| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Одржавање првог „Сајма жена“ у граду Леоберсдорфу

27. април 2024. године

Амбасада Р. Србије у Бечу се одазвала позиву за присуство првом „Сајму жена“ који је 27. априла 2024.г. у граду Леоберсдорфу приредило Друштво аустријско-српских жена, организација која се бави зближавањем и промовисањем односа и сарадње између жена из Аустрије и Србије, посебно у области економске, социјалне и културне размене.
На Сајму жена су, осим привредница српског порекла из Аустрије, учествовале и аустријске привреднице, али је знатан број жена излагача дошао из Новог Сада, Темерина, Чуруга, Горњег Милановца, као и из Републике Српске. Сајам је организован са циљем стварања платформе која може послужити за упознавање, повезивање и међусобно подржавање жена које се баве различитим привредним областима. Гостима и посетиоцима је представљен разноврстан асортиман производа и услуга: ручни рад, прехрамбени производи, средства за негу и хигијену, туристичка понуда, израда накита, украса, употребних производа од дрвета и др.

На Сајму су, након свечаног отварања и представљања будућих активности и циљева Друштва аустријско-српских жена, уследила бројна предавања и радионице из области интересантних савременој жени, у првом реду се говорило о здравственој заштити, очувању телесног и менталног здравља, односу са децом, исхрани, развијању креативности и корисних хобија, покретању сопственог посла и др. Програм је затворила др Гудрун Куглер, народна посланица и предсeдница Групе пријатељства Аустрије и Србије у Савезном парламенту Р. Аустрије, говорећи о улози жене у политици.
Први Сајам жена је био посећен, добро организован и конципиран, подржан од бројних спонзора и партнера, међу којима су Привредна комора Србије, Представништво Републике Српске у Аустрији, Савеза Срба у Аустрији, али и аустријске фирме BFI Niederösterreich, AK Niederösterreich, у чијем фокусу су образовање, школовање и запошљавање.



Обележавање Дана Војске Републике Србије

23. април 2024. године

Поводом Дана Војске Републике Србије, 23. априла, амбасадор М. Благојевић и изасланик одбране Војске Србије Ж. Босанац примили су у посету припаднике Министарства одбране и Војске Србије и Министарства унутрашњих послова који су полазници Регионалног стратешког лидерства на Академији националне одбране. Курс се одржава у периоду између 23-25. априла 2024. године у Аустрији.

У срдачном разговору, амбасадор М. Благојевић пожелео је добродошлицу и информисао саговорнике о односима Србије и Аустрије, будућим плановима сарадње, уз осврт на актуелне изазове са којима се суочава Р. Србија на међународном плану.

 



Присуство Њ. Е. Марка Благојевића на отварању Регионалног стратешког лидерског курса на Академији националне одбране у Бечу

23. април 2024. године

Амбасадор М. Благојевић, заједно са изаслаником одбране Војске Србије пк Ж. Босанцем,  присуствовао је отварању курса Регионалног стратешког лидерства на Академији националне одбране у Бечу, који је свечано отворила К. Тарнер, министарка одбране Аустрије. Курс се реализује у оквиру иницијативе „Кремс формат“ који чине Р. Аустрија, Р. Србија, Р. Северна Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Р. Албанија.


Курс се сматра прекретницом у регионалној сарадњи, наглашавајући посвећеност миру и стабилности на Западном Балкану. Он пружа платформу за размену најбољих пракси и заједничких решења за транснационалне изазове. Курс је део регионалног програма сарадње Министарства одбране Аустрије са партнерима на Западном Балкану и покренут је 2018. године.
Испред Републике Србије курс похађају четири припадника Војске Србије и један припадник Министарства унутрашњих послова.



Састанак Њ. Е. Марка Благојевића са Арнолдом Камелом, генералним секретаром Министарства одбране Аустрије

11. април. 2024. године

Амбасадор Србије М. Благојевић је, са изаслаником одбране Војске Србије у Аустрији пк Ж. Босанцем и И. Павићевић, министром саветником у Амбасади, посетио Министарство одбране и разговарао са Арнолдом Камелом, генералним секретаром, на тему билатералне сарадње и њеног унапређења.



Вест 0020

.



Вест 0019

.



Вест 0018

.



Вест 0017

.



Вест 0016

.



Вест 0014

.



Вест 0013

.



Вест 0012

.



Вест 0011

.



Вест 0010

.



Вест 009

.



Вест 008

.



Вест 007

.



Вест 006

.



Вест 005

.



Вест 004

.



Вест 003

.



Вест 002

.



Вест 001

.



Саопштење Амбасаде Републике Србије у Републици Аустрији

4. април. 2024. године

Истрагом Аустријске полиције је утврђено да девојчица са снимка није малолетна Данка Илић. Зхваљујемо се Аустријској полицији и свима који су помогли.


Детаљи саопштења полицијске управе Беча у наставку

https://www.polizei.gv.at/wien/presse/aussendungen/presse.aspx?prid=4575654B566E6C326533413D&pro=0

 

 



Обавештење у вези са нерадним данима

АМБАСАДA РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ 1. АПРИЛА 2024. ГОДИНЕ

 



Конкурс Министарства културе Републике Србије

26. децембар 2023. године

Обавештавамо да је Министарство културе расписало шест (6) конкурса:

1.Конкурс за суфинансирање мобилности ученика и професионалаца у области културе и уметности у 2024.ггодини (отворен до 20. јануара 2024.године)
2.Конкурс за суфинансирање пројеката за промовисање културе и уметности Републике Србије у иностранству у дигиталном формату у 2024. години (отворен до 20. фебруара 2024.године)
3.Конкурс за предлагање програма/пројекта у области културе и уметности за Културни центар Србије у Паризу у сезони 2024/2025.године (отворен до 20. јануара 2024. године)
4.Конкурс за предлагање програма/пројекта у области културе и уметности за Културни центар Србије „Иво Андрић“ у Пекингу у сезони 2024/2025.године (отворен до 20. јануара 2024. године)
5.Конкурс за суфинансирање пројеката у области културе и уметности који су подржани кроз међународне фондове/програме за 2024.годину (отворен до 20. фебруара 2024. године)
6.Конкурс за суфинансирање програма и пројеката међународне сарадње у области културе и уметности у 2024.години (отворен до 20. фебруара 2024.године)

О детаљима и условима конкурса на следећем линку:
https://www.kultura.gov.rs/konkursi/30

 



Предаја копија акредитивних писама амбасадора М. Благојевића

15.12.2023. године

Амбасадор Марко Благојевић предао је М. Хенигу, шефу Протокола Министарства европских и иностраних послова Р. Аустрије, копију акредитивних писама.



ИЗБОРИ 2023. - ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Пријављивање за гласање на изборима 17. децембра 2023. године

       Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић донео Одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине и да су исти заказани за 17. децембар 2023. године.

На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Држављани Р. Србије са бирачким правом, могу да поднесу захтев за гласање у иностранству дипломатско-конзуларном представништву најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 25. новембра 2023. године.  Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају.

        Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак. То можете учинити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/. Захтев за упис у Јединствени бирачки списак се може поднети и директно преко портала еУправа уколико имате налог на порталу еУправе и истом приступате квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID. 

а) Уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак (ЈБС) у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:

- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству

б) Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији,  подноси два захтева:

- Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и
- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

    Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.

   Поред захтева, потребно је приложити и важећи пасош или личну карту Републике Србије. Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

                Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте, уколико је лична карта са чипом пожељно је приложити копију очитане личне карте) може се доставити на следећи начин:

- лично у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу, сваког радног дана од 08:30-13:00 часова, а средом од 08:30 до 13:00 и од 15:00 до 18:00 часова;

- електронски путем мејла: izbori.bec@mfa.rs

- поштом на адресу: Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung, Gumpendorferstraße 83-85, 3. Stock, A-1060 Wien;

- факсом на број:  01/ 544 75 95
 



Конкурс за суфинансирање пројеката из области образовања 2023, од 13. октобра до 23. октобра 2023. године

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписује конкурс у области образовања од 13. до 23. октобра 2023. године за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области Образовања.

Увид у расписани Конкурс за суфинансирање пројеката можете извршити на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023

 

 



Посета представника Универзитета одбране и полазника 12. класе Високих студија безбедности и одбране

20. јун 2023. године

Амбасаду Србије у Аустрији посетили су уважени представници Универзитета одбране и полазници 12. класе Високих студија безбедности и одбране УО Министарства одбране Р. Србије, који бораве у студијској посети Бечу.
Амбасадор Србије Н. Родић оценио је наведену посету као изузетно важну. Он је говорио на тему пријатељских билатералних односа Србије и Аустрије, као и о положају бројне српске дијаспоре у Аустрији. Након разговора, представници Универзитета одбране и полазници 12. класе Високих студија безбедности и одбране уручили су амбасадору Н. Родићу захвалницу.



Посета ученика допунских школа СПКД Просвјете Амбасади Србије

17. јун 2023. године

Амбасаду Србије посетили су ученици допунских школа СПКД Просвјета из Аустрије који бораве на екскурзији у Бечу.
Амбасадор Н. Родић захвалио се на посети и указао на значај рада допунских школа у очувању српског језика, културе и традиције. Ученици Просвјетине допунске школе поделили су своје утиске о посети престоници Аустрије и захвалили се на пријему.



Посета фудбалске репрезентације Србије

15. јун 2023. године

Амбасада Србије угостила је фудбалску репрезентацију Србије која ће одиграти пријатељску утакмицу са Јорданом, 16. јуна у Бечу. Пријатељска утакмица са Јорданом припрема је пред важан меч са Бугарском у склопу квалификација за Европско првенство. Амбасадор Н. Родић захвалио се на посети и у име колектива Амбасаде, али и многобројне дијаспоре у Аустрији, пожелео је успех чувеним орловима.


Утакмица Србија-Јордан се игра у петак, 16. јуна, на стадиону „Viola Park“ у Бечу, а почетак је у 20 часова и 30 минута.



Посета Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Амбасади Србије у Аустрији

12. јун 2023. године

Амбасада Србије у Аустрији имала је ту част да угости Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија и архијере Српске православне цркве. Патријарх српски г. Порфирије истакао је задовољство поводом учињене посете Епархији аустријско-швајцарској.
Амбасадор Србије Н. Родић, са своје стране, информисао је о билатералним односима Србије и Аустрије и изразио захвалност поводом посете Његове Светости Амбасади Србије. Он је указао на значај Српске православне цркве као једног од стожера српског народа широм Аустрије, али и у расејању.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије боравио је у вишедневној посети Епархији аустријско-швајцарској и том прилико одржао низ значајних разговора са званичницима Аустрије. Уједно, 10. јуна 2023. године Патријарх српски г. Порфирије је освештао спомен-капелу Светих Српских Новомученика на гробљу бившег логора у Маутхаузену, а затим служио свету архијерејску Литургију.



Посета Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Епархији аустријско-швајцарској и освећење спомен капеле у Маутхаузену

10. јун 2023. године
 

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије борави у вишедневној посети Епархији аустријско-швајцарској. Поред великог броја верника, Патријарха српског г. Порфирија дочекали су свештеници из различитих крајева Аустрије и амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић.

Другог дана посете, Патријарх српски г.Порфирије посетио је Парламент Аустрије и састао се са Г. Куглер, посланицом и председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом, а затим је уследио састанак и са С. Раб, савезном министарком за интеграције.

Патријарх српски г. Порфирије је 10. јуна освештао спомен-капелу Светих Српских Новомученика на гробљу бившег логора у Маутхаузену, а затим служио свету архијерејску Литургију.
Поред многобројних верника пристиглих из свих делова Аустрије али и Отаџбине, овоме догађају присуствовали су председник Републике Српске М. Додик, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Н. Селаковић и амбасадор Србије и Аустрији Н. Родић.

Концентрациони логор Маутхаузен био је један од највећих нацистичких логора и представља један од највећих стратишта и симбол страдања српског народа током Првог и Другог светског рата.
 



Разговор амбасадора Н. Родића са репрезентативцима Србије у баскету

5. јун 2023. године
 

Амбасадор Србије Н. Родић угостио је репрезентацију Србије у баскету која је на Светском шампионату у Бечу освојила злату медаљу. Он је честитао на освојеној титули и захвалио се на достојном представљању Србије, уз жеље за даље успехе. Указао је на значај постигнутог успеха у промоцији спорта, посебно код најмлађих. Заједништво, спортски дух и љубав према спорту који су показали осликала се и на пехар који носе у Отаџбину.


Репрезентативци Србије информисали су о плановима за наредна такмичења и захвалили се на пријему и речима подршке.


Репрезентација Србије савладала је у финалу репрезентацију САД резултатом 21:19 и на тај начин освојила шесто злато. Светски шампионат организован је у Аустрији у Бечу, у периоду од 30.маја до 4. јуна, уз велико присуство навијача Србије који су бодрили репрезентативце до самог краја.


 



Отварање изложбе "Моја Србија", аутора Филипа Јовановића

30. мај 2023. године

Амбасадор Р. Србије Н. Родић отворио је изложбу слика под називом „Моја Србија“, аутора Филипа Јовановића. Изложба дела познатог аутора одржана је у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Србије у Бечу.

Филип Јовановић, рођен у Београду, где је и започео своју каријеру, познат је по сликању техником уља на платну, најчешће користећи сликарску шпаклу, као и отварањем изложби премијерним сликањем уживо.




Одржан Међународни карате семинар и такмичење у граду Генсерндорф

21. мај 2023. године

Амбасадор Србије у Аустрији Н. Родић присуствовао је тродневном међународном карате семинару и уједно такмичењу, који се одржао у граду Генсерндорф, 19-21. маја 2023. године. Реч је о карате стилу Фудокан, који су у Европи развили управо држављани Републике Србије проф. др Илија Јорга и проф. др Владимир Јорга. Оснивач овог стила је Нишијама Хидетака из Јапана.

 



Захвалница културног удружења „Фокус“ амбасадору Србије Небојши Родићу

17. мај 2023. године
 

Председник културног удружења „Фокус“ у Аустрији Дејан Радовић и Весна Клингер уручили су плакету амбасадору Србије у Аустрији Небојши Родићу у знак захвалности за подршку и учешће у реализацији манифестације Српских дана културе у Бечу.



Обележавање годишњице ослобођења логора „Маутхаузен“

4. мај 2023. године

Представници Републике Србије у Аустрији, делегација Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и представници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на међународном комеморативном скупу поводом годишњице обележавања ослобођења логора "Маутхаузен" и том приликом положили венце на централном споменику, као и на споменик српским жртвама.


У име пријатељства и узајамног поштовања, амбасадор Н. Родић положио је цвеће и на спомен обележја Азербејџана, Грузије, Мађарске, Румуније и Шпаније.



Посета представника Националног савета Влаха Амбасади Србије у Бечу

6. мај 2023. године

Амбасада Републике Србије угостила је представнике Националног савета Влаха који су боравили у Бечу и том приликом разговарали са амбасадором Н. Родићем кога су упознали са плановима рада Савета у наредном периоду, а у циљу очувања и промоције нематеријалног културног добра Влаха, не само у Србији већ и у Аустрији.

Амбасадор Родић, са своје стране, истакао је важност очувања културе Влаха, који доприносе културном богатству Србије, која традиционално негује разноврсност и мултикултуралност. У том контексту, амбасадор Родић истакао је подршку и помоћ Амбасаде Србије у Аустрији пројектима који имају за циљ промоцију културе Влаха у Аустрији.



Одржана 38. смотра културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији

22. април 2023. године

У организацији Аустријског савеза српског фолклора одржана је 38. смотра културно-уметничког стваралаштва Срба у Аустрији. Том приликом своје умеће и познавање српског фолклора, традиције и културе представили су извођачки ансамбли из великог броја културно –уметничких друштава у Аустрији.
У свом обраћању присутнима, амбасадор Родић истакао је важност одржавања овакве манифестације и указао на подршку Србије у очувању културе и традиције Срба у расејању.



Изложба посвећена лику и делу Вилхемини Мини Караџић

21. април 2023. године

Амбасадор Небојша Родић, у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Србије у Аустрији, свечано је отворио изложбу посвећену лику и делу Вилхемине Мине Караџић, ауторке Светлане Матић.

Посетиоци изложбе упознали су се са животном причом, судбином и постигнућима Мине Караџић.


Положај и образовање жена у Србији временом су се мењали, а истакнуте жене, попут Вилхемине Мине Караџић утрле су пут новим генерацијама. Мина Караџић је раме уз раме заједно са оцем оставила траг и са правом припада групи великанки српске културе.

 



Књига жалости

Са тугом обавештавамо да ће због трагичног догађаја у основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду,  3. маја 2023. године, када је животе изгубило осам ученика и радник обезбеђења, бити отворена књига жалости у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије, Gumpendorfer Str. 83-85, 1060 Wien

Петак, 5. мај 2023. године од 10-15 часова
Понедељак, 8. мај 2023. године од 10-15 часова.

Електронска књига жалости биће отворена од петка, 5. маја 2023. године до среде, 10. маја 2023. године путем e-maila: kondolenzbuch.wien@mfa.rs



Српски гробови дуж аутопута у Бечкој шуми

30. март 2023. године

Амбасадор Небојша Родић непосредно по добијању сазнања о постојању надгробних споменика страдалих Срба  у Другом светском рату, посетио је гробље у Фридхофу, Ситендорфу и остатке барака логора у Хајлигенкрајцу.

Ова стратишта по први пут су идентификована и посећена од стране представника Републике Србије у Републици Аустрији.

Реч је о стратиштима у којима су од 1941. године интернирани наши родољуби на путу за Норвешку, а један део је одвођен у концентрациони логор у Матхаузен и већина их је страдала у лето 1942. године



Комеморација поводом масакра у Штајну 1945

Комеморација поводом обележавањa годишњице маскара у Штајну 6. априла 1945. године одржана је 26. марта 2023. године у Кремсу, у покрајини Доња Доња Аустрија. Церемонија полагања венаца, одржана је на гробљу у Кремсу, Штајн поред споменика палим жртвама, а затим и код споменика грчким жртвама испред затвора Штајн.

На комеморацији су, први пут после 78 година прочитана имена 295 жртава масакра у Штајну, међу којима је и 7 Срба.

Поред бројних гостију, комеморацији су присуствовали и градоначелник Кремса Рајнхард Реш (Reinhard Resch), амбасадор Чешке у Аустрији Јиржи Шитлер (Jiří Šitler), генерални конзул Пољске Бартломиј Росик (Bartłomiej Rosik), генерални директор казнено-поправних установа Фридрих Кениг (Friedrich König), Дагмар Шиндлер (Dagmar Schindler), савезна председница Удружења концентрационих логора, историчари Роберт Штрајбел (Robert Streibel) и Карл Редер (Karl Reder), као и представник Амбасаде Р. Србије у Бечу.

 

   



Указ о додели одликовања

21. март 2023. године



У просторијама Амбасаде Републике Србије у Републици Аустрији амбасадор Небојша Родић уручио је Указ о додели ордена Карађорђеве звезде трећег степена Зорану Калабићу, одликованог за нарочите заслуге у јачању односа Републике Србије и Републике Аустрије у области јавних и привредних делатности.



Посета Д. Марковића Палме, предедника Парламентарне групе српско-аустријског пријатељства НСРС, Бечу

15. март 2023. године

Председник Парламентарне групе српско-аустријског пријатељства НСРС Д. Марковић Палма боравио је у дводневној посети Бечу и том приликом разговарао са председавајућим Одбора за међународне послове Скупштине Беча П. Флорианшуцом. Свеукупни односи две земље оцењени су као одлични, а договорена је и узвратна посета парламентараца из Скупштине града Беча Србији.

Уједно, организована је посета студената из града Јагодине престижном Универзитету у Бечу који су се упознали са радом наведене институције и разменили искуства са колегама.



Посета чланова музичке радионице за особе са инвалидитетом Дневног боравка ШОСО ,,Милан Петровић" из Новог Сада и инклузивног оркестра ,,Добри људи" који делује у оквиру ње

23. фебруар 2023. године



Амбасада Републике Србије угостила је чланове инклузивног оркестра „Добри људи“ из Новог Сада који су у посету Бечу ради учешћа на „The Zero Project Conference 2023“ која се одржава у седишту УН у Бечу, 22-24. фебруара 2023. године, уз учешће других еминентних организација и личности са широком инклузивном тематиком. Чланови оркестра представили су Амбасади свој рад као и будуће планове и захвалили се на пријему.


Амбасадор Небојша Родић истакао је значај рада организација и удружења који промовишу инклузију особа са инвалидитетом, дајући тако могућност и прилике да се и други упознају са потребама истих. Уз честитке поводом добијања престижне награде, амбасадор Родић нагласио је спремност Амбасаде Србије у Аустрији да подржи будуће активности и захвалио се члановима оркестра на представљању Србије у најбољем светлу.  


Радионица и оркестар су добитници престижне годишње награде а  у области инклузије на конкурсу ,,The Zero Project Conference 2023" на коме је било пријављено 350 пројеката из 80 земаља света и изабрано 74 пројекта у више категорија.


Музичка радионица је заснована на употреби нове технологије и музичких инструмената који омогућавају активно учешће ОСИ у процесу извођења и стварања музике.



Обележавање Дана државности и Војске Србије у Републици Аустрији

15. фебруар 2023. године

Амбасада Републике Србије у Републици Аустрији обележила је Дан државности и Војске Србије уз присуство бројних гостију из политичког, јавног и друштвеног живота земље домаћина, дипломатског и војног кора и великог броја представника српске дијаспоре.


Амбасадор Републике Србије у Републици Србији проф. др Небојша Родић истакао је да је у питању најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије. Упознао је присутне о свеобухватним, стабилним и веома интензивним односима Србије и Аустрије. Уједно, амбасадор Н. Родић истакао је да политичка и економска ситуација у Републици Србији, на челу са председником А. Вучићем, његовом одлучном, стабилном и храбром политиком, као и политиком Владе Р. Србије чини грађане Србије поносним, снажним и спокојним грађанима Европе и целог света.


Амбасадор проф. др Жарко Обрадовић, стални представник Републике Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама се такође обрати присутнима и истакао је да се обележава дан који нас подсећа на две чињенице када су у питању народи попут нашег – народи суочени са многим геополитичким изазовима, али доследни у неговању сопствене слободе. Прво, да морају непрестано да раде на очувању своје независности и промовисању својих вредности. Друго, да је свет повезан, и да свака држава, без обзира на величину, има своју улогу у развоју и напретку човечанства.

 



Одржан традиционални Светосавски бал у Бечу

10. фебруар 2023. године

У Бечу одржан је традиционални Светосавски бал који је окупио више од 1.500 гостију из Србије, Аустрије и других земаља. Бал је одржан у палати Хофбург у организацији Удружења „Српски центар”, а наступило је више од 200 уметника. Присутнима се обратио Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Андреј и поручио гостима да се осећају радосно и пријатно, јер је Светосавски бал догађај на који су Срби као народ поносни. Он је додао да је овај бал био увек показатељ и мерило културног домета Срба као грађана високе културе и науке.



Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

2. фебруар 2023. године

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону од 01. до 15. фебруара 2023. године расписује два конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php



Одржана традиционална Светосавска академија 29. јануара 2023. године у Бечу

У Бечу је традиционално одржана Светосавска академија која се одржава сваке године неколико дана након прослављања Светог Саве (27.01.). Културно-духовни догађај који је посвећен сећању и прослављању првог српског просветитеља и архиепископа аутокефалне Српске Православне Цркве, садржао је богат програм у виду молитви, рецитација, музике и игре.

Ове године гости Академије је био и Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски господин Теодосије као и позоришна, телевизијска и филмска глумица Олга Одановић.

Академији је поред Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Теодосија, свештенства и верног народа, присуствовао и Амбасадор Републике Србије у Аустрији, Његова Екселенција господин Небојша Родић, као и многи високи угледни гости из дипломатије и јавног живота српске заједнице у Бечу.


 



Одржан „Пословни дан дијаспоре града Пожаревца“ и „Први пословни форума Рома из дијаспоре“

28. јануар 2023. године

Амбасадор Небојша Родић био је домаћин скупа „Пословни дан дијаспоре града Пожаревца“ и „Првог пословног форума Рома из дијаспоре“ у организацији Међународног центра за развој миграционих политика (ICMPD) и пројекта Link Uр! Serbia II, у сарадњи са Привредном комором Србије, Министарством спољних послова Републике Србије, Министарства за европске интеграције и Амбасадом Републике Србије у Аустрији.


Циљ овог дoraђaja је подстицање дијалога и конкретне сарадње између чланова српске пословне дијаспоре у Аустрији заинтересованих да инвестирају у родни крај и представника локалне самоуправе града Пожаревац и других релевантних партнера на регионалном и националном нивоу. Инвеститори из редова српске дијаспоре су имали прилику да представе своје инвестиционе пројекте и иницијативе и да заједно са представницима града Пожаревца договоре сарадњу и утврде заједничке кораке кoји ћe олакшати њихову реализацију.



Посета чланова Посланичке групе пријатељства са Аустријом Народне скупштине Републике Србије партнерској делегацији у Парламенту Аустрије

25. јануар 2023. године

Драган Марковић, председник Јединствене Србије и народни посланик, као председник Парламентарне групе пријатељства са Аустријом, предводио је делегацију од 12 посланика, која је посетила Парламент Републике Аустрије и имала састанак са аустријским посланицима, члановима Посланичке групе пријатељства са Србијом, на челу са председницом ове парламентарне групе Гудрун Куглер.


На састанку су посланици отворено разговарали о свим темама које се тичу билатералних односа, о ситуацији на Западном Балкану и у свету. Поводом ситуације на Косову и Метохији, Драган Марковић информисао је о поседњим дешавањима и континуираном насиљу Албанаца над српским становништвом. Истакао је да се Република Србија чврсто залаже за дијалог и компромис, као и поштовање свих претходно усаглашених споразума.

Драган Марковић информисао је саговорнике о планираној посети 350 студената Србије између 14-16. марта 2023. године Бечу, те да ће се до краја године реализовати још једна таква посета. Уједно, Д. Марковић позвао је домаћине из Аустрије да посете Србију.

 



Отварање изложбе наивног словачког сликарства у Бечу

19. јануар 2023. године

Под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Републици Аустрији, амбасадор Небојша Родић је званично отворио изложбу наивног Словачког сликарства, коју чини збирка слика „Павел Бабка“ Фондације, а у част  обележавања 220. годишњице оснивања општине Ковачица.  

Изложба је отворена за посетиоце од 19. јануара до 14. фебруара 2023. године у просторијама Словачког Института у Бечу.



Посета министра без портфеља задуженог за дијаспору Ђорђа Милићевића Аустрији, 14-15. јануар 2023. године

Министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић боравио је у дводневној посети Бечу и том приликом разговарао са Његовим Преосвештенством Епископом аустријско-швајцарским г. Андрејем и представницима више удружења Срба у Аустрији.

Разговарано је о положају Срба у Аустрији, унапређењу сарадње са матицом и земљом домаћином, пројектима и реалним потребама и проблемима са којима се у свом раду удружења суочавају.

