| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је 11. маја 2022. године у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да Република Србија испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који  су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а  има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против седам лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.Састанак амбасадора Небојше Родића са представницима свих парламентарних странака у Савезном парламенту Републике Аустрије

Амбасадор Небојша Родић састао се данас, 27.априла о.г, са представницима свих парламентарних странака у Савезном парламенту Републике Аустрије и члановима посланичке Групе пријатељства Аустрија - Србија.
Амбасадор је информисао посланике о резултатима недавних избора и изборном процесу у Репунлици Србији, а на састанку је договорено и интензивирање директне сарадње између посланика и Амбасаде, као и јачање парламемтарне сарадње две државе.

Конструктиван састанак амбасадора Небојше Родића са представницима свих парламентарних странака у Савезном парламенту Републике Аустрије и члановима посланичке Групе пријатељства Аустрија - Србија.
Амбасадор је информисао посланике о резултатима недавних избора и изборном процесу у Репунлици Србији, а на састанку је договорено и интензивирање директне сарадње између посланика и Амбасаде, као и јачање парламемтарне сарадње две државе.Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА:

18, 22. и 25. априла 2022. године

и 2. и 3. маја 2022. годинеОдлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Н. Селаковић донео је Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре од 11.04.2022. године, као и Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Србa у региону од 11.04.2022. године, а по конкурсима који су били отворени од 23.02. до 09.03.2022. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на званичној интернет презентацији Министарства спољних послова (www.mfa.rs) и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону (www.dijaspora.gov.rs).ПОЗИВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА 03.04.2022. ГОДИНЕ

Обавештавамо да је Амбасада Р. Србије у Бечу свим држављанима Републике Србије који су благовремено послали прописно испуњене пријаве и за које је донето решење о гласању у иностранству послала позиве за гласање, на адресу наведену у пријави, за изборе које ће се одржати 03.04.2022. године у времену од 07:00 до 20:00 часова на бирачком месту бр. 1, 2. и 3. у Бечу – Удружење Срба у Аустрији, Thaliastrasse 87, 1160 Wien.

Бирачко место број 1. – бирачи са почетним словом презимена од А до Ј;

Бирачко место број 2. - бирачи са почетним словом презимена од К до С;

Бирачко место број 3. - бирачи са почетним словом презимена од Т до Ш

Mолимо све грађане који су послали пријаве за гласање да, пре доласка на бирачко место, на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије додатно провере свој упис у бирачки списак за гласање у иностранству. Провера се може извршити путем линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/ уношењем ЈМБГ и броја личне карте или пасоша.

Уколико не добијете позив (нпр. нетачна адреса, кашњење испоруке), молимо да на гласање дођете уколико сте провером на наведеном линку утврдили да сте уписани у бирачки списак за гласање у Аустрији у Бечу.

Молимо да приликом доласка на гласање понесете важећи идентификациони документ Р. Србије - биометријски пасош или личну карту, и да на бирачком месту носите заштитне FFP2 маске.Аустријска смотра српског фолклора

     Амбасадор Небојша Родић присуствовао је на Аустријској смотри српског фолклора која је, у организацији Аустријског савеза српског фолклора, одржана 26. марта о.г. у Швехату. На смотри је, поред амбасадора Родића, присуствоао и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, као и бројни представници аустријског политичког живота, међу којима су били посланица Гудрун Куглер, председница Групе пријатељства Аустрија – Србија у Савезном парламенту Републике Аустрије, изасланик градоначленика Беча Курт Штиценбехер, као и представници локалне власти Швехата и 16. бечког Округа.

     На манифестацији је учествовало преко 3000 људи из свих делова Аустрије.Опроштајна посета амбасадора Републике Аустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Републике Аустрије Николауса Лутеротија којем је захвалио на томе што је својим великим дипломатским искуством и залагањем допринео унапређењу односа двеју земаља.

Председник Вучић је посебно истакао да су током дипломатског мандата амбасадора Лутеротија остварене посете највиших званичника Аустрије нашој земљи, чиме је додатно унапређена чврста сарадња и партнерски однос наших земаља.


Амбасадор Лутероти је захвалио на подршци коју су му током рада у Београду пружили председник Вучић и Влада Србије и поновио да Аустрија снажно подржава европски пут наше земље и политику регионалне стабилности за коју се Србија доследно залаже.

