| |     Ћирилица | Deutsch  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme Ambasade
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova

Radno vreme Konzularnog odeljenja
(rad sa strankama): 08:30 - 13:00 časova

Praznici

Adresa Ambasade        
Ölzeltgasse 3                
1030 WIEN                   
ÖSTERREICH               

Adresa Konzularnog odeljenja

Gumpendorferstrasse 83

3 Stock, 1060 WIEN, ÖSTERREICH

Telefon:  + 431 / 713-25-95, 712-12 05 Lokacija/Mapa Ambasade,
Fax:         + 431 / 713-25-97 Konzularna nadležnost
E-mail:  embassy.vienna@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt:  http://www.vienna.mfa.gov.rs  
Konzularno odeljenje  

Telefon: + 43 (1) 544-7585 /222, 230, 231, 233, 234

Adresa konzularnog odeljenja
Fax:        + 43 (1) 544-7595 Gumpendorferstrasse 83
E-mail:  consulate.vienna@mfa.rs 3 Stock, A-1060
Lokacija/Mapa Konzularnog odeljenja WIEN, Österreich

 


 
 
 
Dan sećanja na prognane i stradale Srbe

Poštovani sugrađani,


Povodom obeležavanja 5. avgusta, Dana sećanja na prognane i stradale Srbe u ratnim sukobima tokom 90-ih godina, želeo bih da Vas i članove Vaših porodica  pozovem da zajedno prisustvujemo bogosluženju i parastosu u Hramu Svetog save u Beču (Veithgasse 3, A-1030 Wien) – u subotu, 5. avgusta.


Želja nam je da zajednički odamo poštu žrtvama i na dostojanstven način obeležimo datum u znak sećanja na progon i stradanje Srba na prostoru bivše Jugoslavije.


Hrvatske vojne, paravojne i policijske jedinice su pre 22 godine, samo tokom operacije „Oluja“, u prvoj nedelji avgusta, proterali više od 250.000 Srba iz Krajine. Kroz druge „vojno-policijske akcije“, operacije u  istočnoj i zapadnoj Slavoniji, te sa drugih teritorija i gradova Hrvatske tokom 90-ih godina prognano je još najmanje toliko Srba. Kroz te akcije, ali i druge metode pritisaka, napada na Srbe, njihove objekte i Srpsku pravoslavnu crkvu, podsticanjem antisrpskog raspoloženja, redefinisanjem istorije i činjenica iz Drugog svetskog rata, te glorifikacijom ustašstva i neofašizma udeo srpskog stanovništva u ukupnoj populaciji te države za samo nekoliko godina smanjen je sa preko 12 procenata na ispod 4 odsto!! 

 
Uz napomenu da će bogosluženje početi u 08.00 časova, a parastos u 10.00 časova, želeo bih da Vas obavestim da će 5. avgust ubuduće, poput Dana pobede nad fašizmom (9. Maj) i Dan pobede u Prvom svetskom ratu (11. novembar),  biti u kalendaru obaveznog obeležavanja događaja iz naše istorije.


Ambasador Pero Janković

 


Poseta ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja A. Vulina R. Austrji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je 27. i 28 aprila 2017. Republiku Austriju. Tokom boravka u Beču sastao se sa MUP V. Sobotkom, kao i sa ministrom za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača A. Štegerom. Glavne teme bile su migrantska kriza, kao i mogućnosti za unapređenje saradnje resornih minstarstava.

http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/8388-ministar-vulin-u-becu-razgovarao-sa-austrijskim-ministrom-unutrasnjih-poslova

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2715973/vulin-i-sobotka-o-migrantskoj-krizi.html

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=326638

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=326633


U Muzeju književnosti otvorena izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“

Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svečano je otvorena  26. aprila u Muzeju književnosti u Beču.  Uz prisustvo stotinak gostiju izložbu je otvorio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, a prisutnima su se obratili privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u R. Asutriji Goran Bradić, u ime autorskog tima izložbe dr Milena Đorđijević, kao i prof. Gordana Ilić Marković sa Instituta za slavistiku na Univerzitetu u Beču.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat“, a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.


Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svojevrsna je putanja srpske književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji ovog naroda. Obuhvata književnost koju su stvarali najpre revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u književnosti posleratne avangarde. Od posebnog je značaja i tzv. krfski period srpske književnosti u kome se, u gotovo nemogućim uslovima, srpska književnost održala i nastavila da živi.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/2719922/izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-u-becu.html

http://www.kurir.rs/austrija/ovo-je-nekada-bilo-nezamislivo-u-becu-otvorena-izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-clanak-2805887

http://www.tanjug.rs/mobile/full-view.aspx?izb=326353


 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova