| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Амбасадор Небојша Родић на догађају „Sky Talks“,

     Амбасадор Небојша Родић учествовао је на догађају „Sky Talks“, на коме је савезни канцелар С. Курц говорио на тему председавања Аустрије Саветом ЕУ, приближавању Западног Балкана ЕУ, те привредним реформама Аустрије, након чега је одговарао на питања присутних званица из дипломатског кора, политике и привредног живота.Изложба Сафари Милице Мрвић - Izložba Safari Milice MrvićУчешће амбасадора Небојше Родића на Дунавској конференцији у Кремсу

     Амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић присуствовао је Дунавској конференцији која је, у организацији Института за Дунавски регион и Централну Европу и покрајине Доња Аустрија, одржана 29. новембра на Универзитету у Кремсу.

     На Конференцији су, између осталих, говорили Е. Бусек, председавајући Института за Дунавски регион и Централну Европу, М. Р. Унгурену, бивши премијер Румуније, Г. Свилановић, бивши министар спољних послова СРЈ и садашњи генерални секретар Савета за регионалну сарадњу, проф .др М. Павков Хрвојевић, деканица Природно-математичког факултета у Новом Саду и др.
 Похвале грађана на рад Конзуларног одељења у Бечу

     Амбасада Републике Србије у Бечу се захваљује Милану Алимпићу што је препознао труд који службеници Конзуларног одељења у Бечу улажу у свакодневном раду са странкама и надлежним органима посебно похвалио љубазност, стручност и стрпљење конзула Марине Лозар и конзуларног службеника Драгане Милојевић.Амбасадор Небојша Родић на „Амбасадорском концерту“

     Амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић присуствовао је „Амбасадорском концерту“ који је 16. новембра о.г. одржан у „Musik Verein -у“ у Бечу, чиме је подржао хуманитарну акцију прикупљања средстава за пројекат „Дечје село“ за децу без родитељског старања.

     Поред бројних амбасадора, на концерту је присуствовала и министарка спољних послова Републике Аустрије гђа Карин Кнајсл.Амбасадор Републике Србије Небојша Родић на конференцији Мреже за развој бизниса у Југоисточној Европи - SEEBDN

     Амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић, учествовао је на конференцији Мреже за развој бизниса у Југоисточној Европи (SEEBDN – Southeast Europe Business Development Network), која је одржана 22. новембра о.г. у Дипломатској академији МИП Аустрије.
     На конференцији на којој је било речи о перспективи развоја бизниса у региону ЈИЕ, говорили су, између осталих, Сузана Харгитаи, регионална директорка Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан, Игор Лукшић, бивши премијер и министар финансија Црне Горе, Борис Вујчић, гувернер Хрватске народне банке и др.

 Састанак амбасадора Небојше Родића са посланицима аустријско-српске Групе пријатељства у Савезном парламенту Аустрије

Амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић, састао се 21. новембра о.г, са председавајућим и посланицима групе пријатељства Србија-Аустрија у Савезном парламенту Републике Аустрије.Изложба „Примењена носталгија“ у Бечу

     Петнаеста по реду изложба фотографија „Примењена носталгија: Србија - Аустрија“, чији су аутори реномирани фотографи Магдалена Миљков и Кристофер Маврич свечано је отворена у галерији Veranstaltungsraum des Bundeskanzleramtes у Бечу 19. новембра о.г. Изложбу су отворили помоћник министра за европске интеграције Тамара Делић и начелник Одсека за културна дешавања у иностранству министарства спољних послова Аустрије Ула Краус – Нусбаумер.
     Изложба ће бити отворена за посетиоце до 23. новембра, након чега ће фотографије бити представљене и београдској публици.

 Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у посети Бечу, 19. новембар о.г.

     Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, боравила је у Бечу 19. новембра о.г, где је на позив канцелара Републике Аустрије Себастијана Курца, учествовала на радном доручку са председницима Влада Западног Балкана.
Посета министра задуженог за иновације и технолошки развој Ненада Поповића Бечу, 13.11.о.г.

     Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић боравио је 13. новембра о.г. у посети Бечу, где се састао са аустријским министром за саобраћај, иновације и технологије Норбертом Хофером, те посетио Агенцију за промоцију истраживања Аустрије (ФФГ).
     Министар Поповић је истакао  да је Аустрија један од најбољих модела који можемо да користимо при изради наше иновационе политике и стратегије, као и да су модели који ова земља примењује веома слични нашим, због чега би у  будућности требало да  их примењујемо.Посета председника Националног већа Парламента Аустрије В. Соботке Београду

     Председник Националног већа Парламента Републике Аустрије, Волфганг Соботка борави у посети Београду 13. новембра о.г, где се састао са председницом Народне скупштине Републике Србије Мајом Гојковић.
     Том приликом, В. Соботка је изјавио да је мирна и дугорочно стабилна Европа могућа само када и земље западног Балкана пронађу пут до ЕУ, те да ће Србија бити радо виђен део ЕУ уколико настави да отворено, као да сада, показује ангажман на пољу борбе против корупције и владавине права.Одлука о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидад и Тобага

     Влада Р. Србије је донела одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидад и Тобага, носиоце свих пасоша који могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од 180 дана.
     За држављане Антигва и Барбуда, Гренаде и Комонвелта Доминика одлука је ступила на снагу 26.10.2018. године, а за држављане Тринидад и Тобага 03.11.2018.године.Учешће министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић на 22. Европском форуму у Бечу

     Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић боравила је 9. новембра о.г у Бечу поводом учешћа на 22. Европском форуму који је, под називом „Европска унија као водећи актер за стабилност, безбедност и одбрану Европе“, одржан на Дипломатској академији Министарства спољних послова Аустрије.
     Министарка Јоксимовић je присутне информисала о тренутном стању дијалога Београда и Приштине, те подвукла да сви актери у региону, али и сама ЕУ, морају да буду посвећени миру и тражењу компромисног решења. Такође, указала је присутнима и колико је Србија економски напредовала последњих неколико година.

 


 Обавештење о нерадним данима!

КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ, ЗБОГ ПРАЗНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА У ПОНЕДЕЉАК, 12. новембра 2018. године.

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, који је сачињен у Београду 5. децембра 2017. године, ступа на снагу 8. новембра 2018. године.Посета аустријског канцелара Себастијана Курца Београду

     Аустријски канцелар Себастијан Курц боравио је у посети Београду, 5. новембра о.г, где се састао са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић. Главне теме разговора биле су билатерални односи, дијалог Београда и Приштине, као и приближавању ЕУ, којом Аустрија председава до краја године.
     Канцелар Курц је изразио уверење да је до решења косовског питања у дијалогу Београда и Приштине могуће доћи, те нагласио да је став аустријске Владе да треба подржати сваки споразум који води ка дугорочном решењу. Он је рекао да званичан Беч неће стати на пут договору који дугорочно може да обезбеди мир на Балкану.Састанак амбасадора Небојше Родића и директора „Соравија групе“ Х. Соравије у Амбасади

     Хано Соравија, директор „Соравија групе“ посетио је Амбасаду Републике Србије у Бечу 31. октобра о.г, којом приликом је изразио своју захвалност амбасадору Небојши Родићу за орден који му је председник Републике Александар Вучић свечано уручио током посете председника Аустрије А. Ван дер Белена Србији, 18. октобра о.г.Премијера филма „Јужни ветар“ у Бечу!

     Нови акциони трилер Милоша Аврамовића „Јужни ветар“ биће премијерно приказан у Бечу у петак, 9. новембра 2018. године у биоскопу UCI Kinowelt Millenium City, са почетком у 20 часова. Свечану премијеру ће својим присуством увеличати глумци Срђан Жика Тодоровић, Милош Тимотијевић и Миодраг Радоњић, као и режисер Милош Аврамовић.
    

     Филм ће такође бити приказан без присуства глумачке екипе и у Cineplexx биоскопима у Грацу, Линцу, Салцбургу, Инсбруку и Вилаху, у недељу 11. новембра у термину од 18 часова.

     Улазнице за премијерне пројекције могу се купити на благајнама биоскопа, као и он-лајн на званичним биоскопским страницама.Београдско вече у Бечу

     У „Музеју литературе“ у Бечу, 24. октобра о.г, одржано је „Београдско вече“ у организацији Туристичке организације Београда и Амбасаде Републике Србије.
     Том приликом, представљена је туристичка понуда Београда, а презентације су одржали архитекта господин Борис Подрека и главни урбаниста Београда господин Милутин Фолић. Глумица Народног позоришта Вјера Мујовић за присутне је одиграла монодраму „Мој отац – Вук Караџић“.

 
Свечана академија поводом обележавања 200. година од издавања Вуковог „Рјечника“

     У организацији Амбасаде Републике Србије и Института за славистику, у свечаној сали Универзитета у Бечу је, 23. октобра о.г, одржана свечана Академија поводом 200. година од штампања првог издања Вуковог „Рјечника“.


     Свечану академију су отворили проф. др С. Милер, заменик декана Универзитета у Бечу, амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић и проф. др Ф. Пољаков са Института за Славистику у Бечу, а међу говорницима су били најеминентнији слависти из немачког говорног подручја као што су проф. др Г. Невекловски из Беча, проф. др. Г. Шуберт са Универзитета у Јени, проф. др М. Окука из Минхена и проф. др М. Митровић из Трста, као и председник Одбора Вукове задужбине у Београду проф. др Б. Сувајџић.


     По завршетку програма, Амбасада Републике Србије у Бечу приредила је овим поводом и пријем за присутне који је одржан у дворани Универзитета у Бечу.
Амбасадор Небојша Родић у обиласку меморијалних центара Матхаузен, Гузен и Бергкристал

     Амбасадорка Републике Пољске у Аустрији Јоланта Рожа-Козловска организовала је 22. октобра посету меморијалним центрима концентрационих логора из Другог светског рата Матхаузен, Гузен и Бергкристал за амбасадоре и дипломате акредитоване у Аустрији.
     Том приликом, амбасадор Небојша Родић положио је цвеће на спомен-обележја и запалио свеће у помен настрадалима током Другог светског рата.

 Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић у посети Бечу

     Потпредседник Народне скупштине и члан Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику проф. др Владимир Маринковић боравио је у Бечу од 18. до 21. октобра 2018. године поводом учешћа на „18-том Интерпарламентарном састанку о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности“.

     Том приликом проф. др Маринковић посетио је и Амбасаду Републике Србије у Бечу и у разговору са амбасадором Небојшом Родићем пренео своју захвалност за ангажовање и помоћ Амбасаде.Обавештење о нерадним данима!

     Због празника, Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Бечу неће радити са странкама у петак, 26. октобра и у четвртак, 1. новембра 2018. године.Први потпредседник Владе и министар спољних послова у билатералној посети Бечу

 Председник Републике Аустрије А. Ван дер Белен у посети Републици Србији

     На позив председника Републике Србије А. Вучића, председник Републике Аустрије А. Ван дер Белен, борави у дводневној посети Републици Србији. Посета је започела разговором двојице председника у четири ока, након чега је састанак настављен у присуству делегација, а у вечерњим часовима председник Вучић приредио је свечану вечеру у част аустријског колеге.


     Главне теме разговора биће билатерални политички и економски односи, европска перспектива Србије, као и дијалог Београда и Приштине. Такође, током посете, планирано је да се председник Ван дер Белен сусретне и са председницом Владе А. Брнабић, као и председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом.
НОВИ КОНТРОЛНИ ДОКУМЕНТ ЗА СРПСКЕ ПРЕВОЗНИКЕ

     Од дана 01.10.2018. године српски превозници дужни су да у сваком аутобусу којим се обавља међународни ванлинијски превоз путника имају нови контролни документ - путни лист, који издаје Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.


     Образац путног листа налази се у прилогу Правилника о путном листу за међународни ванлинијски превоз путника. Овим Правилником је предвиђено да превозник може да сачини списак путника на посебном папиру, који на прописан начин спаја са оригиналом путног листа.ОДЛУКА О ПРЕСТАНКУ ВАЖЕЊА ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

     Влада Републике Србије је 8. октобра 2018. године донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.
      Одлука ступа на снагу 17. октобра 2018. године. Од тог датума, држављанима Исламске Републике Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије, виза је потребна.Председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије у посети Бечу

     Делегација Народне скупштине Републике Србије на челу са проф. др Жарком Обрадовићем, председником Одбора за спољне послове, боравила је у Бечу од 10. до 12. октобра о.г, ради учешћа на Интерпарламентарној конференцији о заједничкој спољној и безбедносној политици, одржаној у оквиру председавања Аустрије Саветом ЕУ.

Дејан Миливојевић, секретар Одбора за спољне послове, амбасадор Небојша Родић и проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове у Амбасади Републике Србије у БечуПосета државног секретара М. Филиповић и помоћника министра рударстава и енергетике Ј. Симовић Бечу, 8-10. октобра

     Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић и пoмоћник министра рударства и енергетике Јелена Симовић, боравиле су у Бечу од 8. до 10. октобра поводом учешћа на састанцима Енергетске заједнице.

