| |     Ћирилица | Deutsch  
Naslovna
Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja

     Povodom smrti Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja otvorena je knjiga žalosti u Ambasadi Republike Srbije u Beču. Zbog aktuelne epidemiolške situacije, molimo da izjave saučešća dostavljate elektronski na e-mail Ambasade: embassy.vienna@mfa.rs.Važeće epidemiološke mere u Republici Austriji od 17.11.2020. do 6.12.2020. godine

     U cilju sprečavanja daljeg širenja Kovid-19 u Austriji će biti ograničene pojedine oblasti javnog života. S tim u vezi počevši od navedenog datuma važeće sledeće mere:


1. Zabrana napuštanja mesta stanovanja osim u sledećim slučajevima:
• Odlazak na posao
• Namirivanje osnovnih životnih potreba
• Pomoć drugom licu
• Rekreacija


2. Zabrana socijalnih kontakata sa osobama koje ne žive u zajedničkom domaćinstvu. Izuzetak su lica koja žive sama, koja imaju pravo da se sastaju sa jednom osobom iz drugog domaćinstva.


3. Obaveza nošenja zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom prostoru i obaveza držanja odstojanja od 1m od lica koja ne žive u zajedničkom domaćinstvu.


4. Škole i univerziteti prelaze na nastavu na daljinu. I dalje postoji mogućnost čuvanja dece, ukoliko za to postoji potreba.


5. Sve prodavnice i lokali za pružanje usluga su zatvoreni. Od 6 do 19 sati i dalje smeju biti otvorene prodavnice životnih namirnica, drogerije, banke, pošte, auto-mehaničarske radionice i radionice za bicikle. Duže radno vreme moguće je za apoteke i benzinske pumpe. Svaki kupac mora da ima 10m2 prostora za kupovinu. Prilikom kupovine neophodno je nošenje zaštitne maske.


6. Zabranjene su sve privatne proslave kao što su svadbe, proslave godišnjica i rođendana. Sahranama sme da prisustvuje najviše 50 osoba, uz nošenje zaštitnih maski I poštovanje obaveznog razmaka.


7. Zabranjuju se kontakti sportovi, a sportske hale i kupališta su zatvoreni (osim za profesionalne sportiste).


8. Ugostiteljski objekti su zatvoreni. Jela i piće mogu da se preuzimaju iz lokala od 6 do 19 sati ili da se naručuju preko kurirskih službi bez vremenskog ograničenja.


9. Otkazuju se sve manifestacije, a biblioteke, pozorišta, bioskopi i koncertne sale ostaju zatvoreni.


10. U domovima za stare i negu dozvoljene su posete jednom nedeljno, najviše jedan posetilac po stanaru samo posle brzog testa odnosno s FFP2-maskom.


11. Dozvoljeno je posećivanje crkvi. Religijske zajednice utvrđuju sopstvena pravila radi u cilju smanjivanja rizika od infekcije, ali u zatvorenim prostorima postoji obaveza nošenja zaštitne maske.


Gde mogu besplatno da se testiram?


U Beču postoje 2 takozvane ulice za testiranje (Teststraßen), gde možete besplatno da se testirate, ako ispunjavate kriterijume za test.  Možete se dovesti svojim vozilom (Drive-In) ili doći peške (Walk-In). „Teststraßen“ su otvorene od ponedeljka do nedelje od 06:00 do 21:00 sati .

„Teststraßen“ stoje na raspolaganju samo ljudima koji u Beču žive ili rade.
• Bez simptoma: Teststraße kod Ernst-Happel-stadiona
• Bez simptoma ili s lakšim simptomima: Teststraße na Donauinsel-u – Floridsdorfer Brücke
U obe „Teststraßen“ testira se na osnovu  „Gurgeltest“-a (mućkanje tečnosti u grlu).


U slučaju da imate simptome slične gripu možete otići u neku od ordinacija s posebnim lokalom za testiranje (Checkbox-Ordination) i tamo uraditi antigen-test na COVID-19. „Checkboxen“ su otvoreni svakog dana od 7 do 19 sati. Obavezna je prethodna najava. Termini mogu da se dodele najranije 3 dana unapred. 

 VAŽNO OBAVEŠTENjE:

Izmenjeni režim rada Konzularnog odeljenja sa strankama

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u R. Austriji i uvođenja novih mera, obaveštavamo da će Konzularno odeljenje Ambasade R. Srbije u Beču, od 17. novembra 2020. godine do 6. decembra 2020. godine, ograničiti rad sa strankama samo na hitne i neodložne slučajeve, uz obaveznu prethodnu najavu na telefon +43 (1) 544-7585-229 svakog radnog dana, u periodu od 13:00-15:30 časova.

Svim građanima koji su imali zakazane termine u periodu od 17. novembra do 6. decembra 2020. godine će biti omogućena realizacija istih nakon normalizacije rada Konzularnog odeljenja.

Molimo građane kojima zahtevi nisu neodložni i hitni, da imaju razumevanje i odlože svoj dolazak u prostorije Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Beču.

Građani će blagovremeno biti obavešteni putem internet stranice Ambasade o početku normalnog funkcionisanja Konzularnog odeljenja.

Hvala svim građanima na razumevanju.Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

     Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu Ambasada Republike Srbije u Beču položila je dana 11.11.2020. godine lovorov venac sa natpisom „Slavom ovenčanim precima“ na spomen obeležje srpskim žrtvama iz Prvog svetskog rata u austrijskoj pokrajini Burgenland  u Frauenkirhenu, gde je sahranjeno 2350 srpskih interniraca. Na spomen obeležju bio je položen i venac austrijskog ,,Crnog krsta“, organizacije koja održava vojne memorijale"Informacije u vezi sa neradnim danima Konzularnog odeljenja

KONZULARNO ODELjENjE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BEČU ZBOG PRAZNIKA NEĆE RADITI SA STRANKAMA: 11. novembra 2020. godineAmbasador Nebojša Rodić odao poštu žrtvama terorističkog napada

      Na jednom od mesta terorističkog napada u Beču, koji je izveden 02. Novembra 2020. godine, u Ulici Judengasse, ambasador Nebojša Rodić je zajedno sa predstavnikom Republike Srpske, sveštenikom Srpske pravoslavne crkve u Beču i članovima Zajednice srpskih klubova položio cveće u znak sećanja na nedužno stradale.
      U ovom terorističkom činu narušene su osnovne vrednosti multikulturalnosti i zajedničkog suživota pripadnika svih vera koji žive u Austriji odnosno Beču.
      Doprinos povratku na život kakav je bio pre ovog napada, svoj pun doprinos daće svi Srbi bez obzira da li u Austriji žive duže ili kraće vreme. 

 

 Informacije u vezi sa neradnim danima Konzularnog odeljenja

KONZULARNO ODELjENjE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BEČU ZBOG PRAZNIKA NEĆE RADITI SA STRANKAMA: 26. oktobra 2020. godineSastanak amb. N. Rodića sa amb. Sultanata Oman

     Ambasadu Republike Srbije u Republici Austriji posetio je ambasador Sultanata Oman Yousuf Ahmed Hamed Al Jabri i tom prilikom sa ambasadorom Rodićem razgovarao o unapređenju bilateralnih političkih odnosa. Tom prilikom ambasador Rodić se zahvalio na pismu koje je ministar spoljnih poslova Sultanata Oman, Sayyid Badr bin Hamoud Albusaidi uputio ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.Sastanak ambasadora Rodića sa potpredsednikom Košarkaškog saveza Srbije Igorom Rakočevićem, 9. oktobar 2020. godine

     Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije i naš proslavljeni košarkaš Igor Rakočević tokom današnje posete Ambasadi Republike Srbije u Beču izrazio je interesovanje da se u Republici Austriji organizuje edukativni kamp, na kome bi se deci našeg porekla ukazalo na prednosti bavljenja sportom, a posebno košarkom. Realizacija ovakve ideje bila bi moguća nakon prestanka pandemije Kovid-19.

     Na sastanku su takođe razmotrene ideje i mogućnosti većeg angažovanja dece i mladih iz dijaspore u našem sportu. U tom smislu, Ambasada će nastaviti saradnju sa košarkaškim i drugim sportskim savezima Srbije.Srbija kao povoljna destinacija za poslovanje

     Vlada Republike Srbije izradila je dve brošure u kojima su predstavljene mogućnosti u vezi sa investiranjem u istraživanje i razvoj i nove tehnologije u Republici Srbije.


Kako biste otvorili brošure kliknite na sledeće linkove:


„SERBIA – Emerging tech development hub“


„Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede“Predavanje prof. dr Predraga Markovića u Beču

      Istoričar prof. dr Predrag Marković održao je predavanje na temu „Uloga Srba u razvoju evropske kulture“ u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. Predavanje je održano na inicijativu udruženja „Vilhelmina-Mina-Karadžić“ iz Beča, koje je prof. dr Predragu Markoviću dodelilo i posebnu zahvalnicu za afirmaciju Republike Srbije u zemlji i svetu za knjigu „Srbi u Republici Austriji“.

      Profesor dr Predrag Marković posetio i Ambasadu Republike Srbije u Beču, gde je razgovarao sa ambasadorom g. N. Rodićem.Predstavljanje Srbije na dogadjaju pod nazivom "Put svile"

         U organizaciji magazina „Society“održan je događaj pod nazivom „Put svile“, na kome su države koje se nalaze na tzv. „putu svile” dobile priliku da se predstave austrijskoj publici. Događaj je održan 17. septembra o.g. u hotelu „Hajat“ u Beču, a na njemu su, pored Republike Srbije, učestvovale i NR Kina, Ruska Federacija, Irak, Avganistan, Iran, Uzbekistan, Pakistan, Azerbejdžan, Kazahstan, Turkmenistan i Kirgistan.
        Ambasada Republike Srbije je na svom štandu, koji je privukao veliko interesovanje prisutnih, kroz flajere i promotivne filmove, predstavila turističku ponudu Srbije i Beograda.

