| |     Ћирилица | Deutsch  
Naslovna
KONCERTI SRPSKIH I AUSTRIJSKIH SAVREMENIH KOMPOZITORA

Udruženje KIBu – Kompozitori i izvođači u Burgenlandu - i orkestar „Ljubica Marić“ iz Beograda organizuju muzički projekat razmene u formi  četiri koncerta u Srbiji, Austriji i Mađarskoj.


Muzička kulturna razmena sa vrhunskim izvođačima i kompozitorima je jedinstvena manifestacija, koja će predstaviti muziku zadnjih 100 godina iz Srbije i Austrije.

Koncertni termini:


1. Subota, 05. novembar, 20:00 časova – Svečana sala grada Beograda, 11000 Beograd, SRB


2. Nedelja, 13. novembar, 17:00 časova –OHO- Offenes Haus Oberwart, Lisztgasse 12, Oberwart,  AT               Informacije: 03352-38555, www.oho.at, Offenes Haus Oberwart, Lisztgasse 12, 7400 Oberwart

3. Ponedeljak, 14. novembar, 11:30 časova – „Joseph Haydn Konservatorium“, Gloriettealle 2, Eisenstadt, AT Informacije: 0680/1428043, www.kibu.net, office@kibu.net


4.Ponedeljak, 14. novembar, 18:00 časova – Svečana sala u dvorcu, 9730 Köszeg, HU
Informacije: 0680/1428043, www.kibu.net, office@kibu.net


Orkestar „Ljubica Marić“, na čelu sa dirigentom Radetom Pejčićem, se na visokom umetničkom nivou bavi savremenom muzikom više od 10 godina.


Kao solistkinje će nastupiti Nataša Jović-Trivić, prvakinja Beogradske opere i pijanistkinja Aima Maria Labra-Makk, profesorka na Univerzitetu umetnosti u Gracu.


Želja nam je da srpskoj kulturi i muzici damo odgovarujuću pozornicu, na kojoj će se predstaviti  sledeće kompozitorke i kompozitori: Milorad Marinković, Josip Slavenski, Đuro Živković, Branka Popović i Aleksandar Obradović. Udruženje KIBu će biti predstavljeno „starom“ i novom školom kompozicije: Jenö Takac, Georg Aranji-Asner, Tibor Nemet, Tomas Maria Moneti, Božana Majdl-Brajić. Prvo izvođenje naručene kompozicije „Razum“, od Teodorosa Finidisa za mecosopran i gudački orkestar, po stihovima Getea, daje još jednu posebnu notu ovoj razmeni.

Kontakt za sva pitanja i informacije:
Božana Meidl-Brajić, potpredsednica KIBu (Kompozitori i izvođači u Burgenlandu) Hauptplatz 8, 7432
Oberschützen
Tel.:+43/680 14 28 043, Mail: b_meidl-brajic@hotmail.com, www.kibu.netRezultati konkursa za sufinansiranje projekata

     Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasproom i Srbima u regionu, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na osnovu Predloga Radne grupe  imenovane da utvrdi Predlog odluke u sastavu: Ljiljana Nikšić, Ministarstvo spoljnih poslova,  Olga Milojević, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Danijela Mitrović, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ljiljana Stojanović, Ministarstvo spoljnih poslova i Maja Saveski, Kancelarija za saradnju s civilnim društvom, doneo je odluku o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

 Odluka o sufinansiranju projekata za region 17. oktobar 2016.

     Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu na osnovu Odluke o sufinansiranju odobreno je ukupno 103 projekta u ukupnom iznosu od 30 000 000,00 (slovima: trideset miliona) dinara (RSD).

 Odluka o sufinansiranju projekta za dijasporu 17. oktobar 2016.


     Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore na osnovu Odluke o sufinansiranju odobreno je ukupno 73 projekta u ukupnom iznosu od 20 000 000,00 (slovima: dvadeset miliona) dinara (RSD).NOVI SAD – KANDIDAT ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2021. GODINE

LINKUčešće predsednika Vlade RS Aleksandra Vučića i PPV i MUP RS Nebojše Stefanovića na „Konferenciji o migracijama duž balkanske rute“ – Beč, 24.09.2016.