Амбасадор Лутероти је посебно истакао да је током четворогодишњег мандата у Србији био сведок напретка и развоја наше земље, посебно у области инфраструктуре, те је у даљем разговору констатовано и да постоји заједнички интерес за додатно интензивирање сарадње у свим областима и изражена нада да ће економски односи, за које постоје додатне бројне могућности, доживети даљи успон.

Председник је нагласио да изузетно цени доследно залагање Аустрије за проширење Европске уније, као и подршку коју наша земља добија на европском путу, те је поновио чврсто опредељење Србије за даље свестрано јачање односа између наших земаља, уз посебан акценат на даљи развој економске сарадње.

Председник је амбасадору пожелео много успеха у даљем раду на новим дужностима.

Извор/Фото: www.predsednik.rsОдноси Србије и Аустрије на узлазној путањи

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас у опроштајну посету амбасадора Републике Аустрије у Србији Николауса Лутеротија, којем је том приликом изразила захвалност на изузетној сарадњи током протекле четири године и унапређењу билатералних односа на свим пољима.

Брнабић је истакла да су односи Србије и Аустрије на узлазној путањи и да очекује да тај тренд буде настављен, уз оцену да је недавна посета аустријског канцелара то и потврдила.

Била је то значајна посета за нас, нагласила је премијерка.

Саговорници су разговарали и о актуелним светским темама, али и о наставку улагања аустријских инвеститора у Србији.

Амбасадор Аустрије је истакао да из Београда одлази богатији за значајно дипломатско искуство и бројне пријатеље, да је била привилегија и задовољство радити у Србији, а да је подршка његове земље увек била у потпуности искрена и да ће тако и остати.

Председница Владе је пожелела амбасадору Лутеротију много успеха на новој дужности, рекавши да је у Србији увек добродошао.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsСелаковић: Веома добри и стабилни односи Србије и Аустрије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Аустрије Николаусом Лутеротијем, који ускоро завршава мандат у нашој земљи.


Министар Селаковић констатовао је да су укупни односи Србије и Аустрије веома добри, развијени и стабилни и да њима умногоме доприносе редовни сусрети највиших званичника двеју држава.


Селаковић се осврнуо на прошлонедељну посету канцелара Карла Нехамера, истакавши да је она показала да су Србија и западни Балкан у фокусу аустријске спољне политике. Овом приликом је упутио и позив шефу аустријске дипломатије да после предстојећих избора посети Србију.


Шеф српске дипломатије навео је да смо, поред изузетних политичких односа, посвећени сталном јачању економске сарадње с Аустријом.


Министар је са задовољством истакао да је Аустрија један од водећих привредних партнера Србије, али и један од највећих инвеститора са улагањима од 2,585 милијарди евра.


Селаковић је захвалио аустријском Министарству спољних послова на помоћи у организовању бирачких места за гласање српске дијаспоре у Аустрији на изборима 3. априла.Састанак са савезним канцеларом Републике Аустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером, са којим је разменио мишљења о најважнијим аспектима билатералне сарадње, као и о европским интеграцијама Србије.

Председник Вучић је оценио односе са Аустријом као веома добре и поновио чврсто опредељење Србије за њихово даље свестрано јачање, уз посебан акценат на даљи развој економске сарадње.

„Трговинска размена између наше две земље, иако погођена пандемијом, у 2021. години забележила је повећање од 28% и достигла 1,36 милијарди евра, са тенденцијом раста“, истакао је председник и додао да је Аустрија један од највећих инвеститора у српску привреду.

Током разговора, саговорници су посебну пажњу посветили европском путу Србије.


„Високо ценимо снажно ангажовање Аустрије за проширење Европске уније и подршку европском путу наше земље“, истакао је председник.

Савезни канцелар Аустрије је посебно нагласио да је од великог значаја да се ЕУ јасно одреди у погледу припадности земаља Западног Балкана Унији, као и да је неопходно да се тај процес убрза, истакавши да су Србија и Аустрија добри партнери.

Председник је детаљно упознао савезног канцелара са актуелном ситуацијом у региону.