 

 

 15.09.2020.

Dana 15. septembra 2020. godine, ambasador republike Srbije u Republici Austriji prisustvovao je predstavljanju Zadužbine Oto fon Habsburg Budimpešta kao i podijum diskusiji u Ambasadi Mađarske u Beču. Na ovom događaju učestvovali su i govorom se obratili ambasador Mađarske Andor Nađi i šef kabineta predsednika Vlade Mađarske gospodin dr Đerđeli Gildiš.Panel diskusija u Skupštini Grada Beča

     Ambasador Republike Srbije u Austriji g. Nebojša Rodić učestvovao je na panel diskusiji pod nazivom „Zaostavština pokreta Solidarnošć i evropski izazovi za vreme poljskog predsedavanja Višegradskom grupom“, koja je u organizaciji Ambasade Poljske u Beču, Grada Beča, Pokreta Solidarnošć i Poljskog predsedavanja Višegradskom grupom organizovana 8. septembra o.g. u Skupštini grada Beča.Pohvala konzularnom odeljenju Republike Srbije u Beču

      Zahvaljujemo se gospodinu Nebojši Joksiću koji je uputio pohvale Konzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Beču zbog ljubaznosti, stručnosti i profesionalnog rada službenika Konzularnog odeljenja.

 Sastanak ambasadora N. Rodića sa predsednikom Zajednice srpskih klubova u Beču

        U skladu sa utvrđenom praksom periodičnih razgovora o aktivnostima naših klubova i udruženja, ambasador Republike Srbije u Beču g. Nebojša Rodić susreo se 10. avgusta o.g. sa predsednikom Zajednice srpskih klubova u Beču g. Lukom Markovićem. Tom prilikom, razgovarano je o aktivnostima ovog udruženja u periodu od izbijanja epidemije Kovid-19 (15. marta o.g). Istovremeno, g. Marković je informisao o projektima koji će tokom jeseni, odnosno već od 25. septembra, biti realizovani u organizaciji Zajednice srpskih klubova u Beču.

 Sastanak amb. Turske Ozana Čejhuna sa amb. N. Rodićem

     Ambasador Turske u Republici Austriji O. Čehun, susreo se 21. jula o.g. sa ambasadorom Republike Srbije u Beču, N. Rodićem. Tom prilikom razgovarano je o odnosima dve zemlje sa Republikom Austrijom, ali i o trenutnoj situaciji u Turskoj i Republici Srbiji, te intenziviranju saradnje.Osnivačka skupština Međunarodne romske organizacije

     Evropski internacionalni romski i sinti demokratski centar organizovao je osnivačku skupštinu Međunarodne romske organizacije na kojoj su učestvovali Romi iz preko 30 država. Ambasador Republike Srbije u Republici Austriji Nebojša Rodić jedini se, od svih članova diplomatskog kora, odazvao pozivu da učestvuje na osnivačkom kongresu i osnivačkoj skupštini.

      Tom prilikom, predstavnici romske zajednice iz Srbije iskoristili su ovu priliku da sa uvažavanjem istaknu svoj položaj u Republici Srbiji i posebno preneli utisak da konačno u politici koju vodi PR A. Vučić doživljavaju punu afirmaciju u društvu.Pohvala konzularnom odeljenju Republike Srbije u Beču

        Zahvaljujemo se gospođi Jasmini Rosić koja je uputila pohvale Konzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Beču zbog ljubaznosti, stručnosti i efikasnosti svih službenika Konzularnog odeljenja.

 Informacije u vezi sa neradnim danima Konzularnog odeljenja

KONZULARNO ODELjENjE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BEČU ZBOG PRAZNIKA NEĆE RADITI SA STRANKAMA: 01. i 11. juna 2020. godineAutorka knjige „Beograd“ u poseti Ambasadi

     Ida Salmon, autorka knjige na nemačkom jeziku „Beograd“, posetila je 25. maja Ambasadu Srbije u Beču, kojom prilikom se susrela sa ambasadorom N. Rodićem. Tom prilikom, ambasador je ukazao na značaj koje delo Ide Salmon ima za promociju Srbije i Beograda u Republici Austriji i istakao da je ovo prvi put da je jedan ovakav vodič objavljen na nemačkom jeziku. Dogovoreno je da se, uz podršku Ambasade, na jesen održi promocija knjige „Beograd“, kako bi ovo delo bilo predstavljeno što široj publici u Austriji.AKTUELNI REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLjANA U R. SRBIJU

Obaveštavamo da su na osnovu Odluke Vlade R. Srbije o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbije i Odluke o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, koje su stupile na snagu 22. maja 2020. godine, otvoreni svi granični prelazi Republike Srbije i isti od 22. maja 2020. godine funkcionišu u uobičajenom režimu.

Ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana, odnosno više nije potrebna saglasnost/dozvola ni za ulazak domaćih ni za ulazak svih kategorija stranih državljana.

Svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju, umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa, prilikom pasoške kontrole uručuje se samo pismeno obaveštenje o merama kojih treba da se pridržavaju radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.Poseta DS I. Tončeva Beču

      DS I. Tončev boravio je u službenoj poseti Ambasadi Republike Srbije u Beču kako bi se upoznao
sa načinom ostvarivanja diplomatsko-konzularnih obaveza tokom trajanja privremenih mera uvedenih zbog pandemije COVID-19, posebno se interesujući o angažovanju Ambasade u cilju pomoći našim državljanima u Republici Austriji, pogođenim pandemije COVID-19.
      Tom prilikom, DS Tončev je istakao da bi postepeno ublažavanje mera koje je Vlada Republike Austrije donela početkom maja, trebalo iskoristiti u cilju podizanja privrednih aktivnosti na nivo koji je ostvaren tokom prošle godine. Posebno ukazao da, i pored posledica nastalih privremenim merama, obostrani cilj ostaje dostizanje prošlogodišnje robne razmene koja je prevazišla 1,2 milijardi evra.
     DS Tončev se interesovao i za aktivnosti naših klubova i udruženja u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije, te istakao važnost njihovog daljeg angažovanja u cilju negovanja odnosa Srba iz dijaspore sa maticom, kao i očuvanja naše tradicije i kulture u Republici Austriji.
      Ambasador  N. Rodić informisao je DS I. Tončeva o aktivnostima Ambasade za predstojeće parlamentarne izbore, kao i o činjenici da je ovaj DKP prvi dobio saglasnost za otvaranje jednog biračkog mesta, ali i da je od zemlje domaćina već zatražena saglasnost za sprovođenje izbornih radnji.
     Ambasador Rodić je takođe upoznao DS Tončeva sa činjenicom da, tokom trajanja privremenih mera, Ambasada Republike Srbije u Austriji nije prekidala svoj rad ni jedan dan, već da su svi zaposleni, u znatno povećanom obimu, izvršavali svoje radne obaveze ali dosledno poštujući sve epidemiološke mere.


 Konkurs za sufinansiranje projekata namenjenih dijaspori

      Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, koji će trajati od 18. maja do 01. juna 2020. godine.
       Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja možete pronaći klikom ovde.
OBAVEŠTENJE O RADU SA STRANKAMA

Imajući u vidu mere preduzete sa ciljem sprečavanja širenja virusa COVID 19, obaveštavamo da će Konzularno odeljenje Ambasade R. Srbije u Beču nastaviti sa radom sa strankama od ponedeljka, 18. maja 2020. godine, u izmenjenom režimu rada i prijema stranaka, uz obavezno prethodno zakazivanje termina.

Zakazivanje se vrši na sledeći način:

Za pasoše:

1. putem aplikacije na sajtu Ambasade R. Srbije u Beču

2. putem mejla: pasosi.bec@mfa.rs

3. telefonom svakim radnim danom, osim sredom, u periodu od 13:30-15:30 časova na broj +43(1) 544-7585

Za sve ostale konzularne radnje:

1. putem mejla: stranke.bec@mfa.rs

2. telefonom svakim radnim danom, osim sredom, u periodu od 13:30-15:30 časova na broj +43(1) 544-7585.

U zakazanom terminu u prostorije Konzularnog odeljenja će moći da udje samo lice koje treba da obavi konzularnu radnju. Pratnja je izuzetno moguća i dozvoljena maloletnoj deci, licima lišenim poslovne sposobnosti, kao i invalidima koji se ne mogu kretati bez pratnje. Lica koja nemaju zakazan termin, neće biti u mogućnosti da uđu u prostorije Konzularnog odeljenja, osim u izuzetnim slučajevima koji moraju biti dokumentovani.

Prilikom dolaska na zakazani termin, potrebno je da sva lica nose zaštitnu masku, uz obavezno držanje propisanog odstojanja od 1 metra.REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU

Odlukom o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, koja je doneta u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 zatvoreni su svi granični prelazi za ulazak putnika u Republiku Srbiju.

Ulazak u zemlju je, izuzetno, moguć pod sledećim uslovima:

1. Za državljane Republike Srbije i strane državljane sa regulisanim privremenim boravkom ili stalnim nastanjenjem u Republici Srbiji i akreditovanim članovima stranih DKP u R. Srbiji, ulazak u zemlju je moguć uz prethodnu najavu i saglasnost MUP- a R. Srbije.