Министар Ђорђевић поручио је да је Република Србија чврста у намери да стане иза својих грађана у дијаспори, да заједнички ради на очувању језика, културе, писма али и подизању све већег угледа наше земље у свету.
 



Амбасада Републике Србије у Републици Аустрији честита предстојеће Божићне и новогодишње празнике, уз жељу да 2023. година донесе мир, благостање и срећу.

 



Отварање изложбе „Слободан лет“, аутора Немање Вучковића

22. децембар 2022. године

У просторијама Конзуларног одељења у Бечу, Амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић свечано је отворио изложбу младог српског уметника, Немање Вучковића, под називом „Слободан лет“. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 21. јануара 2023. године.

Немања Вучковић дипломирао је на Факултету примењених уметности у Нишу, где је апсолвирао мастер студије на сликарству у класи Фехима Хусковића. Тренутно је на докторским студијама у области сликарства. Имао је петаест самосталних изложби у земљи и иностранству, а учесник је преко тридесет групних изложби широм света. Такоше, боравио је на многим ликовним колонијама и симпозијумима и излагао је до сада на шест бијенала.


 



Присуство амбасадора Републике Србије Небојша Родића на скупу држава чланица Европске уније и држава кандидата

16. децембар 2022. године



Амбасада Републике Чешке у Републици Аустрији била је домаћин ручка који је окупио представнике држава чланица Европске уније и држава кандидата за чланство, а ком је присуствовао и Александар Шаленберг, министар иностраних послова Републике Аустрије. Амбасадор Републике Србије Небојша Родић потврдио је посвећеност Србије на свом европском путу.



Разбијање стереотипа о инвалидности кроз спорт – нетакмичарски турнир у кошарци у инвалидским колицима

26. новембар 2022. године

Амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић присуствовао је данас нетакмичарском турниру у кошарци у инвалидским колицима, заједно са амбасадором Турске Озаном Чејхуном, а у организацији „MOVEO International“.

Реч је о мултидисциплинарном пројекту који има за циљ подизање свести о положају младих са инвалидитетом у друштву. Пројекат је дизајниран да траје 6 месеци (јул-децембар 2022.) са великим тродневним догађајем који се одржава у Бечу.



ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић, донео одлуку број 361/30-2022/01, дана 16. новембра 2022. године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавни позив може се извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

 



Посета градоначелника Града Шапца Александра Пајића

23. новембар 2022. године
 

Амбасадор Републике Србије у Аустрији угостио је градоначелника Града Шапца Александра Пајића са којим је разговарао на тему припреме предстојећег Светосавског бала, који ће се одржати наредне године, 10. фебруара у Аустрији.

 



Потписивање Протокола о сарадњи између музеја

18. новембар 2022. године
 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић и амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић одржали су састанак са Сабином Хаг, директорком Уметничко-историјског музеја у Бечу (Kunst Historisches Museum Wien), и том приликом потписан је Протокол о сарадњи између Галерије Матице српске из Новог Сада и Савеза уметничко-историјских музеја у Бечу.
 



Посета дечијем музеју „ZOOM“ у Бечу

17. новембар 2022. године



Потпредседница Владе и министарка културе Р. Србије М. Гојковић, приликом посете Бечу, са делегацијом и амбасадором Р. Србије у Аустрији Н. Родићем, посетила је Дечији музеј „ZOOM“ и том приликом упознали се са радом и функционисањем ове установе имајући у виду потребу да и Р. Србија, на основу најбоље европске праксе, оснује музеј посвећен деци.



Полагање венаца поводом Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату Амбасада Републике Србије у Бечу положила је дана 11.11.2022. године ловоров венaц са натписом „Славом овенчаним прецима“ на спомен обележјe српским жртвама из Првог светског рата у аустријској покрајини Бургенланд у Фрауенкирхену, где је сахрањено 2350 српских интернираца.

                                                



Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић на конференцији „Безбедност новинара: заштита новинара у циљу заштите демократије“, у Бечу

04. новембар 2022. године

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на конференцији „Безбедност новинара: заштита новинара у циљу заштите демократије“:

 

Екселенције,

Даме и господо,

Пре скоро тачно десет година управо овде, у Бечу, усвојен је Акциони план Уједињених нација о безбедности новинара. Представља ми посебно задовољство што данас, на истом месту, имамо прилику да рекапитулирамо досадашње резултате, али и да додатно скренемо потребну политичку пажњу на ову веома важну тему.
Република Србија слободу медија види као један од значајних делова свог државног идентитета и демократског капацитета. У пуној институционалној форми и у потпуности смо посвећени осигуравању свих услова за несметан рад и развој новинарске професије. У том смислу, на националном нивоу Влада Србије је израдила одговарајућу Медијску стратегију у циљу хармонизације са међународним стандардима у области јавног информисања и медија. Желим да укажем и на наше напоре на имплементацији Стратегије развоја система јавног информисања за период 2020-2025. године. Поменута стратегија, уз анализу постојећег стања у области безбедности новинара, дефинише и конкретне мере и препоруке за побољшање укупних услова за рад новинара и медијских радника.
Србија је уједно и члан Глобалне коалиције за медијску слободу, а лично сам у свом претходном мандату у име моје земље потписао Заједничку декларацију о медијским слободама (Global Pledge on Media Freedom) на конференцији у Лондону.
Нажалост све државе света, па и Србија, имају лоша искуства у погледу безбедности медијских радника. Застрашивања, напади, па чак и убиства новинара представљају посебан проблем са којим се суочавамо. Србија је овом проблему озбиљно приступила формирајући Kомисију за истраживање убистава новинара, јер нам је од посебне важности да овакви случајеви буду под посебном пажњом законодавства и да се уложе сви могући напори како не би остали неразјашњени.
У тренутним околностима морамо имати у виду и све значајнију улогу Интернета, као и тендеције манипулисања у пласирању истинитих информација. Стога се на глобалном нивоу суочавамо се са огромним изазовима, а посебно је важно уочити да свака наша реакција мора имати посебан сензибилитет и одржати равнотежу између слободе изражавања, заштите приватности и у крајњој линији саме безбедности, како новинара, тако и јавног мњења, као коначног корисника информација.
Свесни растуће важности родне равноправности, усмерили смо додатну енергију у заштиту новинарки, посебно на Интернет платформама. Влада Србије је донела Програм за оснаживање жена у области информационо комуникационих технологија, где су осим ученица и студенткиња, у циљну групу укључене и медијске посланице - новинарке.
Такође, у циљу правовременог реаговања и сузбијања свих видова застрашивања, активирана је и хитна СОС линија за пријављивање претњи и напада на новинаре која је доступна 24 сата.
Србија придаје посебан значај имплементацији Агенде 2030 и циљевима одрживог развоја. С тим у вези, укључили смо у припрему стратешких и акционих документа у области информисања и медија широк круг чинилаца, који поред ресорних институција чине и новинарска и медијска удружења, али и цивилни сектор. Високо ценимо саветодавну и техничку помоћ и допринос Мисије ОЕБС и Делегације ЕУ која се огледа у ангажовању међународних експерата.
Даме и господо,
Свесни смо да су поменути резултати искорак у савладавању свих изазова, као и да је неопходно на националном и међународном плану уложи додатне напоре у оснаживању интегритета медијског простора и безбедности свих његових учесника. Уверавам вас да можете рачунати на Србију као поузданог партнера.
На крају,
Имајући у виду нове изазове и ризике са којима се медијски простор суочава, Србија ће наставити да активно ради на ојачању националног система заштите, мониторинга и извештавања када су у питању угрожена права, заштита и безбедност новинара, као и да учествује и подржава иницијативе, коалиције и партнерства у међународним телима надлежним за ову проблематику.

 



Селаковић на министарском састанку учесница "Берлинског процеса"

21. октобар 2022. године

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Берлину на састанку министара спољних послова учесница "Берлинског процеса", на коме је било речи о припреми самита ове иницијативе 3. новембра, али и о енергетској безбедности, мигрантској кризи и европским интеграцијама западног Балкана.

Министар Селаковић је после састанка изјавио да је на том скупу, коме је председавала министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок, било речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану.

Kако је навео шеф српске дипломатије, састанку су, осим министара са западног Балкана, присуствовали и министри спољних послова Аустрије, Чешке, Грчке, Хрватске и Бугарске, али и представници Италије, Уједињеног Краљевства, Француске и Пољске.

"На састанку је било речи о припреми самита 'Берлинског процеса' који ће бити одржан 3. новембра у Берлину, али се посебна пажња посветила питањима као што су енергетска безбедност, мигрантска криза, свакако европске интеграције западног Балкана. Било је речи и о формирању заједничког регионалног тржишта, сајбер безбедности, али и вишем степену културне сарадње међу партнерима на западном Балкану", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је пренео да је састанак у Берлину био прилика и за билатералне сусрете и да је са министрима спољних послова Северне Македоније и Грчке, Бујаром Османијем и Никосом Дендијасом разговарао о безбедносној, енергетској кризи у Европи, кризи која је изазвана повећаном стопом инфлације која је резултат рата.

Према његовим речима, са колегама из Северне Македоније и Грчке разговарао је и о изазовима са којима ћемо се сусретати у будућности.