     У оквиру посете Бечу државни секретар Филиповић и помоћник министра Симовић посетилe су и Амбасаду Републике Србије где су се састале са амбасадором Небојшом Родићем.Најава обележавања 200 година од штампања Вуковог рјечникаАмбасадор Небојша Родић на пријему поводом Дана уједињења Немачке

     Амбасадор Небојша Родић присуствовао је пријему поводом Дана уједињења Немачке, који је одржан 2. октобра у Палати „Лихтенштајн“.
     Том приликом, амбасадор Небојша Родић званично се упознао и са председником Савезног парламента, Волфгангом Соботком, који је, као високи представник Аустрије, присуствовао је овом догађају.Комеморација у Алковену, 1. октобар 2018. године

     Удружење „Schloss Hartheim“ из Алковена у Горњој Аустрији сваке године од 1. октобра 2003. године обележава страдање око 30.000 људи са физичким инвалидитетом и душевно болесних радно неспособних затвореника. Око 80 српских интернираца, који су из концентрационог логора Маутхаузен пребачени у „Schloss Hartheim“ је такође убијено и сахрањено у заједничкој гробници у овом месту.
     Ове године, поред представника више Амбасада, комеморацији у Алковену је, испред Амбасаде Републике Србије у Бечу присуствовала С. Станковић, први саветник.
Посета С. Трифуновић, помоћнице министра за информисање и медије Бечу, 1-4.10.2018. године

     Помоћница министра за информисање и медије гђа Славица Трифуновић борави у посети Бечу од 1. до 4. октобра о.г, где ће се, у оквиру пројекта „Медијске посете Европској Унији“, сусрести са представницима аустријских институција у чијој надлежности су питања у вези са медијском политиком.


     Првог дана посете помоћница министра Трифуновић се сусрела са директором регулаторног тела Аустрије (KommAustria) господином Михаелом Огрисом, као и  амбасадором Републике Србије у Бечу Небојшом Родићем.Амбасадор Небојша Родић на амбасадорском пријему код председника покрајине Бургенланд Х. Нисла

     Председник покрајине Бургенланд Х. Нисл, организовао је 27. септембра о.г. у дворцу Естерхази пријем за амбасадоре акредитоване у Аустрији. Поред великог броја представника држава акредитованих у Бечу, пријему је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Аустрији, г. Небојша Родић, који је ову прилику искористио и да се званично упозна са председником покрајине Бургендланд, г. Нислом.Српски дани културе у Бечу, 27.09-30.09.2018. године

     У Бечу је, од 27.  до 30. септембра о.г, одржана манифестација „Српски дани културе“. На свечаном отварању манифестације наступила је музичка школа „Симеринг“, а говорили су државни секретар Министарства за културу и информисање Републике Србије А. Гајовић, проф. др В. Рорбах, потпредседник аустријско-српског друштва, проф. З. Јовичић, председник Српског светског конгреса дијаспоре, као и С. Гајић, председник Савеза српске дијаспоре у Словенији.


     Трећег дана „Српских дана културе“ одржан је концерт класичне музике у стану примадоне Бечке Опере Оливере Миљаковић, а манифестација је затворена предавањем професора В. Рорбаха у ресторану „Vienna“, основаном пре 190 година, на коме је говорио о значају овог места за Србе и српску културу у Бечу.


Говорници манифестације "Српски дани културе" на пријему у Амбасади Републике Србије у БечуПромоција књиге проф. др Војкана Станића у Бечу, 22. септембар о.г.

     У Бечу је, 22. септембра о.г, у организацији КУД Стеван Мокрањац, одржана промоција књиге проф. др Војкана Станића под насловом „Светомир Николајевић-живот и дело“.
     Монографију, која је привукла велику пажњу српске дијаспоре у Бечу, поред аутора представили су уредник РТС Р. Лазаревић, кустос Педагошког музеја у Београду Ф. Хаџи-Трајковић, као и потомци Светомира Николајевића – Снежана и Дејан Николајевић.Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић у посети Бечу

     Председница Народне скупштине Републике Србије гђа Маја Гојковић борави у посети Бечу од 16. до 18. септембра о.г, поводом учешћа на 62. заседању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију.


     Том приликом, амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић, приредио је пријем у Амбасади на коме су, поред Њ.Е. Маје Гојковић, присуствовали и остали чланови делегације, међу којима су били Стана Божовић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Слађан Велинов, директор СРПНА, Милица Марчета Канински, директорка Института „Винча“ и др.Гостовање проф. др Предрага Марковића у Бечу

Проф. др Предраг Марковић, историчар, в.д. председника Управног одбора Музеја историје Југославије, научни саветник на Институту за савремену историју у Београду и потпредседник Социјалистичке партије Србије, гостовао је 15. септембра о.г у Бечу, где је, у оквиру трибине „Сусрети и разговори“, говорио на тему „Балкан – прва и последња Европа“.


Трибини је, поред великог броја припадника српске дијаспоре у Бечу, који су исказали велико интересовање за научни опус проф. др Марковића, присуствовао и амбасадор Републике  Србије у Аустрији г. Небојша Родић.Овај догађај био је и јединствена прилика да сви заинтересовани посетиоци у Бечу купе ауторска дела проф. др Предрага Марковића.
Сусрет амбасадора Мађарске у Аустрији А. Нађија са амбасадором Н. Родићем, 14. септембар 2018. године

Дезигнирани амбасадор Мађарске у Аустрији, Андор Нађи сусрео се 14. септембра 2018. године са амбасадором Небојшом Родићем у Амбасади Републике Србије у Бечу. Том приликом, амбасадор Нађи је поновио да ће Мађарска наставити да, као и до сада, подржава европске интеграције Републике Србије. Такође, обе стране су се сагласиле у оцени да су односи две државе на свом историјском врхунцу.Посета државног секретара МУП Србије Биљане Поповић Ивковић Бечу, 13. септембар 2018. године

Поводом учешћа на неформалној министарској Конференцији „Безбедност и миграције – промовисање партнерства и флексибилности“, државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић боравила је у посети Бечу, 13. септембра о.г. Том приликом, ДС Поповић Ивковић је потписала Споразум о аутоматској размени ДНК података, дактилоскопских података и података о регистрацији возила, као и пратећи Меморандум о разумевању, у оквиру Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи.


У свом излагању државна секретарка је истакла посвећеност и активно учешће Министарства унутрашњих послова Републике Србије, како у примени Конвенције, тако и у њеној имплементацији, те поручила да ће Министарство унутрашњих послова Републике Србије наставити да се ангажује у свим процесима очувања регионалне безбедности.Политички директор МСП амб. Зоран Вујић у посети Аустрији

     Политички директор Министарства спољних послова, амб. Зоран Вујић боравио је 6. септембра о.г. у Бечу, на позив генералног секретара Савезног министарства за Европу, интеграције и спољне послове Јоханеса Петерлика. Том приликом, амбасадор Вујић се сусрео и са замеником генералног директора дирекције за миграције, држављанство, азил и људска права у Министарству унутрашњих послова, Петером Вебингером, као и са представницима кабинета министра Геронта Блумела, задуженог за ЕУ, уметност, културу и медије при Уреду канцелара Савезне Републике Аустрије.


     Најзначајније теме поменутих састанака биле су миграције, регионална сарадња, европске интеграције, као и визна политика.Министар омладине и спорта Вања Удовичић у посети Аустрији

     Министар омладине и спорта г. Вања Удовичић боравио је 3. септембра о.г. у посети Бечу где је, на позив савезне министарке задужене за жене, породицу и младе Републике Аустрије Јулиане Богнер Штраус, учествовао на састанку министара ЕУ задужених за питања младих.


     Неформални састанак министара ЕУ задужених за питања младих одржан је у оквиру аустријског председавања Саветом ЕУ, а позив министру Удовичићу упућен је као део напора Републике Аустрије да, током свог председавања Унијом, убрза европске интеграције држава Западног Балкана.

 Министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ (Gymnich), Беч 31. август 2018. године

    

     Министар спољних послова и први потпредседник Владе Републике Србије г. Ивица Дачић учествовао је 31. августa о.г на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ (Gymnich) у Бечу. ППВ и МСП И. Дачић је том приликом поновио да је стратешко опредељење Републике Србије чланство у ЕУ, те изразио наду да ће аустријско председавање бити запамћено као период када је Србија отворила највећи број поглавља у преговорима о чланству.


     На маргинама састанка ППВ и МСП И. Дачић се састао са ирским министром спољних послова и трговине С. Ковенејем.


 Председник Александар Вучић на Европском форуму Алпбах

     Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је 25. и 26. августа о.г у Аустрији, где је учествовао на Европском форуму Алпбах. Европски форум Алпбах, који се традиционално одржава од 1945. године, ове године је окупио преко шест стотина студената и младих стручњака из 92 државе и свих делова света, као и високих званичника, међу којима су били Александар ван дер Белен, председник Аустрије, Карин Кнајсл, министар спољних послова Аустрије, Борут Пахор, председник Словеније, Јоханес Хан, европски комесар за проширење, Бан ки Мун, бивши ГС УН, председник ПИС у Приштини Хашим Тачи и др.


     Првог дана „Политичких разговора“ Европског форума Алпбах председник Вучић је имао запажено излагање на панелу посвећеном проширењу ЕУ и ситуацији у региону ЈИЕ.


     На панелу о Западном Балкану, додељена је награда Фондације ''Ерхард Бусек'' најистакнутијим студентима из Централне и Источне Европе, која је, између осталих, уручена и Сандри Давидовић, докторанткињи Факултета политичких наука у Београду.Сусрет амбасадора Републике Србије у Бечу и епископа аустријско-швајцарског Андреја

     Амбасадор Републике Србије у Бечу г. Небојша Родић обишао је 23. августа Српски православни храм Светог Саве у Бечу, којом приликом се сусрео са епископом аустријско-швајцарским Андрејом.


     Том приликом, разговарано је о положају српске дијаспоре у Аустрији, као и о активностима Цркве на промоцији и очувању српске културе и традиције, те могућностима интензивније сарадње са Амбасадом, с тим у вези.Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у посети Аустрији

     Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања г. Зоран Ђорђевић, боравио је у посети Аустрији 22. августа о.г, којом приликом се састао са савезном министарком за рад, социјална питања, здравље и заштиту потрошача Беате Хартингер-Клајн. Током сусрета било је речи о управљању мигрантском кризом, као и моделима за унапређење сарадње у областима социјалне заштите, родне равноправности и борбе против насиља у породици.


     Овај сусрет био је и прилика да се новопостављени амбасадор Републике Аустрије у Бечу г. Небојша Родић званично представи савезној министарки за рад, социјална питања, здравље и заштиту потрошача Беате Хартингер-Клајн.Нови амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији ступио на дужност

Нови амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић предао је 26. јула копије акредитивних писама Генералном секретару Министарства спољних послова Аустрије, чиме је и званично ступио на нову дужност.

амбасадор Небојша Родић са генералним секретаром МИП Аустрије амбасадором Јоханесом Петерликом


У разговору са генералним секретаром Министарства спољних послова Аустрије Јоханесом Петерликом амбасадор Родић је истакао добре односе између две земље, као и могућности за њихово унапређење.


Амбасадор Родић је захвалио на досадашњој подршци Аустрије Србији, посебно у процесу ЕУ интеграција и изразио очекивање да ће током председавања Аустрије Саветом ЕУ бити организоване две међувладине конференције, али и бити отворен већи број преговарачких поглавља него до сада.

 


Родић је изразио и очекивање да ће Аустрија подржати проналажење трајног, праведног и компромисног решења у оквиру дијалога између Београда и Приштине.


Ј. Петерлик се сложио са оценом о добрим односима две земље, те нагласио да Аустрија Србију сматра суседном земљом, иако физички немају заједничку границу.

амбасадор Небојша Родић са шефом Протокола амбасадором Ено Дрофеником“Орлови” у Аустрији

Завршне припреме (2.-10. јун) пред одлазак на Светско првенство у Русији фудбалска репрезентација Србије обавиће у аустријском Бад Валтерсдорфу (Bad Waltersdorf), крај Граца.

Srbija


Том приликом одиграће пријатељске утакмице на Меркур Арени, стадиону Штурма:


4. јун Чиле 20.00 часова


9. јун Боливија 18.00 часова


Цене улазница - трибине иза голова 30 евра, исток и запад 50 евра, ложе 100 евра.


Подржимо наше момке да се што боље припреме и осветлају образ на “Русија 2018.” Навијајмо из срца зато што је то начин идентификовања са земљом, нацијом. Навијање за репрезентацију, није само навијање за грб, химну и заставу, него је то навијање за име и презиме, за родитеље, баке и деке, за корене и традицију!


http://www.vesti-online.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI&hl=sr
Vesti OnLine (@VestiOnLine) | Twitter

https://www.youtube.com/embed/kfz6TzQYx6Y19. годишњица НАТО агресије


Тог 24. марта 1999. године у 19:45 часова огласиле су се прве сирене за опасност. Сада већ познат, заглушујући звук запарио је ваздух над Србијом.

