| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19

Министарство здравља Републике Србије је 6. марта 2020. године потврдило први случај COVID-19, а већ 19. марта 2020. године је проглашена епидемија.

Попут других земаља и Србија се 2020. године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се суочила боље него многе богатије и развијеније државе Европе и света.


Мере које је Влада преузела:

Ванредно стање је проглашено 15. марта 2020. године и укинуто 6. маја 2020. године, формиран је Кризни штаб, донете су мере забране окупљања, социјалног дистанцирања, рада од куће, онлајн наставе, скраћивања радног времена, повратак држављана РС из иностранства, економске мере помоћи, отвaрање Ковид болница, улагања у здравствену инфраструктуру, грађани су скакодневно обавештавани о броју тестираних, заражених и умрлих, отворени су сајтови и кол центри за информисање грађана и др. Мере су се мењале у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом. 

1. Набавка вакцина

Србија је прва земља у Европи, не рачунајући Велику Британију, која је добила вакцину „Фајзер/Бионтек“, и трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.
Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер/Бионтек“.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је прва европска премијерка која је примила вакцину компаније „Фајзер/Бионтек“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ (24. децембра 2020.).
ЕУ је земљама чланицама испоручила вакцине 26. децембра како би отпочела са масовном имунизацијом од 27. децембра. Међутим, три чланице (Немачка, Мађарска и Словачка) су почеле са вакцинацијом 26. децембра.
Србија ће у јануару добити још око 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер/Бионтек“. Тако ће, заједно са другим вакцинама, у јануару имати укупно милион доза, а током првог квартала укупно око два милиона доза. Очекују се вакцине компаније „Астра-Зенека“, „Модерна“ и одређене количине руске „Спутњик В“.
У Србију је 16. јануара стигло милион доза вакцине кинеског „Синофарма“.
  Србија је постигла договоре са различитим произвођачима вакцина за 8 милиона доза, што је потребно за 4 милиона људи.
Здравствени систем је припремљен за овај посао. Додатно је успостављен систем за праћење сваке вакцине у залихама, као и бележење сваког лица које се вакцинише у централну евиденцију. Лицима се издаје потврда о вакцинацији коју добијају у папиру, а електронску верзију на порталу еЗдравља. Подсетник за примање друге дозе лица добијају путем СМС-а и мејла. Пуштени су у рад портал и кол центар за исказивање интересовања за вакцинацију.

2. Вакцинација становништва

У Републици Србији је 19. јануара почела масовна вакцинација становништва. У ту сврху је отворен први велики пункт на „Београдском сајму“, а биће отворени пунктови у свим већим градовима у земљи.
Премијерка Ана Брнабић је истакла да само Србија, поред Израела и УАЕ, има масовну вакцинацију, и додала да се масовна вакцинација у Кини не може поредити са другима јер је у питању огромна земља.

Циљ је да се што више убрза вакцинација становништва.
Србија је прошле године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова и најнижој стопи смртности од последица корона вируса. За тај успех су заслужни наши лекари и то што је Србија хоспитализовала највише оболелих.
Председник Вучић је истакао: „Србија је прва по броју хоспитализованих на 100.000 становника, иза ње су Бугарска, Хрватска, Словенија ... То значи да смо се ми за људе борили, да смо их лечили и наставићемо то да радимо“.
Нагласио је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на КиМ и да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу. „Нећемо да одустанемо од помоћи нашем народу, упркос томе што они контролишу административне прелазе, не могу да зауставе живот, ми никога не угрожавамо, нисмо слали топове и тенкове, већ лекове и вакцине“, рекао је Вучић.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је 9. јануара 2021.  године објавио Оперативни план за имунизацију против COVID-19 у Србији, који предвиђа три фазе које би обухватиле 50 одсто становништва.
У првој фази вакцинације (вакцина доступна за 1-10% популације) обухваћени су запослени у здравственим установама са највишим ризиком од настајања или преношења инфекције, као и запослени у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите. У овој фази биће вакцинисане и старије узрасне групе становништва. Планирано је да обухват вакцинације буде од 60 до 80 одсто запослених у овим категоријама.
У другој фази (вакцина доступна за 11-20% популације) биће обухваћене старије узрасне групе које нису обухваћене у првој фази, као и запослени у одређеним установама од значаја за функционисање друштва. За другу фазу планира се имунизација са обухватом од 10 до 80 одсто.
У трећој фази (вакцина доступна за 21-50% популације) планирано је да буду вакцинисани грађани од 50 до 64 године без обзира на факторе ризика, и млађи од 50 година који имају факторе ризика. Укупно би се трећом фазом обухватило око 1.750.000 грађана Републике Србије.

3. Отварање Ковид болница и улагања у здравствену инфраструктуру

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице:  у Батајници, капацитета 930 места и Крушевцу капацитета 500 места. Болнице умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона.
У Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“. Председник Вучић је навео да у ове болнице, од када су изграђене, ниједна Влада раније није уложила ни динар, а сада се раде потпуне и темељне обнове и реконструкције укључујући и опремање новом медицинском опремом.
У 2021. години ће почети да се граде нове болнице и клинички центри: болница у Грачаници и велики дом здравља у Борчи. Планиран је завршетак изградње болнице Дедиње 2, највеће кардиоваскуларне болнице у региону, док ће у августу 2021. бити завршена прва фаза КЦ Србије. Започета је и изградња КЦ Војводине у Новом Саду. Почиње се са обновом општих болница у Лесковцу, Лозници, Горњем Милановцу, Врању, Аранђеловцу, Прокупљу, Смедеревској Паланци, Пироту, Кикинди и Врбасу од којих ће највећи део бити завршен током ове године. Почиње се са обновом и реконструкцијом домова здравља – Крњача, Чукарица, Ваљево, Велоко Градиште, Врњачка бања, Лапово, Нови Сад, Рача, Уб.

4. Повећање плата у здравству

Апсолутни приоритет Владе Србије је успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима.
Плате запослених у здравству само у последњих годину дана су повећане око 30%, а од 1. јануара 2021. године ће добити повећање за још 5%.
Значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде. Биће настављено јачање здравственог система, пре свега кадровски и људски капацитети.
Улагаће се даље у образовање, посебно у Медицински и Стоматолошки факултет.

5. Бесплатни повратак држављана Србије у земљу

Након проглашавања ванредног стања у многим земљама, почело је увођење мера и затварање граница. Тако је велики број држављана РС остао у иностранству.
Влада је организовала бесплатни повратак великог броја наших држављана.
Србија је једна од ретких земаља која је организовала бесплатно враћање својих грађана, као и враћање странаца који су се затекли у Србији током пандемије, због чега су захвалност изразили ДС САД Мајк Помпео, аустријски канцелар Себастијан Курц и др.
Формиран је Кризни штаб у Министарству спољних послова у циљу пружања помоћи и заштите наших грађана у иностранству.