Radi najave putovanja i dobijanja saglasnosti MUP – a potrebno se obratiti Konzularnom odeljenju Ambasade R. Srbije u Beču (dostaviti sledeće podatke: ime i prezime, pol, JMBG, broj pasoša, adresa u inostranstvu, prebivalište u Srbiji, kontakt telefon i registarske oznake automobila ukoliko se planira putovanje automobilom).

Državljani R. Srbije koji poseduju gore navedeno odobrenje mogu ući u Republiku Srbiju bez određivanja mera stavljanja pod zdravstveni nadzor (izolacija u kućnim uslovima) ako poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata.

Deca do 12 godina ne moraju imati test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ako roditelj, staratelj ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta poseduju negativan test. Državljani R. Srbije koji prilikom ulaska nemaju test, pri čemu ne pokazuju simptome zarazne bolesti COVID-19, biće stavljeni pod sanitarni nadzor (izolacija u kućnim uslovima 14 dana).

Državljani R. Srbije kod kojih se uočavaju simptomi zarazne bolesti COVID-19, odmah se upućuju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu i prema njima se postupa u skladu s protokolom, što su dužni da prihvate.

2. Za strane državljane, koji nemaju regulisan boravak u Republici Srbiji ulazak u R. Srbiju je moguć ukoliko:

- poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata i

- imaju dozvolu za ulazak koju izdaje radno telo Vlade R. Srbije (Komisija).

Radi najave putovanja potrebno se obratiti svom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u R. Srbiji. Za više informacija o procesu apliciranja za dozvolu radnog tela Vlade (Komisije) obratiti se na mejl: info.covid-19@gov.rs.

Deca strani državljani do 12 godina ne moraju da imaju test ukoliko roditelj, staratelj ili lice iz porodičnog domaćinstva poseduju gore navedeni negativan test.

Granični prelazi za izlazak putnika iz zemlje nikada nisu bili ni zatvarani, te, sa stanovišta organa Republike Srbije, ne postoje nikakve smetnje i posebne formalnosti prilikom napuštanja teritorije Republike Srbije (osim uobičajene kontrole dokumenata). S druge strane, ulazak lica sa teritorije R. Srbije na teritorije susednih država zavisi (i) od režima pomenutih država, odnosno otvorenosti njihovih granica za ulazak putnika.IZBORI 2020.

 

I Z B O R I     2 0 2 0

 

        Obaveštavamo da je Predsednik Republike Srbije  10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike, kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.


Republička izborna komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela 11. maja rešenje  o nastavku izbornih radnji.  Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30. maja 2020. godine (do ponoći, lokalno vreme u Srbiji).


        Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji, kao i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

      Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak.

     To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odnosno preko sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs


Ukoliko niste upisani u birački spisak, ovde možete preuzeti  Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji.
 
     Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, ovde možete preuzeti Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu.

     Pored zahteva, potrebno je priložiti i važeći pasoš ili ličnu kartu Republike Srbije. Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni. Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

     Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša ili lične karte) može se dostaviti na sledeći način:

- lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Beču, svakog radnog dana od 09:00-15:30 časova, a sredom od 09:00  do 18.00 časova;

- elektronskim putem mejla  izbori.bec2020@mfa.rs;

- poštom na adresu: Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung, Gumpendorferstraße 83-85, A-1060 Wien;

- faksom na broj:  01/ 544 75 95

Zahtev za glasanje u inostranstvu može se podneti preko diplomatsko-konzularnog predstavništva najkasnije do ponoći 30.05.2020. godine.Ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije

      Obaveštavamo vas da je Narodna skupština Republike Srbije, na Drugoj sednici za vreme vanrednog stanja održanoj 6. maja o.g, donela Odluku o ukidanju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, koje je proglašeno 15. marta 2020. godine.VAŽNO OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo građane da će 13. maja 2020. godine AIR SERBIA realizovati specijalni let za Beograd, sa poletanjem iz Beča, namenjen repatrijaciji državljana Republike Srbije.

U Srbiju mogu putovati državljani Republike Srbije, kao i strani državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Republici Srbiji.

Građani se o svim detaljima specijalnog leta, potrebnoj proceduri i ceni karata mogu informisati OVDE.VAŽNO OBAVEŠTENJE

Imajući u vidu aktuelnu situaciju i potrebu za preduzimanjem mera u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID - 19 / KORONA VIRUS Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije obaveštava sve državljane R. Srbije koji borave na jurisdikcionom području koje pokriva ovo diplomatsko-konzularno predstavništvo sledeće:

- Rad sa strankama se u narednom periodu ograničava samo na hitne i neodložne slučajeve;

- S tim u vezi informišemo građane da će se rad na poslovima biometrijske akvizicije, koji uključuje i uručenje putne isprave i podnošenje zahteva za novi pasoš, privremeno ograničiti radom na hitnim i neodložnim slučajevima, do normalizacije stanja i do poboljšanja epidemiološke situacije;

- Molimo sve građane koji su imali zakazane termine ili im je pasoš u međuvremenu urađen, da se privremeno uzdrže od dolaska u Konzularno odeljenje Ambasade R. Srbije u Beču.

- S obzirom na postojeće okolnosti i gore navedeno, molimo građane kojima svi ostali zahtevi nisu neodložni i hitni, da imaju razumevanje i odlože svoj dolazak u prostorije Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Beču.

Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani će biti obavešteni putem internet stranice Ambasade.

Hvala svim građanima na razumevanju.Važno obaveštenje za predstavnike organizacija Srba u Austriji


     Obaveštavamo sve predstavnike organizacija Srba u Austriji da je u Ministarstvu spoljnih poslova odlučeno da se ponište konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza i matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Novi konkursi biće raspisani po okončanju vanrednog stanja u Republici Srbiji.
 Dostupni digitalni sadržaji Ministarstva kulture Republike Srbije

     U cilju što lakšeg podnošenja mera donetih zbog epidemije COVID-19, Ministarstvo kulture Republike Srbije omogućilo je pristup digitalnim sadržajima u oblasti kulture koje nude ustanove kulture Republike Srbije.
     Pomenute sadržaje možete posetiti klikom na:

Digitalna solidarnost

Virtuelne ture
 VAŽNO OBAVEŠTENjE

     Odlukom Vlade Republike Srbije, 19. marta 2020. godine zatvoreni su svi granični prelazi za ulazak u Republiku Srbiju u međunarodnom, drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama. Takođe, u skladu sa Uredbom o vanrednom stanju, zabranjuju se sva sletanja i poletanja sa aerodroma u Republici Srbiji.Uredba Vlade Republike Srbije o merama za vreme vanrednog stanja

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja koju možete u celosti pogledati u prilogu.IZDAVANjE VIZA – PRIMENA ODLUKE VLADE R.SRBIJE O PROGLAŠENjU BOLESTI COVID-19 I UVOĐENjE VANREDNOG STANjA NA TERITORIJI R. SRBIJI

U skladu sa Odlukom Vlade R. Srbije o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, Ambasada R. Srbije u Beču će u narednom periodu ograničeno primati zahteve za izdavanje viza stranim državljanima.

Zahtevi će se primati isključivo licima kojima je navedenom odlukom omogućen ulazak, odnosno tranzit ili boravak u R. Srbiji.

Obaveštavaju se lica koja su podnela zahtev za vizu da će eventualno izdavanje viza biti omogućeno tek nakon prestanka aktuelne situacije sa COVID-19.Zatvoreni granični prelazi Republike Srbije

Na osnovu odluke Vlade Republike Srbije u okviru mera koje su preduzete radi sprečavanja širenja i suzbijanja korona virusa i zaštite stanovništva privremeno su zatvoreni sledeći granični prelazi:

 

 IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE - 26.APRIL 2020. GODINE

Poštovani sugrađani,
državljani Republike Srbije koji živite i radite u Republici Austriji,

Predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, shodno članu 109. stava 6. Ustava Republike Srbije doneo je  4. marta 2020.godine

ODLUKU O RASPISIVANjU IZBORA
ZA
NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

Izbori će se održati u nedelju, 26. aprila 2020. godine.

     Obaveštavamo vas da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Austriji, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 4. aprila 2020. godine prijave za glasanje u inostranstvu i to diplomatsko-konzularnom predstavništvu ( Beč, odnosno Salcburg) u kojem nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.


     Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu, bez obzira da li su građani – birači ranije glasali u inostranstvu.


     Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Da bi se to pravo ostvarilo državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije (MDULS) odnosno seldećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs


a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka u inostranstvu;


b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:
- Zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
- Zahtev za upis u birački spisak podatka u inostranstvu.

     Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, lične karte li vozačke dozvole sa upisanim JMBG) potrebno je dostaviti faksom (01/544 75 95) ili  lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Beču, svakog radnog dana od 09:00-15:30 časova, a sredom od 09:00 do 18:00 časova, odnosno elektronskim putem (izbori.bec2020@mfa.rs) ili poštom na adresu: Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung, Gumpendorferstraße 83-85, A-1060 Wien

         Ambasada Republike Srbije u Republici Austriji,
5. mart 2020. godinePreporuke Vlade Republike Srbije u vezi sa zaštitom od virusa COVID-19

     U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da odlože sva putovanja u Republiku Srbiju, koja nisu neophodna, posebno ukoliko planiraju dolazak sa područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.Festival SKD „Bambi“: „Mi smo deca vesela“

     Sportsko-kulturno društvo „Bambi“ organizovalo je 7. dečji festival pod nazivom „Mi smo deca vesela“ na kojem se okupio veliki broj dece iz cele Austrije. Predsednik SKD „Bambi“ Saša Stanković je ukazao da u narednom periodu postoji namera da se festival uvrsti u listu međunarodnih dečjih festivala, kako bi i deca iz drugih država takođe imala priliku da na njemu učestvuju. Festival je otvorio ambasador Srbije u Beču, Nebojša Rodić.Najava dogadjaja

     Autor više knjiga o kulinarstvu Paško Ćaba, koji živi i radi kao sveštenik i muzičar u Kelebiji kod Subotice, predstaviće se svim ljubiteljima kulinarstva koji uživaju u dobroj hrani u restoranu „Gragger&Chorherr Holzofenbäckerei“, u sredu 25. marta 2020. godine, sa početkom u 18:30 časova.Sastanak N. Rodića sa amb. Gruzij

      Ambasador Gruzije u Republici Austriji  David Dondua, koji uskoro stupa na novu dužnost u Grčkoj, iz koje će nerezidencijalno pokrivati i Republiku Srbiju, sastao se 24. februara sa ambasadorom N. Rodićem.
      Ambasador N. Rodić je upoznao amb. Dondua sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u Republici Srbiji i poželeo mu puno uspeha u daljem radu.Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije

     Ambasada Republike Srbije i Misija Republike Srbije pri OEBS u Beču, organizovale su 13. februara o.g. prijem povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, koji je održan u svečanoj sali „Sofienzele“ u 3. bečkom okrugu. Prijemu je prisustvovalo preko 800 zvanica iz diplomatskog kora, javnog i političkog života Austrije, najviših predstavnika Crkve, te istaknutih predstavnika dijaspore.


     Kao poseban gost zvanicama se obratio i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je održao zapažen govor na nemačkom jeziku.


     Na prijemu su bile predstavljene fotografije Srbije fotografa Miodraga Grujića iz Beograda, a svoj štand imala je i vinarija „Mikić“, kao i fabrika slatkiša „Marios“. Program je vodio predsednik sportsko-kulturnog udruženja „Bambi“ Saša Stanković, a za muzički program bili su zaduženi prof. Jovica Đorđević sa decom i solistkinja Jelena Krstić.


Opširnije...
Reakcije gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga na grafite mržnje usmerene protiv Srba

     Nakon što je Ambasada Republike Srbije u Beču uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova Austrije povodom grafita mržnje usmerenih protiv Srba ispisanih na zgradama u bečkom okrugu Majdling, reagovao je i gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.
     On je u pismu, koje je uputio ambasadoru Republike Srbije u Austriji Nebojši Rodiću, iskazao zabrinutost zbog ovakvih pojava, te istakao da osuđuje ovakve uznemirujuće postupke pojedinaca koje mogu doneti štetu austrijskom društvu. Gradonačelnik Ludvig je istakao da je Grad Beč posebno ponosan na mnogobrojnost nacionalnih zajednica, pre svega na zajednicu Srba u ovom gradu i podsetio da je Beč otvoren, multikulturalni grad u kome nema mesta za mržnju, fašizam i rasizam, kao i da se ne sme dozvoliti da se prave bilo kakvi razdori među nacijama.
      Nadležnim službama je naloženo da najhitnije prekreče ove poruke mržnje.Polaganje venaca na spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću

      U organizaciji Integraciono-kulturnog društva „Fokus“ organizovano je polaganje venaca na spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću u Beču. Venac je položio i ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić.OBAVEŠTENJE

Obaveštavaju se svi građani da će Konzularno odeljenje Ambasade u Beču u četvrtak, 13. februara 2020. godine, zbog obeležavanja državnog praznika, raditi skraćeno, odnosno do 11 časova.

Svi građani koji 13. februara 2020. godine, već imaju zakazan termin za izradu novog pasoša, mogu doći do 11 časova.Prijem kod saveznog kancelara i MIP Austrije

     Savezni kancelar Austrije S. Kurc i MIP A. Šalenberg održali su 27. januara o.g. prijem za akreditovane šefove diplomatskih Misija u Austriji. Na prijemu je prisustvovao i ambasador Srbije u Austriji N. Rodić.Zaštitnik građana Republike Srbije u poseti Beču

     Zoran Pašalić, zaštitnik građana Republike Srbije boravio je u poseti Beču 23. i 24. januara o.g. Zoran Pašalić je održao sastanke sa Ombudsmanima Republike Austrije, ambasadorom Republike Srbije Nebojšom Rodićem, te učestvovao na tradicionalnom Svetosavskom balu.

 Učešće delegacije Privredne komore Vojvodine na sajmu turizma u Beču

     Delegacija Privredne komore Vojvodine boravila je u Beču gde su imali zapaženo učešće na Sajmu turizma. Tom prilikom, ambasador Srbije u Austriji N. Rodić posetio je njihov štand, te organizovao prijem u Ambasadi za delegaciju Privredne komore Vojvodine.

 Knjiga žalosti u Ambasadi Sultanata Oman

     Pored usmene izjave saučešća, ambasador Republike Srbije u Beču N. Rodić, upisao se i u knjigu žalosti povodom smrti sultana Kabusa bin Saida al Saida, otovorenu u Ambasadi Omana u Beču.Knjige žalosti u Ambasadama I.R.Iran i R.Ukrajine

      U skladu sa instrukcijom MSP Republike Srbije u Ambasadama I.R.Iran i R.Ukrajine, ambasador N.Rodić se upisao u knjige žalosti.

 Poseta vladike Andreja Ambasadi

 

     Episkop Eparhije austrijsko-švajcarske Srpske pravoslavne crkve, Vladika Andrej poslednjeg radnog dana u ovoj godini posetio je Ambasadu Republike Srbije i tom prilikom u razgovoru sa ambasadorom izrazio zadovoljstvo saradnjom koja je ostvarena u ovoj godini kao i planovima za narednu godinu u cilju zajedničkog rada sa našim građanima i njihovog okupljanja u interesu prosperiteta Republike Srbije.Sastanak N. Rodića sa amb. Italije

     Ambasador Italije u Austriji g. Serđo Barbanti sastao se 19. decembra sa ambasadorom Republike Srbije u Austriji g. N. Rodićem. Amb. Rodić se posebno zahvalio amb. Barbanti na kontinuiranoj podršci Italije Srbiji, posebno na tome što je Italija intenzivirala napore da evropske integracije regiona budu u fokusu EU u narednom periodu.Narodna banka Srbije objavila Finansijski vodič za povratnike

     Narodna banka Srbije objavila je Finansijski vodič za povratnike, građane koji se vraćaju u Srbiju, a koji objašnjava kako se na njih odnose devizni propisi države.
     U vodiču se nude informacije kako da se otvori ili zatvori račun u banci u Srbiji, prenese novac iz inostrane banke u banku u našoj zemlji, i drugo.
Finansijskim vodičem za povratnike NBS nastoji da unapredi informisanost naših građana koji žele da se vrate Republiku Srbiju (RS) kako bi se stvorili uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao za raspolaganje njihovim novcem.
     Cilj Finansijskog vodiča jeste da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva.

     Više informacija dostupno je na: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdfSastanak amb. Šri Lanke S. Sirisene sa amb. N. Rodićem

     Ambasadorka Šri Lanke u Austriji S. Sirisena, koja nerezidencijalno pokriva i Republiku Srbiju, razgovarala je 10. decembra o.g. sa ambasadorom Republike Srbije u Beču, N. Rodićem. Tom prilikom razgovarano je o odnosima sa R. Austrijom, ali i intenziviranju saradnje između Šri Lanke i Republike Srbije.

 Susret doktrora medicine, stomatologije i farmaceuta u Ambasadi Republike Srbije u Beču

     U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Beču proslavljena je doktorska slava Sveti Kozma i Damjan uz prisustvo lekara, stomatologa, farmaceuta i zdravstvenog osoblja koji rade u Beču.
     Ovo je prvi put da se srpski medicinari u Austriji okupe na jednom mestu, te prilika da se srpski medicinari u Austriji  sretnu i upoznaju, bez obzira na specijalizacije i klinike u kojima rade.

 Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11.11.2019.godine

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu Ambasada Republike Srbije u Beču položila je dana 11.11.2019. godine lovorov venac sa natpisom „Slavom ovenčanim precima“ na spomen obeležja srpskim žrtvama iz Prvog svetskog rata u austrijskoj pokrajini Burgenland, i to u Frauenkirhenu, gde je sahranjeno 2350 srpskih interniraca i u Nežideru (Neusiedl am See), gde je sahranjeno oko 3500 srpskih interniraca, dok su buketi cveća položeni na spomen obeležja u Bruknojdorfu (Bruckneudorf), gde je sahranjeno 76 srpskih vojnika i u Kitzeu (Kittsee), gde je sahranjen 81 vojnik (Jugosloven), od čega je prema postojećim podacima njih 59 je bilo srpske nacionalnosti ili sa prostora Srbije.

Napominjemo da je ovo prvi put organizovano i sprovedeno polaganje lovorovih venaca i buketa cveća na četiri spomen obeležja, na šta smo posebno ponosni. To naši stradali Srbi zaslužuju.

Na svim spomen obeležjima bili su položeni venci austrijskog ,,Crnog krsta“, organizacije koja održava vojne memorijale, kao i venci austrijskih opština na kojima se nalaze spomen obeležja.Poseta predsedinka Pokrajinske Vlade I. Mirovića Beču

     Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se 11. novembra o.g. sa predsednicom Vlade Donje Austrije Johanom Mikl-Lajtner, sa kojom je razgovarao o novoj inicijativi regionalne saradnje u oblasti ekonomije, pre svega na Zapadnom Balkanu, ali i o evropskim pitanjima.
      Sastancima u Donjoj Austriji prisustvovali su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, te predstavnici Razvojne agencije Vojvodine i Privredne komore Vojvodine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane R. Jermenije, nosioce običnih pasoša

Vlada R. Srbije je donela Оdluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, koji mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamedeset (180) dana. Odluka je stupila na snagu 02.11.2019. godine.Poseta Dragana Markovića Palme Beču

 “Adria Film Fest” u Beču

Festival domaćeg filma „Adria Film Fest“ će se po prvi put održati u Beču, u periodu od 15. do 17. novembra 2019. g, u organizaciji filmske distributerske kuće Adria Film i udruženja Kultur Kombinat. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Beču i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, kao i uz podršku generalnog sponzora MTEL Austria.