У периоду од 78 дана НАТО агресије, страдало је 2.500 људи (500 цивила и 79 деце) а чак 12.500 је рањено. Током бомбардовања уништено је 25.000 објеката, од тога 470 километара путева и 595 километара пруге. Оштећено је и 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 69 школа, 176 споменика и 44 моста. НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракети и изручио 37.000 касетних бомби.

Један од инцидената забележен је 12. априла у Грделичкој клисури. Током агресије, авион НАТО гађао је ракетама путнички воз 393 док је прелазио преко железничког моста на Јужној Морави. Авиони НАТО испалили су у том инциденту укупно четири ракете, од којих су две на суседни друмски, Сарајевски мост, који је оштећен неколико сати касније. Број страдалих никада није тачно утврђен.

Напад на путнички воз у Грделичкој клисури:


https://www.youtube.com/watch?v=t6zKEUGsPCo
 Погром на Косову и Метохији 17-18.март 2004. године - четрнаест година после

 

Да се никад више не понови и не заборави!

Последице дивљања албанских екстремиста на Косову током 17. и 18. марта 2004. године су језиве - убијено је 28 цивила (16 Srба и 11 Албанаца), рањено и повређено више од 950 људи (укљ. око 100 војника међународних трупа и полицајаца), уништене су 35 православне цркве, разорено је и спаљно 935 српских кућа, протерано је више од 4.000 Срба и других неалбанаца. Шест градова и девет села су етнички очишћени...

 

Током мартовског погрома нестало је, уништено или оштећено непроцењиво српско културно наслеће, хиљаде икона, фресака и других црквених реликвија, старих и ретких књига, докумената.

 

Лажна вест о утапању једног албанског дечака, за коју је кривица неосновано приписана Србима, а коју су без провере, али зато хистерично и злонамерно пласирали албански медији, изазвала је пре девет година на Косову и Метохији дводневни погром српског и неалбанског живља, чије последице нажалост ни до данас нису отклоњене. Број процесуираних и осуђених албанских екстремиста није чак ни симболичан, ако се узму у обзир процене да је у погрому учествовало око 50.000 Албанаца.

 

Представници међународне заједнице оценили су тада да је "етнички мотивисано насиље над Србима на Косову било планирано и добро оркестрирано". У анализи извештавања албанских електронских и штампаних медија, коју је сачинила ОЕБС, указано је да би поменути догађаји, "без таквог безобзирног и сензационалистичког извештавања, имали другачији ток, као и да највероватније не би достигли такав обим и ниво бруталности или се не би ни десили".

 

Злочини који су се десили не смеју остати некажњени и не смеју бити заборављени, као што се не сме заборавити ни тужна чињеница да је од јуна 1999. године, пред очима међународне јавности и више десетина хиљада припданика КФОР, са Косова и Метохије протерано 240.000 Срба, Црногораца, Хрвата, Рома, Јевреја и других неалбанаца, од којих би свакако већина желела да се врати на своја вековна огњишта на Косову. Приштина и многи други градови и насеља на Косову и Метохији су у међувремену етнички очишћени, уништено је и оскрнављено више од 155 српских цркава, манастира, гробаља, разорене и узурпиране су хиљаде кућа и станова.

 

Безбедан и одржив повратак расељених лица, решавање судбине несталих и убијених, као и ефикасно окончање истраге о илегалној трговини људским органима на Косову је цивилизацијска обавеза  међународних актера, како убице и злочинци не би остали некажњени и како се никад не би понављали погроми и етничка чишћења.„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сардњни са Централном библиотеком Беча

Поштовани,
 

Овим путем Вас обавештавамо да Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе з сардњни са Централном библиотеком Беча (Bücherein Wien) 22. Марта 2018. године, са почетком у  19:00 , организује књижевно вече.
 

У народном периоду  ће неколико градова из Југоисточне Европе и Дунавског региона носити назив Европска престоница Културе. 2019 Пловдив (Бугарска), 2020 Ријека (Хрватска), 2021 Темишбар (Румунија) и 2021 Нови Сад (Србија). Сви ови градови имају богату и разноврсну историју коју карактерише вишејезичност и мултиетничност. Четири позната аутора ће бити представљена ове градове као и сопствена дела. У централној библиотеци у Бечу ће се ове године представити писац, родом из Новог Сада – Ото Хорват.
 

Књижевно вече је део активности пројекта „ Нови Сад - Европска престоница културе“  , који је закључком Владе Републике Србије (05 број 69-12771/2016) проглашен за пројекат од националног значаја. Нови Сад 2021 је платформа за развој креативних потенцијала града и треба пре свега да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја Новог Сада.
 

Информације о самом догађају се могу наћи и на интернет презентацији централне библиотеке у Бечу:
(http://www.buechereien.wien.at/de/programm/veranstaltungskalender/4861)

Позивамо Амбасадора и представнике Амбасаде да својим присуством увеличају догађај. Били бисмо захвални ако би Амбасада омогућила већу видљивост догађаја на својој интернет страници.
 

За даљу комуникацију и додатне информације, испред Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ стоји Вам на располагању колега Ђула Рибар (djula.ribar@ns2021.rs)
 Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњну с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати у времену од 12. до 30. марта 2018 године.

С тим у вези, овим путем вас обавештавамо да су објављени Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очување и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Информације, услове и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:

    За дијаспору:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore

    и

за Србе у региону:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

Молимо да о напред наведеном обавестите заинтересована удружења и организације са вишег јурисдиционог подручја.

 Посета председника Републике Србије Александра Вучића Бечу, 1. и 2. Фебруара 2017. године

 

Председник Вучић срео се приликом прве званичне посете Републици Аустрији са савезним председником Александром Ван дер Беленом, савезним канцеларом Себастијаном Курцом и првим председником Савезног парламента Волфгангом Соботком. Главне теме разговора са аустријским званичницима биле су билатерлани односи, ситуација у региону Балкана, даље приближавање Србије ЕУ, као и јачање економске сарадње.

На свечаној вечери у хотелу „Захер“, којој је присуствовало више од 30 аустријских угледних привредника, председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл уручио је председнику Вучићу златну медаљу за заслуге.

Аустријски и српски медији о посети председника Вучића линк1 линк2 линк3
Интервју председника Вучића листу „Кроненцајтунг“ линк1Председник АП Војводина у посети Републици Аустрији

     Председник АП Војводина, мр Игор Мировић боравио је 11. и 12. децембра је у дводневној посети Републици Аустрији. Том приликомсастао са Председницом покрајине Доња Аустрија, Ј. Микел-Лајтнер, са којом је разговарао о  продубљивању сарадње та два региона. Другог дана посете мр Игор Мировићје у Бечу учествовао у презентацији под називом „Србија се сусреће са Аустријом: Истражите Војводину индустријски центар Србије“.Млади предузетници у посети Аустрији

        У оквиру пројекта #Spark, који реализује удружење „Млади Амбасадори“ уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, у периоду од 6. до 10. октобра у посети Аустрији је боравило шест младих предузетника из Ниша. Циљ посете био је повезивање младих предузетника из области креативних индустрија из Србије и Аустрије, а у наредном периоду се очекује реализација више конкретних активности.


Више на: http://ambasador.rs/index.php/2017/11/15/spark-saradnja-srbije-austrije-u-oblasti-kreativnih-industrija/Председник Скупштине општине Јагодина Драган Марковић Палма у радној посети Бечу

     Делегација на челу са председником Скупштине општине Јагодина Драганом Марковићем Палмом боравила је од 31. октобра до 2. новембра о.г у тродневној посети Бечу. У делегацији су, поред председника СО Јагодина, били и градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, председник градског одбора СНС у Јагодини Никола Радосављевић, више посланика Јединствене Србије и Покрета снага Србије, више привредника, 55 лекара и медицинског особља из Јагодине и околине, као и 550 студената.


     Током посете Драган Марковић Палма је, заједно са привредницима, имао састанак са Јоханом Гуденусом замеником градоначелника Беча и потпредседником Слободарске странке Аустрије (FPÖ), ако и одвојени састанак са Х. К. Штрахеом, председником FPÖ.

Више детаља о посетиПозивница за Вареш Класик Фестивал под називом "ZaJedno, T(w)ogether, ZuSamme(l)n"

Први концерт ове сезоне се приближава! Дођите да уживамо у овогодишњем Вареш Класик Фестивалу под називом "ZaJedno, T(w)ogether, ZuSamme(l)n".


Карте се могу поручити он-лајн на адреси:

http://us16.forward-to-friend.com/forward/show?u=daef403bc46a68b7f05c65904&id=dd6be84953Теслин времеплов у Бечу - Teslin vremeplov u BečuИзвештај Курира о проблемима српских радника у Бечу

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2902423/srpski-gastarbajteri-umesto-para-dobili-batine-smederevci-prevareni-u-becu-jer-su-radili-na-crnoСпоразуми Владе Републике Србије о укидању виза

11. септембар 2017. - Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша


Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступио на снагу 02. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 дана од датума уласка.

 

11. септембар 2017. - Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу


Обавештавамо да је Споразум између Владе Р. Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду 02. децембра 2015. године, ступио на снагу 13. јула 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.

 

11. септембар 2017. - Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша


Обавештавамо да је Споразум између Владе Р.Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носице дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 4. децембра 2015. године, ступио на снагу 08. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању од 90 (деведесет) дана од датума уласка.

 

04. септембар 2017. - Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије и ИР Иран, носиоце одбичних пасоша


Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 22.августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша и Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. На основу ових одлука носиоци обичних пасоша из Р. Индије и ИР Ирана могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлуке су објављене у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 79/2017 од 25. августа 2017. године и ступају на снагу од 02. септембра 2017. године.

 Дан сећања на прогнане и страдале Србе

Поштовани суграђани,

Поводом обележавања 5. августа, Дана сећања на прогнане и страдале Србе у ратним сукобима током 90-их година, желео бих да Вас и чланове Ваших породица  позовем да заједно присуствујемо богослужењу и парастосу у Храму Светог саве у Бечу (Veithgasse 3, A-1030 Wien) – у суботу, 5. августа. 

Жеља нам је да заједнички одамо пошту жртвама и на достојанствен начин обележимо датум у знак сећања на прогон и страдање Срба на простору бивше Југославије.

Хрватске војне, паравојне и полицијске јединице су пре 22 године, само током операције „Олуја“, у првој недељи августа, протерали више од 250.000 Срба из Крајине. Кроз друге „војно-полицијске акције“, операције у  источној и западној Славонији, те са других територија и градова Хрватске током 90-их година прогнано је још најмање толико Срба. Кроз те акције, али и друге методе притисака, напада на Србе, њихове објекте и Српску православну цркву, подстицањем антисрпског расположења, редефинисањем историје и чињеница из Другог светског рата, те глорификацијом усташства и неофашизма удео српског становништва у укупној популацији те државе за само неколико година смањен је са преко 12 процената на испод 4 одсто!!   

Уз напомену да ће богослужење почети у 08.00 часова, а парастос у 10.00 часова, желео бих да Вас обавестим да ће 5. август убудуће, попут Дана победе над фашизмом (9. Мај) и Дан победе у Првом светском рату (11. новембар),  бити у календару обавезног обележавања догађаја из наше историје. 

Амбасадор Перо ЈанковићДачић: "Србија води политику регионалног мира и стабилности"


Вршилац дужности председника Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас на Европском форуму у Вахауу. Форум, који се ове године бави темом „Европа – ближе својим грађанима", је добра прилика за размену мишљења о најважнијим питањима с којима се суочава европски континент као целина.

 

На почетку свог излагања министар Дачић истакао је да се Европа данас суочава са бројним изазовима, као и да je тероризам тренутно највећи изазов који прети да угрози не само постојеће европске цивилизацијске вредности, већ да тероризам директно угрожава мир, стабилност и животе Европљана.

Министар Дачић је још једном искористио прилику и нагласио да је Европа изложена и мигрантском приливу. Министар је нагласио да је питање миграција компликовано, да га није лако решити, већ да је потребан координисан наступ свих европских земаља.

Шеф српске дипломатије указао је и на овом скупу да је политика коју Србија води, политика регионалног мира и стабилности. Министар је говорио о евроинтеграцијама Србије и реформама које треба да доведу да Србија што пре постане чланица ЕУ.

"Улазак Републике Србије у Европску унију је врхунски приоритет моје земље. Ми смо отворили један број преговарачких поглавља, а велики број нових поглавља су спремна за отпочињање преговора о њима. Република Србија незауставно иде ка уласку у Европску унију. То ће чинити и убудуће, без обзира на наш став да је читав процес неоправдано успорен и да се, такође, неоправдано повремено повезује са неким регионалним питањима."

На Европском форуму су поред министра Дачића учествовали бројни гости из света политике, као и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

https://www.youtube.com/watch?v=6miHnd0naTM
https://www.youtube.com/watch?v=2NBXgfvXyak
https://www.youtube.com/watch?v=UOU63yyJuaY
https://www.youtube.com/watch?v=IFeWnwD17Z0
https://www.youtube.com/watch?v=fi1wG_nOdGE
https://www.youtube.com/watch?v=1mq3oDTVjkQ
https://www.youtube.com/watch?v=LMT9FGTOfeY
https://www.youtube.com/watch?v=JA9C_8Fd54sМинистар Дачић у посети Аустрији

Вршилац дужности председника Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у дводневној посети Аустрији.  

