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, predsednik gradskog odbora SNS u Jagodini Nikola Radosavljević, više poslanika Jedinstvene Srbije i Pokreta snaga Srbije, više privrednika, 55 lekara i medicinskog osoblja iz Jagodine i okoline, kao i 550 studenata.

     Tokom posete Dragan Marković Palma je, zajedno sa privrednicima, imao sastanak sa Johanom Gudenusom zamenikom gradonačelnika Beča i potpredsednikom Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), ako i odvojeni sastanak sa H. K. Štraheom, predsednikom FPÖ.

Više detalja o posetiPozivnica za Vareš Klasik Festival pod nazivom "ZaJedno, T(w)ogether, ZuSamme(l)n"

Prvi koncert ove sezone se približava! Dođite da uživamo u ovogodšnjem Vareš Klasik Festivalu pod nazivom "ZaJedno, T(w)ogether, ZuSamme(l)n".


Karte se mogu poručiti on-line na adresi:

http://us16.forward-to-friend.com/forward/show?u=daef403bc46a68b7f05c65904&id=dd6be84953Теслин времеплов у Бечу - Teslin vremeplov u BečuIzveštaj Kurira o problemima srpskih radnika u Beču

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2902423/srpski-gastarbajteri-umesto-para-dobili-batine-smederevci-prevareni-u-becu-jer-su-radili-na-crnoSporazumi Vlade Republike Srbije o ukidanju viza

11. septembar 2017. - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti, 27. aprila 2016. godine, stupio na snagu 02. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 30 dana od datuma ulaska.


11. septembar 2017. - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša - stupanje na snagu

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu 02. decembra 2015. godine, stupio na snagu 13. jula 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 90 (devedeset) dana od datuma ulaska.


11. septembar .2017. - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade R.Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosice diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, 4. decembra 2015. godine, stupio na snagu 08. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 (devedeset) dana od datuma ulaska.


04. septembar 2017. - Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije i IR Iran, nosioce odbičnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 22.avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša i Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Na osnovu ovih odluka nosioci običnih pasoša iz R. Indije i IR Irana mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluke su objavljene u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 79/2017 od 25. avgusta 2017. godine i stupaju na snagu od 02. septembra 2017. godine.Dan sećanja na prognane i stradale Srbe

Poštovani sugrađani,


Povodom obeležavanja 5. avgusta, Dana sećanja na prognane i stradale Srbe u ratnim sukobima tokom 90-ih godina, želeo bih da Vas i članove Vaših porodica  pozovem da zajedno prisustvujemo bogosluženju i parastosu u Hramu Svetog save u Beču (Veithgasse 3, A-1030 Wien) – u subotu, 5. avgusta.


Želja nam je da zajednički odamo poštu žrtvama i na dostojanstven način obeležimo datum u znak sećanja na progon i stradanje Srba na prostoru bivše Jugoslavije.


Hrvatske vojne, paravojne i policijske jedinice su pre 22 godine, samo tokom operacije „Oluja“, u prvoj nedelji avgusta, proterali više od 250.000 Srba iz Krajine. Kroz druge „vojno-policijske akcije“, operacije u  istočnoj i zapadnoj Slavoniji, te sa drugih teritorija i gradova Hrvatske tokom 90-ih godina prognano je još najmanje toliko Srba. Kroz te akcije, ali i druge metode pritisaka, napada na Srbe, njihove objekte i Srpsku pravoslavnu crkvu, podsticanjem antisrpskog raspoloženja, redefinisanjem istorije i činjenica iz Drugog svetskog rata, te glorifikacijom ustašstva i neofašizma udeo srpskog stanovništva u ukupnoj populaciji te države za samo nekoliko godina smanjen je sa preko 12 procenata na ispod 4 odsto!! 

 
Uz napomenu da će bogosluženje početi u 08.00 časova, a parastos u 10.00 časova, želeo bih da Vas obavestim da će 5. avgust ubuduće, poput Dana pobede nad fašizmom (9. Maj) i Dan pobede u Prvom svetskom ratu (11. novembar),  biti u kalendaru obaveznog obeležavanja događaja iz naše istorije.


Ambasador Pero Janković

 Poseta ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja A. Vulina R. Austrji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je 27. i 28 aprila 2017. Republiku Austriju. Tokom boravka u Beču sastao se sa MUP V. Sobotkom, kao i sa ministrom za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača A. Štegerom. Glavne teme bile su migrantska kriza, kao i mogućnosti za unapređenje saradnje resornih minstarstava.

http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/8388-ministar-vulin-u-becu-razgovarao-sa-austrijskim-ministrom-unutrasnjih-poslova

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2715973/vulin-i-sobotka-o-migrantskoj-krizi.html

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=326638

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=326633U Muzeju književnosti otvorena izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“

Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svečano je otvorena  26. aprila u Muzeju književnosti u Beču.  Uz prisustvo stotinak gostiju izložbu je otvorio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, a prisutnima su se obratili privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u R. Asutriji Goran Bradić, u ime autorskog tima izložbe dr Milena Đorđijević, kao i prof. Gordana Ilić Marković sa Instituta za slavistiku na Univerzitetu u Beču.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat“, a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.


Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svojevrsna je putanja srpske književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji ovog naroda. Obuhvata književnost koju su stvarali najpre revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u književnosti posleratne avangarde. Od posebnog je značaja i tzv. krfski period srpske književnosti u kome se, u gotovo nemogućim uslovima, srpska književnost održala i nastavila da živi.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/2719922/izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-u-becu.html

http://www.kurir.rs/austrija/ovo-je-nekada-bilo-nezamislivo-u-becu-otvorena-izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-clanak-2805887

http://www.tanjug.rs/mobile/full-view.aspx?izb=326353


 Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“, Grillparzerhaus, Johannesgasse 6, 1010 Beč 27. april – 16. maj 2017.

https://www.nb.rs/events/event.php?id=31334


Opširnije...
Javni poziv za predloge za nacionalna priznanja

..Srpski rukopisi u Beču

Veliki je broj starih srpskih knjiga rasutih po celom svetu - od Jerusalima i Sinaja, preko Svete Gore i Hilandara do gradova širom Evrope. Čuvaju se u depoima inostranih muzeja, arhiva i biblioteka - u odgovarajućim uslovima, ali, ipak, daleko od očiju javnosti. Godine 2009. Biblioteka srpske patrijaršije pokrenula je projekat Istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa u inostranim zbirkama. Do sada su pregledane i proučene zbirke starih rukopisa u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Tokom 2015. i 2016. godine vršena su istraživanja u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci u Beču, gde se čuva više od 160 srpskih srednjovekovnih rukopisa.


Naučnu komisiju čine Zoran Nedeljković, upravnik Biblioteke srpske Patrijaršije, profesori Univerziteta u Beogradu Branislav Todić, Zoran Rakić, Irena Špadijer, Zoran Ranković; upravnica Matice srpske Dušica Grbić i načelnik Arheografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije Vladan Trijić.


Prvi put jedan naučni tim iz Srbije sistematski istražuje ovu zbirku u Beču, a važnosti ovog istraživanja doprinose srednjovekovni srpski rukopisi različite sadržine, koji potiču iz svih srpskih krajeva i bogat su izvor za proučavanje istorije jezika i društveno-kulturnih kretanja Srba.

Prvi deo: link

Drugi deo: link

Sve emisije serije “Staro srpsko pisano nasleđe”Osamnaest godina od početka NATO agresije

Danas (24. marta 2017.) se navršava 18 godina od početka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Za 78 dana bombardovanja poginulo je 2.500 civila, a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba. Od 24. marta do 10. juna 1999. stradalo je 89 dece. Avijacija NATO nanela je ogromnu štetu privredi i infrastrukturi zemlje.

Link

 


 Izbori za predsednika R. Srbije, glasanje u inostranstvu - obaveštenje birača

Na sajtu Republičke izborne komisije (http://www.rik.parlament.gov.rs/) postavlјen je kraći video zapis sa obaveštenjem građanima o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike, 2. aprila o.g.Izbori za predsednika Republike - glasanje u inostranstvu

 

 Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da su Izbori za predsednika Republike Srbije raspisani za 02. april 2017. godine.
Želimo da vas ovim putem obavestimo da građani Republike Srbije, koji se nalaze u inostranstvu, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ako se do 11. marta 2017. godine prijave za glasanje u inostranstvu - u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju, bez obzira da li su se ranije prijavljivali i da li se nalaze na prethodnim glasačkim spiskovima za glasanje u inostranstvu.
Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Da bi se to pravo ostvarilo:
Građani najpre treba da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (pristupanjem preko sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R.Srbije unošenjem svog JMBG na sledeću adresu: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal).

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu;
b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:
- zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
- zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu.

Popunjene i potpisane zahteve (digitalni potpis ne možemo prihvatiti), kao i kopiju važećeg ličnog dokumenta R.Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG) potrebno je dostaviti faksom (01/544 7595), elektronskim putem (konzularno.bec@mfa.rs) ili poštom na adresu:

Botschaft der Republik Serbien
Konsularabteilung
Gumpendorferstr. 83-85
A-1060 Wien

Popunjene i potpisane zahteve uz fotokopiju pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG moguće je predati i lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade u Beču svakog dana od 09.00-22.00, a 11. marta do 24.00 časova.