6. Кретање броја оболелих и преминулих

У Републици Србији је од почетка епидемије до 19. јануара 2021. године до 15 часова регистровано укупно 375.799 потврђена случаја COVID-19. Тестирано је укупно 2.496.125 особа. Укупан број оболелих је 375.799. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 3.791. Проценат смртности у Србији је 1.01% . Министарка правде М. Поповић сусрела се са амбасадором Аустрије у Београду Н. Лутеротијем

     Министарка правде Маја Поповић састала се данас са амбасадором Аустрије Николаусом Лутеротијем.
Министарка и амбасадор су у разговору, којем је присуствовао и аташе за правосуђе за Западни Балкан Џорџ Става, оценили да две земље поред традиционално добрих пријатељских односа имају изузетну сарaдњу на свим нивоима, посебно на политичком и привредном плану, као и у области правосуђа.


     Министарка Поповић је сарадњу са аустријским Министарством правде оценила као одличну. Додала је да је Аустрија једна од земаља са којом имамо најинтензивнију правну сарадњу, како у кривичним, тако и у грађанским стварима.
     Министарка Поповић нагласила је да се интензивно ради на спровођењу реформи правосудног система у циљу јачања независности и ефикасности правосуђа, те у том смислу указала и на предстојеће уставне промене. 
Амбасадор Лутероти нагласио је да Аустрија наставља да пружа подршку Србији на путу ка ЕУ, на коме је реформа правосуђа оцењена  као важан сегмент, те да ће Министарство правде Републике Србије у том процесу имати свесрдну подршку и помоћ аустријских институција..

     Током боравка у покрајини Горња Аустрија амбасадор Републике Србије Небојша Родић посетио је у Линцу Храм Светог Василија Острошког и породицу угледног привредника и добротвора Александра Ч. Ченића који је у кругу породице обележио породичну славу Св. Јована.Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности

     Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години. Конкурс ће бити отворен од 19. јануара до 9. марта 2021. године.
     Детаљније информације о конкурсу и начину пријаве на исти можете погледати на веб страници Министарства културе и информисања Републике Србије.Увођење обавезе он-лајн регистрације за путнике који долазе у Републику Аустрију

     Почевши од 15. јануара о.г, на снагу ступају измене Уредбе о уласку у Републику Аустрију. Конкретно, измене се односе на увођење обавезне он-лајн регистрације пре доласка у Републику Аустрију, те обавезе поседовања потврде о извршеној електронској регистрацији (у штампаној или електронској форми) приликом граничне контроле.
 Он-лајн регистрацију могуће је извршити од 14. јануара о.г. на наведеној веб-адреси: https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus in oestereich/pre-travel-clearance.html , где ће путници моћи да наведу разлог доласка, адресу на којој ће бити у карантину и др. Лица која спадају у изузетке, тј. која нису у обавези да буду у карантину (путовање у пословне сврхе, лица која поседују легитимацију издату од стране МИП Аустрије, као и лица која долазе у сврху неопходног медицинског лечења) такође ће бити у обавези да изврше он-лајн регистрацију, и том приликом требало би да означе поље „путовање спада у изузетак на основу члана 4 или 5“.
     У изузетним случајевима, уколико није постојала могућност он-лајн регистрације, лица која долазе у Републику Аустрију могу, као и до сада, да попуне формуларе Е односно Ф.Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.


Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу.
Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.
"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.


Београд,
12. јануар 2021. годинеБожићна литургија у Саборном храму Светог Саве у Бечу

     Амбасадор Небојша Родић присуствовао је Божићној литургији у Саборном храму Светог Саве у Бечу. Амбасадор Родић је, уз оца Филипа, поздравио велики број окупљених грађана нашег порекла и пожелео им срећне празнике.

 .

     Амбасадор Небојша Родић провео је Бадње вече у породичној атмосфери са председником културно-спортског друштва „Бамби“ Александром Стaнковићем и његовом породицом. Сусрет Амбасадора Републике Србије са Владиком Аустријско-Швајцарским госп. Андрејем

Амбасадор Републике Србије сусрео се данас са Аустријско-Швајцарским госп. Андрејем и том приликом му пожелео сретне наступајуће божићне празнике и интересовао се о овогодишњем обележавању Светог Саве у условима пандемије COVID-19.

Истовремено усаглашена је заједничка активност на прикупљању помоћи настале земљотресом у Републици Хрватској са посебним акцентом на средине у којима живи претежно српско страновништво.
 Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.

2.1.2021.


Извор: Танјуг
 

 Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобистa

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.

3.1.2021


Извор: Танјуг
 

 Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра.
Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве. 

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.
 

29.12.2020.

 Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик V".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.


Београд,
24. децембар 2020. године
 

 САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.

 Посета амбасадора Родића Линцу

     Амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић посетио је Линц где се састао са протојерејем-ставроформ Драганом Мићићем, те успешним српским привредником са којим је разговарао о привредној сарадњи са Србијом.

     У циљу да се покрене сарадња Привредне коморе Србије и Европске иницијативе за јужну и југоисточну Европу, чији је Ченић председник, договорени су контакти председника ПКС Марка Чадежа и Александра Ченића.Беч: Отворена српска библиотека са више од 5.000 књига

Библиотека са више од 5.000 наслова отворена је 20. децембра у Српском центру у Бечу, а књиге су доступне свим припадницима дијаспоре. Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић рекао је да су библиотеке и раније постојале у српским удружењима у Бечу, али да је ова највреднија и представља матицу библиотечког фонда, који ће бити доступан свима.

Библиотечки фонд чине књиге које су делом дариване из Kонзуларног одељења Амбасаде Србије у Бечу, неке су донација Службеног гласника, а део је стигао као поклон од Народне библиотеке Србије и Библиотеке града Београда.

"Сада у Бечу, у коме живи велики број наших сународника, имамо простор у коме су књиге, различите тематике, жанрова, доступне сваком", рекао је амбасадор Родић.

Српски центар је удружење чији је циљ промоција српског културног стваралаштва уметника из матичних држава, али и културних стваралаца који живе у Аустрији, од 1995. године.
 Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

 

КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА:

25. децембра 2020. године и

1, 6. и 7. јануара 2021. годинеСелаковић са руководством Дунавске комисије у Будимпешти

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Будимпешти са руководством Дунавске комисије са којим је разговарао о важности Дунава за унапређење регионалне економије и интензивни проток људи и робе.

На састанку је оцењено да је важно искористити економске потенцијале Дунава, али и очувати његове природне лепоте, односно задовољити еколошке стандарде.

Селаковић је истакао да ће Србија, захваљујући успешно спроведеним економским реформама протеклих година, бити у стању да више улаже у инфраструктуру на Дунаву и да учествује у реализацији стратешких пројеката Дунавске комисије.

Министар Селаковић је у књигу утисака написао да је Дунавска комисија, од свог настанка у Београду 1948. године, нит сарадње и пријатељстава међу земљама чланицама.

"Дунав је био река мира кроз све тешке периоде турбулентне историје нашег регионa", написао је Селаковић.

Извор: Танјуг
 Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu.

Tom prilikom su razmenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj i društveno-ekonomskoj situaciji u Srbiji, a pre svega o daljoj dinamici pregovora o pristupanju EU, saradnji u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

U skladu sa tim, pozdravljena je činjenica da je nova vlada postavila kao prioritet integraciju u EU, očuvanje javnog zdravlja i ekonomskog rasta, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji se zbog pandemije održao video-putem, delegaciju Srbije predvodile su predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na čelu delegacije EU bili su šef diplomatije Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Borelj je ovom prilikom posebno iskazao zahvalnost na učešću premijerki Brnabić, što nije uobičajeni format, ali što nedvosmisleno pokazuje koliko Vlada pridaje značaj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i evropskom putu Srbije. 

Sastanak je iskorišćen kako bi se razmotrili trenutni odnosi Srbije i Evropske unije, pre svega proces pristupanja Srbije EU, a razgovaralo se i o političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i o realizaciji pretpristupne pomoći EU.

Sastanak je pružio pravovremenu priliku za pregled napretka Srbije u pristupnim pregovorima i razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskim integracijama.

Predstavnici EU su ponovili posvećenost EU evropskoj budućnosti Srbije i založili se za proaktivnu i stratešku komunikaciju Srbije i EU.

Tokom sastanka bilo je i reči o načinu na koji se Srbija suočava sa posledicama pandemije COVID-19, kako u pogledu rešavanja zdravstvene krize, tako i u prevazilaženju posledica po privredu i ekonomiju uopšte i na sprovođenje reformi.

Učesnici su se saglasili da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa proširenja, i u skladu sa tim pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine i doslednu posvećenost Srbije tom procesu.

Predstavnici EU su pozdravili značajan doprinos Srbije vojnim misijama i operacijama, kao i učešće Srbije u borbenim grupama EU, naglasivši značaj daljeg produbljivanja saradnje po pitanjima spoljne politike.

Učesnici su takođe podržali Zajedničko regionalno tržište, koje su lideri Zapadnog Balkana pokrenuli 10. novembra na samitu u Sofiji i podsetili na to da Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra 2020, daje sveobuhvatan okvir za podršku ekonomskoj konvergenciji Srbije i regiona EU.

Beograd, 17. decembar 2020.Брнабић и Борељ: Политички и економски аспекти преговора

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.

Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.

У складу са тим, поздрављена је чињеница да је нова влада поставила као приоритет интеграцију у ЕУ, очувањe јавног здравља и економског раста, као и нормализацију односа са Приштином.

На састанку Савета за стабилизацију и придруживање, који се због пандемије одржао видео-путем, делегацију Србије предводиле су председница Владе Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

На челу делегације ЕУ били су шеф дипломатије Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји.

Борељ је овом приликом посебно исказао захвалност на учешћу премијерки Брнабић, што није уобичајени формат, али што недвосмислено показује колико Влада придаје значај Споразуму о стабилизацији и придруживању и европском путу Србије. 

Састанак је искоришћен како би се размотрили тренутни односи Србије и Европске уније, пре свега процес приступања Србије ЕУ, а разговарало се и о политичким и економским критеријумима, усклађивању домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ, као и о реализацији претприступне помоћи ЕУ.

Састанак је пружио правовремену прилику за преглед напретка Србије у приступним преговорима и разматрање приоритета за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању и европским интеграцијама.

Представници ЕУ су поновили посвећеност ЕУ европској будућности Србије и заложили се за проактивну и стратешку комуникацију Србије и ЕУ.

Током састанка било је и речи о начину на који се Србија суочава са последицама пандемије COVID-19, како у погледу решавања здравствене кризе, тако и у превазилажењу последица по привреду и економију уопште и на спровођење реформи.

Учесници су се сагласили да су добросуседски односи и регионална сарадња кључни елементи процеса проширења, и у складу са тим поздравили наставак дијалога Београда и Приштине и доследну посвећеност Србије том процесу.

Представници ЕУ су поздравили значајан допринос Србије војним мисијама и операцијама, као и учешће Србије у борбеним групама ЕУ, нагласивши значај даљег продубљивања сарадње по питањима спољне политике.

Учесници су такође подржали Заједничко регионално тржиште, које су лидери Западног Балкана покренули 10. новембра на самиту у Софији и подсетили на то да Економски и инвестициони план за Западни Балкан, који је Европска комисија усвојила 6. октобра 2020, даје свеобухватан оквир за подршку економској конвергенцији Србије и региона ЕУ.

Београд, 17. децембар 2020.Селаковић: Пуноправно чланство у ЕУ остаје приоритет нове Владе

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.

Селаковић је указао да је Србија спремна на убрзање динамике приступног процеса и да је првенствено из тог разлога прихватила и нову методологију, те се нада да ће у наредном периоду добити и јасније смернице о томе како ће се она применити у преговарачком процесу.

Према његовим речима, Србија је остварила бројне значајне кораке у реформском процесу, што Годишњи извештај Европске комисије о напретку не рефлектује у потпуности.

Министар је подсетио да је наша земља од 2014. отворила 18 од 35 преговарачких поглавља са ЕУ и привремено затворила два поглавља, и да је у овом тренутку спремна за отварање пет нових преговарачких поглавља.

Говорећи о разговорима Београда и Приштине, Селаковић је напоменуо да је једини прави пут за постизање одрживог договора дијалог и компромис.

Како је објаснио, неопходно је да теме разговора буду питања која Приштина већ годинама игнорише, а на која се Бриселским споразумом обавезала, као што је успостављање Заједнице српских општина.

Сем тога, како је додао, Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, и имајући у виду да је важна земља региона, која жели да допринесе општој стабилности, наша страна је, између осталог, својим потезима значајно допринела снижавању тензија са Црном Гором.

Селаковић је рекао и да је Србија веома захвална ЕУ и државама чланицама на финансијској помоћи, посебно у условима пандемије вируса корона.


Београд, 16. децембар 2020. године
 Јоксимовић и Рот о преговорима Србије и новој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.  

Јоксимовић и Рот су разговарали о питањима која се тичу унутрашњих прилика ЕУ, посебно новом седмогодишњем буџету, о месту и будућности политике проширења и Западног Балкана, посебно о свим аспектима приступног процеса Србије и изазовима и очекивањима од нове методологије, која би требало да донесе бржи, снажније политички вођен и усмераван и надгледан процес преговора.  

Јоксимовић је посебно информисала Рота о томе да је Влада Србије припремила конкретан имплементациони план за први преговарачки кластер владавине права, који обухвата пет већ отворених поглавља из области владавине права, а чија је реализација већ отпочела.  

„Озбиљан имплементациони план подразумева поново послату иницијативу Скупштини за усвајање уставних амандмана, усвајање Акционог плана за примену медијске стратегије, као и Радну групу за праћење примене Акционог плана, и Радну групу за безбедност и заштиту новинара", рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције  

Такође, нагласила је да су тзв. Греко препоруке за борбу против корупције на транспарентан начин објављене и да ће се наставити поступање у складу са њима.    Додатно је представила и све друге значајне сегменте реформске политике Србије у свих шест кластера поглавља, од Зелене агенде, дигитализације, економско инвестиционог плана за ЗБ, стабилних и добрих макроекономских показатеља, чиме је Србија неспорно и током ове године показала да дубоко и суштински учествује у најважнијим политикама ЕУ, и да је земља која је кредибилно европска земља.  

Јоксимовић је нагласила да Србија разуме да ће ЕК и земљама требати још неко време да уобличе примену нове методологије на преговарачки процес Србије, и да је отуда важно да имамо сталан отворен дијалог како бисмо усмеравали процес у складу са новом методологијом.  

Она је изразила жаљење што ове године нису усвојени закључци о проширењу, и да самим тим није одржана политичка међувладина конференција са Србијом током немачког председавања.  

Изразила је уверење да ће на предстојећем Савету за стабилизацију и придруживање бити прилике да се о свим политичким и економским аспектима нашег процеса продискутује на највишем нивоу.  

Рот се захвалио министарки Јоксимовић на изнетим информацијама и питањима, и проактивном приступу Србије у погледу реформи и активног прихватања нове методологије.  

Он је подвукао да Немачка подржава Србију и политику проширења, и посебно поздравио све значајне већ предузете кораке нове Владе Србије посебно у области кластера 1 - владавине права, за које је истакао да су веома важан позитиван сигнал на европском путу Србије.  

Сложио се са министарком Јоксимовић око неопходности да се што пре уобличи начин примене нове методологије на земље које су већ у приступном процесу, где кластери европских политика и учешће Србије у њима постају инструмент мерења напретка у приступном процесу.  

Пренео је да ће Немачка бити заговорник одржавања политичке међувладине конференције са Србијом већ током прве половине идуће године.    

Посебно је било речи о Економском и инвестиционом плану за Западни Балкан, о којем су се саговорници сагласили да представља још једну потврду да Европска унија придаје стратешки значај стабилном и одрживом развоју региона, посебно у тешким околностима борбе са последицама пандемије Ковид-19.  

Јоксимовић је министру Роту захвалила на дугорочној и конкретној помоћи Немачке европским интеграцијама Србије - како на политичком нивоу, тако и путем развојне помоћи за финансирање реформских пројеката, као и стратешким успешним инвестицијама које су донеле значајан број радних места.  

Такође, саговорници су се сагласили да је од велике важности чињеница да је Србија приступом Ковакс механизму обезбедила да има приступ вакцинама које буде набавила ЕУ у готово исто време када и остале ЕУ земље.

Извор: Танјуг
 САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.
 Позив за учешће на Десетој медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону

     Удружење новинара Србије (УНС) уз под дршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону организоваће 29. децембра 2020. године Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.
     Тема конференције биће рад медија, организација и удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије Ковид-19, док ће у другом делу Конференције биће представљена и платформа УНС-а за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.
     Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију, Конференција ће бити одржана он-лајн путем апликације „Zoom“.
     Сви занитересовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу своје пријаве на елекстронску адресу ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра о.г.Састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

Београд,
08. децембар 2020. годинеОтворена књига жалости поводом смрти Његове светости Патријарха српског господина Иринеја

     Поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја отворена је књига жалости у Амбасади Републике Србије у Бечу. Због актуелне епидемиолшке ситуације, молимо да изјаве саучешћа доставите електронски на и-маил Амбасаде: embassy.vienna@mfa.rs.Важеће епидемиолошке мере у Републици Аустрији од 17.11.2020. до 6.12.2020. године

У циљу спречавања даљег ширења Ковид-19 у Аустрији ће бити ограничене поједине области јавног живота. С тим у вези почевши од наведеног датума важеће следеће мере:


1. Забрана напуштања места становања осим у следећим случајевима:
• Одлазак на посао
• Намиривање основних животних потреба
• Помоћ другом лицу
• Рекреација

2. Забрана социјалних контаката са особама које не живе у заједничком домаћинству. Изузетак су лица која живе сама, која имају право да се састају са једном особом из другог домаћинства.

3. Обавеза ношења заштитне маске на јавним местима у затвореном простору и обавеза држања одстојања од 1м од лица која не живе у заједничком домаћинству.

4. Школе и универзитети прелазе на наставу на даљину. И даље постоји могућност чувања деце, уколико за то постоји потреба.

5. Све продавнице и локали за пружање услуга су затворени. Од 6 до 19 сати и даље смеју бити отворене продавнице животних намирница, дрогерије, банке, поште, ауто-механичарске радионице и радионице за бицикле. Дуже радно време могуће је за апотеке и бензинске пумпе. Сваки купац мора да има 10м2 простора за куповину. Приликом куповине неопходно је ношење заштитне маске.

6. Забрањене су све приватне прославе као што су свадбе, прославе годишњица и рођендана. Сахранама сме да присуствује највише 50 особа, уз ношење заштитних маски И поштовање обаевзног размака.
7. Забрањују се контакти спортови, а спортске хале и купалишта су затворени (осим за професионалне спортисте).

8. Угоститељски објекти су затворени. Јела и пиће могу да се преузимају из локала од 6 до 19 сати или да се наручују преко курирских служби без временског ограничења.

9. Отказују се све манифестације, а библиотеке, позоришта, биоскопи и концертне сале остају затворени.

10. У домовима за старе и негу дозвољене су посете једном недељно, највише један посетилац по станару само после брзог теста односно с ФФП2-маском.

11. Дозвољено је посећивање цркви. Религијске заједнице утврђују сопствена правила ради у циљу смањивања ризика од инфекције, али у затвореним просторима постоји обавеза ношења заштитне маске.

Где могу бесплатно да се тестирам?
У Бечу постоје 2 такозване улице за тестирање (Тестстраßен), где можете бесплатно да се тестирате, ако испуњавате критеријуме за тест.  Можете се довести својим возилом (Дриве-Ин) или доћи пешке (Wалк-Ин). „Тестстраßен“ су отворене од понедељка до недеље од 06:00 до 21:00 сати .
„Тестстраßен“ стоје на располагању само људима који у Бечу живе или раде.

• Без симптома: Тестстраßе код Ернст-Хаппел-стадиона
• Без симптома или с лакшим симптомима: Тестстраßе на Донауинсел-у – Флоридсдорфер Брüцке
У обе „Тестстраßен“ тестира се на основу  „Гургелтест“-а (мућкање течности у грлу).