Шеф српске дипломатије, заједно са својим колегом, шефом аустријске дипломатије, Себастијаном Курцом присуствовао је данас у Бечу и презентацији дела „Визија" мултимедијалног уметника Михаела Милуновића. Дело „Визија" прекриваће до септембра ове године фасаду зграде Wiener Städtische.

Министар Дачић најавио је да ће сутра учествовати на Европском форуму у Вахауу.

„На Форуму учествује низ угледних званица. Један од учесника је европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, као и бројни гости из света политике.

https://www.youtube.com/watch?v=QbY1g22epGI

https://www.youtube.com/watch?v=ygDr3MFhczs
 Свесрпски самит пословне и академске дијаспореКомеморација у Маутхаузену, Рајфердорфу, Мелку, Ашаху, Ебензеу и Гусену – откривене спомен-плоче српским жртвама у Маутхаузену и Гузену


7. мај. 2017. – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Александар Вулин, који је поводом 72. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен предводио делегацију Републике Србије, открио је новопостављену спомен-плочу српским жртвама.

Откривању споменика и комеморацији су присуствовали представници Амбасаде Р. Србије у Бечу и Генералног конзулата Р. Србије у Салцбургу, затим представници српских удружења, дијаспоре и Српске православне цркве у Аустрији, кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијске академије, као и ученици Гимназије из Бруса који су победили на такмичењу ''Да рат остане само игра''.


Новооткривену спомен-плочу освештао је протојереј ставрофор Драган Мићић, а венце су положили делегације Пољске, Италије, Русије, Украјине, Албаније…


Након што је положио венац на централном споменику у Концентационом логору Маутхаузен, министар Вулин и делегација Р. Србије напустили су комеморацију у знак протеста због присуства делегације „Косова“ на скупу и уложили званичан протест.


Кроз логор Маутхаузен прошло је нешто више од 200.000 људи, а страдало је око 120.000. Процењује се да је у “фабрици смрти”  од преко 7.000 заточених Срба страдало између 3.500 до 4.000.


У меморијалном центру бившег Концетрнационог логора Гузен (подлогор Конц. логора Маутхаузен), помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић открио је спомен-плочу страдалим Србима.    

   
Венци су положени и на војном гробљу у Рајфердорфу, где почива 8.000 српских војника и интернираца из Првог светског рата, на војном гробљу у Ашаху, где је сахрањено 5.625 српских војника из Првог светског рата, као и у Мелку на Споменик борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, убијеним, погинулим и умрлим у ропским условима рада на изградњи подземних фабрика оружја.


Делегација је обишла и положила венце на Споменике југословенским борцима и жртвама фашистичког терора убијеним у периоду 1941-1945. године у Ебензеу.


Представници Амбасаде Р. Србије у Бечу положили су венце и на Централном гробљу у Бечу на споменик југословенским и српским жртвама у Другом светском рату. 
Нека је вечна слава свим невино страдалим жртвама.


http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/8458-ministar-vulin-ko-cuti-da-se-fasizam-vraca,videce-ga-u-svojoj-zemlji

http://www.kurir.rs/austrija/vulin-u-logoru-smrti-komemoracija-zrtvama-mauthauzena-clanak-2818811
 Посета министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања А. Вулина Р. Аустрји

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је 27. и 28 априла 2017. Републику Аустрију. Током боравка у Бечу састао се са МУП В. Соботком, као и са министром за рад, социјална питања и заштиту потрошача А. Штегером. Главне теме биле су мигрантска криза, као и могућности за унапређење сарадње ресорних минстарстава.

http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/8388-ministar-vulin-u-becu-razgovarao-sa-austrijskim-ministrom-unutrasnjih-poslova

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2715973/vulin-i-sobotka-o-migrantskoj-krizi.html

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=326638

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=326633У Музеју књижевности отворена изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“

Изложба Народне библиотеке Србије „Српска књижевност у Првом светском рату“ свечано је отворена у  26. априла у Музеју књижевности у Бечу.  Уз присуство стотинак гостију изложбу је отворио управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, а присутнима су се обратили привремени отправник послова Горан Брадић, и у име ауторског тима изложбе др Милена Ђорђијевић, као и проф. Гордана Илић Марковић са Института за славистику на Универзитету у Бечу.

Изложба је реализована у оквиру пројекта „Еуропеана збирке 1914-1918: сећање на Први светски рат“, а помогло ју је Министарство културе и информисања Републике Србије.


Ово је прво гостовање репрезентативне изложбе „Српска књижевност у Првом светском рату“ у Аустрији, којом је Народна библиотека Србије обележила велики јубилеј - стогодишњицу почетка Првог светског рата.
Изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“ својеврсна је путања српске књижевности током једног од најтежих периода у историји овог народа. Обухвата књижевност коју су стварали најпре револуционари и омладинци, те ону која је настајала у затворима, рововима и збеговима, центре у егзилу, све до повратка ратника и зачетка нових тенденција у књижевности послератне авангарде. Од посебног је значаја и тзв. крфски период српске књижевности у коме се, у готово немогућим условима, српска књижевност одржала и наставила да живи.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/2719922/izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-u-becu.html

http://www.kurir.rs/austrija/ovo-je-nekada-bilo-nezamislivo-u-becu-otvorena-izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-clanak-2805887

http://www.tanjug.rs/mobile/full-view.aspx?izb=326353


 Изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“, Grillparzerhaus, Johannesgasse 6, 1010 Беч 27. април – 16. мај 2017.

https://www.nb.rs/events/event.php?id=31334


Oпширније...
Јавни позив за предлоге за национална признања


Обавештавамо да је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије објавила:

- јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону  http://www.dijaspora.gov.rs/javni-poziv-za-dodelu-nacionalnih-priznanja-2017/ .
Јавни позив је отворен од 13. марта до 30. априла 2017.

- конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре а имају за циљ: 1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета; 2) унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону http://www.dijaspora.gov.rs/konkursi-za-sufinansiranje-projekata-2017/ .


Конкурси су отворени од 13. марта до 03. априла 2017.Српски рукописи у Бечу

Велики је број старих српских књига расутих по целом свету - од Јерусалима и Синаја, преко Свете Горе и Хиландара до градова широм Европе. Чувају се у депоима иностраних музеја, архива и библиотека - у одговарајућим условима, али, ипак, далеко од очију јавности. Године 2009. Библиотека српске патријаршије покренула је пројекат Истраживање и прикупљање српских рукописа у иностраним збиркама. До сада су прегледане и проучене збирке старих рукописа у Чешкој, Словачкој и Мађарској. Током 2015. и 2016. године вршена су истраживања у Аустријској националној библиотеци у Бечу, где се чува више од 160 српских средњовековних рукописа.


Научну комисију чине Зоран Недељковић, управник Библиотеке српске Патријаршије, професори Универзитета у Београду Бранислав Тодић, Зоран Ракић, Ирена Шпадијер, Зоран Ранковић; управница Матице српске Душица Грбић и начелник Археографског одељења Народне библиотеке Србије Владан Тријић.


Први пут један научни тим из Србије систематски истражује ову збирку у Бечу, а важности овог истраживања доприносе средњовековни српски рукописи различите садржине, који потичу из свих српских крајева и богат су извор за проучавање историје језика и друштвено-културних кретања Срба.

Први део: линк

Други део: линк

Све емисије серијe “Старо српско писано наслеђе”Отворени конкурс за спомен-обележје Зорану Ђинђићу у Београду

линкОсамнаест година од почетка НАТО агресије

Данас (24. марта 2017.) се навршава 18 година од почетка агресије НАТО на Савезну Републику Југославију. За 78 дана бомбардовања погинуло је 2.500 цивила, а рањено је и повређено више од 12.500 особа. Од 24. марта до 10. јуна 1999. страдало је 89 деце. Авијација НАТО нанела је огромну штету привреди и инфраструктури земље.

линк
 Начин гласања на Изборима за председника Републике

На сајту Републичке изборне комисије (http://www.rik.parlament.gov.rs/) постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике, 2. априла о.г.

 Информација о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспореИзбори за председника Републике – гласање у иностранству

 

Поштовани суграђани,


Обавештавамо вас да су Избори за председника Републике Србије расписани за 02. април 2017. године.
Желимо да вас овим путем обавестимо да грађани Републике Србије, који се налазе у иностранству, a који желе да гласају, могу то да учине само ако се до 11. марта 2017. године пријаве за гласање у иностранству - у дипломатско-конзуларном представништву у којем намеравају да гласају, без обзира да ли су се раније пријављивали и да ли се налазе на претходним гласачким списковима за гласање у иностранству.
На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије. Да би се то право остварило:
Грађани најпре треба да провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак (приступањем преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе Р.Србије уношењем свог ЈМБГ на следећу адресу: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal).


а) уколико je лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се дипломатско-конзуларном представништву подноси само захтев за упис у списак за гласање у иностранству;
б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:
- захтев за упис у Јединствен бирачки списак и
- захтев за упис у списак за гласање у иностранству.


Попуњене и потписане захтеве (дигитални потпис не можемо прихватити), као и копију важећег личног документа Р.Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ) потребно je доставити факсом (01/544 7595), електронским путем (konzularno.bec@mfa.rs) или поштом на адресу:


Botschaft der Republik Serbien
Konsularabteilung
Gumpendorferstr. 83-85
A-1060 Wien


Попуњене и потписане захтеве уз фотокопију пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ могуће je предати и лично у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде у Бечу сваког дана од 09.00-22.00, а 11. марта до 24.00 часова.


Беч, 3. март 2017.

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Р.Србији


 

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.


Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.


По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.


Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.


Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕПријем поводом Дана државности Републике Србије, 9.2.2017. год.

Амбасада и Стална мисија Републике Србије при ОЕБС и другим међ. организацијама приредили су 9. фебруара 2017. године пријем поводом Дана државности у Дипломатској академији у Бечу.


Пријему је присуствовало око 500 гостију из дипломатског кора, политичког, привредног, културног и јавног живота Беча и Аустрије.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/2627605/proslavljen-rodjendan-srbije-u-becu.html

http://www.dijaspora.tv/details/artikel/nationalfeiertag-der-republik-serbien.html?pic=
 ОТВОРЕНА БИБЛИОТЕКА СРПСКОГ ЦЕНТРА У БЕЧУПРИЗНАВАЊЕ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ АУСТРИЈИ

Обавештавамо све наше грађане са боравком у Републици Аустрији да је 7. фебруара 2017. године ступила на снагу измена Уредбе о спровођењу закона о возачким дозволама Р. Аустрије, којом се у Републици Аустрији признају возачке дозволе издате у Републици Србији, што значи да се укида досадашња обавеза полагања возачког испита за све категорије возила. Информације о документима, које је неопходно приложити уз захтев за замену возачких дозвола, могу се наћи на следећем линку:

http://www.polizei.gv.at/wien/buergerservice/fuehrerschein/4/umschreibung.aspxСпоразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан у Риги  5. новембра 2016. године, ступа на снагу 15. јануара 2017. године.

Од тог датума, држављани обе државе, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању од 30 (тридесет) дана од датума уласка.
 Народна библиотека Србије донирала 265 књига Библиотеци Српског центра у Бечу

У понедељак, 12.12.2016. године, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Бечу управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић поклонио је представницима Библиотеке Српског центра (СЦ) у Бечу 265 књига. 

На иницијативу и уз ангажовање Амбасаде Републике Србије у Аустрији, као и захваљујући свесрдној подршци председника СЦ Милорада Матеовића, средином ове године започета је акција оживљавања и поновног отварања те важне институције у Бечу, граду у којем према незваничним подацима живи око 150.000 Срба.

Захваљујући донацији Народне библиотеке Србије понуда Библиотеке у Бечу је у квалитативном смислу подигнута на виши ниво, одн. употпуњена је најважнијим делима српске и светске књижевности.

Библиотека СЦ у Бечу се налази на адреси: Lindengasse 61-63/2/V, 1070 Беч. Тренутно располаже са преко 4.000 наслова и почеће са радом у првој половина јануара 2017. Будући чланови библиотеке моћи ће да користе библиотеку бесплатно.

Амбасада Србије ће наставити са акцијом обогаћивања књижног фонда библиотеке, а са циљем очувања српског идентитета и јачања културних веза са матицом.

ЛИНК 1 - НБС

ЛИНК 2 - КУРИР

 

 Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова Р.Србије, биће одржана 27.12.2016. године у 11 часова, у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).


Седма Конференција је посвећена јачању online kапацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлине медија, као и значају усавршавања за рад на Интернету.


Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.


Пријаве за учешћа се могу послати до уторка, 20.12.2016. године на електронску адресу pc@uns.org.rs. Координатор Конференције је Весна Масаловић, Vesna.masalovic@uns.rs док је Координатор у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Николина Милатовић Поповић, nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rsПостављање спомен плоче Сави Мркаљу

На фасади Саборне цркве Светог Саве (Veithgasse 3, 1030 Беч) постављена је и 18.11.2016. свечано откривена спомен плоча нашем филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу (1783-1833.).


Спомен плоча је постављена на иницијативу проф. Гордане Илић-Марковић, Инситут за славистику Беч и проф. Душана Иванића из Београда. Иницијативу су подржали Српска академија наука и уметности, Министарство културе Републике Србије, Српско књижевно друштво и Амбасада Републике Србије у Бечу. 

   


О животу и делу Саве Мркаља и његовом доприносу реформи српског језика и правописа говорио је др Милош Окука, нагласивши да је и сам Вук Караџић прихватио његово ортографско решење, које посебно подвлачи у својој „Писменици“ речима да „не може друге азбуке употријебити него Мркаљеву, јербо за серпски језик лакша и чистија не може бити од ове“.


Присутнима се обратио и отац Крстан Кнежевић, заменик Владике аустријско-швајцарског господина Андреја и настојатељ цркве, истичући да је Сава Мркаљ био и монах, да је у Бечу 1833. године преминуо, те да је и логично да се спомен плоча нађе на зиду Храма Светог Саве.


Изливање плоче било је поверено академском вајару Љубиши Манчићу из Београда и уметничкој ливници „Кузмановић“. Уметничко решење за спомен плочу креирала је Љубица Мркаљ, уметница из Париза и потомак Саве Мркаља.


Свечаном откривању спомен плоче испред Амбасаде присуствовали су амбасадор П. Јанковић и конзул Т. Сантрач, а након свечаности у просторијама Амбасаде Републике Србије приређен је пригодан коктел.Пројекат "Да ја будем ја" - документарни филм, изложба и концерт

Пројекат „Да ја будем ја“, који је обухватио приказивање документарног филма „Аристофан у Днопољу или да ја будем ја“, изложбу органских производа и ручно тканих и плетених радова женских удружења из Личког Петровог села, Грачаца и Коренице, као и две изложбе фотографија („Личанке у објективу“ и „Моја слобода“), организован је 15.11. о.г. у просторијама Дипломатске академије у Бечу.

Пројекција филма „Аристофан у Днопољу или да ја будем ја“

Овај мултидисциплинарни догађај посвећен је женама-повратницама у Хрватској. О изазовима њихове свакодневице у личким градовима и селима говори филм „Аристофан у Днопољу" Наташе Милојевић као и изложба фотографија.


Одржавање овог догађаја подржала је Амбасада Републике Србије у Бечу. Догађају у Дипломатској академији су присуствовали представници дипломатског кора, као и представници српске заједнице из Аустрије и медија. Присутнима су се обратили  Горан Брадић, први саветник у Амбасади Републике Србије у Бечу и Наташа Милојевић, директор ФОСДИ (Фонд за соијалне и демократске иницијативе) и ауторка програма.

Пројекција филма - публика

Учеснице програма, Личанке у Амбасади Р. Србије, 16.11.2016.

У оквиру истог пројекта у  једном од најпознатијих бечких сценских клубова „Рајген“ (Verein Reigen) 11. новембра о.г. организован је концерт Катарине Пејак & пријатеља, којем је у највећој мери присуствовала аустријска публика.

Концерт „Katarina Pejak & Friends“Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату Амбасада Републике Србије положила  је дана 11.11.2016. године ловоровe венцe са натписом „Славом овенчаним прецима“ на спомен-обележјима српским жртвама из Првог светског рата у Нежидеру (Neusiedl am See), покрајина Бургенланд и Ној Анифу (Neu-Anif), покрајина Салцбург.
Министар Дачић у Бечу разговарао са шефом аустријске дипломатије

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се  9. новембра у Бечу са својим колегом, министром иностраних послова Аустрије, Себастијаном Курцом.

Министар Курц честитао је Србији на Извештају Европске комисије, који на позитиван начин оцењује напредак Србије ка ЕУ, истакавши да ће Аустрија и даље подржавати европски пут Србије.

Министар Дачић захвалио је аустријском колеги и Аустрији на подршци коју пружају Србији. „Извештај Европске комисије о напретку Србије на позитиван начин коментарише оно што је Србија урадила, а ми ћемо узети у обзир и коментаре за ствари које тек треба да се ураде у наредном периоду, изјавио је министар Дачић.

Министар Дачић и министар Курц разговарали су и о узајамном признавању возачких дозвола. МИП Курц је рекао да аустријска страна поступак у вези са тим приводи крају и да врло брзо треба очекивати позитиван одговор.

Шеф српске дипломатије је изразио наду да ће процес преговарања са ЕУ бити готов до 2020. године.

"Неспорно је да наш стратешки циљ јесте улазак у ЕУ и трудићемо се да до краја године буде отворено још неко преговарачко поглавље, а да наш процес преговарања буде завршен до 2020. Трудићемо се да дође и до дијалога са Приштином, а и да се учвршћују односи са нашим комшијама, али и земљама ЕУ", закључио је Дачић.


 Посета делегације СО Јагодина Бечу, 8-9. новембaр 2016.

Делегација СО Јагодина од 650 чланова (шесторо посланика ЈС и СНС у НС РС, представници више локалних самуправа, професори Педагошке академије, здравствени радници, предузетници, васпитачице, извештачи српских медија и око 550 студената) боравила је у посети Бечу 8. и 9. новембра о.г.

Председника СО Јагодине Д. Марковића Палму и посланике примили су заменик градоначелика Беча и заменик шефа Слободарске странке Аустрије (FPÖ) Јохан Гуденус, потпредседница покрајинске скупштине Вероника Матијас и посланик Скупштине Беча Немања Дамњановић;

Делегација СО Јагодине имала је и разговор са председником Одбора за европске и мешународне послове покрајинског парламента Петером Флоријаншицома (SPÖ) и његовим најближим сарадницима (задуженим за питања привреде, омладине и интеграција);

За студенте је организован обилазак Бечког универзитета у 22 групе, као и разгледање историјских знаменитости;

Предузетницима из Јагодине омогућени су контакти са више потенцијалних партнера у Аустрији.Откривање спомен плоче филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу

У петак, 18. новембрa у 11 сати биће постављена спомен плоча нашем истакнутом филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу. Плоча ће бити постављена на фасади српске православне цркве Свети Сава у Бечу, Veithgasse 3, 1030 Беч. Идејно решење и уметнички нацрт спомен плоче дело је сликарке Љубице Мркаљ, чланице Српског књижевног друштва.


Иницијативу за подизање спомен плоче Сави Мркаљу у Бечу подржали су Институт за славистику у Бечу, Српска академија науке и уметности, Министарство културе Републике Србије, Српско књижевно друштво и Амбасада Републике Србије у Бечу.


Позивамо све заинтересоване да присуствују откривању спомен плоче.Састанак министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње

Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић учествовао је на проширеном састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у Фрауенкирхену, на позив Савезног министарства за одбрану и спорт Републике Аустрије.Нерић је током састанка указао на све активности које Република Србија спроводи у погледу решавања проблема мигрантске кризе, будући да је заједнички став о решавању тог питања на простору Европе и био циљ консултација министара одбране из земаља Централноевропске одбрамбене иницијативе.

Државни секретар је истакао да састанак указује на чињеницу да мигрантска криза захтева одлучно и одговорно деловање свих релевантних актера на међународном, регионалном и локалном нивоу на утврђивању краткорочних и дугорочних решења на отклањању узрока и ублажавању последица масовних миграција. Иако само држава кандидат за чланство у Европској унији, Србија жели да делује као одговоран члан међународне заједнице и пружи адекватан одговор на актуелну кризу преузимајући свој део терета.

Поред безбедносног ризика, мигрантска криза представља и значајно финансијско оптерећење за све државе на овој рути. Без обзира на смањење броја миграната у односу на прошлу годину, Западнобалканска рута је веома активна и Србија, као и друге државе на овој рути, не може сама да се носи са последицама кризе, те је потребна већа помоћ из доступних фондова ЕУ за решавање тог проблема. Такође, учесници су упознати са напорима које Србија улаже на спровођењу појачане контроле граница и спречавању криминалних активности кријумчара и трговаца људима који настоје да профитирају на несрећи тих људи.

Нерић је нагласио да иницијатива Републике Аустрије да се о теми миграција разговара и са државама Западног Балкана поставља нове стандарде када је у питању решавање тог питања. Само укључењем у дискусију свих земаља које се налазе на мигрантској рути, могуће је пронаћи решење које ће водити ка ефикасном управљању том кризом, али и обезбеђењу поштовања основних права и људског достојанства свих миграната. Такође, изражена је нада да ће договори са састанка допринети постизању јединственог одговора Европске уније на то деликатно питање.

На маргинама састанка државни секретар је имао билатерални сусрет са савезним министром одбране и спорта Републике Аустрије Хансом Петером Доскоцилом. Том приликом, саговорници су се сагласили да је сарадња у области одбране две земље разноврсна и садржајна, прати свеукупне односе две државе, уз простор за додатно унапређење. У наредном периоду постоје значајне могућности за размену искуства и евентуално заједничко учешће у мултинационалним операцијама, као и пренос искуства у безбедносним и одбрамбеним аспектима прикључења Европској унији, сарадњу у оквиру Европске одбрамбене агенције и борбеним групама Европске уније.


Током посете Аустрији, државни секретар Нерић је положио венац на спомен-обележје настрадалим Србима у Првом светском рату, које се налази у Фрауенкирхену
 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:


а) Стална мисија СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;


б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71stSt. Corp,бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;


в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, KitashinagawaShinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижниуложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5,површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);


д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

.............


Oпширније...
КОНЦЕРТИ СРПСКИХ И АУСТРИЈСКИХ САВРЕМЕНИХ КОМПОЗИТОРА

Удружење КИБу – Композитори и извођачи у Бургенланду - и оркестар „Љубица Марић“ из Београда организују музички пројекат размене у форми  четири концерта у Србији, Аустрији и Мађарској.

Музичка културна размена са врхунским извођачима и композиторима је јединствена манифестација, која ће представити музику задњих 100 година из Србије и Аустрије.

Концертни термини:

1. Субота, 05. новембар, 20:00 часова – Свечана сала града Београда, 11000 Београд, Србија

2. Недеља, 13. новембар, 17:00 часова –ОХО- Offenes Haus Oberwart, Lisztgasse 12, Oberwart,  Аустрија              
Информације: 03352-38555, www.oho.at, Offenes Haus Oberwart, Lisztgasse 12, 7400 Oberwart


3. Понедељак, 14. новембар, 11:30 часова – „Joseph Haydn Konservatorium“, Gloriettealle 2, Eisenstadt, Аустрија
Информације: 0680/1428043, www.kibu.net, office@kibu.net

4. Понедељак, 14. новембар, 18:00 часова – Свечана сала у дворцу, 9730 Köszeg, Мађарска

Информације: 0680/1428043, www.kibu.net, office@kibu.net

Оркестар „Љубица Марић“, на челу са диригентом Радетом Пејчићем, се на високом уметничком нивоу бави савременом музиком више од 10 година.

Као солисткиње ће наступити Наташа Јовић-Тривић, првакиња Београдске опере и пијанисткиња Aima Maria Labra-Makk, професорка на Универзитету уметности у Грацу.

Жеља нам је да српској култури и музици дамо одговарујућу позорницу, на којој ће се представити  следеће композиторке и композитори: Милорад Маринковић, Јосип Славенски, Ђуро Живковић, Бранка Поповић и Александар Обрадовић. Удружење КИБу ће бити представљено „старом“ и новом школом композиције: Jenö Takac, Georg Aranji-Asner, Tibor Nemet, Tomas Maria Moneti, Божана Мајдл-Брајић. Прво извођење наручене композиције „Разум“, од Теодороса Финидиса за мецосопран и гудачки оркестар, по стиховима Гетеа, даје још једну посебну ноту овој размени.


Контакт за сва питања и информације:


Божана Мајдл-Брајић, потпредседница КИБу (Композитори и извођачи у Бургенланду) Hauptplatz 8, 7432 Oberschützen
Тел.:+43/680 14 28 043, мејл: b_meidl-brajic@hotmail.com, www.kibu.netРезултати конкурса за суфинансирање пројеката

     Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспроом и Србима у региону, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, а на основу Предлога Радне групе  именоване да утврди Предлог одлуке у саставу: Љиљана Никшић, Министарство спољних послова,  Олга Милојевић, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Данијела Митровић, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Љиљана Стојановић, Министарство спољних послова и Маја Савески, Канцеларија за сарадњу с цивилним друштвом, донео је одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Одлука о суфинансирању пројеката за регион 17. октобар 2016.

     На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 103 пројекта у укупном износу од 30 000 000,00 (словима: тридесет милиона) динара (РСД).

Одлука о суфинансирању пројекта за дијаспору 17. октобар 2016.

     На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 73 пројекта у укупном износу од 20 000 000,00 (словима: двадесет милиона) динара (РСД).НОВИ САД – КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ 2021. ГОДИНЕ

ЛИНКУчешће председника Владе РС Александра Вучића и ППВ и МУП РС Небојше Стефановића на „Конференцији о миграцијама дуж балканске руте“ – Беч, 24.09.2016.