Beč, 3. mart 2017.

 

O B A V E Š T E Nj E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU


Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.


Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.


Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.


Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.


Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.


Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

zahtev za upis u birački spisak podatka da ce birač glasati u inostranstvu

zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u R.Srbiji

 Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, 9.2.2017. god.

Ambasada i Stalna misijia Republike Srbije pri OEBS i drugim međ. organizacijama priredili su 9. februara 2017. godine prijem povodom Dana državnosti u Diplomatskoj akademiji u Beču.


Prijemu je prisustvovalo oko 500 gostiju iz diplomatskog kora, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života Beča i Austrije.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/2627605/proslavljen-rodjendan-srbije-u-becu.html

http://www.dijaspora.tv/details/artikel/nationalfeiertag-der-republik-serbien.html?pic=OTVORENA BIBLIOTEKA SRPSKOG CENTRA U BEČUPRIZINAVANJE VOZAČKIH DOZVOLA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLICI AUSTRIJI

Obaveštavamo sve naše građane sa boravkom u Republici Austriji da je 7. februara 2017. godine stupila na snagu izmena Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama R. Austrije, kojom se u Republici Austriji priznaju vozačke dozvole izdate u Republici Srbiji, što znači da se ukida dosadašnja obaveza polaganja vozačkog ispita za sve kategorije vozila. Informacije o dokumentima, koje je neophodno priložiti uz zahtev za zamenu vozačkih dozvola, mogu se naći na sledećem linku:

http://www.polizei.gv.at/wien/buergerservice/fuehrerschein/4/umschreibung.aspx

 Narodna biblioteka Srbije donirala 265 knjiga Biblioteci Srpskog centra u Beču

U ponedeljak, 12.12.2016. godine, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Beču upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković poklonio je predstavnicima Biblioteke Srpskog centra (SC) u Beču 265 knjiga. 

Na inicijativu i uz angažovanje Ambasade Republike Srbije u Austriji, kao i zahvaljujući svesrdnoj podršci predsednika SC Milorada Mateovića, sredinom ove godine započeta je akcija oživljavanja i ponovnog otvaranja te važne institucije u Beču, gradu u kojem prema nezvaničnim podacima živi oko 150.000 Srba.

Zahvaljujući donaciji Narodne biblioteke Srbije ponuda Biblioteke u Beču je u kvalitativnom smislu podignuta na viši nivo, odn. upotpunjena je najvažnijim delima srpske i svetske književnosti.

Biblioteka SC u Beču se nalazi na adresi: Lindengasse 61-63/2/V, 1070 Beč. Trenutno raspolaže sa preko 4.000 naslova i počeće sa radom u prvoj polovina januara 2017. Budući članovi biblioteke moći će da koriste biblioteku besplatno.

Ambasada Srbije će nastaviti sa akcijom obogaćivanja knjižnog fonda biblioteke, a sa ciljem očuvanja srpskog identiteta i jačanja kulturnih veza sa maticom.

LINK 1 - NBS

LINK 2 - KURIRSedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu Udruženja novinara Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije, biće održana 27.12.2016. godine u 11 časova, u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihajlova 6, Beograd).


Sedma Konferencija je posvećena jačanju online kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu, njihovoj ulozi u informisanju i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu, prednostima korišćenja online medija, kao i značaju usavršavanja za rad na Internetu.


Organizacijama i udruženjima iz dijaspore i regiona, medijima i drugim zainteresovanim biće omogućeno predstavljanje medijskih projekata namenjenih dijaspori i Srbima u regionu.


Prijave za učešća se mogu poslati do utorka, 20.12.2016. godine na elektronsku adresu pc@uns.org.rs. Koordinator Konferencije je Vesna Masalović, Vesna.masalovic@uns.rs dok je Koordinator u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Nikolina Milatović Popović, nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs

 Postavljanje spomen ploče Savi Mrkalju

Na fasadi Saborne crkve Svetog Save (Veithgasse 3, 1030 Beč) postavljena je i 18.11.2016. svečano otkrivena spomen ploča našem filologu, pesniku i reformatoru srpskog jezika Savi Mrkalju (1783-1833.).


Spomen ploča je postavljena na inicijativu prof. Gordane Ilić-Marković, Insitut za slavistiku Beč i prof. Dušana Ivanića iz Beograda. Inicijativu su podržali Srpska akademija nauka i umetnosti, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Srpsko književno društvo i Ambasada Republike Srbije u Beču.   


O životu i delu Save Mrkalja i njegovom doprinosu reformi srpskog jezika i pravopisa govorio je dr Miloš Okuka, naglasivši da je i sam Vuk Karadžić prihvatio njegovo ortografsko rešenje, koje posebno podvlači u svojoj „Pismenici“ rečima da „ne može druge azbuke upotrijebiti nego Mrkaljevu, jerbo za serpski jezik lakša i čistija ne može biti od ove“.


Prisutnima se obratio i otac Krstan Knežević, zamenik Vladike austrijsko-švajcarskog gospodina Andreja i nastojatelj crkve, ističući da je Sava Mrkalj bio i monah, da je u Beču 1833. godine preminuo, te da je i logično da se spomen ploča nađe na zidu Hrama Svetog Save.


Izlivanje ploče bilo je povereno akademskom vajaru Ljubiši Mančiću iz Beograda i umetničkoj livnici „Kuzmanović“. Umetničko rešenje za spomen ploču kreirala je Ljubica Mrkalj, umetnica iz Pariza i potomak Save Mrkalja.


Svečanom otkrivanju spomen ploče ispred Ambasade prisustvovali su ambasador P. Janković i konzul T. Santrač, a nakon svečanosti u prostorijama Ambasade Republike Srbije priređen je prigodan koktel.

 Projekat "Da ja budem ja" - dokumentarni film, izložbа i koncert

Projekat „Da ja budem ja“, koji je obuhvatio prikazivanje dokumentarnog filma „Aristofan u Dnopolju ili da ja budem ja“, izložbu organskih proizvoda i ručno tkanih i pletenih radova ženskih udruženja iz Ličkog Petrovog sela, Gračaca i Korenice, kao i dve izložbe fotografija („Ličanke u objektivu“ i „Moja sloboda“), organizovan je 15.11. o.g. u prostorijama Diplomatske akademije u Beču.

Projekcija filma „Aristofan u Dnopolju ili da ja budem ja“

Ovaj multidisciplinarni događaj posvećen je ženama-povratnicama u Hrvatskoj. O izazovima njihove svakodnevice u ličkim gradovima i selima govori film „Aristofan u Dnopolju" Nataše Milojević kao i izložba fotografija.


Održavanje ovog događaja podržala je Ambasada Republike Srbije u Beču. Događaju u Diplomatskoj akademiji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici srpske zajednice iz Austrije i medija. Prisutnima su se obratili  Goran Bradić, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Beču i Nataša Milojević, direktor FOSDI (Fond za soijalne i demokratske inicijative) i autorka programa.

Projekcija filma - publika

Učesnice programa, Ličanke u Ambasadi R. Srbije, 16.11.2016.

U okviru istog projekta u  jednom od najpoznatijih bečkih scenskih klubova „Rajgen“ (Verein Reigen) 11. novembra o.g. organizovan je koncert Katarine Pejak & prijatelja, kojem je u najvećoj meri prisustvovala austrijska publika.

Koncert „Katarina Pejak & Friends“

 Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu Ambasada Republike Srbije položila  je dana 11.11.2016. godine lovorove vence sa natpisom „Slavom ovenčanim precima“ na spomen-obeležjima srpskim žrtvama iz Prvog svetskog rata u Nežideru (Neusiedl am See), pokrajina Burgenland i Noj Anifu (Neu-Anif), pokrajina Salcburg.Ministar Dačić u Beču razgovarao sa šefom austrijske diplomatije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se  9. novembra u Beču sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Austrije, Sebastijanom Kurcom.

Ministar Kurc čestitao je Srbiji na Izveštaju Evropske komisije, koji na pozitivan način ocenjuje napredak Srbije ka EU, istakavši da će Austrija i dalje podržavati evropski put Srbije.

Ministar Dačić zahvalio je austrijskom kolegi i Austriji na podršci koju pružaju Srbiji. „Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na pozitivan način komentariše ono što je Srbija uradila, a mi ćemo uzeti u obzir i komentare za stvari koje tek treba da se urade u narednom periodu, izjavio je ministar Dačić.

Ministar Dačić i ministar Kurc razgovarali su i o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola. MIP Kurc je rekao da austrijska strana postupak u vezi sa tim privodi kraju i da vrlo brzo treba očekivati pozitivan odgovor. 

Šef srpske diplomatije je izrazio nadu da će proces pregovaranja sa EU biti gotov do 2020. godine.

"Nesporno je da naš strateški cilj jeste ulazak u EU i trudićemo se da do kraja godine bude otvoreno još neko pregovaračko poglavlje, a da naš proces pregovaranja bude završen do 2020. Trudićemo se da dođe i do dijaloga sa Prištinom, a i da se učvršćuju odnosi sa našim komšijama, ali i zemljama EU", zaključio je Dačić.