Саговорници су се сагласили да Србија и Аустрија придају велики значај јачању мултилатерализма и заједничком супротстављању глобалним изазовима данашњице, те су у том смислу нагласили неопходност наставка успешне сарадње на мултилатералном плану.

Извор/Фото: www.predsednik.rsБрнабић свечано дочекала савезног канцелара Аустрије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дочекала је данас савезног канцелара Републике Аустрије Карла Нехамера, који борави у једнодневној званичној посети Београду.


Аустријском канцелару је испред Палате Србија приређен свечани дочек, уз постројену Гарду Војске Србије и извођење химни двеју земаља.


Након дочека, уследио је тет-а-тет састанак премијерке и канцелара, а затим је предвиђен пленарни састанак делегација Владе Србије и Савезне владе Аустрије, наког којег ће се Брнабић и Нехамер обратити новинарима.
Претходно је Нехамера, на Аеродрому „Никола Тесла“, свечано дочекао министар унутрашњих послова Александар Вулин.


Савезни канцелар Аустрије ће се у Београду састати и са председником Републике Александром Вучићем, министром унутрашњих послова Александром Вулином, а разговараће и са патријархом Српске православне цркве Порфиријем.


Нехамер је на месту канцелара од почетка децембра прошле године и ово му је прва посета Србији на тој дужности.
Извор/Фото: www.srbija.gov.rsПотврђене чврсте политичке и економске везе Србије и Аустрије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са аустријским канцеларом Карлом Нехамером, којем је пренела да је Србија стуб мира и стабилности на Западном Балкану и да неће дозволити да се било каква нестабилност прелије на овај део Европе.


Брнабић је, на заједничкој конференцији за новинаре, истакла да је током састанка потврђено партнерство и пријатељство Србије и Аустрије, као и њихове чврсте политичке и економске везе, будући да је Аустрија један од најближих партнера Србије.


Она је исказала захвалност Аустрији на свој подршци коју наша земља ужива по питању европских интеграција, поменувши бившег канцелара Себастијана Курца, који је, како је нагласила, лично много учинио за Србију и наше европске интеграције како би тема проширења била стално на агенди ЕУ.


У Аустрији смо увек имали партнера на којег смо могли да се ослонимо, истакла је премијерка и уједно указала на то да је, економски гледано, Аустрија у укупним инвестицијама други најважнији партнер Србије, иза Немачке.
Према њеним речима, аустријске компаније су до сада у Србију уложиле 2,585 милијарди евра, запошљавају више од 22.000 људи, док је у 2021. години забележена робна размена од 1,36 милијарди евра, што је 28 одсто више него 2020. године.


Такође, како је додала, ниво робне размене од 2010. до 2020. године повећан је 1,7 пута, српски извоз у Аустрију 1,9 пута, а увоз из Аустрије 1,8 пута, уз оцену да је то охрабрујући тренд.
Брнабић је напоменула да је тема разговора била и криза на истоку Европе.


Отворено смо разговарали. Знам да су многи у ЕУ забринути да се нестабилност не прелије на Западни Балкан. Јасно сам истакла да ће Србија у региону наставити да води улогу једне од земаља које су стуб стабилности, да ћемо наставити да будемо извозник мира и стабилности и да нећемо дозволити да се нестабилност или криза прелије на овај део Европе, поручила је премијерка.


Она је указала на то да је од 2014. године Србија много урадила да се промени, како политички, тако и економски, да би била јака и стабилна држава која може да притекне у помоћ партнерима и суседима на Западном Балкану.
То не смемо угрозити, већ морамо бранити стабилност, а ЕУ може у потпуности да рачуна на Србију, поновила је председница Владе.


Брнабић је подсетила на то да канцелар Нехамер није први пут у Србији, будући да је долазио као министар унутрашњих послова, напоменувши да већ постоји одлична сарадња двеју земаља у борби против криминала, корупције и током миргантске кризе.


Верујем да ћемо и на нове изазове наћи начин да одговоримо најбоље и сачувамо европски и мир и стабилност, закључила је премијерка.


Аустријски канцелар је истакао да је Србија геостратешки и геополитички важан партнер Аустрије, и додао да је у овом времену без преседана важно послати поруку да земље Западног Балкана припадају Европској унији и Европи.