РТС

ПОЛИТИКАИстраживање српских средњовековних рукописа у Аустријској националној библиотеци

Уз подршку Амбасаде Републике Србије, научнa комисија (мр Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије, проф. др Бранислав Тодић, Филозофски факултет, проф. др Зоран Ракић, Филозофски факултет, проф. др Зоран Ранковић, Теолошки факуклтет, проф. др Ирена Шпадијер, Филолошки факултет, Владан Тријић, Народна библиотека Србије, мр Душица Грбић, управница Библиотеке Мартице српске), која се бави проучавањем и истраживањем српских средњовековних рукописа, прошле недеље је по трећи пут од 2014. године боравила у Бечу. 

Преко 160 српских средњoвековних рукописа, који су похрањени у Аустријској националној библиотеци у Бечу, који представаљају драгоцене споменике српске писмености, били су предмет истраживања комисије.

Истраживање српских рукописа у иностраним библиотекама, збиркама, манастирима или приватним колекцијама, део су акције прикупљања изгубљених древних књига у свету, које спроводи Библиотека српске Патријаршије и од огромног је значаја за употпуњавање разумевања српског писаног наслеђа и српске културе уопште. 

Амбасада Републике Србије у Бечу захваљује се на сарадњи др Андреасу Фингернагелу, директору Збирке рукописа и старих штампаних књига у Аустријској националној библиотеци.

Овај пројекат подржала је Влада Републике Србије, одн. Министарство културе Републике Србије.Представа „Ми о Вуку, а Вук на врата – чардак ни на небу ни на земљи“

  

   Студенти славистике Универзитета у Бечу и студенти германистике Универзитета у Београду извешће у петак, 16.9.2016. у 19:00 часова у оквиру 83. Вуковог сабора (12-18.9.2016.) представу  „Ми о Вуку, а Вук на врата – чардак ни на небу ни на земљи“ у режији  Гордане Илић Марковић. Представа ће бити изведена у гимназији „Вук Караџић“, ул. Јована Цвијића бб, Лозница.

LINKПредседник Владе Републике Србије у посети Републици Аустрији

     Председник Владе Републике Србије састао се у Бечу 12. августа 2016. са савезним канцеларом Републике Аустрије Кристијаном Керном, као и са министром спољних послова Себастијаном Курцом. Разговарало се о билатерланим политичким и економским питањима, o мигрантској кризи, као и о евроинтеграцијама Србије. Заједно са председником Владе Р. Србије Александром Вучићем у Бечу су боравили и први потпредседник Владе и министар иностраних послова Р. Србије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Р. Србије Небојша Стефановић.

РТС линкДобротворни концерт за обнављање изгореле Саборне цркве Св.Саве у Њујорку - 17.07.2016.Галерија Матице српске у Новом Саду и Уметничко-историјски музеј у Бечу потписали Протокол о сарадњи за период 2016‒2019.

Галерија Матице српске у Новом Саду (Србија) и Уметничко-историјски музеј у Бечу (Аустрија) су у среду, 8. јуна 2016. године потписали Протокол о сарадњи на одабраним пројектима у истраживању, конзервацији и презентацији музејских колекција и музејској едукацији на период од четири године (2016‒2019).

Протокол су потписали директорка музеја у Бечу др Сабина Хаг и управница Галерије мр Тијана Палковљевић Бугарски, у присуству амбасадора Републике Србије у Аустрији господина Пере Јанковића.

Галерија Матице српске и Уметничко-историјски музеј у Бечу ће сарађивати на одабраним пројектима у областима музеологије, музејске едукације, конзервације и презентације музејских колекција, а посебно на:

-    размени и комуникацији стручњака;

-    реализацији студијских боравака ради размене знања и упознавања са музејском праксом у партнерској установи;

-    истраживањима веза у колекцијама и припреми изложби и пратећих музејских програма намењених различитим категоријама публике;

-    промоцији заједничких вредности и ширењу партнерства;

-    сарадњи на изради заједничких пројеката усмерених ка европским фондовима у области културе.ОБАВЕШТЕЊЕ

Примена Закона о општем управном поступку ("Сл. гласник РС", бр. 18/2016 - даље: ЗОУП) почеће од 1. јуна 2017. године, осим одредаба чланова 9., 103. и 207, са чијом применом ће се почети од 8. јуна 2016. године. Наведене одредбе Закона предвиђају да је орган, који врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, дужан да их по службеној дужности прибавља и обрађује. Од странке ће се, убудуће, захтевати достављање података неопходних ради њене идентификације и достава докумената, која потврђују чињенице о којима се не води службена евиденција у Р. Србији.

 

Министарство државне управе и локалне самоуправе Р.Србије - ОБАВЕШТЕЊЕ

Извод из Закона о општем управном поступкуПолагање венаца у Маутхаузену, Рајфердорфу, Мелку, Ашаху, Ебензеу и Гусену

15. мај. 2016. – Делегација републике Србије, коју је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Драган Поповић, у пратњи представника Амбасаде Републике Србије у Бечу, српских удружења, дијаспоре и Српске православне цркве у Аустрији, уз учешће кадета Полицијских академија из Београда и Бања Луке, положила је венце поводом 71. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен на Споменик југословенским жртвама, као и на Централни споменик на Апел плацу и одала почаст српским жртвама.

Кроз логор Маутхаузен прошло је нешто више од 200.000 људи, а страдало је око 90.000. Процењује се да је у “фабрици смрти”  страдало између 3.500 до 4.000 Срба.       

Венци су положени и на војном гробљу у Рајфердорфу, где почива 8.000 српских војника и интернираца из Првог светског рата, на војном гробљу у Ашаху, где је сахрањено 5.625 српских војника из Првог светског рата, као и у Мелку на Споменик борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, убијеним, погинулим и умрлим у ропским условима рада на изградњи подземних фабрика оружја.

Претходног дана делегација је обишла и положила венце на Споменике југословенским борцима и жртвама фашистичког терора убијеним у периоду 1941-1945. године у Ебензеу и Гузену.

Нека је вечна слава свим невино страдалим жртвама.

 


Oпширније...
Zeitschrift "Zur Zeit" über aktuelle Lage auf dem Balkan/ Часопис "Zur Zeit" о актуелном стању на Балкану

"Zur Zeit"Дан победе над фашизмом, 9.мај 2016.

Представници Амбасаде Републике Србије у Бечу су 9.маја на Централном гробљу у Бечу поводом Дана победе положили венце на споменик палим, умрлим и несталим српским и југословенским борцима на територији Републике Аустрије од 1941. до 1945, као и на споменик Црвене армије на Шварценбергплацу.


Oпширније...
ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања

Амбасада Републике Србије обавештава да је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону. Рок за достављање предлога за национална признања је отворен до 11. маја 2016. године.


Национална признања из области односа матичне државе дијаспоре и Срба у региону су:


1.  Награда „Мајка Србија“ – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
 

2. Награда „Слободан Јовановић“  у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима деловањем доприноси: – јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; – промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; – побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.
 

3. Награда „Михајло Пупин“  у области информационо-комуникационих технологија – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационо- комуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: – истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у области информационо-комуникационих технологија у Републици Србији.
 

4. Награда „Никола Тесла“  у области науке и проналазаштва – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: – промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.
 

5. Награда „Доситеј Обрадовић“  у области образовања – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим активним деловањем доприноси: – очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; – остваривању културне, просветне и научне сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом.
 

6. Награда „Вук Карадзић“  у области очувања српског језика и ћириличног писма – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: – употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.
 

7. Награда „Милош Црњански“ у области књижевности – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области књижевности и својим активним деловањем доприноси: – афирмацији савремене српске књижевности у свету.
Предлог за доделу националног признања могу да поднесу: организације дијаспоре и организације Срба у региону, удружења чије су делатности или део делатности усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,   цркве и верске заједнице. Признања ће се додељивати у виду бронзане статуе и пратеће повеље.


Текст Јавног позива и Образац пријаве на Јавни позив су објављени на сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: ЈАВНИ ПОЗИВ  и ПРИЈАВА НА ЈАВНИ ПОЗИВ.
 

Рок за достављање предлога за национална признања је 11. мај 2016. године. Предлог се доставља поштом на адресу: Министарство спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, 11000 Београд, Васе Чарапића 20, са назнаком: „Јавни позив за доделу националних признања“.
 ОБАВЕШТЕЊЕ!

Обавештавамо све грађане, који су искористили своје право и до 2. априла 2016. године поднели захтев са потребном документацијом, да на предстојећим Изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије гласају према месту боравишта у иностранству, да ће бирачко место за бираче који бораве у Р. Аустрији, моћи да остваре на дан Избора, 24. априла 2016. године у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу, Gumpendorferstrasse 83-85, трећи спрат, 1060 Wien. Бирачко место ће бити отворено од 07:00 до 20:00 часова.Истраживање о библиотекама у расејању

Пројекат „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори“ које спроводи Удружење грађана „Организација“ уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова представља истраживање о тренутном стању и перспективама развоја библиотека српских организација у дијаспори и региону. Сазнања овог истраживања треба да допринесу настојањима надлежних институција да унапреде комуникацију и сарадњу са школама и организацијама Срба у расејању.

Резултати истраживања ће послужити и за унапређење пројекта обогаћивања књижних фондова библиотека Срба у дијаспори и региону, који реализује Удружење издавача и књижара Србије у сарадњи са Народном библиотеком Србије.

Циљне групе истраживања су школе српског језика, организације, удружења, црквено-школске општине, самосталне библиотеке и неформалне групе које се баве очувањем националног и културног идентитета и јачања веза између матице и Срба у дијаспори и региону – без обзира на то да ли имају или немају библиотечки фонд, пошто је циљ истраживања да се идентификују проблеми и потребе у овој области.

Истраживање је финансијски помогла Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Електронски упитник за заинтересоване учеснике доступан је ОВДЕ.

Контакт и информације можете пронаћи на Facebook страници пројекта.

 Седамнаест година од почетка НАТО агресије

Данас (24. марта 2016.) се навршава 17 година од почетка агресије НАТО на Савезну Републику Југославију. За 78 дана бомбардовања погинуло је 2.500 цивила, а рањено је и повређено више од 12.500 особа. Од 24. марта до 10. јуна 1999. страдало је 89 деце. Авијација НАТО нанела је огромну штету привреди и инфраструктури земље.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

РТС

 Обавештење за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас да je председник Републике Србије Томислав Николић, сходно чл. 109 ст. 6 Устава Републике Србије, 4. марта о.г. донео Одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, који ће се одржати 24. априла 2016. године.

Желимо да вас овим путем обавестимо да грађани Републике Србије, који се налазе у иностранству, a који желе да гласају, могу то да учине само ако се до 2. априла 2016. године пријаве за гласање у иностранству - у дипломатско-конзуларном представништву у којем намеравају да гласају, без обзира да ли су се раније пријављивали и да ли се налазе на претходним гласачким списковима за гласање у иностранству.

На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије. Да би се то право остварило:

Грађани најпре треба да провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак (приступањем преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе Р.Србије уношењем свог ЈМБГ на следећу адресу: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal).

а) уколико je лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се дипломатско-конзуларном представништву подноси само захтев за упис у списак за гласање у иностранству;

б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:

- захтев за упис у Јединствен бирачки списак и

- захтев за упис у списак за гласање у иностранству.

Попуњене захтеве, као и копију важећег личног документа Р.Србије (пасоша, личне карте[1] или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ) потребно je доставити факсом (01/544 7595) или електронским путем (izbori.bec@mfa.rs) или поштом на адресу:

Botschaft der Republik Serbien

Konsularabteilung

Gumpendorferstr. 83-85

A-1060 Wien

Попуњене захтеве уз фотокопију пасоша или личне карте могуће je предати и лично у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде у Бечу сваког радног дана од 09.00-15.30

НАПОМЕНА:

Потенцијалне бираче који се пријављују за гласање путем поште, обавештавамо да пошиљка мора да буде испоручена ДКП-у у прописаном року, због чега сугеришемо да се захтеви од среде, 30. марта 2016. године шаљу факсом или електронским путем. 

Беч, 07.03.2016.

избори за народне посланике у Р.Србији 24.04.2016 - гласање у иностранству – обавештење

захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Р.Србији

 Српски полицајац одликован у МУП Р.Аустрије

Аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер и генерални директор за Јавну безбедност Конрад Коглер одликовали су 15.3.2016. године 16 аустријских полицајаца, као и 7 колега из Немачке, Литваније, Словачке, Мађарске, Италије, а међу њима и шефа Одсека за сузбијање деликата над моторним возилима у Полицијској управи за град Београд Бошка Соколовића за успешну и ефикасну сарадњу. Признања су додељена у знак захвалности за изванредну међуполицијску сарадњу, која резултирала значајним смањењем броја украдених возила, одн. откривању починилаца ових кривичних дела.Погром на Косову и Метохији 17-18.март 2004. године - дванаест година после

Погром на Косову и Метохији 17-18.март 2004. године - дванаест година после

Да се никад више не понови и не заборави!

Последице дивљања албанских екстремиста на Косову током 17. и 18. марта 2004. године су језиве - убијено је 19 цивила, рањено и повређено више од 950 људи (укљ. око 100 војника међународних трупа и полицајаца), уништене су 35 православне цркве, разорено је и спаљно 935 српских кућа, протерано је више од 4.000 Срба и других неалбанаца. Шест градова и девет села су етнички очишћени...