 Poseta delegacije SO Jagodina Beču, 8-9. novembar 2016.

Delegacija SO Jagodina od 650 članova (šestoro poslanika JS i SNS u NS RS, predstavnici više lokalnih samuprava, profesori Pedagoške akademije, zdravstveni radnici, preduzetnici, vaspitačice, izveštači srpskih medija i oko 550 studenata) boravila je u poseti Beču 8. i 9. novembra o.g.

Predsednika SO Jagodine D. Markovića Palmu i poslanike primili su zamenik gradonačelika Beča i zamenik šefa Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Johan Gudenus, potpredsednica pokrajinske skupštine Veronika Matijas i poslanik Skupštine Beča Nemanja Damnjanović;

Delegacija SO Jagodine imala je i razgovor sa predsednikom Odbora za evropske i mešunarodne poslove pokrajinskog parlamenta Peterom Florijanšicoma (SPÖ) i njegovim najbližim saradnicima (zaduženim za pitanja privrede, omladine i integracija);

Za studente je organizovan obilazak Bečkog univerziteta u 22 grupe, kao i razgledanje istorijskih znamenitosti;

Preduzetnicima iz Jagodine omogućeni su kontakti sa više potencijalnih partnera u Austriji.Otkrivanje spomen ploče filologu, pesniku i reformatoru srpskog jezika Savi Mrkalju

U petak, 18. novembra u 11 sati biće postavljena spomen ploča našem istaknutom filologu, pesniku i reformatoru srpskog jezika Savi Mrkalju. Ploča će biti postavljena na fasadi srpske pravoslavne crkve Sveti Sava u Beču, Veithgasse 3, 1030 Beč. Idejno rešenje i umetnički nacrt spomen ploče delo je slikarke Ljubice Mrkalj, članice Srpskog književnog društva.


Inicijativu za podizanje spomen ploče Savi Mrkalju u Beču podržali su Institut za slavistiku u Beču, Srpska akademija nauke i umetnosti, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Srpsko književno društvo i Ambasada Republike Srbije u Beču.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju otkrivanju spomen ploče.
Sastanak ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić učestvovao je na proširenom sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje u Frauenkirhenu, na poziv Saveznog ministarstva za odbranu i sport Republike Austrije.Nerić je tokom sastanka ukazao na sve aktivnosti koje Republika Srbija sprovodi u pogledu rešavanja problema migrantske krize, budući da je zajednički stav o rešavanju tog pitanja na prostoru Evrope i bio cilj konsultacija ministara odbrane iz zemalja Centralnoevropske odbrambene inicijative.

Državni sekretar je istakao da sastanak ukazuje na činjenicu da migrantska kriza zahteva odlučno i odgovorno delovanje svih relevantnih aktera na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou na utvrđivanju kratkoročnih i dugoročnih rešenja na otklanjanju uzroka i ublažavanju posledica masovnih migracija. Iako samo država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija želi da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruži adekvatan odgovor na aktuelnu krizu preuzimajući svoj deo tereta.


 

Pored bezbednosnog rizika, migrantska kriza predstavlja i značajno finansijsko opterećenje za sve države na ovoj ruti. Bez obzira na smanjenje broja migranata u odnosu na prošlu godinu, Zapadnobalkanska ruta je veoma aktivna i Srbija, kao i druge države na ovoj ruti, ne može sama da se nosi sa posledicama krize, te je potrebna veća pomoć iz dostupnih fondova EU za rešavanje tog problema. Takođe, učesnici su upoznati sa naporima koje Srbija ulaže na sprovođenju pojačane kontrole granica i sprečavanju kriminalnih aktivnosti krijumčara i trgovaca ljudima koji nastoje da profitiraju na nesreći tih ljudi.

Nerić je naglasio da inicijativa Republike Austrije da se o temi migracija razgovara i sa državama Zapadnog Balkana postavlja nove standarde kada je u pitanju rešavanje tog pitanja. Samo uključenjem u diskusiju svih zemalja koje se nalaze na migrantskoj ruti, moguće je pronaći rešenje koje će voditi ka efikasnom upravljanju tom krizom, ali i obezbeđenju poštovanja osnovnih prava i ljudskog dostojanstva svih migranata. Takođe, izražena je nada da će dogovori sa sastanka doprineti postizanju jedinstvenog odgovora Evropske unije na to delikatno pitanje.

Na marginama sastanka državni sekretar je imao bilateralni susret sa saveznim ministrom odbrane i sporta Republike Austrije Hansom Peterom Doskocilom. Tom prilikom, sagovornici su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane dve zemlje raznovrsna i sadržajna, prati sveukupne odnose dve države, uz prostor za dodatno unapređenje. U narednom periodu postoje značajne mogućnosti za razmenu iskustva i eventualno zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, kao i prenos iskustva u bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji, saradnju u okviru Evropske odbrambene agencije i borbenim grupama Evropske unije.


 
Tokom posete Austriji, državni sekretar Nerić je položio venac na spomen-obeležje nastradalim Srbima u Prvom svetskom ratu, koje se nalazi u Frauenkirhenu.
 OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)

-          Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija – kao jedine države sukcesori bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: „SFRJ") – i kao suvlasnici diplomatsko-konzularne imovine SFRJ, kao prethodnog titulara, ovim objavljuju poziv za učešće na konkursu za pružanje posredničkih usluga u  cilju otuđivanja sledećih nepokretnosti1:

a) Stalna misija SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Peta avenija 854, Njujork 10065): okvirne dodatne informacije: blok 1391, parcela 6, površina 3.600 kvadratnih stopa/30 h 120, bruto stambena površina 16.125 kvadratnih stopa, godina izgradnje oko 1910;

b) Rezidencija stalnog predstavnika SFRJ pri OUN u Njujorku, SAD (Park avenija 730, Njujork 10021); okvirne dodatne informacije: Stan 16/17B, u koop vlasništvu, 718/30,000 deonica, blok 1385, parcela 37, naziv projekta: Park 71st St. Corp, bruto stambena površina ne računajući podrum 4,294 kvadratne stope, godina izgradnje: 1929;

v) Ambasada i rezidencija SFRJ u Tokiju, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): okvirne dodatne informacije: parcela 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokio, registrovana ukupna površina 995,27 m² (približno 28 m h 30 m), zgrada 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, ukupna površina 1.725,70 m² (vrednost navedena u dokumentu projektnog plana zgrade), godina izgradnje 1965;

g) Ambasada SFRJ u Bonu, Nemačka (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), okvirne dodatne informacije: zemljišna knjiga Mehlem, zemljišnoknjižni uložak br. 2865, površina zgrade i bašte/dvorišta 5.441 m², Schlossallee 1 i 5, površina spratova 1.565 m² (prizemlje, podrum, potkrovlje, podzemna garaža sa 14 parking mesta);

d) Ambasada i rezidencija SFRJ u Bernu, Švajcarska (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), okvirne dodatne informacije: naselje: br. 199 Bern 4, površina zemljišta: ukupno 1,760 m², bruto površina zgrade 540 m², površina bašte/dvorišta 1,220 m², godina izgradnje: 1978.

..................


Opširnije...
KONCERTI SRPSKIH I AUSTRIJSKIH SAVREMENIH KOMPOZITORA

Udruženje KIBu – Kompozitori i izvođači u Burgenlandu - i orkestar „Ljubica Marić“ iz Beograda organizuju muzički projekat razmene u formi  četiri koncerta u Srbiji, Austriji i Mađarskoj.


Muzička kulturna razmena sa vrhunskim izvođačima i kompozitorima je jedinstvena manifestacija, koja će predstaviti muziku zadnjih 100 godina iz Srbije i Austrije.

Koncertni termini:


1. Subota, 05. novembar, 20:00 časova – Svečana sala grada Beograda, 11000 Beograd, SRB


2. Nedelja, 13. novembar, 17:00 časova –OHO- Offenes Haus Oberwart, Lisztgasse 12, Oberwart,  AT               Informacije: 03352-38555, www.oho.at, Offenes Haus Oberwart, Lisztgasse 12, 7400 Oberwart

3. Ponedeljak, 14. novembar, 11:30 časova – „Joseph Haydn Konservatorium“, Gloriettealle 2, Eisenstadt, AT Informacije: 0680/1428043, www.kibu.net, office@kibu.net


4.Ponedeljak, 14. novembar, 18:00 časova – Svečana sala u dvorcu, 9730 Köszeg, HU
Informacije: 0680/1428043, www.kibu.net, office@kibu.net


Orkestar „Ljubica Marić“, na čelu sa dirigentom Radetom Pejčićem, se na visokom umetničkom nivou bavi savremenom muzikom više od 10 godina.


Kao solistkinje će nastupiti Nataša Jović-Trivić, prvakinja Beogradske opere i pijanistkinja Aima Maria Labra-Makk, profesorka na Univerzitetu umetnosti u Gracu.