У случају да имате симптоме сличне грипу можете отићи у неку од ординација с посебним локалом за тестирање (Цхецкбоx-Ординатион) и тамо урадити антиген-тест на ЦОВИД-19. „Цхецкбоxен“ су отворени сваког дана од 7 до 19 сати. Обавезна је претходна најава. Термини могу да се доделе најраније 3 дана унапред. 

 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

     Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату Амбасада Републике Србије у Бечу положила је дана 11.11.2020. године ловоров венaц са натписом „Славом овенчаним прецима“ на спомен обележје српским жртвама из Првог светског рата у аустријској покрајини Бургенланд  у Фрауенкирхену, где је сахрањено 2350 српских интернираца. На спомен обележју био је положен и венац аустријског ,,Црног крста“, организације која одржава војне меморијале".

 Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА: 11. новембра 2020. годинеАмбасадор Небојша Родић одао пошту жртвама терористичког напада

     На једном од места терористичког напада у Бечу, који је изведен 02. Новембра 2020. године, у Улици Јуденгассе, амбасадор Небојша Родић је заједно са представником Републике Српске, свештеником Српске православне цркве у Бечу и члановима Заједнице српских клубова положио цвеће у знак сећања на недужно страдале.

   У овом терористичком чину нарушене су основне вредности мултикултуралности и заједничког суживота припадника свих вера који живе у Аустрији односно Бечу.

     Допринос повратку на живот какав је био пре овог напада, свој пун допринос даће сви Срби без обзира да ли у Аустрији живе дуже или краће време. 

 

 Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА:

26. октобра 2020. годинеСастанак амб. Н. Родића са амб. Султаната Оман

      Амбасаду Републике Србије у Републици Аустрији посетио је амбасадор Султаната Оман Јоусуф Ахмед Хамед Ал Јабри и том приликом са амбасадором Родићем разговарао о унапређењу билатералних политичких односа. Том приликом амбасадор Родић се захвалио на писму које је министар спољних послова Султаната Оман, Саyyид Бадр бин Хамоуд Албусаиди упутио министру спољних послова Републике Србије Ивици Дачићу.Састанак амбасадора Родића са потпредседником Кошаркашког савеза Србије Игором Ракочевићем, 9. октобар 2020. године

     Потпредседник Кошаркашког савеза Србије и наш прослављени кошаркаш Игор Ракочевић током данашње посете Амбасади Републике Србије у Бечу изразио је интересовање да се у Републици Аустрији организује едукативни камп, на коме би се деци нашег порекла указало на предности бављења спортом, а посебно кошарком. Реализација овакве идеје била би могућа након престанка пандемије Ковид-19.

     На састанку су такође размотрене идеје и могућности већег ангажовања деце и младих из дијаспоре у нашем спорту. У том смислу, Амбасада ће наставити сарадњу са кошаркашким и другим спортским савезима Србије.Србија као повољна дестинација за пословање

        Влада Републике Србије израдила је две брошуре у којима су представљене могућности у вези са инвестирањем у истраживање и развој и нове технологије у Републици Србије.
Како бисте отворили брошуре кликните на следеће линкове:


„SERBIA – Emerging tech development hub“


„Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде“Предавање проф. др Предрага Марковића у Бечу

     Историчар проф. др Предраг Марковић одржао је предавање на тему „Улога Срба у развоју европске културе“ у просторијама Заједнице српских клубова у Бечу. Предавање је одржано на иницијативу удружења „Вилхелмина-Мина-Караџић“ из Беча, које је проф. др Предрагу Марковићу доделило и посебну захвалницу за афирмацију Републике Србије у земљи и свету за књигу „Срби у Републици Аустрији“.

      Професор др Предраг Марковић посетио и Амбасаду Републике Србије у Бечу, где је разговарао са амбасадором г. Н. Родићем.Представљање Србије на догађају под називом "Пут свиле"

     У организацији магазина „Society“одржан је догађај под називом „Пут свиле“, на коме су државе које се налазе на тзв. „путу свиле” добиле прилику да се представе аустријској публици. Догађај је одржан 17. септембра о.г. у хотелу „Хајат“ у Бечу, а на њему су, поред Републике Србије, учествовале и НР Кина, Руска Федерација, Ирак, Авганистан, Иран, Узбекистан, Пакистан, Азербејџан, Казахстан, Туркменистан и Киргистан.
     Амбасада Републике Србије је на свом штанду, који је привукао велико интересовање присутних, кроз флајере и промотивне филмове, представила туристичку понуду Србије и Београда.

 15.09.2020.

Дана 15. септембра 2020. године, амбасадор републике Србије у Републици Аустрији присуствовао је представљању Задужбине Ото фон Хабсбург Будимпешта као и подијум дискусији у Амбасади Мађарске у Бечу. На овом догађају учествовали су и говором се обратили амбасадор Мађарске Андор Нађи и шеф кабинета председника Владе Мађарске господин др Ђерђели Гилдиш.Панел дискусија у Скупштини града Беча

      Амбасадор Републике Србије у Аустрији г. Небојша Родић учествовао је на панел дискусији под називом „Заоставштина покрета Солидарношћ и европски изазови за време пољског председавања Вишеградском групом“, која је у организацији Амбасаде Пољске у Бечу, Града Беча, Покрета Солидарношћ и Пољског председавања Вишеградском групом организована 8. септембра о.г. у Скупштини града Беча.Похвала конзуларном одељењу Републике Србије у Бечу

      Захваљујемо се господину Небојши Јоксићу који је упутио похвале Конзуларном одељењу Амбасаде Републике Србије у Бечу због љубазности, стручности и професионалног рада службеника Конзуларног одељења..Састанак амбасадора Н. Родића са председником Заједнице српских клубова у Бечу

      У складу са утврђеном праксом периодичних разговора о активностима наших клубова и удружења, амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић сусрео се 10. августа са председником Заједнице српских клубова у Бечу Луком Марковићем. Том приликом, разговарано је о активностима овог удружења у периоду од избијања епидемије Ковид-19 (15. марта о.г). Истовремено, г. Марковић је информисао о пројектима који ће током јесени, односно већ од 25. септембра, бити реализовани у организацији Заједнице српских клубова у Бечу.

 Састанак амб. Турске Озана Чејхуна са амб. Н. Родићем

      Амбасадор Турске у Републици Аустрији О. Чехун, сусрео се 21. јула о.г. са амбасадором Републике Србије у Бечу, Н. Родићем. Том приликом разговарано је о односима две земље са Републиком Аустријом, али и о тренутној ситуацији у Турској и Републици Србији, те интензивирању сарадње.Oснивачкa скупштинa Међународне ромске организације

     Европски интернационални ромски и синти демократски центар организовао је оснивачку скупштину Међународне ромске организације на којој су учествовали Роми из преко 30 држава. Aмбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић једини се, од свих чланова дипломатског кора, одазвао позиву да учествује на оснивачком конгресу и оснивачкој скупштини.