Министар Селаковић је навео да је једна од посебних тема била мигрантска криза, зато што се Северна Македонија, Грчка и Србија налазе на југиосточној европској мигрантској рути, односно мигрантској рути која нашу позицију чини врло парадоксалном.
    
Шеф српске дипломатије је објаснио да мигранти долазе у Србију и Северну Македонију са територије земаља ЕУ, не са циљем да у њима остану, већ да би опет отишли у земље ЕУ.

"Још једном сам истакао важност заузимања и дефинисања јединствене европске позиције по овом питању, како би се заиста нашао ефикасан, делотворан и добар одговор на овај велики изазов и велики проблем са којим се суочава цела Европа", рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић се на маргинама скупа састао и са државним министром за Европу у Министарству иностраних послова Уједињеног Краљевства Леом Докертијем.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 



Амбасадор Н. Родић састао се са амбасадорком Никарагве у Бечу С. А. Мурило Центено

19. октобар 2022. године
 

Разговарано је на тему билатералних односа и унапређења свеукупне сарадње две земље. Амбасадор Родић оценио је односе Србије и Никарагве као пријатељске, засноване на међусобном поштовању и уважавању и да постоји спремност да се они даље развијају разменом посета на високом и највишем нивоу.
 



Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

18. октобар 2022. године


Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице,


Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.
Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.
И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.


Даме и господо,

Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.

И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.  

Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.

Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога.  У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.

Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.

Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато,  једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.

Даме и господо,

Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.

На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град.  Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?

Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.

Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.

Даме и господо,

Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.

Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.

Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези,   подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава,  требало да се поштује од стране  свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.

Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.

Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.


Хвала.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 



Амбасадору Р. Србије у Аустрији Н. Родићу уручен Крст вожда Стратимировића

16.10.2022. године

Центар за развој Шајкашке одликовао је амбасадора Србије у Аустрији Небојшу Родића, Крстом вожда Ђорђа Стратимировића, за истрајавање на вредностима светосавке духовности и идејама свесрпског јединства, и у знак захвалности на доприносу који је пружио како би посмртни остаци вожда били пренети и сахрањени у Србији.
Признање му је у просторијама Амбасаде Србије у Бечу, уручио професор Иван Стратимировић, праунук вожда Ђорђа Стратимировића.


Уз захвалност вождовим потомцима, амбасадор Н. Родић је истакао да је свако признање благодарност за оно што је прошло, али истовремено и обавеза за оно што убудуће треба радити.
"Остаје да спроведемо идеју о постављању плоче, којом ће бити обележена кућа у којој је вожд Ђорђе Стратимировић живео у Бечу, као и да међу нашом дијаспором ширимо причу, истину о нашем последњем вожду, јер само тако ће и Фондација који носи његово име моћи да опстане", рекао је амбасадор Н. Родић. Додао је да признање доживљава као захвалност свим колегама из Амбасаде Србије, као и његовој породици, која је, каже, "најпресуднија" када треба радити нешто, што не бира време.
"Будите немилосрдни у захтевима, јер само тако ствари можете померити. Ако будемо ћутећи очекивали да ће се нешто догодити, знајте да неће, то ће само прашина прекрити", поручио је амбасадор Н. Родић својим гостима, представницима Центра за развој Шајкаске.Указ је прочитао свештеник Ненад Јовановић, а одликовање доделио праунук вожда Ђорђа Стратимировића.

"Сви ми носимо неки свој крст. Ова медаља нека краси Ваше груди. Она управо представља то, све вредности поштовања традиције, народа и народних интереса. Честитам Вам на том Крсту, који ћете носити, поред крста који већ носите на својим леђима, који сигурно није лак", рекао је праунук српског вожда.
Стратимировић је захвалио амбасадору Србије и на труду који је уложио да се последња жеља вожда Ђорђа Стратимировића оствари - да буде сахрањен у својој земљи, Србији.
Прошле године, на Крстовдан, посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића пренети су из Беча у Србију, и сахрањене у Манастиру Ваведења Пресвете Богородице, познатом и као Горња црква, у Сремским Карловцима.
"Хвала Вам на томе, хвала држави Србији, председнику Александру Вучићу. То је био величанствен догађај, са много људи, представника Цркве, државе, Покрајине. То је био догађај од великог значаја за нашу породицу, али можда и значајнији за државу и српски народ, јер се ту показало да Србија и народ поштују своје претке, захваљујући којима ми постојимо тамо где јесмо, у Србији, на слободној земљи, да можемо да радимо, живимо, да се рађају деца, да напредујемо", рекао је Стратимировић.
Захвалио је и Центру за развој Шајкашке, Одбору за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, председнику Одбора Александру Ђурђеву, који су, казао је, уложили огромну енергију како би се последња жеља његовог прадеде остварила.
"Али и за ово на чему даље настављају и истрајавају, оснивајући Фондацију са именом вожда Ђорђа Стратимировића. То је велика и перспективна ствар, за коју раде. Надам се и убеђен сам да ће народ и држава да потпомогну да се то даље развија на корист народа", рекао је вождов праунук.
Како се наводи у Указу, Центар за развој Шајкашке, са благословом епискога сремског Василија, и уз сагласност породице племенитих Стратимировића, нашао је за потребно да одликује амбасадора Н. Родића, за самопрегорно служење Богу и СПЦ и њеном народу, широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавких духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у знак признања за показану верност, и значајан допринос на делу сведочења вредности и очувања традиција Српске војводине.
Ђорђе Стратимировић, командант српске војске за време револуције 1848. године у Аустроугарској, српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд, потиче из угледне куће велепоседника, породице Стратимировић из Кулпина, која порекло води из Херцеговине.
Рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, а сахрањен у Бечу, где је преминуо 15. децембра 1908. године.
На иницијативу Центра за развој Шајкашке, а уз подршку потомака, породице Стратимировић, његови посмртни остаци су 27. септембра 2021. пренети у Србију, у Сремске Карловце и положени у земљи где је рођен.
Шајкашка је географски регион у Србији, заузима југоисточни део Бачке и налази се између четири општине - Нови Сад, Тител, Жабаљ и Србобран, а обједињује 14 насељених места.
Ове године, 21. фебруара, добио је спомен-плочу и улицу у Београду, поводом 200 година од рођења. Спомен плоча се налази у улици њему посвећеној, која у насељу Београд на води, води од старе поште на Савском тргу до Куле Београд.
Великим крстом вожда Ђорђа Стратимировића прошле године одликован је председник Србије Александар Вучић.



Разговор са представницима Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ из Београда

14.10.2022. године



У разговору са Ненадом Миленовићем, директором Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ и Дарком Колаковићем, координатором за међународну сарадњу, разговарано је на тему унапређења међународне сарадње између Србије и Аустрије, значају Милутина Миленковића  као историјске личности за будуће нараштаје, те потреби да се у наредном периоду оствари значајнија сарадња са институцијама у Аустрији којима је истакнути српски научник корачао. У том контексту, договорени су кораци будуће сарадње, на обострано задовољство две стране.



Министри Србије, Аустрије и Мађарске о миграцијама и енергетској безбедности

6. октобар 2022. године
 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић имао је данас у Београду трилатерални састанак са шефовима дипломатија Аустрије и Мађарске Александером Шаленбергом и Петером Сијартом.

Једна од тема састанка била је унапређење сарадње у борби против ирегуларних миграција, а министар Селаковић је подсетио да Србија у континуитету добија од ЕУ похвале за одговорно и конструктивно деловање на решавању овог проблема.

Селаковић је нагласио да је Србија отворена за партнерску сарадњу са суседима на плану миграција и миграционих политика како би се допринело решавању заједничких изазова, као што су кријумчарење миграната, развој легалних путева за миграције и ефикасна примена споразума и аранжмана о реадмисији.

Србија ће, према његовим речима, као земља на транзитној рути, наставити да обезбеђује адекватне прихватне центре за смештај миграната, као и храну и здравствену негу за све мигранте на нашој територији, у складу са највишим стандардима међународног хуманитарног права.

Министри су размотрили конкретне могућности интензивирања сарадње у заштити и контроли граница.

Србија ће, према речима министра Селаковића, до краја године значајно ускладити своју визну политику са визном политиком ЕУ, како не бисмо били коришћени као улазна земља за илегалне миграције, а већ у овом тренутку разматрају се додатне мере за превенцију, односно спречавање уласка лица из трећих земаља код којих постоји опасност од илегалних миграција.

Министри су на састанку, такође, велику пажњу посветили питању енергетске безбедности, а Селаковић је саговорнике упознао са напорима које Србија чини на плану диверсификације снабдевања енергентима. Истакао је да је забрињавајуће и непријатељски неизузимање једино Србије, на иницијативу Хрватске, из санкција ЕУ на увоз руске нафте преко нафтовода Јанаф, као и коришћење енергената у политичке сврхе.

Шеф српске дипломатије је, и овом приликом, колегама из Мађарске и Аустрије захвалио због подршке Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, али и изразио задовољство због континуираног јачања економске сарадње наше три земље.

Министри су разменили мишљења о ситуацији у региону западног Балкана, а Селаковић се осврнуо и на иницијативу Приштине за чланство такозваног „Косова“ у Савету Европе, чему се Србија оштро противи, објаснивши да би разматрање захтева ентитета са нерешеним статусом довело до нових политичких подела у Савету Европе у тренутку када је кључно да се обезбеди стабилност и кредибилитет те организације.
 