Želja nam je da srpskoj kulturi i muzici damo odgovarujuću pozornicu, na kojoj će se predstaviti  sledeće kompozitorke i kompozitori: Milorad Marinković, Josip Slavenski, Đuro Živković, Branka Popović i Aleksandar Obradović. Udruženje KIBu će biti predstavljeno „starom“ i novom školom kompozicije: Jenö Takac, Georg Aranji-Asner, Tibor Nemet, Tomas Maria Moneti, Božana Majdl-Brajić. Prvo izvođenje naručene kompozicije „Razum“, od Teodorosa Finidisa za mecosopran i gudački orkestar, po stihovima Getea, daje još jednu posebnu notu ovoj razmeni.

Kontakt za sva pitanja i informacije:
Božana Meidl-Brajić, potpredsednica KIBu (Kompozitori i izvođači u Burgenlandu) Hauptplatz 8, 7432
Oberschützen
Tel.:+43/680 14 28 043, Mail: b_meidl-brajic@hotmail.com, www.kibu.netRezultati konkursa za sufinansiranje projekata

     Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasproom i Srbima u regionu, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na osnovu Predloga Radne grupe  imenovane da utvrdi Predlog odluke u sastavu: Ljiljana Nikšić, Ministarstvo spoljnih poslova,  Olga Milojević, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Danijela Mitrović, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ljiljana Stojanović, Ministarstvo spoljnih poslova i Maja Saveski, Kancelarija za saradnju s civilnim društvom, doneo je odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

 Odluka o sufinansiranju projekata za region 17. oktobar 2016.

     Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu na osnovu Odluke o sufinansiranju odobreno je ukupno 103 projekta u ukupnom iznosu od 30 000 000,00 (slovima: trideset miliona) dinara (RSD).

 Odluka o sufinansiranju projekta za dijasporu 17. oktobar 2016.


     Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore na osnovu Odluke o sufinansiranju odobreno je ukupno 73 projekta u ukupnom iznosu od 20 000 000,00 (slovima: dvadeset miliona) dinara (RSD).NOVI SAD – KANDIDAT ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2021. GODINE

LINKUčešće predsednika Vlade RS Aleksandra Vučića i PPV i MUP RS Nebojše Stefanovića na „Konferenciji o migracijama duž balkanske rute“ – Beč, 24.09.2016.

LINK RTS

LINK POLITIKAIstraživanje srpskih srednjovekovnih rukopisa u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci

Uz podršku Ambasade Republike Srbije, naučna komisija (mr Zoran Nedeljković, upravnik Biblioteke Srpske Patrijaršije, prof. dr Branislav Todić, Filozofski fakultet, prof. dr Zoran Rakić, Filozofski fakultet, prof. dr Zoran Ranković, Teološki fakukltet, prof. dr Irena Špadijer, Filološki fakultet, Vladan Trijić, Narodna biblioteka Srbije, mr Dušica Grbić, upravnica Biblioteke Martice srpske), koja se bavi proučavanjem i istraživanjem srpskih srednjovekovnih rukopisa, prošle nedelje je po treći put od 2014. godine boravila u Beču. 

Preko 160 srpskih srednjovekovnih rukopisa, koji su pohranjeni u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci u Beču, predstavaljaju dragocene spomenike srpske pismenosti.

Istraživanje srpskih rukopisa u inostranim bibliotekama, zbirkama, manastirima ili privatnim kolekcijama, deo su akcije prikupljanja izgubljenih drevnih knjiga u svetu, koje sprovodi Biblioteka srpske Patrijaršije i od ogromnog je značaja za upotpunjavanje razumevanja srpskog pisanog nasleđa i srpske kulture uopšte.. 

Ambasada Republike Srbije u Beču zahvaljuje se na saradnji dr Andreasu Fingernagelu, direktoru Zbirke rukopisa i starih štampanih knjiga u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci.

Ovaj projekat podržala je Vlada Republike Srbije, odn. Ministarstvo kulture Republike Srbije.Predstava „Mi o Vuku, a Vuk na vrata – čardak ni na nebu ni na zemlji“

   

     Studenti slavistike Univerziteta u Beču i studenti germanistike Univerziteta u Beogradu izvešće u petak, 16.9.2016. u 19:00 časova u okviru 83. Vukovog sabora (12-18.9.2016.) predstavu  „Mi o Vuku, a Vuk na vrata – čardak ni na nebu ni na zemlji“ u režiji  Gordane Ilić Marković. Predstava će biti izvedena u gimnaziji „Vuk Karadžić“, ul. Jovana Cvijića bb, Loznica.

LINKDobrotvorni koncert za obnavljanje Saborne crkve Sv.Save izgorele u Njujorku - 17.07.2016.Galerija Matice srpske u Novom Sadu (Srbija) i Umetničko-istorijski muzej u Beču potpisali Protokol o saradnji za period 2016‒2019

Galerija Matice srpske u Novom Sadu (Srbija) i Umetničko-istorijski muzej u Beču (Austrija) su u sredu, 8. juna 2016. godine potpisali Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji i prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji na period od četiri godine (2016‒2019).
Protokol su potpisali direktorka muzeja u Beču dr Sabina Hag i upravnica Galerije mr Tijana Palkovljević Bugarski, u prisustvu ambasadora Republike Srbije u Austriji gospodina Pere Jankovića.
Galerija Matice srpske i Umetničko-istorijski muzej u Beču će sarađivati na odabranim projektima u oblastima muzeologije, muzejske edukacije, konzervacije i prezentacije muzejskih kolekcija, a posebno na:
-    razmeni i komunikaciji stručnjaka;
-    realizaciji studijskih boravaka radi razmene znanja i upoznavanja sa muzejskom praksom u partnerskoj ustanovi;
-    istraživanjima veza u kolekcijama i pripremi izložbi i pratećih muzejskih programa namenjenih različitim kategorijama publike;
-    promociji zajedničkih vrednosti i širenju partnerstva;
-    saradnji na izradi zajedničkih projekata usmerenih ka evropskim fondovima u oblasti kulture.

 OBAVEŠTENJE

Primena Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: ZOUP) počeće od 1. juna 2017. godine, osim odredaba članova 9., 103. i 207, sa čijom primenom će se početi od 8. juna 2016. godine. Navedene odredbe Zakona predviđaju da je organ, koji vrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, dužan da ih po službenoj dužnosti pribavlja i obrađuje. Od stranke će se, ubuduće, zahtevati dostavljanje podataka neophodnih radi njene identifikacije i dostava dokumenata, koja potvrđuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija u R. Srbiji.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave R.Srbije - OBAVEŠTENJE

Izvod iz Zakona o opštem upravnom postupku Polaganje venaca u Mauthauzenu, Rajferdorfu, Melku, Ašahu, Ebenzeu i Guzenu

15. maj. 2016. – Delegacija republike Srbije, koju je predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Dragan Popović, u pratnji predstavnika Ambasade Republike Srbije u Beču, srpskih udruženja, dijaspore i Srpske pravoslavne crkve u Austriji, uz učešće kadeta Policijskih akademija iz Beograda i Banja Luke, položila je vence povodom 71. godišnjice od oslobođenja logora Mauthauzen na Spomenik jugoslovenskim žrtvama, kao i na Centralni spomenik na Apel placu i odala počast srpskim žrtvama.
Kroz logor Mauthauzen prošlo je nešto više od 200.000 ljudi, a stradalo je oko 90.000. Procenjuje se da je u “fabrici smrti”  stradalo između 3.500 do 4.000 Srba.    


Venci su položeni i na vojnom groblju u Rajferdorfu, gde počiva 8.000 srpskih vojnika i interniraca iz Prvog svetskog rata, na vojnom groblju u Ašahu, gde je sahranjeno 5.625 srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, kao i u Melku na Spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, ubijenim, poginulim i umrlim u ropskim uslovima rada na izgradnji podzemnih fabrika oružja.


Prethodnog dana delegacija je obišla i položila vence na Spomenike jugoslovenskim borcima i žrtvama fašističkog terora ubijenim u periodu 1941-1945. godine u Ebenzeu i Guzenu.


Neka je večna slava svim nevino stradalim žrtvama.

 

 


Opširnije...
Zeitschrift "Zur Zeit" über aktuelle Lage auf dem Balkan/ Часопис "Zur Zeit" о актуелном стању на Балкану

"Zur Zeit"Dan pobede nad fašizmom, 9.maj 2016.

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Beču su 9. maja na Centralnom groblju u Beču povodom Dana pobede položili vence na spomenik palim, umrlim i nestalim srpskim i jugoslovenskim borcima na teritoriji Republike Austrije od 1941. do 1945, kao i na spomenik Crvene armije na Švarcenbergplacu.

 

 


Opširnije...
JAVNI POZIV za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja

Ambasada Republike Srbije obaveštava da je Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu uputilo je JAVNI POZIV za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu. Rok za dostavljanje predloga za nacionalna priznanja je otvoren do 11. maja 2016. godine.

Nacionalna priznanja iz oblasti odnosa matične države dijaspore i Srba u regionu su:

1.  Nagrada „Majka Srbija“ – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu

2. Nagrada „Slobodan Jovanović“  u oblasti politike – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti politike i svojim aktivnostima delovanjem doprinosi: – jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije, dijaspore i Srba u regionu; – promociji Republike Srbije u svetu i afirmaciji njenih interesa; – poboljšanju položaja i prava pripadnika dijaspore i Srba u regionu.