     Том приликом, представници ромске заједнице из Србије искористили су ову прилику да са уважавањем истакну свој положај у Републици Србији и посебно пренели утисак да коначно у политици коју води ПР А. Вучић доживљавају пуну афирмацију у друштву.

 Похвала конзуларном одељењу Републике Србије у Бечу

      Захваљујемо се госпођи Јасмини Росић која је упутила похвале Конзуларном одељењу Амбасаде Републике Србије у Бечу због љубазности, стручности и ефикасности свих службеника Конзуларног одељења.Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

 КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА:

01. и 11. јуна 2020. годинеАуторка књиге „Београд“ у посети Амбасади

     Ида Салмон, ауторка књиге на немачком језику „Београд“, посетила је 25. маја Амбасаду Србије у Бечу, којом приликом се сусрела са амбасадором Н. Родићем. Том приликом, амбасадор је указао на значај које дело Иде Салмон има за промоцију Србије и Београда у Републици Аустрији и истакао да је ово први пут да је један овакав водич објављен на немачком језику. Договорено је да се, уз подршку Амбасаде, на јесен одржи промоција књиге „Београд“, како би ово дело било представљено што широј публици у Аустрији.АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У Р. СРБИЈУ

Обавештавамо да су на основу Одлуке Владе Р. Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србије и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, које су ступиле на снагу 22. маја 2020. године, отворени сви гранични прелази Републике Србије и исти од 22. маја 2020. године функционишу у уобичајеном режиму.

Укинута је забрана уласка у Републику Србију као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, односно више није потребна сагласност/дозвола ни за улазак домаћих ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног ПЦР теста, приликом пасошке контроле уручује се само писмено обавештење о мерама којих треба да се придржавају ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.Посета ДС И. Тончева Бечу

      ДС И. Тончев боравио је у службеној посети Амбасади Републике Србије у Бечу како би се упознао
са начином остваривања дипломатско-конзуларних обавеза током трајања привремених мера уведених због пандемије COVID-19, посебно се интересујући о ангажовању Амбасаде у циљу помоћи нашим држављанима у Републици Аустрији, погођеним пандемије COVID-19.
      Том приликом, ДС Тончев је истакао да би постепено ублажавање мера које је Влада Републике Аустрије донела почетком маја, требало искористити у циљу подизања привредних активности на ниво који је остварен током прошле године. Посебно указао да, и поред последица насталих привременим мерама, обострани циљ остаје достизање прошлогодишње робне размене која је превазишла 1,2 милијарди евра.
      ДС Тончев се интересовао и за активности наших клубова и удружења у контексту актуелне епидемиолошке ситуације, те истакао важност њиховог даљег ангажовања у циљу неговања односа Срба из дијаспоре са матицом, као и очувања наше традиције и културе у Републици Аустрији.
      Амбасадор  Н. Родић информисао је ДС И. Тончева о активностима Амбасаде за предстојеће парламентарне изборе, као и о чињеници да је овај ДКП први добио сагласност за отварање једног бирачког места, али и да је од земље домаћина већ затражена сагласност за спровођење изборних радњи.
      Амбасадор Родић је такође упознао ДС Тончева са чињеницом да, током трајања привремених мера, Амбасада Републике Србије у Аустрији није прекидала свој рад ни један дан, већ да су сви запослени, у знатно повећаном обиму, извршавали своје радне обавезе али доследно поштујући све епидемиолошке мере.Конкурс за суфинансирање пројеката намењених дијаспори

      Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 18. маја до 01. јуна 2020. године.

       Све информације о конкурсима и процедури пријављивања можете пронаћи кликом овде.ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ СА СТРАНКАМА

Имајући у виду мере предузете са циљем спречавања ширења вируса COVID 19, обавештавамо да ће Конзуларно одељење Амбасаде Р. Србије у Бечу наставити са радом са странкама од понедељка, 18. маја 2020. године, у измењеном режиму рада и пријема странака, уз обавезно претходно заказивање термина.

Заказивање се врши на следећи начин:

За пасоше:

1. путем апликације на сајту Амбасаде Р. Србије у Бечу

2. путем мејла: pasosi.bec@mfa.rs

3. телефоном сваким радним даном, осим средом, у периоду од 13:30-15:30 часова на број +43(1) 544-7585

За све остале конзуларне радње:

1. путем мејла: stranke.bec@mfa.rs

2. телефоном сваким радним даном, осим средом, у периоду од 13:30-15:30 часова на број +43(1) 544-7585.

У заказаном термину у просторије Конзуларног одељења ће моћи да удје само лице које треба да обави конзуларну радњу.

Пратња је изузетно могућа и дозвољена малолетној деци, лицима лишеним пословне способности, као и инвалидима који се не могу кретати без пратње.

Лица која немају заказан термин, неће бити у могућности да уђу у просторије Конзуларног одељења, осим у изузетним случајевима који морају бити документовани.

Приликом доласка на заказани термин, потребно је да сва лица носе заштитну маску, уз обавезно држање прописаног одстојања од 1 метрa.РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију.

Улазак у земљу је, изузетно, могућ под следећим условима:

1. За држављане Републике Србије и стране држављане са регулисаним привременим боравком или сталним настањењем у Републици Србији и акредитованим члановима страних ДКП у Р. Србији, улазак у земљу је могућ уз претходну најаву и сагласност МУП-а Р. Србије.

Ради најаве путовања и добијања сагласности МУП-а потребно се обратити Конзуларном одељењу Амбасаде Р. Србије у Бечу (доставити следеће податке: име и презиме, пол, ЈМБГ, број пасоша, адреса у иностранству, пребивалиште у Србији, контакт телефон и регистарске ознаке аутомобила уколико се планира путовање аутомобилом).

Држављани Р. Србије који поседују горе наведено одобрење могу ући у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор (изолација у кућним условима) ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата.

Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.

Држављани Р. Србије који приликом уласка немају тест, при чему не показују симптоме заразне болести COVID-19, биће стављени под санитарни надзор (изолација у кућним условима 14 дана);

Држављани Р. Србије код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу с протоколом, што су дужни да прихвате.

2. За стране држављане, који немају регулисан боравак у Републици Србији улазак у Р. Србију је могућ уколико:

- поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата и

- имају дозволу за улазак коју издаје радно тело Владе Р. Србије (Комисија).

Ради најаве путовања потребно се обратити свом дипломатско-конзуларном представништву у Р. Србији. За више информација о процесу аплицирања за дозволу радног тела Владе (Комисије) обратити се на мејл: info.covid-19@gov.rs.

Деца страни држављани до 12 година не морају да имају тест уколико родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства поседују горе наведени негативан тест.