Одржан "Пословни дан дијаспоре општине Кладово" и "Пословни дан дијаспоре општине Неготин" у Бечу

1.10.2022.године 


Амбасадор Небојша Родић био је домаћин скупа "Пословни дан дијаспоре општине Кладово" и "Пословни дан дијаспоре општине Неготин", у организацији Међународног центра за развој миграционих политика (ICMPD) и пројекта Link Uр! Serbia II и сарадњи са Привредном комором Србије, Министарством спољних послова Републике Србије и Амбасадом Републике Србије у Аустрији.
Циљ овог дoraђaja је подстицање дијалога и конкретне сарадње између чланова српске пословне дијаспоре у Аустрији заинтересованих да инвестирају у родни крај и представника локалне самоуправе општине Кладово и оп
штине Неготин и других релевантних партнера на регионалном и националном нивоу. Инвеститори из редова српске дијаспоре су имали прилику да представе своје инвестиционе пројекте и иницијативе и да заједно са представницима општине Кладово и општине Неготин договоре сарадњу и утврде заједничке кораке кoји ћe олакшати њихову реализацију. Поред тога представљене су инвестиционе прилике развијене заједно са локалним самоуправама и Регионалном агенцијом за развој источне Србије (РАРИС) у оквиру пројекта Link Up! Serbia II.
 

Овај догађај је окупио представнике Министарства спољних послова (Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону) и Амбасаде Републике Србије у Аустрији, Привредне коморе Србије, Регионалне агенције за развој источне Србије (РАРИС), општине Кладово и општине Неготин и предузетника из дијаспоре у Аустрији који желе да инвестирају у родном крају.

 



Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године


Обавештавамо да се попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године спроводи само на територији Р. Србије. У попису се прикупљају подаци и о члановима домаћинства који се у време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Р. Србији.

Републички завод за статистику, у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи: „Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“. Упитник ће бити доступан на сајту РЗС од 1. октобра о.г. на линку https://popis2022.stat.gov.rs/sr-latn/#

Овим путем позивамо држављане Републике Србије који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству да учествују у истраживању. Сврха спровођења овог истраживања јесте да добијемо што потпунију слику о бројности и основним демографским, миграторним, образовним карактеристикама наших грађана у иностранству.



Инвестициона и пословна конференција дијаспоре у Бечу

30.9.2022. године


Данас се одржава инвестициона и половна конференција дијаспоре у Бечу, у организацији Међународног центра за развој миграционе политике и Привредне коморе Србије и у сарадњи са Федералном аустријском развојном агенцијом и Министарством за европске интеграције Србије, на тему унапређења сарадње између Србије и Аустрије, израде мапе пута и инвестиционих могућности у Србији и представљање пројеката и начина за превазилажење проблема и препрека за ширење. Такође, као веома битна тема, дискутоваће се o улози предузетница, где ће бити представљени успешни случајеви и могућности за сарадњу.

 



Одржан састанак са Евом Ландрихтингер, генералном секретарком и заменицом министра Федералног министарства за рад и економију Аустрије

29.9.2022. године


Амбасадор Небојша Родић разговарао је са Евом Ландрихтингер, генералном секретарком и заменицом министра Федералног министарства за рад и економију Аустрије на тему унапређења билатералне сарадње две земље који су оцењени као пријатељски и на највишем нивоу. Амбасадор Родић упознао је саговорницу о различитим економским и инфраструктурним пројектима које Србија предузима са циљем даљег јачања привреде и унапређења економског стандарда грађана Србије.




Одржана изложба посвећена раду и стваралаштву Николе Тесле

У организацији Сталне мисије Р. Србије при ОЕБС у Бечу, а у сарадњи са Музејом Николе Тесле у Београду, уприличена је изложба о раду и стваралаштву чувеног српског научника, у седишту Уједињених нација у Бечу, где је у току 66. заседање Генералне конференције за атомску енергију. Изложбу је отворила Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Р. Србије, а присутнима се обратио и Р. М. Гроси, генерални директор међународне Агенције за атомску енергију. Амбасадор Р. Србије Н. Родић је присуствовао наведеној изложби. 
 



Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Аустрије

26.09.2022.


Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Аустрије Кристијана Ебнера и пожелео му добродошлицу у нашу земљу. У разговору са амбасадором Ебнером, Председник Вучић је изразио наду да ће током његовог мандата наставити конструктивна и успешна свеобухватна сарадња између Србије и Аустрије и учвршћивање блиских и пријатељских односа двеју земаља.

Осврнувши се на недавне разговоре које је са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером водио на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, председник Вучић је истакао да интензитет сусрета пружа допринос наставку европских интеграција и очувању стабилности нашег региона и потврђује обострану намеру да додатно учврстимо међусобно поверење и сарадњу у областима које су од значаја за обе земље.

Председник Вучић је констатовао да је економска сарадња Србије и Аустрије веома развијена, али да у предстојећем периоду очекује њено даље јачање.

Амбасадор Ебнер је, предајући акредитивна писма председнику Вучићу, истакао да Аустрија пружа јасну подршку евроинтеграцијама Србије и политици регионалне стабилности за коју се наша земља доследно залаже.

Новоизабрани амбасадор је додао да ће наставити да ради на унапређењу сарадње од обостране користи, посебно у области економије, имајући у виду да је Аустрија трећи највећи страни инвеститор и пети спољнотрговински партнер у размени услуга у Србији.

Двојица саговорника су разговарали и о актуелној енергетској ситуацији са којом се европске земље суочавају због компликоване глобалне политичке ситуације.

Извор/Фото: www.predsednik.rs



Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24. септембар 2022. године


Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.
Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.
"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.
"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.
Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.
"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.
"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

22.09.2022.


Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација


„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“



Изложба о животу и раду професора др. Светомира Николајевића „Од заборава ка светлу“

15.9.2022.
 

У просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу, 21. септембра 2022. године у 19 часова, Gumpendorferstrasse 83 1060 Wien, биће уприличено свечано отварање изложбе о животу и раду професора др. Светомира Николајевића под називом "Од заборава ка светлу", аутора Филипа Трајковића. Изложба је реализована у сарадњи Педагошког музеја Београд са Амбасадом Републике Србије у Републици Аустрији.


Овим путем Амбасада Републике Србије у Аустрији позива све заинтересоване да посете наведену изложбу.
 



Дан српског јединства, слободе и националне заставе

15.9.2022.

Србија данас обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Амбасада Републике Србије овим путем честита свим сународницима у отаџбини и расејању данашњи празник.


Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан пробоја Солунског фронта 1918. године, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.
 



Амбасадор Н. Родић на пријему у организацији градоначелника града Беч М. Лудвига

12.09.2022.

Амбасадор Н. Родић, на позив градоначелника града Беча, М. Лудвига, присуствовао је пријему уприличен за уважене чланове дипломатског кора у Аустрији, који се традиционално одржава сваке године. 



Разговор амбасадора Небојше Родића са Евом Ернст Џиеџић

7.9.2022.

Амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић састао се са Евом Ернст Џиеџић, чланицом парламентарне партије „Зелени“. На састанку разматране су актуелне теме у свету и региону Западног Балкана.


Амбасадор Небојша Родић истакао је да је Република Србија кредибилан партнер Европске уније. Република Србија се константно развија и унапређује, без обзира на тешкоће које имамо на том путу. Са поносом је истакао да се држављани Републике Србије из иностранства враћају у матицу, што је резултат дугогодишњих реформи. Србија унапређује своје односе са суседима. Информисао је саговорницу о иницијативи Отворени Балкан, те да је председник Републике Србије Александар Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан прошле недеље заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Саговорници су на крају констатовали да постоји простор за унапређење сарадње са партијом „Зелени“, као додатни вид унапређења свеобухватне сарадње између Републике Србије и Републике Аустрије.



Конференција међународне културе 2022 - „Култура будућности“

6.9.2022.

На позив Министарства за европске и иностране послове Аустрије амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић присуствовао је Конференцији међународне културе 2022 на тему „Култура будућности“, 6. септембра 2022. године у Бечу. Конференцију је отворио МЕИП Аустрије А. Шаленберг који је подвукао да у овом тренутку уметност има посебан задатак да подстиче, односно „Уметност је позив на слободу“. Даље је посебно нагласио да је духовна отпорност, која је у овим тренуцима потребна, незамислива без уметности.

На наведеној Конференцији расправљало се о кључним будућим темама као што су клима и циркуларна култура, вештачка интелигенција и проширена реалност. Говорило се и, између осталог, о разноврсним потенцијалима уметничких дисциплина да покрену позитивне промене у сарадњи са науком, интеракција уметности и науке, пројектима климатске културе и дигиталног хуманизма. Панел дискусијама су, између осталих, председавале Мартина Мара, професорка психологије робота и вештачке интелигенције у Линцу, и истраживач климе Хелга Кромп-Колб.



Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.


Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.