Он је нагласио да Аустрија себе види као мост и има интерес да се приступни процес Западног Балкана убрза, поновивши да ће Аустрија радити на даљем продубљењу односа са Србијом и регионом.
У времену у којем живимо неопходно је да пријатеље приближимо себи. Имамо велике задатке које заједно треба да савладамо. Аустрији је веома важно да будемо заједно у овом региону, јер смо једнако погођени бројним изазовима, као што су биле илегалне миграције, објаснио је Нехамер.


Аустрија је и велики инвеститор у Србији јер је ово тржиште веома интересантно, рекао је канцелар и поручио да ће две земље продубити своју даљу билатералну сарадњу.


Поносно могу рећи да ми имамо једну од највећих дијаспора из Србије у Аустрији. Поносни смо на наше држављане пореклом из Србије, који поштују своју нову домовину, а не заборављају матицу. То нас повезује, предочио је он.


Нехамер је пренео да му је било велико задовољство да поново дође у Београд, истичући да је, као министар унутрашњих послова, имао одличан однос и сарадњу са својим колегом из Србије.
Председница Владе Србије је, одговарајући на питања новинара, поновила да је став Србије да осуђује кршење територијалног интегритета Украјине, али да не жели да уводи санкције Русији.


Она је нагласила да је, иако тај став не поздрављају у потпуности ни ЕУ и други партнери, а ни сама Руска Федерација, то принципијелни став земље која је прошла кроз агресију 1999. године, а пре тога и кроз санкције, од којих су највише трпели грађани.


Србија је у доста специфичној ситуацији и, поред притиска, земља је која поштује међународно право и принципе, поручила је Брнабић.


Према њеним речима, односи Србије и Русије су традиционално јако добри, јер две земље везују историја, традиција и вера, али у данашње време и енергетика.


Брнабић је предочила да, у том смислу, данашњи односи Србије са Русијом нису много другачији од односа било које друге земље Европе, која је у великој мери зависна од руског гаса.
Имамо добре економске и политичке односе, који јесу промењени од почетка рата у Украјини, јер 75 одсто наше економије чине инвестиције из ЕУ, а те компаније морају да спроведу санкције према Русији, што се одражава и на нашу економију, истакла је премијерка.


Она је као пример навела да једна цементара у власништву компаније из ЕУ не може ништа ни да увезе из Русије, нити да било шта у ту земљу извезе, што важи за све компаније из земаља ЕУ, од произвођача ауто-делова до ИТ компанија, нагласивши да је све то велики изазов за нашу економију.


Председница Владе је навела и да Србија има обавезу да постепено усклађује спољну и безбедносну политику са ЕУ, наводећи да је у 2021. години наша земља достигла проценат придруживања Унији од 65,31 одсто.
Како се приближавамо ЕУ, трудићемо се да се додатно усклађујемо, а када постанемо члан Уније, тај проценат мора бити 100 одсто, објаснила је премијерка.


Брнабић је пренела и да је са аустријским канцеларом разговарала и о енергетици, имајући у виду да је Аустрија високо зависна од руског гаса, као и Србија.
Према њеним речима, Аустрија има много енергије из обновљивих извора, али ће тој земљи бити потребно приближно 10 година да постане независна од руског гаса.
То је нешто о чему размишљамо, желимо да смо што независнији у енергетском сектору и зато смо почели да градимо гасни интерконектор од Ниша до Димитровграда, што је пројекат који финансира ЕУ, како бисмо имали извор гаса преко Грчке и других земаља, нагласила је она.
Премијерка је истакла да је енергетска политика фокусирана на то да будемо што независнији, јер енергетска безбедност значи и националну безбедност.
Ми смо на том путу, али ће и нама бити потребно време да дођемо до што веће енергетске независности и ослањања на сопствене изворе, закључила је Брнабић.


Аустријски канцелар је истакао да је Србија геостратешки и геополитички важан партнер Аустрије, и додао да је у овом времену без преседана важно послати поруку да земље Западног Балкана припадају Европској унији и Европи.