Cilj festivala je da svojim sadržajem i umetničkim značajem doprinosi promociji srpske kulture i umetnosti, kao i unapređenju i promovisanju savremenog umetničkog stvaralaštva. U okviru programa će biti prikazana filmska ostvarenja iz Srbije koja su obeležila proteklu godinu.

Program festivala:


15. NOVEMBAR

20:00 Ekipa (r. Marko Sopić), Cineplexx Donau Zentrum
Gost festivala: Rade Ćosić i drugi članovi ekipe filma

22:20 Južni vetar (r. Miloš Avramović) , Cineplexx Donau Zentrum

 

16. NOVEMBAR

18:00 Taksi Bluz (r. Miroslav Stamatov), Urania Kino

20:00 Delirjum tremens (r. Goran Marković), Urania Kino
Gost festivala: Tihomir Stanić


17. NOVEMBAR

18:00 Pijavice (r. Dragan Marinković), Urania Kino

20:00 Kralj Petar I (r. Petar Ristovski), Urania Kino
Gost festivala: Lazar Ristovski

 Predstavljanje filmova Svetlane Cemin na Nedelji umetnosti u Beču

     U okviru Nedelje umetnosti u Beču pod nazivom „Pravljenje istine“, koja će biti održana od 15. do 22. novembra o.g, predstaviće se i filmovi srpske rediteljke i producentkinje Svetlane Cemin. Ovom prilikom će se u bioskopu „Künstlerhaus“ 17. novembra od 16.30, u okviru programa Eksperimentalna umetnost i dokumentarni film prikazati dva filma u režiji Svetlane Cemin, Madeleine Hatz, kraljevska skitnica i MetamorfozeInformacije u vezi sa neradnim danima Konzularnog odeljenja

KONZULARNO ODELjENjE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BEČU ZBOG PRAZNIKA NEĆE RADITI SA STRANKAMA: 01. i 11. novembra 2019. godineStudijska poseta delegacije iz Srbije Beču

      Predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstva unutrašnjih poslova , Svetske banke, grada Beograda i lokalnih samouprava gradova Čačka, Kruševca, Kraljeva, te opštine Vrnjačka Banja, boravili su u studijskoj poseti Beču, sa ciljem da, sa austrijskom stranom, razmene znanja u oblasti upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda. Tom prilikom ambasador Nebojša Rodić organizovao je prijem u Ambasadi Republike Srbije u Beču.Intervju PR A. Vučića dnevnom listu "Standard"

     Srpski predsednik Aleksandar Vučić vidno je razočaran Evropskom unijom i namerava da se fokusira na regionalnu politiku. Dijalog sa Kosovom ponovo bi trebalo da bude uspostavljen pre parlamentarnih izbora koji se održavaju u martu.

 

 


„Standard“: Koji su uslovi za ponovno uspostavljanje dijaloga sa Kosovom?
PR Vučić: Postoji samo jedan uslov. Takse moraju biti ukinute. A onda možemo da razgovaramo o svim ostalim stvarima, bez bilo kakvih preduslova. Ipak, ako neko već pre mogućeg dijaloga kaže: nećemo da razgovaramo o teritorijama, nećemo da razgovaramo o davanju autonomnog statusa Severu. Šta nam preostaje za razgovore? U takvim okolnostima, nema pregovora.


„Standard“: Aljbin Kurti, mogući novi premijer Kosova, mogao bi da ukine takse, ali on se zalaže za princip reciprociteta. Srbija bi onda trebalo da prizna kosovske tablice na automobilima koji ulaze u Srbiju. Da li možete da zamislite da bi dijalog mogao da bude nastavljen pod ovim uslovima?
PR Vučić: Kurti ne čita šta je dogovoreno. Već postoji dogovor oko registarskih tablica. Ali ako Kurti želi da predloži neki novi aranžman, hajde onda da vidimo šta je to što predlaže i šta možemo da uradimo po tom pitanju. Oni nikada nisu bili država, iz tog razloga su frustrirani i zato govore o glupim stvarima.


„Standard“: Da li biste ikada priznali Kosovo kao državu i ravnopravnog člana međunarodne zajednice?
PR Vučić: To je za nas jedno teško pitanje. Ali videćemo šta oni govore i zbog čega nešto govore. Naravno, želimo i da čujemo šta misli EU. EU do sada nije Srbiji postavljala uslove. Čuli smo od Amerike da bi to moglo da se promeni, ali to isto želimo da čujemo i od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU, u nekom trenutku, zahtevati od nas priznanje, ali do sada to nisu činili. Njihova ideja je rešenje po modelu dve Nemačke, bez formalnog priznanja od strane Srbije. To bi naravno za Srbiju bilo mnogo jednostavnije.


„Standard“: Već ste pominjali teritorije. Ukoliko bi došlo do priznavanja
Kosova, da li bi to značilo u postojećim granicama? Ili ovo isključujete kao mogućnost?
PR Vučić: Mogu vam slobodno reći da to, skoro pa apsolutno, isključujem.


„Standard“: Da li to znači da do priznanja može doći samo ukoliko dođe do promene granica ili razmene teritorija?
PR Vučić: Nije verovatno da ćemo mi priznati Kosovo. Ne mislim da će se to dogoditi. Ali ne možemo zatvoriti vrata dijalogu. Obe strane moraju malo da izgube da bismo došli u win-win  situaciju. Ne može se dozvoliti da oni dobiju sve, priznanje, našu teritoriju i naš narod. Šta dobijamo mi? Moguće članstvo u EU za 10 godina? I ko nam to garantuje? Da li će to biti ista garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je obećano da će otvoriti pregovore?


„Standard“: Francuska je blokirala otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, iako je obećano drugačije. Kakav to signal šalje Balkanu?
PR Vučić: Ovo „NE“ će u Srbiji dovesti do toga da EU postane još nepopularnija i da ljudi imaju manje poverenja u nju. Ali, kao i uvek, nadamo se da Emanuel Makron samo govori o budućnosti Unije iz Francuskog ugla. Ipak, mi se sami brinemo o sebi. Moramo da rešimo naše interne, regionalne odnose. Pored toga, mi imamo dobre odnose i sa Kinom, Rusijom i Turskom.


„Standard“: Znači, plan B?
PR Vučić: Ne, to nije plan B, ali moramo da idemo napred. Neću početi da plačem ili da štrajkujem glađu ispred institucija u Briselu, kako bismo otvorili dva ili tri poglavlja. Ja nisam sanjar, već veoma racionalan.


„Standard“: Želite da formirate mini-Šengen, zajedno sa premijerom Severne Makedonije i Albanije. Kada bismo mogli da očekujemo ovu carinsku uniju?
PR Vučić: Kraj 2022. godine je realan datum. Više se ne radi o zamoru zbog proširenja u EU, već se radi o tome da se izbegava prijem novih članica u skorijoj budućnosti. Iz tog razloga želimo da se skoncentrišemo da omogućimo slobodu kretanja između sebe.


„Standard“: Čestitali ste gospodinu Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost? Da li ga poznajete?
PR Vučić: Još uvek nisam imao priliku sa njim da razgovaram. Ali sam ga pozvao da mu čestitam. Takođe imam i njegove knjige, koje ću pročitati pre nego što on dođe u Srbiju.


„Standard“: Da li on planira dolazak u Srbiju?
PR Vučić: Da, on će biti moj gost. I zbog toga sam jako ponosan. On je pokazao kako bi jedan intelektualac trebalo da se ponaša. Tokom krize u bivšoj Jugoslaviji poneo se na jedan veoma moralan način. Bio je drugačiji nego svi drugi, i zbog svojih političkih stavova je dosta toga izgubio, ali to mu nije smetalo. Njegov intelektualni pogled na situaciju tada bio je vredniji od novca ili bilo kakve materijalne stvari. U Francuskoj, ali i u drugim državama, njegova dela sklonjena su sa repertoara. Ipak, to nije uticalo na njegovu poziciju. Iz toga vidimo o koliko snažnom čoveku se radi, o nekome ko se ne plaši da iznese ono što misli i kome je stalo do moralnog kredibiliteta, bez obzira da li se nekome njegovi stavovi sviđaju ili ne.