3. Nagrada „Mihajlo Pupin“  u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti informaciono- komunikacionih tehnologija i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – isticanju učešća pripadnika dijaspore i Srba u regionu u daljem razvoju svetske tehnologije; – afirmaciji i omogućavanju primene savremenih svetskih naučnih dostignuća u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji.

4. Nagrada „Nikola Tesla“  u oblasti nauke i pronalazaštva – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti nauke i pronalazaštva, i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – promociji naučnih dostignuća i pronalazaštva pripadnika dijaspore i Srba u regionu u svetu; – afirmaciji i omogućavanju primene savremenih svetskih naučnih dostignuća u Republici Srbiji.

5. Nagrada „Dositej Obradović“  u oblasti obrazovanja – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti obrazovanja i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – očuvanja kulturnog, etničkog, istorijskog i verskog identiteta pripadnika dijaspore i Srba u regionu; – ostvarivanju kulturne, prosvetne i naučne saradnje dijaspore i Srba u regionu sa Republikom Srbijom.

6. Nagrada „Vuk Karadzić“  u oblasti očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti očuvanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – upotrebi, učenju, čuvanju i negovanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma među pripadnicima dijaspore i među Srbima u regionu.

7. Nagrada „Miloš Crnjanski“ u oblasti književnosti – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti književnosti i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – afirmaciji savremene srpske književnosti u svetu.

Predlog za dodelu nacionalnog priznanja mogu da podnesu: organizacije dijaspore i organizacije Srba u regionu, udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja,   crkve i verske zajednice. Priznanja će se dodeljivati u vidu bronzane statue i prateće povelje

Tekst Javnog poziva i Obrazac prijave na Javni poziv su objavljeni na sajtu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu: JAVNI POZIV  i PRIJAVA NA JAVNI POZIV.

Rok za dostavljanje predloga za nacionalna priznanja je 11. maj 2016. godine. Predlog se dostavlja poštom na adresu: Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, 11000 Beograd, Vase Čarapića 20, sa naznakom: „Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja“.OBAVEŠTENJE!

Obaveštavamo sve građane koji su iskoristili svoje pravo i do 2. aprila 2016. godine podneli zahtev sa potrebnom dokumentacijom da na predstojećim Izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije glasaju prema mestu boravišta u inostranstvu, da će biračko mesto za birače koji borave u R. Austriji, moći da ostvare na dan Izbora, 24. aprila 2016. godine u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Beču, Gumpendorferstrasse 83-85, treći sprat, 1060 Wien. Biračko mesto će biti otvoreno od 07:00 do 20:00 časova.Istraživanje o bibliotekama u rasejanju

Projekat „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori“ koje sprovodi Udruženje građana „Organizacija“ uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova predstavlja istraživanje o trenutnom stanju i perspektivama razvoja biblioteka srpskih organizacija u dijaspori i regionu. Saznanja ovog istraživanja treba da doprinesu nastojanjima nadležnih institucija da unaprede komunikaciju i saradnju sa školama i organizacijama Srba u rasejanju.
Rezultati istraživanja će poslužiti i za unapređenje projekta obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u dijaspori i regionu, koji realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije.
Ciljne grupe istraživanja su škole srpskog jezika, organizacije, udruženja, crkveno-školske opštine, samostalne biblioteke i neformalne grupe koje se bave očuvanjem nacionalnog i kulturnog identiteta i jačanja veza između matice i Srba u dijaspori i regionu – bez obzira na to da li imaju ili nemaju bibliotečki fond, pošto je cilj istraživanja da se identifikuju problemi i potrebe u ovoj oblasti.
Istraživanje je finansijski pomogla Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
Elektronski upitnik za zainteresovane učesnike dostupan je OVDE.
Kontakt i informacije možete pronaći na Facebook stranici projekta.Sedamnaest godina od početka NATO agresije

Danas (24. marta 2016.) se navršava 17 godina od početka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Za 78 dana bombardovanja poginulo je 2.500 civila, a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba. Od 24. marta do 10. juna 1999. stradalo je 89 dece. Avijacija NATO nanela je ogromnu štetu privredi i infrastrukturi zemlje.

 Obaveštenje za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, shodno čl. 109 st. 6 Ustava Republike Srbije, 4. marta o.g. doneo Odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, koji će se održati 24. aprila 2016. godine.

Želimo da vas ovim putem obavestimo da građani Republike Srbije, koji se nalaze u inostranstvu, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ako se do 2. aprila 2016. godine prijave za glasanje u inostranstvu - u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju, bez obzira da li su se ranije prijavljivali i da li se nalaze na prethodnim glasačkim spiskovima za glasanje u inostranstvu.

Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Da bi se to pravo ostvarilo:

Građani najpre treba da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (pristupanjem preko sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije unošenjem svog JMBG na sledeću adresu: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal).

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu;

b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:

- zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i

- zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu.

Popunjene zahteve, kao i kopiju važećeg ličnog dokumenta R. Srbije (pasoša, lične karte[1] ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG) potrebno je dostaviti faksom (01/544 7595) ili elektronskim putem (izbori.bec@mfa.rs) ili poštom na adresu:

Botschaft der Republik Serbien

Konsularabteilung

Gumpendorferstr. 83-85

A-1060 Wien

Popunjene zahteve uz fotokopiju pasoša ili lične karte moguće je predati i lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade u Beču svakog radnog dana od 09.00-15.30.

NAPOMENA:

Potencijalne birače koji se prijavljuju putem pošte, obaveštavamo da pošiljka mora da bude isporučena DKP-u u propisanom roku, zbog čega sugerišemo da se zahtevi od srede, 30. marta 2016. godine šalju faksom, elektronskom poštom ili dostavljaju lično.

 

Beč, 07.03.2016.  

izbori za narodne poslanike u R.Srbiji 24.04.2016 - glasanje u inostranstvu - obaveštenje

zahtev za upis u birački spisak podatka da ce birač glasati u inostranstvu

zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u R.Srbiji

 Srpski policajac odlikovan u MUP R. Austrije

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner i generalni direktor za Javnu bezbednost Konrad Kogler odlikovali su 15.3.2016. godine 16 austrijskih policajaca, kao i 7 kolega iz Nemačke, Litvanije, Slovačke, Mađarske, Italije, a među njima i šefa Odseka za suzbijanje delikata nad motornim vozilima u Policijskoj upravi za grad Beograd Boška Sokolovića za uspešnu i efikasnu saradnju. Priznanja su dodeljena u znak zahvalnosti za izvanrednu međupolicijsku saradnju, koja rezultirala značajnim smanjenjem broja ukradenih vozila, odn. otkrivanju počinilaca ovih krivičnih dela.

 

 Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. mart 2004. - dvanaest godina posle

Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. marta 2004. godine

Da se nikad više ne ponovi i ne zaboravi!

Posledice divljanja albanskih ekstremista na Kosovu tokom 17. i 18. marta 2004. godine su jezive - ubijeno je 19 civila, ranjeno i povređeno više od 950 ljudi (uklj. oko 100 vojnika međunarodnih trupa i policajaca), uništene su 35 pravoslavne crkve, razoreno je i spaljeno 935 srpskih kuća, proterano je više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca. Šest gradova i devet sela su etnički očišćeni ...


Opširnije...
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. god.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je 25. februara 2016. god. Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. god. Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na veb sajtu Ministarstva www.kultura.gov.rs. Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. mart 2016. god. Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju Mladena Veskovića u Ministarstvu kulture i informisanja putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili preko telefona br. +381 11 3398 026.

 Ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović na Konferenciji o migracijama u Beču, 24.2.2016.

U Beču je 24. februara 2016. održana konferencija “Managing Migration Together” na kojoj su učestvovali ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, Austrije, Bugarske (posmatrač), Hrvatske,  Slovenije, Albanije, Crne Gore, Makedonije, BiH.

Učesnici konferencije usaglasili su Deklaraciju o  zajedničkom pristupu i merama u cilju smanjenja priliva izbeglica sa Bliskog Istoka u Evropu.

MSP R.SRBIJE

MUP R.SRBIJE

RTS

RTShttp://nokosovounesco.com/

NO KOSOVO UNESCO

VIDEONON PAPER - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO

NON PAPERDelegacija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije u dvodnevnoj poseti Republici Austriji (28-29.09.2015.)
Delegacija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, na čelu sa ministarkom Snežanom Bogosavljević-Bošković, boravila je u dvodnevnoj poseti Republici Austriji 28. i 29. septembra 2015., gde je razgovarala sa saveznim ministrom za poljoprivredu, ekologiju, šumarstvo i vodoprivredu Andre Ruprehterom, gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom i direktorom Savezne agencije za ekologiju Mihaelom Rebernigom. Delegacija je tokom posete obišla spalionicu otpada i energanu u Cventendorfu, školu za vinogradarstvo i voćarstvo u Klosternojburgu, kao i nekoliko gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom. 


 АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ ЗА ПРИХВАТ ИЗБЕГЛИЦА У Р.СРБИЈИ / AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI ZA PRIHVAT IZBEGLICA U R.SRBIJI

Procedura uvoza humanitarne pomoći

Potrebna humanitarna pomoć za izbeglice i migrante u zimskom perioduSamit zapadnog Balkana, Beč 27. avgust 2015.

U Beču je 27. avgusta održan Samit zapadnog Balkana kao nastavak "Berlinskog procesa", koji je započeo avgusta prošle godine u Berlinu. Na Konferenciji je učestvovalo više od 40 premijera, ministara spoljnih poslova i privrede država zapadnog Balkana, Austrije, Nemačke, Francuske i Italije, visoki predstavnici EU, Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija.  

Zemlje zapadnog Balkana spremne za zajedničke projekte

Govor ministra Dačića na Samitu o zapadnom Balkanu Salcburger nahrihten ("Salzburger Nachrichten") o obeležavanju 20. godišnjice od proterivanja 250.000 Srba iz Hrvatske

"Salzburger Nachrichten" - Etničko čišćenje na BalkanuStupanje na snagu Sporazuma između Vlade R.Srbije i Vlade R.Moldavije o ukidanju viza

Obaveštavamo da će Sporazum između Vlade R.Srbije i Vlade R.Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja, koji je sačinjen u Bukureštu 23. decembra 2014., stupiti na snagu 6. avgusta 2015. godine.
 

Državljani dveju zemalja, nosioci važećih biometrijskih pasoša, nemaju obavezu pribavljanja vize za ulazak, izlazak i prelaz preko teritorije, kao i za boravak na teritoriji države druge strane, u periodu do 90 dana, u okviru perioda od 6 meseci, računajući od dana prvog ulaska.
 Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

Vlada Republike Srbije je, na sednici koja je održana 18. juna 2015. godine, usvojila Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina. Odluka stupa na snagu 30. juna 2015. godine.

Pomenuti državljani - nosioci svih vrsta putnih isprava, osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogu bez viza ulaziti u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje ostale smetnje iz člana 11. Zakona o strancima („Službeni glasnik RS“ br. 97/08) i boraviti najduže 90 dana u periodu od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.   Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vucic ucestvovao je (14. juna) u radu Evropskog foruma u Vahau

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vucic ucestvovao je (14. juna) u radu Evropskog foruma u Vahau, gde se, izmedju ostalih ucesnika i gostiju, susreo sa vicekancelarom Austrije Rajnholdom Miterlenerom, komesarom EU za dobrosusedsku i politiku prosirenja Johanesom Hanom, kao i domacinom skupa guvernerom Donje Austrije Ervinom Prelom.
 

 

 

 


Opširnije...
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvuFudbalski kamp za decu iz dijaspore

Fudbalski kamp za decu iz dijasporeUčenje srpskog jezika u inostranstvu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova u narednih trideset dana sprovode online istraživanje koje predstavlja početak niza aktivnosti u procesu unapređenja učenja srpskog jezika i ćiriličkog pisma u inostranstvu. Upitnici će biti dostupni do kraja aprila 2015. godine.

Upitnici za škole i roditelje u dijaspori i regionuPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 24. marta u Beču Privredni forum "Austrija-Srbija"
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 24. marta 2015. u Beču Privredni forum "Austrija-Srbija", na kojem su učestvovale brojne srpske i austrijske kompanije. Forum je organizovan u Privrednoj komori Austrije.

Opširnije...
Šesnaesta godišnjica početka NATO agresije

Danas (24. mart) se navršava 16 godina od početka NATO agresije na SRJ. Za 78 dana bombardovanja poginulo je najmanje 2.500 civila, a ranjeno je  i povređeno preko 12.500 osoba. Od 24. marta do 10. juna 1999. stradalo je 89 dece. 

TANJUG

RTS

B92

BLICU Beču 20. marta 2015. god. održana je konferencija o suzbijanju džihadizma “TACKLING JIHADISM TOGETHER” na kojoj učestvovali PPV i MSP RS Ivica Dačić i MUP RS Nebojša Stefanović

U Beču  20. marta 2015. god. održana je konferencija o suzbijanju džihadizma “TACKLING JIHADISM TOGETHER” na kojoj učestvovali PPV i MSP RS Ivica Dačić i MUP RS Nebojša Stefanović

 

 


Opširnije...
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolic inaugurisan je 7. marta 2015. u Salcburgu u protektora Evropske akademije nauka i umetnosti
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić inaugurisan je 7. marta 2015. u Salcburgu u protektora Evropske akademije nauka i umetnosti. Tom prilikom predsednik Nikolić sastao se sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i predsednikom Makedonije Đorđom Ivanovim, koji su ranije postali protektori Akademije.
 

Opširnije...
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić u poseti Republici Austriji 29-30.01.2015.
Predsednik Vlade Republike Srbije sastao se u Beču 29. januara 2015. sa predsednikom Republike Austrije Hajncom Fišerom, kao i ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom. U čast posete premijera Vučića, ministar Kurc je organizovao prijem za predstavnike srpske dijaspore, koja je u velikom broju prisustvovala koktelu u Hofburgu.
 

 


Opširnije...
Svetosavski bal i Svetosavska akademija u Beču

Svetosavski bal u Beču održan u hotelu Šenbrun, 24. januara 2015.

TANJUG

Svetosavska akademija održana u Beču, 25. januara 2015. u pozorištu "Akcent"

VESTI-ONLINEPoseta ministra pravde Republike Srbije Nikole Selakovića Republici Austriji, Beč
Ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković vodio je 19. decembra 2014. bilateralne razgovore u Beču sa saveznim ministrom pravde Republike Austrije Volfgangom Brandšteterom. Ministar Selakovic sastao se tokom posete Austriji i sa resornim kolegama Slovenije, Slovačke, Češke Republike i Mađarske. Savezni predsednik Austrije Hajnc Fišer primio je u kurtoaznu posetu šest ministara pravde.
 

Opširnije...
Ambasada Srbije demantovala pisanje austrijskog dnevnog lista „Die Presse“

Internet izdanja:

RTS

BLIC

B92

KURIRPPV i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dr Zorana Mihajlović na samitu CEI u Beču

TANJUG

B92Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

KONKURS

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje dva konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Konkursi su otvoreni od 04. novembra do 19. novembra 2014. godine.

Konkurs za projekte Srba iz regiona

Konkurs za projekte dijasporeGradonačelnik Beograda Siniša Mali u poseti Beču

BEOGRAD.RS

TANJUGMinistarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović u poseti R. Austriji

TANJUG

KURIR

BLICIntervju PPV i MSP Ivice Dačića za austrijski dnevni list „Die Presse“, 28.08.2014.

 

"Ruske sankcije bi za Srbiju bile samoubistvo"

 

„Die Presse“: Srbija preuzima uskoro predsedavanje OEBS-om. Imate dobre odnose sa Moskvom. Imate li novih ideja za smirivanje ukrajinske krize?

Ivica Dačić: Srbija će nastaviti kurs koji je zadala Švajcarska tokom predsedavanja OEBS-om. Tri tačke su bitne: OEBS mora da organizuje nadgledanje ukrajinsko-ruske granice, da poboljša humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini i otvori dijalog.


Impotentna granična misija OEBS-a trenutno ima samo simboličan karakter.
Premalo je posmatrača OEBS-a na granici. Treba doneti još neke odluke. Srbija je prijatelj Rusije i EU, teži ka članstvu u EU. Zbog toga želimo tokom našeg predsedavanja da budemo veoma konstrukrtivni. Naše predsedavanje treba da bude prihvatljivo za sve strane. Tokom priprema za preuzimanje predsedavanja razgovaraću sa svim važnim akterima – sa Nemačkom, EU, SAD, kao i sa Ukrajinom i Rusijom.

Biti prijatelj i sa EU i sa Rusijom bi moglo Srbiju da stavi pred dilemu. Da li osećate pritisak sa obe strane?


Ako bi obe strane bile nezadovoljne, onda bi to bio dobar znak. Nalazimo se u veoma delikatnoj situaciji. Rusi su ljuti zato što stalno ističemo da podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i ne prihvatamo aneksiju Krima. S druge strane, EU je veoma ljuta zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji.


Zašto niste, kao Norveška, uveli sankcije Rusiji?


Srbija još uvek nije punopravna članica EU. Za Srbiju bi bilo ekonomsko samoubistvo kada bi uvela sankcije Rusiji. Mi smo 100% zavisni od ruskih energenata.


Ko je u Evropi želeo da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije? Šveđani? Baltičke zemlje?


Neću navoditi imena. Manje zemlje sa izuzetno ekstremnim odnosom prema Rusiji. Oni stalno postavljaju pitanje zašto ne uvodimo sankcije.

Da li pomenute zemlje to pitanje žele da vežu za pristup Srbije EU?


Naravno, ali Srbija još uvek nije otvorila poglavlje 31 (Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika). Tek na kraju pregovaračkog procesa naša spoljna politika mora da bude na liniji sa EU.


Mislite li da će sankcije EU protiv Rusije funkcionisati?