LINK RTS

LINK POLITIKAIstraživanje srpskih srednjovekovnih rukopisa u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci

Uz podršku Ambasade Republike Srbije, naučna komisija (mr Zoran Nedeljković, upravnik Biblioteke Srpske Patrijaršije, prof. dr Branislav Todić, Filozofski fakultet, prof. dr Zoran Rakić, Filozofski fakultet, prof. dr Zoran Ranković, Teološki fakukltet, prof. dr Irena Špadijer, Filološki fakultet, Vladan Trijić, Narodna biblioteka Srbije, mr Dušica Grbić, upravnica Biblioteke Martice srpske), koja se bavi proučavanjem i istraživanjem srpskih srednjovekovnih rukopisa, prošle nedelje je po treći put od 2014. godine boravila u Beču. 

Preko 160 srpskih srednjovekovnih rukopisa, koji su pohranjeni u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci u Beču, predstavaljaju dragocene spomenike srpske pismenosti.

Istraživanje srpskih rukopisa u inostranim bibliotekama, zbirkama, manastirima ili privatnim kolekcijama, deo su akcije prikupljanja izgubljenih drevnih knjiga u svetu, koje sprovodi Biblioteka srpske Patrijaršije i od ogromnog je značaja za upotpunjavanje razumevanja srpskog pisanog nasleđa i srpske kulture uopšte.. 

Ambasada Republike Srbije u Beču zahvaljuje se na saradnji dr Andreasu Fingernagelu, direktoru Zbirke rukopisa i starih štampanih knjiga u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci.

Ovaj projekat podržala je Vlada Republike Srbije, odn. Ministarstvo kulture Republike Srbije.Predstava „Mi o Vuku, a Vuk na vrata – čardak ni na nebu ni na zemlji“

   

     Studenti slavistike Univerziteta u Beču i studenti germanistike Univerziteta u Beogradu izvešće u petak, 16.9.2016. u 19:00 časova u okviru 83. Vukovog sabora (12-18.9.2016.) predstavu  „Mi o Vuku, a Vuk na vrata – čardak ni na nebu ni na zemlji“ u režiji  Gordane Ilić Marković. Predstava će biti izvedena u gimnaziji „Vuk Karadžić“, ul. Jovana Cvijića bb, Loznica.

LINKDobrotvorni koncert za obnavljanje Saborne crkve Sv.Save izgorele u Njujorku - 17.07.2016.Galerija Matice srpske u Novom Sadu (Srbija) i Umetničko-istorijski muzej u Beču potpisali Protokol o saradnji za period 2016‒2019

Galerija Matice srpske u Novom Sadu (Srbija) i Umetničko-istorijski muzej u Beču (Austrija) su u sredu, 8. juna 2016. godine potpisali Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji i prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji na period od četiri godine (2016‒2019).
Protokol su potpisali direktorka muzeja u Beču dr Sabina Hag i upravnica Galerije mr Tijana Palkovljević Bugarski, u prisustvu ambasadora Republike Srbije u Austriji gospodina Pere Jankovića.
Galerija Matice srpske i Umetničko-istorijski muzej u Beču će sarađivati na odabranim projektima u oblastima muzeologije, muzejske edukacije, konzervacije i prezentacije muzejskih kolekcija, a posebno na:
-    razmeni i komunikaciji stručnjaka;
-    realizaciji studijskih boravaka radi razmene znanja i upoznavanja sa muzejskom praksom u partnerskoj ustanovi;
-    istraživanjima veza u kolekcijama i pripremi izložbi i pratećih muzejskih programa namenjenih različitim kategorijama publike;
-    promociji zajedničkih vrednosti i širenju partnerstva;
-    saradnji na izradi zajedničkih projekata usmerenih ka evropskim fondovima u oblasti kulture.