Он је нагласио да Аустрија себе види као мост и има интерес да се приступни процес Западног Балкана убрза, поновивши да ће Аустрија радити на даљем продубљењу односа са Србијом и регионом.
У времену у којем живимо неопходно је да пријатеље приближимо себи. Имамо велике задатке које заједно треба да савладамо. Аустрији је веома важно да будемо заједно у овом региону, јер смо једнако погођени бројним изазовима, као што су биле илегалне миграције, објаснио је Нехамер.
Аустрија је и велики инвеститор у Србији јер је ово тржиште веома интересантно, рекао је канцелар и поручио да ће две земље продубити своју даљу билатералну сарадњу.

Поносно могу рећи да ми имамо једну од највећих дијаспора из Србије у Аустрији. Поносни смо на наше држављане пореклом из Србије, који поштују своју нову домовину, а не заборављају матицу. То нас повезује, предочио је он.


Нехамер је пренео да му је било велико задовољство да поново дође у Београд, истичући да је, као министар унутрашњих послова, имао одличан однос и сарадњу са својим колегом из Србије.
Председница Владе Србије је, одговарајући на питања новинара, поновила да је став Србије да осуђује кршење територијалног интегритета Украјине, али да не жели да уводи санкције Русији.
Она је нагласила да је, иако тај став не поздрављају у потпуности ни ЕУ и други партнери, а ни сама Руска Федерација, то принципијелни став земље која је прошла кроз агресију 1999. године, а пре тога и кроз санкције, од којих су највише трпели грађани.


Србија је у доста специфичној ситуацији и, поред притиска, земља је која поштује међународно право и принципе, поручила је Брнабић.
Према њеним речима, односи Србије и Русије су традиционално јако добри, јер две земље везују историја, традиција и вера, али у данашње време и енергетика.
Брнабић је предочила да, у том смислу, данашњи односи Србије са Русијом нису много другачији од односа било које друге земље Европе, која је у великој мери зависна од руског гаса.
Имамо добре економске и политичке односе, који јесу промењени од почетка рата у Украјини, јер 75 одсто наше економије чине инвестиције из ЕУ, а те компаније морају да спроведу санкције према Русији, што се одражава и на нашу економију, истакла је премијерка.


Она је као пример навела да једна цементара у власништву компаније из ЕУ не може ништа ни да увезе из Русије, нити да било шта у ту земљу извезе, што важи за све компаније из земаља ЕУ, од произвођача ауто-делова до ИТ компанија, нагласивши да је све то велики изазов за нашу економију.
Извор/Фото: www.srbija.gov.rsГласање у иностранству

     Републичка изборна комисија подсећа да, уколико желите да гласате у иностранству на предстојећим изборима 3. априла, рок за пријаву истиче 12. марта. Кликом ОВДЕ погледајте видео, а детаљније информације можете наћи на следећем ЛИНКУ.Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.


Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.
Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.
Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 Konkursi za sufinasiranje projekata za dijasporu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Кonkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, koji će trajati od 23. februara do 09. marta 2022. godine. Uslove i potrebnu dokumentaciju za prijavljivanje na konkurs možete pogledati ovde.

 Конкурс за суфинасирање пројеката за дијаспору

]

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 23. фебруара до 09. марта 2022. године. Услове и потребну документацију за пријављивање на конкурс можете погледати овде.Посета председавајућег Одбора за одбрану и унутрашње послове

     Председавајући одбора за одбрану и унутрашње послове у Народној скупштини Републике Србије народни посланик Александар Марковић и председавајући Одбора за контролу служби безбедности у Народној скупштини Републике Србије народни посланик Игор Бечић боравили су 23. и 24. фебруара о.г. у Бечу где су се састали са члановима Одбора за одбрану у Савезном парламенту Републике Аустрије.
     Народни посланици Марковић и Бечић  том приликом имали су састанке и у Академији одбране и Министарству одбране Републике Аустрије, а присуствовали су и полагању војничке заклетве регрута на редовном служењу војног рока.
     Поводом наведене посете амбасадор Небојша Родић уприличио је пријем у Амбасади Републике Србије на коме су поред народних посланика присуствовали и државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић, као и представници Савезног парламента, Министарства одбране и Министарства за европске и међународне послове Републике Аустрије.Амбасадор Родић са посланицом Куглер