Гранични прелази за излазак путника из земље никада нису били ни затварани, те, са становишта органа Републике Србије, не постоје никакве сметње и посебне формалности приликом напуштања територије Републике Србије (осим уобичајене контроле докумената). С друге стране, улазак лица са територије Р. Србије на територије суседних држава зависи (и) од режима поменутих држава, односно отворености њихових граница за улазак путника.ИЗБОРИ 2020.

И З Б О Р И     2 0 2 0


        Обавештавамо да је Председник Републике Србије  10. маја 2020. године донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике, којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године.

        Републичка изборна комисија (РИK), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела 11. маја решење  о наставку изборних радњи.  Такође, РИK је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, локално време у Србији).

        На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

        Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак.

        То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу, односно преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

        Уколико нисте уписани у бирачки списак, овде можете преузети  Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији.
 
     Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, овде можете преузети Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

     Поред захтева, потребно је приложити и важећи пасош или личну карту Републике Србије. Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

     Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша или личне карте) може се доставити на следећи начин:

- лично у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу, сваког радног дана од 09:00-15:30 часова, а средом од 09:00  до 18.00 часова;

- електронским путем мејла  izbori.bec2020@mfa.rs;

- поштом на адресу: Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung, Gumpendorferstraße 83-85, A-1060 Wien;

- факсом на број:  01/ 544 75 95

Захтев за гласање у иностранству може се поднети преко дипломатско-конзуларног представништва најкасније до поноћи 30.05.2020. године.Укидање ванредног стања на територији Републике Србије

      Обавештавамо вас да је Народна скупштина Републике Србије, на Другој седници за време ванредног стања одржаној 6. маја о.г, донела Одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Србије, које је проглашено 15. марта 2020. године.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо грађане да ће 13. маја 2020. године AIR SERBIA реализовати специјални лет за Београд, са полетањем из Беча, намењен репатријацији држављана Републике Србије.

У Србију могу путовати држављани Републике Србије, као и страни држављани са сталним или привременим боравком у Републици Србији.

Грађани се о свим детаљима специјалног лета, потребној процедури и цени карата могу информисати ОВДЕ.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Имајући у виду актуелну ситуацију и потребу за предузимањем мера у циљу спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести ЦОВИД - 19 / КОРОНА ВИРУС Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије обавештава све држављане Р. Србије који бораве на јурисдикционом подручју које покрива ово дипломатско-конзуларно представништво следеће:

- Рад са странкама се у наредном периоду ограничава само на хитне и неодложне случајеве;

- С тим у вези информишемо грађане да ће се рад на пословима биометријске аквизиције, који укључује и уручење путне исправе и подношење захтева за нови пасош, привремено ограничити радом на хитним и неодложним случајевима, до нормализације стања и до побољшања епидемиолошке ситуације;

- Молимо све грађане који су имали заказане термине или им је пасош у међувремену урађен, да се привремено уздрже од доласка у Конзуларно одељење Амбасаде Р. Србије у Бечу.

- С обзиром на постојеће околности и горе наведено, молимо грађане којима сви остали захтеви нису неодложни и хитни, да имају разумевање и одложе свој долазак у просторије Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу.

Ова мера биће на снази све док траје акутна опасност од заразе, а о њеном стављању ван снаге грађани ће бити обавештени путем интернет странице Амбасаде.

Хвала свим грађанима на разумевању.Важно обавештење за представнике организација Срба у Аустрији

     Обавештавамо све представнике организација Срба у Аустрији да је у Министарству спољних послова одлучено да се пониште конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза и матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Нови конкурси биће расписани по окончању ванредног стања у Републици Србији..Доступни дигитални садржаји Министарства културе Републике Србије

     У циљу што лакшег подношења мера донетих због епидемије COVID-19, Министарство културе Републике Србије омогућило је приступ дигиталним садржајима у облати културе које нуде установе културе Републике Србије.
     Поменуте садржаје можете посетити кликом на:

Дигитална солидарност


Виртуелне туре
 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

     Одлуком Владе Републике Србије, 19. марта 2020. године затворени су сви гранични прелази за улазак у Републику Србију у међународном, друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобрађај према суседним земљама. Такође, у складу са Уредбом о ванредном стању, забрањују се сва слетања и полетања са аеродорма у Републици Србији.Уредба Владе Републике Србије о мерама за време ванредног стања

     Влада Републике Србије донела је Уредбу о мерама за време ванредног стања коју можете у целости погледати у прилогу.

 

 

 

 ИЗДАВАЊЕ ВИЗА – ПРИМЕНА ОДЛУКЕ ВЛАДЕ Р.СРБИЈЕ О ПРОГЛАШЕЊУ БОЛЕСТИ COVID-19 И УВОЂЕЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ Р. СРБИЈИ

У складу са Одлуком Владе Р. Србије о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, Амбасaда Р. Србије у Бечу ће у наредном периоду ограничено примати захтеве за издавање виза страним држављанима.

Захтеви ће се примати искључиво лицима којима је наведеном одлуком омогућен улазак, односно транзит или боравак у Р. Србији.

Обавештавају се лица која су поднела захтев за визу да ће евентуално издавање виза бити омогућено тек након престанка актуелне ситуације са COVID-19.Затворени гранични прелази Републике Србије

     На основу одлуке Владе Републике Србије у оквиру мера које су предузете ради спречавања ширења и сузбијања корона вируса и заштите становништва привремено су затворени следећи гранични прелази:

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - 26.АПРИЛ 2020. ГОДИНЕ

Поштовани суграђани,

држављани Републике Србије који живите и радите у Републици Аустрији,

Председник Републике Србије господин Александар Вучић, сходно члану 109. става 6. Устава Републике Србије донео је  4. марта 2020.године

ОДЛУКУ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА
ЗА
НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Избори ће се одржати у недељу, 26. априла 2020. године.

     Обавештавамо вас да сви пунолетни грађани, држављани Републике Србије, који се налазе у Републици Аустрији, а који желе да гласају, могу то да учине само уколико се до суботе, 4. априла 2020. године пријаве за гласање у иностранству и то дипломатско-конзуларном представништву ( Беч, односно Салцбург) у којем намеравају да гласају или општинској, односно градској управи по месту пребивалишта у земљи.


     Неопходно је попунити Захтев за упис у бирачки списак података, да ће бирач гласати у иностранству, без обзира да ли су грађани – бирачи раније гласали у иностранству.


     На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије. Да би се то право остварило држављани Републике Србије могу на основу Јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ) електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије (МДУЛС) односно селдећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs


а) уколико је лице уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда се дипломатско-конзуларном представништву подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству;


б) уколико лице није уписано у Јединствен бирачки списак у Републици Србији, онда подноси два захтева:
- Захтев за упис у Јединствен бирачки списак и
- Захтев за упис у бирачки списак податка у иностранству.

     Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ) потребно је доставити факсом (01/ 544 75 95) или  лично у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу, сваког радног дана од 09:00-15:30 часова, а средом  од 09:00  до 18.00 часова, односно електронским путем (izbori.bec2020@mfa.rs) или поштом на адресу: Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung, Gumpendorferstraße 83-85, A-1060 Wien

    Амбасада Републике Србије у Републици Аустрији,
5. март 2020. годинеПрепоруке Владе Републике Србије у вези са заштитом од вируса COVID-19

     У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да одложе сва путовања у Републику Србију, која нису неопходна, посебно уколико планирају долазак са подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.Фестивал СКД „Бамби“: „Ми смо деца весела“

     Спортско-културно друштво „Бамби“ организовало је 7. дечји фестивал под називом „Ми смо деца весела“ на којем се окупио велики број деце из целе Аустрије. Председник СКД „Бамби“ Саша Станковић је указао да у наредном периоду постоји намера да се фестивал уврсти у листу међународних дечјих фестивала, како би и деца из других држава такође имала прилику да на њему учествују. Фестивал је отворио амбасадор Србије у Бечу, Небојша Родић.Најава догађаја

     Аутор више књига о кулинарству Пашко Ћаба, који живи и ради као свештеник и музичар у Келебији код Суботице, представиће се свим љубитељима кулинарства који уживају у доброј храни у ресторану „Gragger&Chorherr Holzofenbäckerei“, у среду 25. марта 2020. године, са почетком у 18:30 часова.Састанак Н. Родића са амб. Грузије

     Амбасадор Грузије у Републици Аустрији  Давид Дондуа, који ускоро ступа на нову дужност у Грчкој, из које ће нерезиденцијално покривати и Републику Србију, састао се 24. фебруара са амбасадором Н. Родићем.
     Амбасадор Н. Родић је упознао амб. Дондуа са актуелном економском и политичком ситуацијом у Републици Србији и пожелео му пуно успеха у даљем раду.Пријем поводом Дана државности Републике Србије

   Амбасада Републике Србије и Мисија Републике Србије при ОЕБС у Бечу, организовале су 13. фебруара о.г. пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије, који је одржан у свечаној сали „Софиензеле“ у 3. бечком округу. Пријему је присуствовало преко 800 званица из дипломатског кора, јавног и политичког живота Аустрије, највиших представника Цркве, те истакнутих представника дијаспоре.


     Као посебан гост званицама се обратио и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који је одржао запажен говор на немачком језику.


      На пријему су биле представљене фотографије Србије фотографа Миодрага Грујића из Београда, а свој штанд имала је и винарија „Микић“, као и фабрика слаткиша „Мариос“. Програм је водио председник спортско-културног удружења „Бамби“ Саша Станковић, а за музички програм били су задужени проф. Јовица Ђорђевић са децом и солисткиња Јелена Крстић.


Oпширније...
Реакција градоначелника Беча на графите мржње усмерене против Срба

     Након што је Амбасада Републике Србије у Бечу упутила ноту Министарству спољних послова Аустрије поводом графита мржње усмерених против Срба исписаних на зградама у бечком округу Мајдлинг, реаговао је и градоначелник Беча Михаел Лудвиг.
     Он је у писму, које је упутио амбасадору Републике Србије у Аустрији Небојши Родићу, исказао забринутост због оваквих појава, те истакао да осуђује овакве узнемирујуће поступке појединаца које могу донети штету аустријском друштву. Градоначелник Лудвиг је истакао да је Град Беч посебно поносан на многобројност националних заједница, пре свега на заједницу Срба у овом граду и подсетио да је Беч отворен, мултикултурални град у коме нема места за мржњу, фашизам и расизам, као и да се не сме дозволити да се праве било какви раздори међу нацијама.
       Надлежним службама је наложено да најхитније прекрече ове поруке мржње.Полагање венаца на споменик Вуку Стефановићу Караџићу

      У организацији Интеграционо-културног друштва „Фокус“ организовано је полагање венаца на споменик Вуку Стефановићу Караџићу у Бечу. Венац је положио и амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић.ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавају се сви грађани да ће Конзуларно одељење Амбасаде у Бечу у четвртак, 13. фебруара 2020. године, због обележавања државног празника, радити скраћено, односно до 11 часова.

Сви грађани који 13. фебруара 2020. године, већ имају заказан термин за израду новог пасоша, могу доћи до 11 часова.Пријем код савезног канцелара и МИП Аустрије

     Савезни канцелар Аустрије С. Курц и МИП А. Шаленберг одржали су 27. јануара о.г. пријем за акредитоване шефове дипломатских Мисија у Аустрији. На пријему је присуствовао и амбасадор Србије у Аустрији Н. Родић.Заштитник грађана Републике Србије у посети Бечу

     Зоран Пашалић, заштитник грађана Републике Србије боравио је у посети Бечу 23. и 24. јануара о.г. Зоран Пашалић је одржао састанке са Омбудсманима Републике Аустрије, амбасадором Републике Србије Небојшом Родићем, те учествовао на традиционалном Светосавском балу.Учешће делегације Привредне коморе Војводине на Сајму туризма у Бечу

      Делегација Привредне коморе Војводине боравила је у Бечу где су имали запажено учешће на Сајму туризма. Том приликом, амбасадор Србије у Аустрији Н. Родић посетио је њихов штанд, те организовао пријем у Амбасади за делегацију Привредне коморе Војводине.Књига жалости у Амбасади Султаната Оман

     Поред усмене изјаве саучешћа, амбасадор Републике Србије у Бечу Н. Родић, уписао се и у књигу жалости поводом смрти султана Кабуса бин Саида ал Саида, отоворену у Амбасади Омана у Бечу.Књиге жалости у Амбасадама И.Р.Иран и Р.Украјине

     У складу са инструкцијом МСП Републике Србије у Амбасадама И.Р.Иран и Р.Украјине, амбасадор Н.Родић се уписао у књиге жалости.

 Пријем поводом обележавања Дана државности и 145. година дипломастких односа Србије и Аустрије

     У “Sofiensäle” - једној од најпрестижнијих сала у Бечу, 15. фебруара о.г, приређен је пријем поводом Дана државности,  те 145. година од успостављања дипломатских односа између Србије и Аустрије.
     Пријему је присуствовало преко 500 званица, међу којима су били амбасадори и дипломатски представници највећег броја амбасада акредитованих у Бечу, представници дипломатског и војног кора, као и представнцици аустрсијских државних институција и српске дијаспоре.
     О односима Србије и Аустрије, у претходној години, приказан је филм са снимцима бројних узајамних посета највиших представника две земље. Такође, имајући у виду да је град Нови Сад носилац титуле Омладинске престонице Европе за 2019. годину, скупу се обратио и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
     Присутни су имали прилику да виде слике од стакла младе уметнице Јелене Боровчанин која живи и ствара у Београду.