„Standard“: Mislite li da je njegova pozicija bila ispravna?
PR Vučić: Ne želim da govorim o tome. Iz njegovog ugla, on je bio u pravu. Ali kada me neko pita o Miloševiću, moje pitanje je kako računamo stvari? Mi smo na kraju izgubili najveći broj ljudi, naša zemlja je uništena, i tek sada smo uspeli da dostignemo BDP koji smo imali 1990. godine. To znači da smo izgubili 30 godina. Da li je to Miloševićeva krivica ili krivica drugih? Ja verujem da krivica leži i u drugima, ali isto tako za to su krive njegove pogrešne procene i mi sami. Ovako misli i svako drugi u Srbiji. Ipak Petar Handke je u potpunosti bio u pravu kada je govorio o ulozi Zapadnih država. Bilo je potpuno nepotrebno bombardovati ovu zemljuManifestacija "Čari balkanske kulture"

     U organizaciji Sportsko-kulturnog društva „Bambi“ 19. oktobra o.g. održana je manifestacija „Čari balkanske kulture“ na kome su nastupala srpska, makedonska i bugarska udruženja iz Austrije.Gradonačelnik Beograda u poseti Beču

     Gradonačelnik Beograda prof.dr Zoran Radojičić boravio je 18. oktobra u zvaničnoj poseti Beču u toku koje je, sa gradonačelnikom austrijske prestonice, dr Mihaelom Ludvigom potpisao Sporazum o saradnji između dva glavna grada. Radojičić je naglasio da je cilj potpisivanja sporazuma između Beograda i Beča unapređenje saradnje intenzivnom razmenom iskustava i primenom dobre prakse.Susret ambasadora sa premijerom Severne Makedonije

     

     Ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić prisustvovao je sastanku na temu „Republika Severna Makedonija: Evropske perspektive“, koji je održan na Karl-Rener Institutu 16. oktobra o.g, gde je imao priliku da se sastane sa premijerom S. Makedonije Zoranom Zaevom. Premijer Zaev je u razgovoru sa ambasadorom Rodićem izrazio veliko zadovoljstvo povodom održanog sastanka u Novom Sadu 10. oktobra o.g, na kojem je je potpisana deklaracija o slobodnom protoku robe i ljudi – tzv. „Mali Šengen“, između  Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Otvaranje „Udruženja Srba u Austriji“

     Ambasada Republike Srbije u Austriji ima čast da sa zadovoljstvom pozove sve građane Republike Srbije koji žive i rade u Beču i Austriji da svojim prisustvom uveličaju svečani početak rada „Udruženja Srba u Austriji“. Uspeh u budućem radu očekujemo od svih onih kojima je naša Srbija u duši i srcu!"Trio Immersio" u Beču

Kamerni ansambl „Trio Immersio“ nastupiće u Beču u „Musikverein“-u, 15. novembra o.g. Na programu će biti kompozicije F. Šuberta i D. Šostakoviča.

Više informacija možete videti na: https://www.musikverein.at/konzert/eventid/41578

 

Trio ImmersioPohvale građana na rad Konzularnog odeljenja u Beču

     Ambasada Republike Srbije u Beču se zahvaljuje Aleksandri Metz što je prepoznala trud koji službenici Konzularnog odeljenja u Beču ulažu u svakodnevnom radu sa strankama i nadležnim organima posebno pohvalila ljubaznost, stručnost i strpljenje konzularnih službenika Petra Panića i Zorana Đurđića.Svečanost povodom 200 godina od osnivanja „Erste banke“

     Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je 6. oktobra o.g. manifestaciji povodom obeležavanja 200 godina postojanja „Erste banke“. Manifestaciji je, pored PV Vlade Srbije i najviših državnih funkcionera Republike Austrije prisustvovao i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić.Svečanost povodom početka školske godine Prosvjetine škole srpskog jezika

     U Crkvi Vaskrsenja Hristovog u Beču održana je svečanost povodom početka školske godine Prosvjetine škole srpskog jezika. Na svečanosti je govorio i ambasador Srbije u Austriji g. Nebojša Rodić.Otvorena manifestacija „Dani Srbije i Srpske“

     U Beču je, 4. oktobra o.g, kulturno-umetničkim programom, svečano otvorena manifestacija „Dani Srbije i Srpske“ koju su zajedno organizovale Ambasada Srbije, Kancelarija predstavništva Republike Srpske u Austriji, te Zajednica srpskih klubova u Beču.

    Na otvaranju je govorio v.d. PMSP A. Jovanović koji je prisutne podsetio na kulturne, istorijske i političke veze Beograda i i Beča, a nastupali su prvaci opere Narodnog pozorišta Republike Srbije Jadranka Jovanović, Jasmina Trumbetaš-Petrović i Dejan Maksimović uz pratnju  Banjalučke filharmonije. Kulturno-umetnički program upotpunila su KUD „Mokranjac“ i „Branko Radičević“ iz Beča, kao i  KUD „Una“ iz Novog Grada.

     Manifestacija „Dani Srbije i Srpske“ trajaće još mesec dana, tokom kojih će se, na raznim lokacijama u Beču održati pozorišne predstave, privredni forumi, te drugi događaji koji promovišu srpsku kulturu.

 ..

             Kulturverein „Wort-Farbe-Klang“
     1190 W i e n, Krottenbachstrasse 151/4
                                
EINLADUNG- POZIVNICA


           zum 8.Konzert   „ JUNGE WIENER MUSIKER AUS ALLER WELT“
          na 8. koncert  „MLADI BEČKI MUZIČARI IZ C(IJ)ELOG SV(IJ)ETA“,
                       Die auftretenden Künstler   -   Nastupaju um(j)etnici:
Aidana Madyar, Andrija Jovovic, Antonina Ovchinnikova,  Dusan Sretovic,Ieva Pranskute, Igor Pejovic,Karla Kriz, Martina Jembrisak , Mislav Brajkovic , Petra Radulovic, Rajna Ognjenovic
Donnerstag (četvrtak), 10. 10.  2019 , 19 h
Bank Austria Salon im Alten Rathaus
1. Wien, Wipplingerstraße 6-8

Wir freuen uns über ihr Kommen- Veselimo se Vašem dolasku!

Kulturverein WORT-FARBE-KLANG   Udruženje  R(IJ)EČ-BOJA-TON
Eintritt frei/ ulaz slobodan
Dauer/trajanje ca 1,30 h
                     Spomenik Vuku Karadžiću u Beču

     Na inicijativu Ambasade Republike Srbije, uz pomoć gradonačelnika Grada Beča Mihaela Ludviga, sređen je prostor oko spomenika Vuku Karadžiću koji se nalazi u Trećem bečkom okrugu.

Prethodni izgled spomenika

Sadašnji izgled spomenikaPrivrednici iz Srbije u poseti Ambasadi u Beču

     Tokom svog boravka u Republici Austriji Ambasadu R. Srbije u Beču posetili su Duško Marjanović i Radovan Radovanović, privrednici iz Srbije. Tom prilikom, oni su preneli svoja iskustva koja su do sada imali sa kompanijama iz Austrije, te izneli svoju nameru  da ovu saradnju prodube.Predstavljanje dela Miloša Jankovića u Beču

     U subotu 14. septembra o.g. održano je književno veče na temu „Stvaranje i identitet“ na kome je svoja dela predstavio Miloš Janković, ugledni pesnik i potpredsednik Udruženja književnika Srbije. Na ovom događaju, koji je bio izuzetno posećen, prisustvovao je i ambasador R. Srbije u Austriji, g. Nebojša Rodić..Grad Beč poklonio Žagubici vatrogasno vozilo

     U Beču je, 29. avgusta o.g, održana primopredaja vatrogasnog vozila koje je Vatrogasnom društvu opštine Žagubica na korišćenje predao član gradskog veća Beča zadužen za privredu i finansije Peter Hanke i šef za vanredne situacije specijalnih vatrogasnih jedinica Beča Gerald Hilinger. Primopredaji je, pored komandira Vatrogasne jedinice opštine Žagubica Radiše Simeonovića prisutsvovao i ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić.Sastanak amb. N. Rodića sa amb. Dominikanske Republike Viktorijom-Kruze

     Ambasadorka Dominikanske Republike Lourdes Gisela Antonia VICTORIA-KRUSE koja nerezidencijalno akreditovana i u R. Srbiji susrela se, 26. avgusta o.g, sa amb. R. Srbije u Austriji N. Rodićem. Tom prilikom razgovarano je o odnosima dve zemlje, a ambasadorka Viktorija-Kruze iskazala je i nameru da tokom oktobra poseti Beograd kako bi održala sastanke sa najvišim zvaničnicima R. Srbije.Donacija vozila hitne pomoći gradu Negotinu

Gradonačelnik Beča, Dr Mihael Ludvig prisustvovao je danas predaji vozila hitne pomoći gradu Negotinu odnosno Mesnoj zajednici Jabukovac, koje je darivao „Samariterbund“ – Crveni krst, a predao je Volfgang Dihantis, pokrajinski sekretar Burgenlanda.

Ovo je nastavak pružanja solidarne pomoći u slučajevima velikih prirodnih katastrofa odnosno svakodnevnih pomoći građanima Mesne zajednice Jabukovac i grada Negotin.


Predaji sanitetskog vozila prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Beču, Nebojša Rodić.

 


Opširnije...
Sastanak ministra unutrašnjih poslova Republike Austrije sa ambasadorom Nebojošom Rodićem

     Ambasador Nebojša Rodić susreo se 20. avgusta o.g. sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Austrije Volfgangom Pešhornom. Tom prilikom, razgovarano je o produbljivanju saradnje između dve države, kao i nastavku zajedničkog delovanja u oblasti sprečavanja ilegalnih migracija..................................................................................................................................................

 


Opširnije...
Redovne konsultacije ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova

     Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić primio je ambasadora Nebojšu Rodića i sa njim obavio redovne konsultacije o dosadašnjem radu Ambasade i planovima u domenu bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Austrije. 

 

 


Opširnije...
Umetnica Jelena Borovčanin u Ambasadi Republike Srbije u Beču

Umetnica Jelena Borovčanin, poznata po svojoj tehnici izrade koja kombinuje ulje i staklo, poklonila je sliku „Sreća kruži“  Ambasadi  Republike Srbije u Beču. Ovom prilikom razgovarala je sa ambasadorom N. Rodićem u prostorijama Ambasade,  o svojoj posebnoj tehnici izrade slika, kao i o budućim planovima na ovom polju. Sastanak ambasadora Nebojše Rodića sa predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva Srbija - Austrija

     Ambasador Nebojša Rodić sastao se sa Kristijanom Kovačevićem, predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Austrije, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Salcburgu, kojom prilikom su predsedniku Poslaničke grupe uručena dokumenta za Skupštinu Interparlamentarne unije, koja će biti održana u Beogradu, od 13. do 17. oktobra 2019. godine.