Sankcije najčešće štete stanovništvu, a ne donosiocima odluka. One neće uopšte promeniti rusku poziciju. Od ruskih protivmera pati i Evropa. Treba pokušati da se pokrene dijalog sa Ukrajinom. Rusija mora da bude deo rešenja. 

Koji bi bio prvi korak?


Primirje, a zatim dijalog. Ja ne želim da delim savete. Mi smo, međutim, imali to iskustvo da se blokade bez dijaloga ne mogu savladiti. Nemačka bi mogla da bude posrednik u ovom konfliktu.
Da li je EU, prema Vašem mišljenju, isprovocirala Rusiju kada je ponudila Ukrajini Sporazum o pridruživanju?
Ukrajina mora sama da odluči da li želi ili ne želi da bude u EU. Trebalo je da Rusija  bude više uključena u ovaj dijalog. A Ukrajina nije smela da se stavi pred alternativu: ili Ukrajina ili Rusija. Tako je moglo da se izbegne da se Rusija oseća ugroženo.

Šta očekujete od konferencije o Balkanu koja se održava u četvrtak u Berlinu?


Veoma sam zahvalan Angeli Merkel što je inicirala ovu konferenciju i uputila jedan takav signal. Sledeće godine će se konferencija održati u Austriji, 2016. u Francuskoj.  To znači da EU smatra Balkan ozbiljnim partnerom.
Mi ćemo u Berlinu evaliurati proces proširenja, usaglasiti spoljnopolitičke pozicije i razgovarati o ekonomskim projektima kao što su izgradnja puteva i železničke infrastrukture. Balkan je bio predugo region konflikata. Želimo da nas EU u miru ujedini. Srbija će pri tom biti stabilizujući faktor.

 

Učešće ministra Dačića na panel diskusiji u okviru konferencije posvećene Prvom svetskom ratu pod nazivom „1814, 1914, 2014 - lekcije iz prošlosti, vizija za budućnost“ (Salcburg, 25-29. avgust 2014. godine)

 Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić u zvaničnoj poseti Republici Austriji - 27.jun 2014.

Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić boravio je na poziv saveznog ministra za odbranu i sport Republike Austrije Geralda Kluga 27. juna u Beču u svojoj prvoj zvaničnoj poseti u inostranstvu. Gašić je, pored razgovora sa austrijskim resornim ministrom o unapređenju vojne bilateralne saradnje, prisustvovao i svečanosti polaganja zakletve austrijskih vojnika ispred dvorca Belvedere.

Ministar Gašić, u zdanju Ministarstva odbrane, dočekan je uz vojne počasti - gardu i himnu. Gašić i Klug razgovarali su, takođe, o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, postignutim rezultatima u razvoju regionalne i bilateralne vojne saradnje, kao i o unapređenju i izgradnji odnosa dve zemlje u celini.Takođe, tema razgovora bile su saradnja u prekograničnoj pomoći prilikom elementarnih nepogoda, a ministar Gašić je svog domaćina informisao o posledicama katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju. 

TANJUG: "Odnosi Srbije i Austrije najbolji u poslednjih 100 godina"Praksa za studente iz dijaspore i RS

Praksa za studente iz dijaspore i RSPOZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO SKAJPA

Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu pozivaju pripadnike dijaspore starosti od 10 do 30 godina da se prijave na besplatni individualni tromesečni kurs srpskog jezika preko Skajpa (Skype).
Kako je Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša od pripadnika dijaspore u više navrata dobila upit da li postoje aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje učenja srpskog jezika za decu u dijaspori, osmišljeni su časovi preko Skajpa (Skype). Cilj projekta je popularizacija srpskog jezika kod dijaspore preko vršnjačkog obrazovanja, odnosno držanje individualnih časova srpskog jezika preko Skajpa (Skype) omladini iz dijaspore od strane apsolvenata na Departmanu za srpski jezik i master studenata filologije.
Konkurs za zainteresovanu decu i omladinu iz dijaspore traje od 23. juna 2014. do 7. jula 2014. godine. Održavanje časova će početi sredinom septembra 2014. godine, a nakon završetka kursa polaznici će dobiti potvrdu o pohađanju kursa Filozofskog fakulteta u Nišu.
Časovi će se održavati dva puta nedeljno u trajanju od 45 minuta, u terminima u kojima se dogovore nastavnik i učenik. Filozofski fakultet u Nišu i Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša će voditi računa da se časovi izvode kvalitetno i predviđenom dinamikom.
Svi zainteresovani bi trebalo da pošalju prijavu Kancelariji za saradnju sa dijasporom Grada Niša na: dijaspora.ni@gmail.com sa naslovom Skajp (Skype) časovi. Na osnovu prijava, Kancelarija će odabrati parove nastavnik-učenik.
Neophodno je da potencijalni učenik ima solidan računar sa zvučnicima i kamerom i dobru internet vezu, da ima osnovno znanje srpskog i engleskog jezika i želju za učenjem.
Za više informacija možete se obratiti Kancelariji za saradnju sa dijasporom Službe za poslove gradonačelnika Grada Niša na: info@dijasporanis.com.
Link do originalnog teksta: www.dijasporanis.com/poziv-za-besplatni-tromesecni-kurs-srpskog-jezika-preko-skajpa

Kancelarija za saradnju sa dijasporom
Služba za poslove gradonačelnika Grada Niša
Tel: +381 18 521 009 
E-mail: info@dijasporanis.com
Adresa: Nade Tomić 13, 18000 Niš
www.dijasporanis.comPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić u radnoj poseti Republici Austriji (03-04.jun 2014.)

Odnosi sa Bečom najbolji u poslednjih 100 godina

Unapređenje srpsko-austrijske saradnje

VIDEO MATERIJAL TANJUGA:

VIDEO 1, VIDЕО 2, VIDЕО 3, VIDЕО 4, VIDЕО 5, VIDЕО 6, VIDЕО 7,

VIDЕО 8, VIDЕО 9, VIDЕО 10, VIDЕО 11, VIDЕО 12, VIDЕО 13

 PPV i MSP Ivica Dačić učestvovao je na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative i Konferenciji o Zapadnom Balkanu (Beč, 02-03.jun 2014.)

Obraćanje PPV i MSP Ivice Dačića na Konferenciji o Zapadnom Balkanu

Konferencija o Zapadnom Balkanu - Beč 2014.


Srbija snažno opredeljena za regionalnu saradnju i članstvo u EU

Pohvaljen napredak Srbije u evrointegracijama

Vlada R.Austrije odobrila po 500.000 evra pomoći Srbiji i BiHDan žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 20. maja 2014. godine donela Odluku o proglašenju Dana žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije.

Za Dan žalosti određeni su 21., 22. i 23. maj 2014. godine, kada će u Ambasadi Republike Srbije biti otvorena knjiga žalosti u periodu od 12 do 15 časova.Saopštenje za javnost Koordinacionog odbora "Zajedno za Srbiju i Srpsku" u Beču

 

Saopštenje za javnost Koordinacionog tela za prikupljanje humanitarne pomoći u Beču Intervju MSP Republike Srbije Ivice Dačića dnevnom listu "Die Presse"

Intervju MSP Republike Srbije Ivice Dačića dnevnom listu "Die Presse"Poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Republici Austriji (27-28.03.2014.g.)

Prvog dana posete, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsednikom Austrije dr Hajncom Fišerom, koji ga je uz najviše državne i vojne počasti dočekao u palati Hofburg. Predsednik Nikolić se sastao i sa predsednicom austrijskog Parlamenta Barbarom Pramer, zatim sa predstavnicima velikih austrijskih kompanija, kao i sa srpskom dijasporom.

Drugog dana posete predsednik Nikolić je obišao italijansko vojničko groblje u mestu Rajferdorf u Gornjoj Austriji na kojem počiva 8000 srpskih interniraca iz Prvog svestkog rata. Predsednik Nikolić položio je venac na spomenik stradalim savezničkim vojnicima, kao i cveće na pojedinačna spomen obeležja srpskim internircima. Kasnije, u toku dana, posetio je i Memorijalni centar Mauthauzen, gde je položio venac na spomen obeležje jugoslovenskim žrtvama.