Oпширније...
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. год.

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 25. фебруара 2016. год. Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. год. Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. год. За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или преко телефона бр. +381 11 3398 026.

 Министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић на Конференцији о миграцијама у Бечу, 24.2.2016.

У Бечу је 24. фебруара 2016. одржана конференција “Манагинг Мигратион Тогетхер” на којој су учествовали министри унутрашњих и спољних послова Србије, Аустрије, Бугарске (посматрач), Хрватске,  Словеније, Албаније, Црне Горе, Македоније, БиХ.
Учесници конференције усагласили су Декларацију о  заједничком приступу и мерама у циљу смањења прилива избеглица са Блиског Истока у Европу.
 

МСП Р.СРБИЈЕ

МУП Р.СРБИЈЕ

РТС

РТСhttp://nokosovounesco.com/

NO KOSOVO UNESCO

VIDEONON PAPER - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO

NON PAPERДелегација Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије у дводневној посети Републици Аустрији (28-29.09.2015.)

Делегација Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, на челу са министарком Снежаном Богосављевић-Бошковић, боравила је у дводневној посети Републици Аустрији 28. и 29. септембра 2015., где је разговарала са савезним министром за пољопривреду, екологију, шумарство и водопривреду Андре Рупрехтером, градоначелником Беча Михаелом Хојплом и директором Савезне агенције за екологију Михаелом Ребернигом. Делегација је током посете обишла спалионицу отпада и енергану у Цвентендорфу, школу за виноградарство и воћарство у Клостернојбургу, као и неколико газдинстава која се баве органском производњом. 


 АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ ЗА ПРИХВАТ ИЗБЕГЛИЦА У Р.СРБИЈИ / AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI ZA PRIHVAT IZBEGLICA U R.SRBIJI

Procedura uvoza humanitarne pomoći

Potrebna humanitarna pomoć za izbeglice i migrante u zimskom perioduСамит западног Балкана одржан у Бечу, 27. август 2015.

У Бечу је 27. августа одржан Самит западног Балкана као наставак "Берлинског процеса", који је започео августа прошле године у Берлину. На Конференцији је учествовало више од 40 премијера, министара спољних послова и привреде држава западног Балкана, Аустрије, Немачке, Француске и Италије, високи представници ЕУ, Европске комисије и међународних финансијских институција. 
 

Земље западног Балкана спремне за заједничке пројекте

Говор министра Дачића на Самиту о западном БалкануСалцбургер нахрихтен ("Salzburger Nachrichten") о обележавању 20. годишњице од протеривања 250.000 Срба из Хрватске

"Salzburger Nachrichten" - Етничко чишћење на БалкануСтупање на снагу Споразума између Владе Р.Србије и Владе Р.Молдавије о укидању виза

Обавештавамо да ће Споразум између Владе Р.Србије и Владе Р.Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је сачињен у Букурешту 23. децембра 2014., ступити на снагу 6. августа 2015. године.

Држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, у оквиру периода од 6 месеци, рачунајући од дана првог уласка.Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранствуФудбалски камп за децу из дијаспоре

ФУДБАЛСКИ КАМП ЗА ДЕЦУ ИЗ ДИЈАСПОРЕУчење српског језика у иностранству

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова у наредних тридесет дана спроводе online истраживање које представља почетак низа активности у процесу унапређења учења српског језика и ћириличког писма у иностранству. Упитници ће бити доступни до краја априла 2015. године.

Упитници за школе и родитеље у дијаспори и регионуПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић отворио је 24. марта 2015. у Бечу Привредни форум "Аустрија-Србија"
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић отворио је 24. марта 2015. у Бечу Привредни форум "Аустрија-Србија", на којем су учествовале бројне српске и аустријске компаније. Форум је организован у Привредној комори Аустрије.

Oпширније...
Шеснаест година од почетка НАТО агресије

Данас (24.март 2015.) се навршава 16 година од почетка НАТО агресије на СРЈ. За 78 дана бомбардовања погинуло је најмање 2.500 цивила, а рањено је и повређено преко 12.500 особа. Од 24. марта до 10. јуна 1999. страдало је 89 деце.

TANJUG

RTS

B92

BLICУ Бечу 20. марта 2015. год. одржана је конференција о сузбијанју џихадизма “TACKLING JIHADISM TOGETHER”, на којој учествовали ППВ и МСП Р.Србије Ивица Дачић и МУП Р.Србије Небојша Стефановић.

У Бечу 20. марта 2015. год. одржана је конференција о сузбијанју џихадизма “TACKLING JIHADISM TOGETHER”, на којој учествовали ППВ и МСП Р.Србије Ивица Дачић и МУП Р.Србије Небојша Стефановић.

РТС - Дачић: И из Србије одлазе да се боре у редовима ИС

Vesti - Dačić: Srbija upozoravala ali niko nije slušao 


Oпширније...
Председник Републике Србије Томислав Николић инаугурисан је 7. марта 2015. у Салцбургу у протектора Европске академије наука и уметности
Председник Републике Србије Томислав Николић инаугурисан је 7. марта 2015. у Салцбургу у протектора Европске академије наука и уметности. Том приликом, председник Николић састао се са председником Аустрије Хајнцом Фишером и председником Македоније Ђорђом Ивановим, који су раније постали протектори Академије.
 


Oпширније...
Председник Владе Републике Србије у посети Републици Аустрији 29-30.01.2015.
Председник Владе Републике Србије састао се у Бечу 29. јануара 2015. са председником Републике Аустрије Хајнцом Фишером, као и министром спољних послова Себастијаном Курцом. У част посете премијера Вучића, министар Курц је организовао пријем за представнике српске дијаспоре, која је у великом броју присуствовала коктелу у Хофбургу.
 

 


Oпширније...
Светосавски бал и Светосавска академија у Бечу

Светосавски бал у Бечу одржан је у хотелу Шенбрун, 24. јануара 2015.

TANJUG

Светосавска академија одржана у Бечу, 25. јануара 2015. у позоришту "Акцент"

VESTI-ONLINEПосета министра правде Републике Србије Николе Селаковића Републици Аустрији, Беч
Министар правде Републике Србије Никола Селаковић водио је 19. децембра 2014. билатералне разговоре у Бечу са савезним министром правде Републике Аустрије Волфгангом Брандштетером. Министар Селаковић састао се током посете Аустрији и са ресорним колегама Словеније, Словачке, Чешке и Мађарске. Савезни председник Аустрије Хајнц Фишер примио је у куртоазну посету шест министара правде.
 

Oпширније...
Амбасада Србије демантовала писање аустријског дневног листа "Die Presse"

Интернет издања:

РТС

БЛИЦ

Б92

КУРИРППВ и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре др Зорана Михајловић на самиту ЦЕИ у Бечу

ТАНЈУГ

Б92Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

К О Н К У Р С

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује два конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Конкурси су отворени од 04. новембра до 19. новембра 2014. године.

Конкурс за пројекте Срба из региона

Конкурс за пројекте дијаспореГрадоначелник Београда Синиша Мали у посети Бечу

БЕОГРАД

ТАНЈУГ

 

 Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у посети Р.Аустрији

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović u poseti R. Austriji

ТАНЈУГ

КУРИР

БЛИЦИнтервју ППВ и МСП Ивице Дачића за аустријски дневни лист "Die Presse" 28.08.2014.

 

"Руске санкције би за Србију биле самоубиство"

 

„Die Presse“: Србија преузима ускоро председавање ОЕБС-ом. Имате добре односе са Москвом. Имате ли нових идеја за смиривање украјинске кризе?

 

Ивица Дачић: Србија ће наставити курс који је задала Швајцарска током председавања ОЕБС-ом. Три тачке су битне: ОЕБС мора да организује надгледање украјинско-руске границе, да побољша хуманитарну ситуацију у источној Украјини и отвори дијалог.

Импотентна гранична мисија ОЕБС-а тренутно има само симболичан карактер.

Премало је посматрача ОЕБС-а на граници. Треба донети још неке одлуке. Србија је пријатељ Русије и ЕУ, тежи ка чланству у ЕУ. Због тога желимо током нашег председавања да будемо веома конструкртивни. Наше председавање треба да буде прихватљиво за све стране. Током припрема за преузимање председавања разговараћу са свим важним актерима – са Немачком, ЕУ, САД, као и са Украјином и Русијом.

 

Бити пријатељ и са ЕУ и са Русијом би могло Србију да стави пред дилему. Да ли осећате притисак са обе стране?

Ако би обе стране биле незадовољне, онда би то био добар знак. Налазимо се у веома деликатној ситуацији. Руси су љути зато што стално истичемо да подржавамо територијални интегритет Украјине и не прихватамо анексију Крима. С друге стране, ЕУ је веома љута због тога што нисмо увели санкције Русији.

Зашто нисте, као Норвешка, увели санкције Русији?

Србија још увек није пуноправна чланица ЕУ. За Србију би било економско самоубиство када би увела санкције Русији. Ми смо 100% зависни од руских енергената.

Ко је у Европи желео да се Србија прикључи санкцијама против Русије? Швеђани? Балтичке земље?

Нећу наводити имена. Мање земље са изузетно екстремним односом према Русији. Они стално постављају питање зашто не уводимо санкције.

 

Да ли поменуте земље то питање желе да вежу за приступ Србије ЕУ?

Наравно, али Србија још увек није отворила поглавље 31 (Спољна, безбедносна и одбрамбена политика). Тек на крају преговарачког процеса наша спољна политика мора да буде на линији са ЕУ.

Мислите ли да ће санкције ЕУ против Русије функционисати?

Санкције најчешће штете становништву, а не доносиоцима одлука. Оне неће уопште променити руску позицију. Од руских противмера пати и Европа. Треба покушати да се покрене дијалог са Украјином. Русија мора да буде део решења.  

 

Који би био први корак?

Примирје, а затим дијалог. Ја не желим да делим савете. Ми смо, међутим, имали то искуство да се блокаде без дијалога не могу савладити. Немачка би могла да буде посредник у овом конфликту.

Да ли је ЕУ, према Вашем мишљењу, испровоцирала Русију када је понудила Украјини Споразум о придруживању?

Украјина мора сама да одлучи да ли жели или не жели да буде у ЕУ. Требало је да Русија  буде више укључена у овај дијалог. А Украјина није смела да се стави пред алтернативу: или Украјина или Русија. Тако је могло да се избегне да се Русија осећа угрожено.

 

Шта очекујете од конференције о Балкану која се одржава у четвртак у Берлину?

Веома сам захвалан Ангели Меркел што је иницирала ову конференцију и упутила један такав сигнал. Следеће године ће се конференција одржати у Аустрији, 2016. у Француској.  То значи да ЕУ сматра Балкан озбиљним партнером.

Ми ћемо у Берлину евалиурати процес проширења, усагласити спољнополитичке позиције и разговарати о економским пројектима као што су изградња путева и железничке инфраструктуре. Балкан је био предуго регион конфликата. Желимо да нас ЕУ у миру уједини. Србија ће при том бити стабилизујући фактор.

 

Учешће министра Дачића на панел дискусији у оквиру конференције посвећене Првом светском рату под називом "1814, 1914, 2014 - лекције из прошлости, визија за будућност" (Салцбург, 25-29. август 2014. године)Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић у званичној посети Републици Аустрији - 27.јун 2014.

Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић боравио је на позив савезног министра за одбрану и спорт Републике Аустрије Гералда Клуга 27. јуна у Бечу у својој првој званичној посети у иностранству. Гашић је, поред разговора са аустријским ресорним министром о унапређењу војне билатералне сарадње, присуствовао и свечаности полагања заклетве аустријских војника испред дворца Белведере. 

Министар Гашић, у здању Министарства одбране, дочекан је уз војне почасти - гарду и химну. Гашић и Клуг разговарали су, такође, о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, постигнутим резултатима у развоју регионалне и билатералне војне сарадње, као и о унапређењу и изградњи односа две земље у целини. Такође, тема разговора биле су сарадња у прекограничној помоћи приликом елементарних непогода, а министар Гашић је свог домаћина информисао о последицама катастрофалних поплава које су погодиле Србију. 

ТАНЈУГ: "Односи Србије и Аустрије најбољи у последњих 100 година" Пракса за студенте из дијаспоре и РС

Пракса за студенте из дијаспоре и РСПозив за бесплатни тромесечни курс српског језика преко Скајпа

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Филозофски факултет Универзитета у Нишу позивају припаднике дијаспоре старости од 10 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).

Како је Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша од припадника дијаспоре у више наврата добила упит да ли постоје активности које имају за циљ побољшање учења српског језика за децу у дијаспори, осмишљени су часови преко Скajпа (Skype). Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре од стране апсолвената на Департману за српски језик и мастер студената филологије.

Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од 23. јуна 2014. до 7. јула 2014. године. Одржавање часова ће почети средином септембра 2014. године, а након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса Филозофског факултета у Нишу.

Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.

Сви заинтересовани би требало да пошаљу пријаву Канцеларији за сарадњу са дијаспором Града Ниша на: dijaspora.ni@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Канцеларија ће одабрати парове наставник-ученик.

Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.

За више информација можете се обратити Канцеларији за сарадњу са дијаспором Службе за послове градоначелника Града Ниша на: info@dijasporanis.com.

Линк до оригиналног текста: www.dijasporanis.com/poziv-za-besplatni-tromesecni-kurs-srpskog-jezika-preko-skajpa


Канцеларија за сарадњу са дијаспором
Служба за послове градоначелника Града Ниша

Тел: +381 18 521 009 
E-mail: info@dijasporanis.com
Адреса: Наде Томић 13, 18000 Ниш
www.dijasporanis.com

 Председник Владе Републике Србије Александар Вучић у радној посети Републици Аустрији (03-04.јун 2014.)

Фото: ТАНЈУГ

Односи са Бечом најбољи у последњих 100 година

Унапређење српско-аустријске сарадње

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ ТАНЈУГА:

ВИДЕО 1, ВИДЕО 2, ВИДЕО 3, ВИДЕО 4, ВИДЕО 5, ВИДЕО 6, ВИДЕО 7,

ВИДЕО 8, ВИДЕО 9, ВИДЕО 10, ВИДЕО 11, ВИДЕО 12, ВИДЕО 13ППВ и МСП Ивица Дачић учествовао је на Годишњем састанку министара спољних послова земаља чланица Централно-европске иницијативе и Конференцији о Западном Блакану (Беч, 02-03.јун 2014.)

Обраћање ППВ и МСП Ивице Дачића на Конференцији о Западном Балкану

Конференција о Западном Балкану - Беч 2014


Србија снажно опредељена за регионалну сарадњу и чланство у ЕУ

Похваљен напредак Србије у евроинтеграцијама

Влада Р.Аустрије одобрила по 500.000 евра помоћи Србији и БиХДан жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије

Влада Републике Србије је на седници одржаној 20. маја 2014. године донела Одлуку о проглашењу Дана жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије.
 

За Дан жалости одређени су 21., 22. и 23. мај 2014. године, када ће у Амбасади Републике Србије у Бечу бити отворена књига жалости у периоду од 12 до 15 часова.Саопштење за јавност Координационог одбора „Заједно за Србију и Српску“ у Бечу

Саопштење за јавност Координационог тела за прикупљање хуманитарне помоћи у Бечу Посета председника Републике Србије Томислава Николића Републици Аустрији (27-28.03.2014. г.)

Првог дана посете, председник Србије Томислав Николић састао се са председником Аустрије др Хајнцом Фишером, који га је уз највише државне и војне почасти дочекао у палати Хофбург. Председник Николић се састао и са председницом аустријског Парламента Барбаром Прамер, затим са представницима великих аустријских компанија, као и са српском дијаспором.

Другог дана посете председник Николић је обишао италијанско војничко гробље у месту Рајфердорф у Горњој Аустрији на којем почива 8000 српских интернираца из Првог светског рата. Председник Николић положио је венац на споменик страдалим савезничким војницима, као и цвеће на појединачна спомен обележја српским интернирцима.  Касније, у току дана, посетио је и  Меморијални центар Маутхаузен, где је положио венац на спомен обележје југословенским жртвама.  

  

 


Oпширније...
Вести
Амбасадор Небојша Родић на догађају „Sky Talks“,
Изложба Сафари Милице Мрвић - Izložba Safari Milice Mrvić
Учешће амбасадора Небојше Родића на Дунавској конференцији у Кремсу
Похвале грађана на рад Конзуларног одељења у Бечу
Амбасадор Небојша Родић на „Амбасадорском концерту“
Амбасадор Републике Србије Небојша Родић на конференцији Мреже за развој бизниса у Југоисточној Европи - SEEBDN
Састанак амбасадора Небојше Родића са посланицима аустријско-српске Групе пријатељства у Савезном парламенту Аустрије
Изложба „Примењена носталгија“ у Бечу
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у посети Бечу, 19. новембар о.г.
Посета министра задуженог за иновације и технолошки развој Ненада Поповића Бечу, 13.11.о.г.
Посета председника Националног већа Парламента Аустрије В. Соботке Београду
Одлука о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидад и Тобага
Учешће министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић на 22. Европском форуму у Бечу
Обавештење о нерадним данима!
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
Посета аустријског канцелара Себастијана Курца Београду
Састанак амбасадора Небојше Родића и директора „Соравија групе“ Х. Соравије у Амбасади
Премијера филма „Јужни ветар“ у Бечу!
Београдско вече у Бечу
Свечана академија поводом обележавања 200. година од издавања Вуковог „Рјечника“
Амбасадор Небојша Родић у обиласку меморијалних центара Матхаузен, Гузен и Бергкристал
Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић у посети Бечу
Обавештење о нерадним данима!
Први потпредседник Владе и министар спољних послова у билатералној посети Бечу
Председник Републике Аустрије А. Ван дер Белен у посети Републици Србији
НОВИ КОНТРОЛНИ ДОКУМЕНТ ЗА СРПСКЕ ПРЕВОЗНИКЕ
ОДЛУКА О ПРЕСТАНКУ ВАЖЕЊА ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије у посети Бечу
Посета државног секретара М. Филиповић и помоћника министра рударстава и енергетике Ј. Симовић Бечу, 8-10. октобра
Најава обележавања 200 година од штампања Вуковог рјечника
Амбасадор Небојша Родић на пријему поводом Дана уједињења Немачке
Комеморација у Алковену, 1. октобар 2018. године
Посета С. Трифуновић, помоћнице министра за информисање и медије Бечу, 1-4.10.2018. године
Амбасадор Небојша Родић на амбасадорском пријему код председника покрајине Бургенланд Х. Нисла
Српски дани културе у Бечу, 27.09-30.09.2018. године
Промоција књиге проф. др Војкана Станића у Бечу, 22. септембар о.г.
Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић у посети Бечу
Гостовање проф. др Предрага Марковића у Бечу
Сусрет амбасадора Мађарске у Аустрији А. Нађија са амбасадором Н. Родићем, 14. септембар 2018. године
Посета државног секретара МУП Србије Биљане Поповић Ивковић Бечу, 13. септембар 2018. године
Политички директор МСП амб. Зоран Вујић у посети Аустрији
Министар омладине и спорта Вања Удовичић у посети Аустрији
Министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ (Gymnich), Беч 31. август 2018. године
Председник Александар Вучић на Европском форуму Алпбах
Сусрет амбасадора Републике Србије у Бечу и епископа аустријско-швајцарског Андреја
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у посети Аустрији
Нови амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији ступио на дужност
“Орлови” у Аустрији
19. годишњица НАТО агресије
Погром на Косову и Метохији 17-18.март 2004. године - четрнаест година после
„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сардњни са Централном библиотеком Беча
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Посета председника Републике Србије Александра Вучића Бечу, 1. и 2. Фебруара 2017. године
Председник АП Војводина у посети Републици Аустрији
Млади предузетници у посети Аустрији
Председник Скупштине општине Јагодина Драган Марковић Палма у радној посети Бечу
Позивница за Вареш Класик Фестивал под називом "ZaJedno, T(w)ogether, ZuSamme(l)n"
Теслин времеплов у Бечу - Teslin vremeplov u Beču
Извештај Курира о проблемима српских радника у Бечу
Споразуми Владе Републике Србије о укидању виза
Дан сећања на прогнане и страдале Србе
Дачић: "Србија води политику регионалног мира и стабилности"
Министар Дачић у посети Аустрији
Свесрпски самит пословне и академске дијаспоре
Комеморација у Маутхаузену, Рајфердорфу, Мелку, Ашаху, Ебензеу и Гусену – откривене спомен-плоче српским жртвама у Маутхаузену и Гузену
Посета министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања А. Вулина Р. Аустрји
У Музеју књижевности отворена изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“
Изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“, Grillparzerhaus, Johannesgasse 6, 1010 Беч 27. април – 16. мај 2017.
Јавни позив за предлоге за национална признања
Српски рукописи у Бечу
Отворени конкурс за спомен-обележје Зорану Ђинђићу у Београду
Осамнаест година од почетка НАТО агресије
Начин гласања на Изборима за председника Републике
Информација о расписаним конкурсима за суфинансирање пројеката удружења и организација Срба из региона и дијаспоре
Избори за председника Републике – гласање у иностранству
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
Пријем поводом Дана државности Републике Србије, 9.2.2017. год.
ОТВОРЕНА БИБЛИОТЕКА СРПСКОГ ЦЕНТРА У БЕЧУ
ПРИЗНАВАЊЕ ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ АУСТРИЈИ
Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
Народна библиотека Србије донирала 265 књига Библиотеци Српског центра у Бечу
Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
Постављање спомен плоче Сави Мркаљу
Пројекат "Да ја будем ја" - документарни филм, изложба и концерт
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Министар Дачић у Бечу разговарао са шефом аустријске дипломатије
Посета делегације СО Јагодина Бечу, 8-9. новембaр 2016.
Откривање спомен плоче филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу
Састанак министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
КОНЦЕРТИ СРПСКИХ И АУСТРИЈСКИХ САВРЕМЕНИХ КОМПОЗИТОРА
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката
НОВИ САД – КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ 2021. ГОДИНЕ
Учешће председника Владе РС Александра Вучића и ППВ и МУП РС Небојше Стефановића на „Конференцији о миграцијама дуж балканске руте“ – Беч, 24.09.2016.
Истраживање српских средњовековних рукописа у Аустријској националној библиотеци
Представа „Ми о Вуку, а Вук на врата – чардак ни на небу ни на земљи“
Председник Владе Републике Србије у посети Републици Аустрији
Добротворни концерт за обнављање изгореле Саборне цркве Св.Саве у Њујорку - 17.07.2016.
Галерија Матице српске у Новом Саду и Уметничко-историјски музеј у Бечу потписали Протокол о сарадњи за период 2016‒2019.
ОБАВЕШТЕЊЕ
Полагање венаца у Маутхаузену, Рајфердорфу, Мелку, Ашаху, Ебензеу и Гусену
Zeitschrift "Zur Zeit" über aktuelle Lage auf dem Balkan/ Часопис "Zur Zeit" о актуелном стању на Балкану
Дан победе над фашизмом, 9.мај 2016.
ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања
ОБАВЕШТЕЊЕ!
Истраживање о библиотекама у расејању
Седамнаест година од почетка НАТО агресије
Обавештење за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству
Српски полицајац одликован у МУП Р.Аустрије
Погром на Косову и Метохији 17-18.март 2004. године - дванаест година после
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. год.
Министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић на Конференцији о миграцијама у Бечу, 24.2.2016.
http://nokosovounesco.com/
NON PAPER - Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO
Делегација Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије у дводневној посети Републици Аустрији (28-29.09.2015.)
АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ПОМОЋИ ЗА ПРИХВАТ ИЗБЕГЛИЦА У Р.СРБИЈИ / AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI ZA PRIHVAT IZBEGLICA U R.SRBIJI
Самит западног Балкана одржан у Бечу, 27. август 2015.
Салцбургер нахрихтен ("Salzburger Nachrichten") о обележавању 20. годишњице од протеривања 250.000 Срба из Хрватске
Ступање на снагу Споразума између Владе Р.Србије и Владе Р.Молдавије о укидању виза
Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Фудбалски камп за децу из дијаспоре
Учење српског језика у иностранству
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић отворио је 24. марта 2015. у Бечу Привредни форум "Аустрија-Србија"
Шеснаест година од почетка НАТО агресије
У Бечу 20. марта 2015. год. одржана је конференција о сузбијанју џихадизма “TACKLING JIHADISM TOGETHER”, на којој учествовали ППВ и МСП Р.Србије Ивица Дачић и МУП Р.Србије Небојша Стефановић.
Председник Републике Србије Томислав Николић инаугурисан је 7. марта 2015. у Салцбургу у протектора Европске академије наука и уметности
Председник Владе Републике Србије у посети Републици Аустрији 29-30.01.2015.
Светосавски бал и Светосавска академија у Бечу
Посета министра правде Републике Србије Николе Селаковића Републици Аустрији, Беч
Амбасада Србије демантовала писање аустријског дневног листа "Die Presse"
ППВ и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре др Зорана Михајловић на самиту ЦЕИ у Бечу
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Градоначелник Београда Синиша Мали у посети Бечу
Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у посети Р.Аустрији
Интервју ППВ и МСП Ивице Дачића за аустријски дневни лист "Die Presse" 28.08.2014.
Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић у званичној посети Републици Аустрији - 27.јун 2014.
Пракса за студенте из дијаспоре и РС
Позив за бесплатни тромесечни курс српског језика преко Скајпа
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић у радној посети Републици Аустрији (03-04.јун 2014.)
ППВ и МСП Ивица Дачић учествовао је на Годишњем састанку министара спољних послова земаља чланица Централно-европске иницијативе и Конференцији о Западном Блакану (Беч, 02-03.јун 2014.)
Дан жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије
Саопштење за јавност Координационог одбора „Заједно за Србију и Српску“ у Бечу
Посета председника Републике Србије Томислава Николића Републици Аустрији (27-28.03.2014. г.)
Архива вести