     Na sastanku predsednik Poslaničke grupe je informisan o radu i najvažnijim ciljevima Interparlamentarne unije, kao o važnosti prisustva austrijske delegacijena održavanju ove skupštine u Beogradu. Ovom prilikom istaknut je i značaj srpske dijaspore u Austriji kao i potreba za daljom i intenzivnijom saradnjom sa Poslaničkom grupom prijateljstva Srbija - Austrija u oblastima kulture, obrazovanja i turizma.Predsednik poslaničke Grupe prijateljstva Srbija-Austrija u poseti Beogradu

      Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se 12. jula o.g. sa Kristijanom Kovačevićem, predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Austrije.
     Na sastanku je istaknuto da Srbija i Austrija razvijaju dobre i prijateljske odnose, kao i da postoji veoma intenzivna dinamika susreta na svim nivoima vlasti dve zemlje, koja biti nastavljena i nakon predstojećih izbora u Austriji, na nivou odbora ne samo u oblasti spoljnih poslova i evrointegracija, već i poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture.

11. јул 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник  Посланичке групе пријатељства са Србијом у Парламенту Републике Аустрије Кристијан КовачевићPolaznici prve Internacionalne letnje muzičke škole u Ambasadi Republike Srbije u Beču

     Ambasador Republike Srbije u Beču N. Rodić organizovao je prijem za polaznike prve Internacionalne letnje muzičke škole, koji su pod pokroviteljstvom Eparhije austrijsko-švajcarske i Uprave za saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu, boravili u Beču u periodu od 6. do 13. jula o.g.Srbija domaćin 141. skupštine Interparlamentarne unije

     Kao rezultat aktivnog učešća delegacije Republike Srbije u radu Interparlamentarne unije (IPU) 141. skupština ove, najveće parlamentarne organizacije na svetu, biće održana u Beogradu, od 13. do 17. oktobra 2019.godine.
Narodna skupština Republike Srbije već je počela pripreme za održavanje ovog događaja, a svi detalji u vezi sa pomenutim sastankom mogu se naći na zvaničnom veb-sajtu: https://www.serbia141ipu.rs/

Slikovni rezultat za skupstina republike srbijeNovi izaslanik odbrane Republike Srbije u Republici Austriji preuzeo dužnost

     Potpukovnik Željko Bosanac preuzeo je dužnost izaslanika odbrane Republike Srbije u Republici Austriji. Tim povodom, 8. jula o.g, održan je prijem za predstavnike vojnog i diplomatskog kora.Prijem povodom Dana diplomatske službe Kazahstana

     Povodom Dana diplomatske službe Kazahstana na privatnom Univerzitetu u Kremsu održan je koncert kazahstanskog narodnog ansambla „Saltanat“. Nakon koncerta održan je i svečani prijem na kome su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora akreditovani u Austriji, među kojima je bio i ambasador Srbije g. N. Rodić.Vidovdanska akademija u Beču

     U organizaciji Crkvene opštine „Sveti Sava“ i SKPD „Prosvjeta“ u Beču je 28. juna o.g. održana Vidovdanska akademija. Akademiju je otvorio eparhijski hor „Kornelije Stanković“, a Akademiji su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Beču N. Rodić, kao i episkop austrijsko-švajcarski Andrej.Delegacija Ministarstva rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike u poseti Beču

     Ambasador Nebojša Rodić priredio je 24. juna o.g prijem u Ambasadi na kome je prisustvovala delegacija Ministarstva rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike, koja boravi u studijskoj poseti Austriji.Rezultati Konkursa za sufinansiranje projekata

Obaveštavamo sve zainteresovane da su 19. juna  2019. godine donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države  i Srba u regionu.
Odluke se mogu naći na sledećim linkovima:


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf
http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf


 Dobrotvorna prezentacija Srpske tradicije i kulture

     U subotu 15.06.2019 godine, Kulturno sportsko društvo „Bambi“ iz Beča priredilo je u svečanoj sali Hrama Rođenja Presvete Bogorodice dobrotvornu prezentaciju Srpske tradicije i kulture. Pored predavanja na temu "Uloga Srpske Pravoslavne Crkve u očuvanju identiteta Srpskog naroda" prof, dr. Miroljuba Gligorića, posetioci su imali prilike da vide i čuju brojne igre, pesme i običaje, zatim radove naših baka i da okuse raznovrsnu hranu i pića iz svih krajeva Srbije. Kulturno Sprotsko društvo „Bambi“ predstavilo je takođe i svoju bogatu riznicu narodne nošnje, gde su pritom objašnjeni motivi koji čine specifičnosti krajeva iz kojih ona potiče. Pored velikog broja posetilaca, ovoj manifestaciji prisustvovali su i Ambasador Srbije dr, Nebojša Rodić, zamenik predsednika 16-e bečke opštine Thomas Brandstätter, i svo sveštenstvo Hrama Rodjenja Presvete Bogorodice.Informacije u vezi sa neradnim danima Konzularnog odeljenja

KONZULARNO ODELJENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BEČU ZBOG PRAZNIKA NEĆE RADITI SA STRANKAMA:

10. i 20. juna 2019. godineInformacije u vezi sa neradnim danima Konzularnog odeljenja

 

KONZULARNO ODELJENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BEČU ZBOG PRAZINKA NEĆE RADITI SA STRANKAMA:

30. maja 2019. godinePoseta polaznika 62. klase Generalštabnog usavršavanja ŠNO Austriji

     Polaznici 62. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije borave u studijskoj poseti Austriji od 27. do 30. maja o.g. Tom prilikom planirane su posete Ministarstvu odbrane Republike Austrije, Sedištu OEBS, UN, kao i polaganje venaca na spomenik stradalima u logoru Mauthauzen i na vojno groblje u Rajferdorfu. U sklopu posete, polaznici 62. klase posetili su i Ambasadu Republike Srbije u Beču.Poseta predsednika Vlade Republike Srpske Lincu

     Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je u Lincu izložbeni prostor. Otvaranju je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Beču g. Nebojša Rodić. Nakon otvaranja izložbenog prostora, zvaničnici Republike Srpske, među kojima su bili g. Petar Đokić,  ministar energetike, kao i  Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske obišli su kapelu u na srpskom vojničkom groblju u Mautahuzenu.Poseta predstavnika Ministarstva pravde Republike Srbije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija

     Predstavnici Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, nakon sastanka na temu transfera zatvorenika koji je, 15. maja o.g, održan u Saveznom ministarstvu za ustav, reforme i pravdu Republike Austrije, posetili Ambasadu Republike Srbije i tom prilikom se sastali sa ambasadorom N. Rodićem.Sanacija radova na spomen kompleksu srpskim žrtvama koncentracionog logora Mauthauzen

     Ambasador Republike Srbije u Beču obišao je 18. maja o.g. spomen kompleks sprskih i stradalnika u koncentracionom logoru Mauthauzen i tom prilikom konstatovao obim izvršenih radova na sanaciji spomen prostora, kako bi se pristupilo izmirenju obaveza.Proslava 40 godina postojanja sportsko-kulturnog društva „Kragujevački“

     Kulturno-sportsko društvo „Kragujevački“ iz Matersburga proslavilo je 40 godina postojanja i tom prilikom održana je smotra sprskih kulturno-umetničkih društava koji postoje na području Austrije. Pomenutom događaju prisustvovao je ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

 Skup „Bečkog ekonomskog foruma“: „Nove perspektive za Republiku Severnu Makedoniju“

     U Beču je, 20. maja o.g, u okviru „Bečkog ekonomskog foruma“, održan skup pod nazivom „Nove perspektive za Republiku Severnu Makedoniju“. Skupu su, izmešu ostalih, prisustvovali i predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Z. Zaev, kao  i evropski komesar za proširenje J. Han. Među zvanicama je takođe bio i ambasador Republike Srbije u Beču.Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom

     Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, ambasador Nebojša Rodić postavio je vence na spomenik palim sovjetskim vojnicima na Centralnom groblju u Beču, kao i na Spomenik sovjetskim oslobodiocima Beča, na trgu Švarcenberg.UPOZORENjE

     Upozoravaju se građani da ukoliko im se obraćaju lica, odnosno organizacije (udruženja), koja „nude“ konzularne usluge pozivajući se na ugovorno regulisanu saradnju sa Ambasadom Republike Srbije u Beču, odnosno Konzularnim odeljenjem, kao i Generalnim konzulatom u Salcburgu da takva saradnja nije nikad uspostavljena. Diplomatsko konzularna predstavništva Republike Srbije u Republici Austriji pružaju usluge našim građanima u skladu sa zakonom definisanim nadležnostima, kao i do sada te je nuđeno posredovanje protivpravno.Konferencija o migracijama u MUP Austrije

     U organizaciji MUP Austrije u Beču je, 3. maja o.g. održana jednodnevna Konferencija pod nazivom „Izazovi migracija duž Istočno-mediteranske/Balkanske rute“. Konferencija održana sa ciljem da se preventivno deluje i spreči ponavljanje migrantske krize iz 2015. godine.
     Na čelu delegacije Republike Srbije na pomenutom skupu delegacije bio je ambasador Srbije u Republici Austriji Nebojša Rodić.