Амбасадор Србије Небојша Родић присуствовао највећем аеро-митингу у Европи „AIRPOWER22“

Амбасадор Републике Србије Небојша Родић посетио је војну базу „Hinterstoisser“, у Целтвегу, Покрајина Штајерска, где је присуствовао одржавању највећег аеро-митинга у Европи „AIRPOWER22“ под називом „Изнад облака“, заједно са изаслаником одбране Републике Србије пуковником Жељком Босанцем и војним представником у Сталној мисији Републике Србије при ОЕБС генерал-мајором Бојаном Зрнићем и том приликом сусрео се са министарком одбране Републике Аустрије Клаудијом Танер.


Амбасадор Небојша Родић присуствоваће као посебан гост пријему на позив председника Владе Савезне Покрајине Штајерске Кристофера Дрекслера, поводом наведеног догађаја. За два дана, колико аеро-митинг траје, могу се видети најимпресивнији авиони, 35 ваздушних дисплеја и 200 цивилних и војних авиона из 20 земаља, најбоље међународне ескадриле и соло пилоти, уз пратећи догађај у Музеју војног ваздухопловства. На сајму су присутни и цивилни излагачи из области ваздухопловства, индустрије, истраживања и образовања.

 



Обележавање 30. годишњице од првог Аустријског меморијалног служења парастоса у музеју Аушвиц-Биркенау

Амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић присуствовао је свечаном обележавању 30. годишњице од првог Аустријског меморијалног служења парастоса у музеју Аушвиц-Биркенау 1. септембра 1992. године. Догађај је одржан у Парламенту Аустрије 1 септембра 2022. године уз присуство високих званица.

Уводну реч одржао је министар европских и иностраних послова Републике Аустрије Александар Шаленберг, који је подвукао да су сећање на Холокауст, као и борба против антисемитизма главни приоритети Аустрије на националном, европском и међународном нивоу. Присутнима се обратио и председник Националног већа Аустрије Волфганг Соботка који је означио антисемитизам као претњу демократији, вредностима и различитостима у друштву и најавио још ближу сарадњу Аустрије са  Меморијалним центром за сећање на Холокауст "Јад Вашем" у Јерусалиму.

Република Србија је призната као дугогодишњи партнер наведеног програма.



Амбасадор Родић посетио православни манастир у Аустрији

Пред почетак Великог госпојинског поста, амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић посетио је једини православни манастир, Манастир Покрова Пресвете Богородице, који се налази у аустријској покрајини Бургенланд (Градишће) у Санкт Андра ам Зикзеју.

Реч је о православном манастиру који је започео богослужење 2015. године захваљујући светогорским монасима.
Камен темељац за изградњу манастира, који би окупио 12 монаха, постављен је у септембру 2020. године након шест година припрема, али од тада ништа није урађено на изградњи, истакао је игуман манастира Пајсије Јунг.
Он је упознао амбасадора Родића са чињеницом да хришћани свакодневно долазе у манастир и да је највећи број посетилаца пореклом из Србије. Такође истичући да овакав манастир треба да повеже Католичку цркву и целокупно православље, што је од великог значаја, имајући у виду да од средине 17. века у Бечу живе православни хришћани.

Амбасадор Родић је похвалио посвећеност монашком животу и решеност да се православље шири на све људе који одвоје време да посете и даривају овај манастир.

Међу монасима је и монах српског порекла Нектарије, који је показао видно задовољство, јер се служба одвија на језицима готово свих православних хришћана.



Обновљени надгробни споменици на гробљу Кремс-Гнајксендорф

На гробљу Кремс-Гнајксендорф (Krems-Gneixendorf) у Покрајини Доња Аустрија, налазе се два гроба са ратним жртвама из Другог светког рата из Пољске и бивше Југославије, међу којима су и српске жртве.

Како су два надгробна споменика била већ јако оштећена и натписи су били једва читљиви, надгробни споменици су обновљени.

Званично поновно освештање надгробних споменика одржано је 26.07.2022. године, којем су присуствовали Reinhard Resch, градоначелник Кремса, Otto Jaus, представник Црног крста Р. Аустрије, Robert Streibl, историчар, као и представник Амбасаде Р. Србије у Бечу.

 



Сусрет амбасадора Небојше Родића са савезном посланицом, госпођом Гудрун Куглер и проф. Францом Шаусбергером

Амбасадор Небојша Родић је имао радни сусрет са савезном посланицом, госпођом Гудрун Куглер (Народна партија, ÖVP), председавајућом Посланичке групе пријатељства Аустрије и Србије у Националном савету, Доњем дому Парламента Аустрије. Сусрет је организован пред летњу паузу у заседању аустријског Парламента, када су сумирани досадашњи резултати и размотрени облици даље сарадње и сусрети две парламентарне групе пријатељства. Заједнички је оцењено да је у наредном периоду потребно иницирати и организовати сусрете и разговоре представника српске дијаспоре са посланицом Куглер и другим представницима Парламента Аустрије, што представља добру платформу за размену искустава и унапређење ангажмана представника наше дијаспоре у Аустрији.

 
Такође је реализован и заједнички сусрет са проф. Францом Шаусбергером, оснивачем и председавајућим Института за регионе Европе и почасним председником Института Karl von Vogelsang.



Бамбијево вече српске традиције и културе

Више десетина најмлађих присуствовало је у суботу овогодишњој трећој по реду вечери Српске Традиције и Културе које је организовало културно спортско друштво Бамби. Амбасадор Небојша Родић поздрављајући многобројне учеснике истакао је да овакви скупови трајно доприносе очувању наше културе, традиције и ћириличног писма. Звуци са традиционалних инструмената подсетили су на отаџбину где ће многи провести своје школске и годишње одморе.

 

 

 

 



Летњи концерт Бечке филхармоније у Шенбруну

Са задовољством прихваћен позив савезног канцелара Карла Нехамера. Амбасадор Небојша Родић присуствовао летњем концерту Бечке филхармоније у дворцу Шенбрун, што је била и прилика за неофицијални сусрет са званичницима Републике Аустрије.

 

 



Наставак подршке Аустрије евроинтеграцијама Србије

13. јун 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије Александером Шаленбергом о билатералним и економским односима, сарадњи у региону и евроинтеграцијама Србије.

Састанку са аустријским министром присуствовала је и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Председница Владе је исказала захвалност Аустрији на континуираној подршци европском путу Западног Балкана, истичући да је Србија чврсто опредељена за наставак реформског процеса и истовремено чвршћу сарадњу унутар региона.

Према њеним речима, сарадња у региону представља један од кључних приоритета ове владе и Србија улаже велике напоре на регионалном умрежавању, како би омогућила већу конкурентност наше привреде и већу атрактивност региона за привлачење инвестиција, што као резултат утиче на повећање животног стандарда свих грађана.

Она је истакла да Аустрија представља и изузетно важног привредног и трговинског партнера и једног од највећих страних инвеститора у Србији.

Брнабић је оценила да реформе које Србија спроводи представљају улог и за интензивирање економске сарадње у будућности са нашим партнерима и долазак нових аустријских компанија на српско тржиште.

Шаленберг је, оцењујући веома позитивно економски раст Србије у протеклом периоду, рекао да постоји интересовање за интензивирање економске сарадње и сарадње у области енергетике, нарочито у области обновљивих извора енергије.

Брнабић је оценила да ће питање енергетике бити једно од кључних питања за будућу српску владу и један од највећих изазова европске заједнице, и у том светлу истакла значај сарадње са нашим партнерима, од којих Аустрија заузима значајно место.

Министар Шаленберг је истакао да Србија припада европској породици и да ће у том смислу Аустрија наставити са подршком евроинтеграција наше земље.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs



Састанак са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије

13.06.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије Александером Шаленбергом са којим је разговарао о билатералној и економској сарадњи, европским интеграцијама Србије, геополитичким питањима, као и миру и стабилности у целом региону. 

Tоком разговора са високим званичником Аустрије, председник Вучић је истакао да је Србији у интересу наставак унапређења политичког дијалога са том земљом, као и продубљење сарадње у свим осталим областима од обостраног интереса.

Министар Шаленберг је лично представио нон-пејпер, којим Аустрија жели да садашњи процес проширења учини много опипљивијим, али и креира могућност да се државе кандидати постепено интегришу у политике Европске уније које су од користи за све њих.

„Ценимо досадашњу посвећеност Аустрије убрзању европских интеграција Србије и надамо се наставку континуиране подршке нашој земљи на том путу. Србија је чврсто опредељена за наставак реформског тока, посебно кад је реч о владавини права. Такође сам упознао министра Шаленберга са изазовима са којима се суочавају земље Западног Балкана на свом европском путу“, поручио је председник Вучић.

По питању економске сарадње, председник Вучић је истакао да је Аустрија трећи највећи страни инвеститор у Србији и пети спољнотрговински партнер у размени услуга, као и да је у прва четири месеца 2022. године робна размена порасла за 50,8 одсто у односу на исти период 2021. године.

„Аустријске компаније данас у Србији запошљавају више од 22 хиљаде радника, а верујем да ће новоуспостављена авио-линија на релацији Београд – Салцбург, бити од додатног значаја за унапређење сарадње и приближавање наших привредника“, поручио је председник Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rs



Искрени и пријатељски односи Србије и Аустрије

13. јун 2022.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије Александером Шаленбергом.