 


Opširnije...
Vesti
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinasiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Zajednica srpskih klubova u Beču obeležila pravoslavnu Novu godinu
Promocija knjige „Nizvodno“ autora Đorđa Sibinovića
Turistička organizacija Beograda na međunarodnom sajmu turizma u Beču
Koncert povodom obeležavanja pravoslavne Nove godine
Obaveštenje o neradnim danima!
Udruženje podunavskih Nemaca Austrije uručilo nagradu MIP Austrije K. Knajsl
Kulturno-privredni susret Niša i Beča
Ambasador Nebojša Rodić na događaju „Sky Talks“,
Изложба Сафари Милице Мрвић - Izložba Safari Milice Mrvić
Učešće ambasadora Nebojše Rodića na Dunavskoj konferenciji u Kremsu
Pohvale građana na rad Konzularnog odeljenja u Beču
Ambasador Nebojša Rodić na „Ambasadorskom koncertu“
Ambasador Republike Srbije Nebojša Rodić na konferenciji Mreže za razvoj biznisa u Jugoistočnoj Evropi - SEEBDN
Sastanak ambasadora Nebojše Rodića sa poslanicima austrijsko-srpske Grupe prijateljstva u Saveznom parlamentu Austrije
Izložba „Primenjena nostalgija“ u Beču
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u poseti Beču, 19. novembar o.g.
Poseta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića Beču, 13. novembar o.g.
Poseta predsednika Nacionalnog veća Parlamenta Austrije V. Sobotke Beogradu
Odluka o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidad i Tobaga
Učešće ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović na 22. Evropskom forumu u Beču
Obaveštenje o neradnim danima!
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
Poseta austrijskog kancelara Sebastijana Kurca Beogradu
Sastanak ambasadora Nebojše Rodića i direktora „Soravija grupe“ H. Soravije u Ambasadi
Premijera filma „Južni vetar“ u Beču!
Beogradsko veče u Beču
Svečana akademija povodom obeležavanja 200. godina od izdavanja Vukovog „Rječnika“
Ambasador Nebojša Rodić u obilasku memorijalnih centara Mathauzen, Guzen i Bergkristal
Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković u poseti Beču
Obaveštenje o neradnim danima!
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova I.Dačić u bilaterlanoj poseti Beču
Predsednik Republike Austrije A. Van der Belen u poseti Republici Srbiji
NOVI KONTROLNI DOKUMENT ZA SRPSKE PREVOZNIKE
ODLUKA O PRESTANKU VAŽENJA ODLUKE O UKIDANJU VIZA ZA ULAZAK U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Poseta državnog sekretara M. Filipović i pomoćnika ministra rudarstava i energetike J. Simović Beču, 8-10. oktobra
Najava obeležavanja 200 godina od štampanja Vukovog rječnika
Ambasador Nebojša Rodić na prijemu povodom Dana ujedinjenja Nemačke
Komemoracija u Alkovenu, 1. oktobar 2018. godine
Poseta S. Trifunović, pomoćnice ministra za informisanje i medije Beču, 1-4.10.2018. godine
Ambasador Nebojša Rodić na ambasadorskom prijemu kod predsednika pokrajine Burgenland H. Nisla
Srpski dani kulture u Beču, 27.09-30.09.2018. godine
Promocija knjige prof. dr Vojkana Stanića u Beču, 22. septembar o.g.
Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković u poseti Beču
Gostovanje prof. dr Predraga Markovića u Beču
Susret ambasadora Mađarske u Austriji A. Nađija sa ambasadorom N. Rodićem, 14. septembar 2018. godine
Poseta državnog sekretara MUP Srbije Biljane Popović Ivković Beču, 13. septembar 2018. godine
Politički direktor MSP amb. Zoran Vujić u poseti Austriji
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u poseti Austriji
Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU (Gymnich), Beč 31. avgust 2018. godine
Predsednik Aleksandar Vučić na Evropskom forumu Alpbah
Susret ambasadora Republike Srbije u Beču i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u poseti Austriji
Novi ambasador Republike Srbije u Republici Austriji stupio na dužnost
“Orlovi” u Austriji
„Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u sardnjni sa Centralnom bibliotekom Beča
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Beču, 1. i 2. Februara 2017. godine
Predsednik AP Vojvodina u poseti Republici Austriji
Mladi preduzetnici u poseti Austriji
Predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma u radnoj poseti Beču
Pozivnica za Vareš Klasik Festival pod nazivom "ZaJedno, T(w)ogether, ZuSamme(l)n"
Теслин времеплов у Бечу - Teslin vremeplov u Beču
Izveštaj Kurira o problemima srpskih radnika u Beču
Sporazumi Vlade Republike Srbije o ukidanju viza
Dan sećanja na prognane i stradale Srbe
Poseta ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja A. Vulina R. Austrji
U Muzeju književnosti otvorena izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“
Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“, Grillparzerhaus, Johannesgasse 6, 1010 Beč 27. april – 16. maj 2017.
Javni poziv za predloge za nacionalna priznanja
Srpski rukopisi u Beču
Osamnaest godina od početka NATO agresije
Izbori za predsednika R. Srbije, glasanje u inostranstvu - obaveštenje birača
Izbori za predsednika Republike - glasanje u inostranstvu
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije, 9.2.2017. god.
OTVORENA BIBLIOTEKA SRPSKOG CENTRA U BEČU
PRIZINAVANJE VOZAČKIH DOZVOLA REPUBLIKE SRBIJE U REPUBLICI AUSTRIJI
Narodna biblioteka Srbije donirala 265 knjiga Biblioteci Srpskog centra u Beču
Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu
Postavljanje spomen ploče Savi Mrkalju
Projekat "Da ja budem ja" - dokumentarni film, izložbа i koncert
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Ministar Dačić u Beču razgovarao sa šefom austrijske diplomatije
Poseta delegacije SO Jagodina Beču, 8-9. novembar 2016.
Otkrivanje spomen ploče filologu, pesniku i reformatoru srpskog jezika Savi Mrkalju
Sastanak ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
KONCERTI SRPSKIH I AUSTRIJSKIH SAVREMENIH KOMPOZITORA
Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata
NOVI SAD – KANDIDAT ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2021. GODINE
Učešće predsednika Vlade RS Aleksandra Vučića i PPV i MUP RS Nebojše Stefanovića na „Konferenciji o migracijama duž balkanske rute“ – Beč, 24.09.2016.
Istraživanje srpskih srednjovekovnih rukopisa u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci
Predstava „Mi o Vuku, a Vuk na vrata – čardak ni na nebu ni na zemlji“
Dobrotvorni koncert za obnavljanje Saborne crkve Sv.Save izgorele u Njujorku - 17.07.2016.
Galerija Matice srpske u Novom Sadu (Srbija) i Umetničko-istorijski muzej u Beču potpisali Protokol o saradnji za period 2016‒2019
OBAVEŠTENJE
Polaganje venaca u Mauthauzenu, Rajferdorfu, Melku, Ašahu, Ebenzeu i Guzenu
Zeitschrift "Zur Zeit" über aktuelle Lage auf dem Balkan/ Часопис "Zur Zeit" о актуелном стању на Балкану
Dan pobede nad fašizmom, 9.maj 2016.
JAVNI POZIV za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja
OBAVEŠTENJE!
Istraživanje o bibliotekama u rasejanju
Sedamnaest godina od početka NATO agresije
Obaveštenje za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu
Srpski policajac odlikovan u MUP R. Austrije
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. mart 2004. - dvanaest godina posle
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. god.
Ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović na Konferenciji o migracijama u Beču, 24.2.2016.
http://nokosovounesco.com/
NON PAPER - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO
Delegacija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije u dvodnevnoj poseti Republici Austriji (28-29.09.2015.)
АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ ЗА ПРИХВАТ ИЗБЕГЛИЦА У Р.СРБИЈИ / AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI ZA PRIHVAT IZBEGLICA U R.SRBIJI
Samit zapadnog Balkana, Beč 27. avgust 2015.
Salcburger nahrihten ("Salzburger Nachrichten") o obeležavanju 20. godišnjice od proterivanja 250.000 Srba iz Hrvatske
Stupanje na snagu Sporazuma između Vlade R.Srbije i Vlade R.Moldavije o ukidanju viza
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vucic ucestvovao je (14. juna) u radu Evropskog foruma u Vahau
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Fudbalski kamp za decu iz dijaspore
Učenje srpskog jezika u inostranstvu
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 24. marta u Beču Privredni forum "Austrija-Srbija"
Šesnaesta godišnjica početka NATO agresije
U Beču 20. marta 2015. god. održana je konferencija o suzbijanju džihadizma “TACKLING JIHADISM TOGETHER” na kojoj učestvovali PPV i MSP RS Ivica Dačić i MUP RS Nebojša Stefanović
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolic inaugurisan je 7. marta 2015. u Salcburgu u protektora Evropske akademije nauka i umetnosti
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić u poseti Republici Austriji 29-30.01.2015.
Svetosavski bal i Svetosavska akademija u Beču
Poseta ministra pravde Republike Srbije Nikole Selakovića Republici Austriji, Beč
Ambasada Srbije demantovala pisanje austrijskog dnevnog lista „Die Presse“
PPV i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dr Zorana Mihajlović na samitu CEI u Beču
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali u poseti Beču
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović u poseti R. Austriji
Intervju PPV i MSP Ivice Dačića za austrijski dnevni list „Die Presse“, 28.08.2014.
Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić u zvaničnoj poseti Republici Austriji - 27.jun 2014.
Praksa za studente iz dijaspore i RS
POZIV ZA BESPLATNI TROMESEČNI KURS SRPSKOG JEZIKA PREKO SKAJPA
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić u radnoj poseti Republici Austriji (03-04.jun 2014.)
PPV i MSP Ivica Dačić učestvovao je na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative i Konferenciji o Zapadnom Balkanu (Beč, 02-03.jun 2014.)
Dan žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije
Saopštenje za javnost Koordinacionog odbora "Zajedno za Srbiju i Srpsku" u Beču
Intervju MSP Republike Srbije Ivice Dačića dnevnom listu "Die Presse"
Poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Republici Austriji (27-28.03.2014.g.)
Arhiva vesti