 OBAVEŠTENJE

Primena Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: ZOUP) počeće od 1. juna 2017. godine, osim odredaba članova 9., 103. i 207, sa čijom primenom će se početi od 8. juna 2016. godine. Navedene odredbe Zakona predviđaju da je organ, koji vrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, dužan da ih po službenoj dužnosti pribavlja i obrađuje. Od stranke će se, ubuduće, zahtevati dostavljanje podataka neophodnih radi njene identifikacije i dostava dokumenata, koja potvrđuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija u R. Srbiji.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave R.Srbije - OBAVEŠTENJE

Izvod iz Zakona o opštem upravnom postupku Polaganje venaca u Mauthauzenu, Rajferdorfu, Melku, Ašahu, Ebenzeu i Guzenu

15. maj. 2016. – Delegacija republike Srbije, koju je predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Dragan Popović, u pratnji predstavnika Ambasade Republike Srbije u Beču, srpskih udruženja, dijaspore i Srpske pravoslavne crkve u Austriji, uz učešće kadeta Policijskih akademija iz Beograda i Banja Luke, položila je vence povodom 71. godišnjice od oslobođenja logora Mauthauzen na Spomenik jugoslovenskim žrtvama, kao i na Centralni spomenik na Apel placu i odala počast srpskim žrtvama.
Kroz logor Mauthauzen prošlo je nešto više od 200.000 ljudi, a stradalo je oko 90.000. Procenjuje se da je u “fabrici smrti”  stradalo između 3.500 do 4.000 Srba.    


Venci su položeni i na vojnom groblju u Rajferdorfu, gde počiva 8.000 srpskih vojnika i interniraca iz Prvog svetskog rata, na vojnom groblju u Ašahu, gde je sahranjeno 5.625 srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, kao i u Melku na Spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, ubijenim, poginulim i umrlim u ropskim uslovima rada na izgradnji podzemnih fabrika oružja.


Prethodnog dana delegacija je obišla i položila vence na Spomenike jugoslovenskim borcima i žrtvama fašističkog terora ubijenim u periodu 1941-1945. godine u Ebenzeu i Guzenu.


Neka je večna slava svim nevino stradalim žrtvama.

 

 


Opširnije...
Arhiva vesti
KONCERTI SRPSKIH I AUSTRIJSKIH SAVREMENIH KOMPOZITORA
Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata
NOVI SAD – KANDIDAT ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2021. GODINE
Učešće predsednika Vlade RS Aleksandra Vučića i PPV i MUP RS Nebojše Stefanovića na „Konferenciji o migracijama duž balkanske rute“ – Beč, 24.09.2016.
Istraživanje srpskih srednjovekovnih rukopisa u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci
Predstava „Mi o Vuku, a Vuk na vrata – čardak ni na nebu ni na zemlji“
Dobrotvorni koncert za obnavljanje Saborne crkve Sv.Save izgorele u Njujorku - 17.07.2016.
Galerija Matice srpske u Novom Sadu (Srbija) i Umetničko-istorijski muzej u Beču potpisali Protokol o saradnji za period 2016‒2019
OBAVEŠTENJE
Polaganje venaca u Mauthauzenu, Rajferdorfu, Melku, Ašahu, Ebenzeu i Guzenu
Dan pobede nad fašizmom, 9.maj 2016.
JAVNI POZIV za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja
OBAVEŠTENJE!
Istraživanje o bibliotekama u rasejanju
Sedamnaest godina od početka NATO agresije
Obaveštenje za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu
Srpski policajac odlikovan u MUP R. Austrije
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. mart 2004. - dvanaest godina posle
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. god.
Ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović na Konferenciji o migracijama u Beču, 24.2.2016.
Predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je 16. juna 2013. na 18. Evropskom forumu Vahau u Austriji
Intevjui predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića tokom posete Austriji
Pogrom na Kosovu i Metohiji 17-18. marta 2004. godine
Poseta delegacije grada Jagodine Beču
Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije - Beč, 15.02.2013.
Direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković u poseti Beču
Poseta ministra pravde i državne uprave Republike Srbije N.Selakovića Beču
Donacija Austrijsko-srpskog društva Institutu za istraživanje raka u Dečijoj bolnici Sv.Ana