На конференцији за новинаре, Селаковић је казао да је са аустријским колегом разговарао о најважнијим билатералним и међународним питањима, напоменувши да су њихови разговори увек пријатељски и искрени.
Селаковић је поручио да је Србија заинтересована за даљи развој партнерских односа са Аустријом, која је, како је навео, трећи највећи инвеститор у српску привреду, изневши и податак да аустријске компаније запошљавају 22.400 наших грађана.

Министар је захвалио Аустрији на јасној подршци коју та земља пружа нашем европском путу, додавши да високо ценимо нон-пејпер који су недавно представили министри Шаленберг и министарка за европске послове, подвукавши да то показује да аустријска подршка проширењу ЕУ није само про форме, већ је нешто за шта се Аустрија залазе.

Такође, Селаковић је пренео да је Шаленберга информисао о иницијативи „Отворени Балкан“, која, како је рекао, утиче на побољшање нашег животног стандарда и бољу припрему за улазак у ЕУ.

Упитан да прокоментарише то што је недавно грчки премијер Мицотакис рекао да жели да читав западни Балкан буде део ЕУ до 2033, шеф српске дипломатије рекао је да је Грчка један од промотера интеграције ЈИЕ у ЕУ, али то је питање и за све друге државе чланице.

„Није само питање где је ту Србија, него где је и ЕУ, и да ли ЕУ жели читав западни Балкан у свом чланству, када, и под којим условима“, навео је Селаковић.

Министар је поновио да је Србија опредељена да остане на свом европском путу, да реформише своје друштво, истакавши да за нас нема дилеме али да наш пут у ЕУ не зависи само од Србије.

Селаковић је казао и да је са министром Шаленбергом разговарао о ситуацији у региону, нарочито на КиМ, БиХ, али и о рату у Украјини.

На питање зашто се Србија није придружила санкцијама против Русије, министар је подсетио да је Србија била део државе која је била под међународним санкцијама, као и да оне никоме ништа добро нису донеле.

„Од првог дана Украјинске кризе смо заузели јасан став и осудили активности Русије, али смо и рекли да чврсто стојимо на позицији  поштовања територијланог интегритета и суверенитета свих међународно признатих држава чланица УН“, рекао је Селаковић, подвукавши да поштујемо територијални интегритет Украјине, као и да ћемо се на сваком месту залагати за то, јер сматрамо и да је наш територијали интегритет повређен.

„Наш национални интерес нам је на првом месту, а са друге стране имамо процес који траје 19 година и за који нико не зна када ће се завршити, а у међувремену наши грађани мораји да преживе“, закључио је министар.

Савезни министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг констатовао је на конференцији за новинаре да постоји снажан људски и културни мост између наших земаља, што се огледа и у присуству аустријских инвеститора у Србији и њиховом интересу да појачају своје активности.

Према његовим речима, од суштинског геостратешког значаја за ЕУ је да се јасно изнесе очекивање да западни Балкан постане ван сваке сумње део европске породице и да се регион тако заштити од могуће дестабилизације.

„У том смислу је Аустрија предложила нешто што се тиче интеграције. Ми смо пре 19 година из ЕУ дали перспективу приступа овим земљама. То је дуг период. Сада напокон треба да урадимо нешто конкретно и наш предлог је био да се према овим државама корак по корак, из области у област, односимо као према пуноправним чланицама“, казао је Шаленберг.

Осврћући се на питање регионалне стабилности, Шаленберг је рекао да је важно да постоји заједничко регионално тржиште и констатовао да је берлински процес био инкубатор идеја о тој врсти сарадње на западном Балкану.

Он је истакао и важност постепене нормализације односа Београда и Приштине, јер тај процес, како објаснио, представља „иглене уши“ кроз које се посматра цео регион.

„Идеје које смо изнели у аустријском нон-пејперу су идеје које сам одавно износио. Ради се о томе да размишљање у шаблонима није нешто са чиме можемо да наставимо, процес је исувише бирократски и морамо наћи начин да људи и у ЕУ и људи у земљама кандидатима имају осећај да је то нешто што озбиљно мислимо, да то неће бити нешто за десет година већ нешто што већ сада може имати конкретне резултате“, навео је Шаленберг.

Аустрија је, како је објаснио, повезана са Балканом и њен суштински интерес јесте да се тај регион развија у правцу благостања, а то је могуће само у оквирима ЕУ.

Европска перспектива, како је објаснио, није једносмерна улица, јер се сви налазимо пред једним коренитим потресом европског система вредности и безбедности и нико не може да буде само посматрач.

„Са задовољством смо видели да су све земље региона, укључујући Србију, имале јасан став на седници ГСУН и апелујем да тај став буде спровођен даље. Србија као највећа земља у региону има посебну одговорност и верујем да делимо заједнички интерес да се овај рат што пре заврши“, рекао је аустријски министар.



Привредници из Штајерске заинтересовани за улагање на српском тржишту

Београд, 9. јун 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министарком економије, туризма, региона, науке и истраживања аустријске покрајине Штајерске Барбаром Ајбингер Мидел и представницима тамошње привредне делегације, која борави у посети Србији.

Брнабић је навела да је задовољна чињеницом да постоји интересовање привредника из Штајерске да улажу на српском тржишту, за које, како је објаснила, постоје велики потенцијали, пре свега, када је у питању наука и ИТ сектор.

Премијерка је истакла да извоз у сектору информационих технологија постаје носилац српске привреде и да је циљ његов даљи развој као кључ успеха у будућности.

Она је оценила да је, поред улагања у сектор ИТ технологија, током последњих неколико година, дигитална трансформација такође један од приоритета.

Брнабић је подсетила на то да је Влада 2017. године кренула у комплетну дигитализацију образовања и у повезивање школа на брзи интернет, увођење дигиталних учионица и уџбеника, али и дигитализацију јавне управе, што је дало изузетне резултате.

Такође, како је истакла, Србија је међу првим европским земљама које су увеле кодирање и програмирање као обавезне предмете у основним школама.

Мидел је указала на то да је Штајерска регион са веома развијеним ИТ сектором, који препознаје Србију као доброг партнера управо због убрзаног развоја на овом пољу.

Она је оценила да је, с обзиром на то да је Аустрија друга земља по заступљености инвестиција у Србији, потребно искористити ове потенцијале за успостављање чвршће сарадње.

Такође, имајући у виду да су за покрајину Штајерску дигитализација и зелена транзиција приоритетне области, министарка је изразила уверење да ће се сарадња развијати и у овом правцу.

Брнабић је, говорећи о могућностима партнерства, навела да Србија интензивно ради на развоју вештачке интелигенције и биотехнологије и да би управо то биле области у којима је могуће постићи успешну сарадњу, и то не само на државном нивоу, већ и кроз сарадњу универзитета и института, кроз размену искустава, студената и стручних кадрова.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs



Председник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.
 
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.
 
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много,  постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.
 
Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.
 
Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.
 
У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.
 
Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.
 
Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да  вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри,  сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.
 
Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.
 
Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 



Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rs



Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

20 мај 2022.

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.

Селаковић је истакао да је тим поводом у Торину разговарао са генералном секретарком СЕ Маријом Пејчиновић Бурић, која је, како је подсетио, показала велико разумевање за наше ставове још када је почетком године бавила у званичној посети Србији, а министар је навео и да је разговарао са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Молдавије, као и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке.

"Ово је била прилика да их ближе упознам са нашим ставовима и позицијом по питању захтева тзв. Косова за чланство у СЕ", рекао је Селаковић, указавши да је реч о убедљивој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и које су имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је, према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ за период од наредних шест месеци.

"И овом приликом Србија је потврдила да је једна од ретких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике, односно, да се руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе", рекао је

Селаковић, нагласивши да су данас неки говорници, представници седам или осам држава, на један непринципијелан начин говорили о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док неке друге државе чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.
Селаковић је казао да је евентуални захтев за пријем Приштине у СЕ директно у супротности са најмање два члана Статута СЕ, указавши да је то је акт који је у супротности са Резолуцијом СБУН 1244, као и да је то акт директно уперен против очувања јединства СЕ, а да је јединство међу државама једно од кључних начела које је дефинисано Сатутом СЕ.

"Свака врста аргументације да је тзв. Косово 'црна рупа' у Европи, где апсолутно није присутан СЕ са свим оним вредностима које заступа, није тачна, јер СЕ се у статусно неутралном присуству налази и на територији наше јужне покрајине, где учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката", рекао је Селаковић поновивши да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.

"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", закључио је Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.

„Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом „Quod licet Iovi non licet bovi" (Што приличи богу, не приличи волу), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права“, нагласио је министар. Он је додао да је поштовање ових принципа данас важније него икада, уједно, указавши и да Комитет министара Савета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира  на њима.

„Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у Организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима“, истакао је Селаковић.

Министар је навео да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

Према речима министра, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

„Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права“, истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је ово још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

Селаковић је казао да се Србија залаже и промовише начела и вредности Савета Европе, указујући да је то важан сегмент нашег пута ка чланству у  ЕУ, којем смо у потпуности посвећени.
Министар је нагласио да Србија са посебном пажњом прати последице трагедије у Украјини, пре свега на цивилно становништво, као и да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и уточиште онима који се нађу на територији наше земље.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је 11. маја 2022. године у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да Република Србија испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима п&