Open LightboxObeležavanje godišnjice oslobađanja nacističkih logora

     Delegacija Republike Srbije na čelu sa državnim sekretarom ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenadom Nerićem, učestvovala je na komemorativnom skupu povodom oslobađanja logora Mautahauzen. Tom prilikom, položeni su venci na spomenik srpskim i jugoslovenskim žrtvama, na centralni spomenik memorijalnog centra Mauthauzen, ali i na poljski, izraelski, grčki, mađarski, ukrajinski, ruski, italijanski, čehoslovački, te spomenike romskim žrtvama i deci.
     Delegacija je takođe obišla spomen obeležja Ašah, Harthajm, Guzen, ali i vojno groblje iz Prvog svetskog rata – Rajferdorf.Razgovor ambasadora i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja

     Ambasador Nebojša Rodić razgovarao je sa episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom o aktuelnoj situaciji i događajima koji se tiču života srpske dijaspore u Beču.Tokom pomenutog susreta, ambasador Nebojša Rodić upoznat je i sa radom sednice Građevinskog odbora za izgradnju spomen kapele na vojnom groblju u Rajferdorfu.Informacije u vezi sa neradnim danima Konzularnog odeljenja

KONZULARNO ODELJENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U BEČU ZBOG PRAZNIKA NEĆE RADITI SA STRANKAMA: 

19. i 22. aprila 2019. godine
26. i 29. aprila 2019. godine
1. i 2.  maja 2019. godine

 Učešće predsednice Narodne skupštine Republike Srbije gđe Maje Gojković na Konferenciji predsednika parlamenta zemalja EU

     Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije gđa Maja Gojković boravi u dvodnevnoj poseti Beču gde učestvuje na Konferenciji predsednika parlamenta zemalja EU.

  Centralna tema prvog dana Konferencije, tokom koga će predsednica Narodne skupštine Republike Srbije gđa Maja Gojković imati izlaganje, je Evropska Unija i susedi.

 

  


 Premijera predstave „Dolče vita“ u Beču

     U Akcent teatru u Beču je, 7. aprila o.g, premijerno prikazana predstava Madlenianum teatra „Dolče vita“, u režiji Juga Đorđevića. Amb. Republike Srbije u Beču g. Nebojša Rodić prisustvovao je izvođenju predstave zajedno sa suprugom. Održan festival „Mi smo deca vesela“ u Beču

     Amb. Republike Srbije u Beču, g. Nebojša Rodić, otvorio je je festival narodnih igara „Mi smo deca vesela“, koji je, u organizaciji Kulturno-sportskog društva „Bambi“, održan 6. aprila o.g. Festival je okupio preko 400 dece iz Srbije i Austrije.Koncert filmske muzike sa Balkana

     Udruženje A:Kultura iz Beča organizovalo je, 3. aprila o.g, koncert filmske muzike sa Balkana, na kome su nastupali glumac Vojin Ćetković, Jovana Stojiljković, Nebojša Milovanović, kao i muzičar Neša Milosavljević – Galija. Koncert je bio izuzetno posećen, a pored velikog broja gostiju iz dijaspore, prisustvovao mu je i amb. Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić.36. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji

     U Obervaltersdorfu je, 30. marta o.g, održana 36. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koju je svečano otvorio ambasador Republike Srbije u Austriji, Nebojša Rodić.

 .U Beču obeleženo 20 godina od početka bombardovanja

     U Beču je, 23. i 24. marta o.g, održano niz manifestacija povodom obeležavanja 20 godina od NATO Agresije. Prvog dana održana je projekcija filma „Težina lanaca“, režisera Borisa Malagurskog, te izložba fotografija ruševina i žrtava NATO bombardovanja, dok je drugog dana, u sedištu austrijskog Sindikata u Beču, održana tribina na kojoj su govorili V. Petrič, glavni pregovarač EU u Rambujeu 1999. godine, I. Pernar, narodni poslanik u Hrvatskom saboru,  Ž. Čivikov, novinar i istraživač, H. Hofbauer, istraživač i drugi.Gradonačelnik Beograda prof. Dr Zoran Radojičić u poseti Beču

       Gradonačelnik Beograda, prof. dr Zora Radojičić boravio je u poseti Beču od 20-22. marta 2019. godine, na poziv gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, kojom prilikom su razgovarali o razmeni iskustava i daljem unapređenju saradnje između dva grada.Poseta Marka Lopušine Ambasadi u Beču

     Marko Lopušina, poznati novinar i književnik, koji trenutno piše knjigu o znamenitim Srbima u Austriji, susreo se sa ambasadorom Nebojšom Rodićem i tom prilikom ga uputio u svoj rad, te naredne korake koje planira da preduzme u vezi sa ovim projektom.Susret ambasadora N. Rodića sa N. Kolevim, ambasadorom Republike Severne Makedonije u Austriji

     Ambasador Nebojša Rodić i novoimenovani ambasador Republike Severne Makedonije u Austriji Nenad Kolev, sastali su se 18. marta o.g. u Ambasadi Srbije u Beču, kojom prilikom su razgovarali o situaciji u regionu, te odnosima dve zemlje sa Austrijom.Susret ambasadora Nebojše Rodića sa episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom

     U Čistoj nedelji, ambasador Republike Srbije u Beču g. Nebojša Rodić održao je sastanak sa episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom.
     Sastanak je održan kao deo redovnih razgovora o aktivnostima Crkve na promociji i očuvanju srpske kulture i tradicije u Austriji, te mogućnostima intenzivnije saradnje sa Ambasadom.

 Predsednik Skupštine Grada Jagodina Dragan Marković Palma u poseti Beču

     Predsednik Skupštine Grada Jagodina Dragan Marković Palma, boravio je u poseti Beču od 4. do 6. marta o.g, gde je predvodio delegaciju od 850 privrednika, lekara, nastavnog osoblja i studenata iz Jagodine. Tom prilikom, Dragan Marković se susreo sa Kristijanom Kovačevićem, predsedavajućim Grupe prijateljstva Srbija – Austrija u Saveznom parlamentu Austrije, kao i gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, koji mu je uručio „Zlatnu medalju Grada Beča“.
     Delegacija privrednika koja je doputovala u Beč sa Draganom Markovićem Palmom imala je sastanak u Privrednoj komori Austrije. Lekari iz Jagodine koji su boravili u poseti Beču upoznali sa radom bolnice najveće bolnice u Beču - „AKH“, a nastavno osoblje posetilo je jednu srednju školu u 16. bečkom okrugu.Učešće PPV i MSP I. Dačića na balu bečke Opere

     Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova I. Dačić, je 28. februara o.g, na poziv vice kancelara Austrije H.K. Štrahea, učestvovao na 63. balu bečke Opere (Opernball). Pored cele austrijske Vlade i PR Austrije koji tradicionalno učestvuju na ovom događaju prisustvovali su i Gerhard Šreder, MIP Češke Tomas Petriček, mađarski ministar Đerđeli Gulaš i dr.

dacic, strahe, kurc,Susret ambasadora Nebojše Rodića sa ambasadorom Turske

     Novopostavljeni ambasador Turske U. Jardim susreo se 25. februara sa ambasadorom Nebojšom Rodićem. Ambasadori su razgovarali o odnosima dve države kao i o saradnji Srbije i Turske sa Austrijom.Maturanti Zemunske gimnazije u poseti Ambasadi u Republike Srbije u Beču

     Ambasador Nebojša Rodić priredio je prijem u Ambasadi za maturante Zemunske gimnazije koji od 24. do 28. februara o.g. borave u poseti srednjoj poljoprivrednoj školi „Francisko Jozefinum“ iz Vizelburga.Učešće ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović na sastanku ministara zaduženih za evropska pitanja iz regiona Zapadnog Balkana

     Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je, na sastanku ministara zaduženih za evropska pitanja iz regiona Zapadnog Balkana, koji je 21. februara o.g. organizovao austrijski savezni ministar za EU, umetnost, kulturu i medije Geront Blumel.
     Na pomenutom sastanku ministri su razgovarali o trenutnoj situaciji u EU, kao i o očekivanjima koja Zapadni Balkan ima za budućnost Unije.Susret ambasadora Omana i ambasadora Nebojše Rodića

     Ambasador Sultanata Oman, Jusuf Ahmed Hamed Al Džabri, koji iz Republike Austrije, na nerezidencijalnoj osnovi akreditovan i u Srbiji, susreo se 18. februara sa ambasadorom Republike Srbije u Austriji Nebojšom Rodićem. Tom prilikom razgovarali su o mogućnostima za jačanje političke, ekonomske i drugih vidova saradnje, kao i mogućnostima da se tokom ove godine realizuju bilateralne posete na najvišem nivou.Prijem povodom obeležavanja Dana državnosti i 145. godina diplomastkih odnosa Srbije i Austrije

     U “Sofiensäle” - jednoj od najprestižnijih sala u Beču, 15. februara o.g, priređen je prijem povodom Dana državnosti,  te 145. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije.
     Prijemu je prisustvovalo preko 500 zvanica, među kojima su bili ambasadori i diplomatski predstavnici najvećeg broja ambasada akreditovanih u Beču, predstavnici diplomatskog i vojnog kora, kao i predstavncici austrijskih državnih institucija i srpske dijaspore.
     O odnosima Srbije i Austrije u prethodnoj godini, prikazan je film sa snimcima brojnih uzajamnih poseta najviših predstavnika dve zemlje. Takođe, imajući u vidu da je grad Novi Sad nosilac titule Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu, skupu se obratio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
     Prisutni su imali priliku da vide slike od stakla mlade umetnice Jelene Borovčanin koja živi i stvara u Beogradu.