     Амбасадор Небојша Родић састао се данас, 17. фебруара о.г, са председавајућом Групе пријатељства Аустрија-Србија у Савезном парламенту Републике Аустрије посланицом Народне партије Аустрије (ÖVP) Гудрун Куглер.
     На састанку је разговарано о јачању парламентарне сарадње, планираним заједничким активностима на промоцији Републике Србије у Републици Аустрији, као и очувању сећања на места страдања Срба у Аустрији, али и места страдања немачке говорне мањине у Републици Србији.
     Посланица Куглер је похвалила Републику Србију када је реч о питањима реституције, нагласивши да је око 90% случајева реституције имовине аустријских држављана већ решено.
     Договорен је састанак амбасадора Родића са свим члановима Групе пријатељства Србија – Аустрија, који би требало да буде одржан 7. априла о.г, и на коме ће бити разговарано о посети Групе пријатељства Републици Србији на јесен 2022. године.ИЗБОРИ 2022. ГОДИНЕ

Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић донео Одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине и да су исти заказани за 3. април 2022. године.


На изборима могу да гласају сви пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији, као и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.


Држављани Р. Србије са бирачким правом, могу да поднесу захтев за гласање у иностранству дипломатско-конзуларном представништву најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 12. марта 2022. године.  Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају.


        Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак.

        То можете учинити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.


а) Уколико је лице уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији подноси само Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству:
- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству


б) Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак у Републици Србији,  подноси два захтева:
- Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и
- Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.


    Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли су грађани - бирачи раније гласали у иностранству.


   Поред захтева, потребно је приложити и важећи пасош или личну карту Републике Србије. Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни. Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

                Попуњен и потписан захтев, уз копију важећег личног документа Републике Србије (прве стране пасоша или обе стране личне карте) може се доставити на следећи начин:


- лично у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу, сваког радног дана од 08:30-13:00 часова, а средом од 08:30 до 13:00 и од 15:00 до 18:00 часова;
- електронски путем мејла:  izbori.bec2022@mfa.rs;
- поштом на адресу: Botschaft der Republik Serbien, Konsularabteilung, Gumpendorferstraße 83-85, 3. Stock, A-1060 Wien;
- факсом на број:  01/ 544 75 95

 Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.


Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsПријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:


Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.


Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.


По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.


Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.


Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште уиностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rsДан државности Републике Србије

     Свим грађанима и грађанкама Републике Србије који живе и раде у Републици Аустрији честитамо Дан државности!
     Видео поруку Министарства спољних послова поводом Дана државности можете погледати ОВДЕ.Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Бечу због обележавања Дана државности Републике Србије неће радити са странкама 15. и 16. фебруара 2022. годинеБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: Танјуг
 Посета савезној покрајини Штајерској

    Амбасадор Небојша Родић боравио је у четвртак 3. фебруара у посети савезној покрајини Штајерској, где се састао са председником покрајинске Владе Херманом Шиценхофером, представницима секретаријата за културу, спорт и међународну сарадњу, представницима штајерских универзитета, као и Робертом Бругером, директором Центра за интернационализацију Штајерске. Теме посете биле су продубљивање економске и културне сарадње.

     Том приликом, амбасадор Родић обишао је и бисту Иве Андрића и зграду у којој је Никола Тесла студирао током свог боравка у Гразу.Premijera filma Zlatni dečkoЛинц: Отворен почасни конзулат Републике Србије

Почасни конзулат Републике Србије у Линцу, у Горњој Аустрији, данас је почео са радом.

Свечаном отварању присустовали помоћница министра спољних послова Републике Србије Вера Вукићевић, амбасадор Србије у  Аустрији Небојша Родић, генерална конзулка  Србије у Салцбургу Светлана Станковић и почасни конзул у Линцу Александар Ченић.

Отварањем почасног конзулата у овом, трећем по величини, граду у Аустрији, грађани Србије добијају свој простор за представљање историје, културе и приведних потенцијала наше државе.

Отварање почасног конзулата у Линцу резултат је бриге Републике Србије за своје грађане који живе и раде у овој савезној држави, али и показатељ њеног опредељења да привредне потенцијале и економски успех, који континуирано траје последњих десет година, учини доступним аустријским привредницима, подстичући њихову спремност да инвестирају у Републику Србију, рекао је амбасадор Родић на свечаном оварању конзулата.

Додао је да је отварање конзулата и реализација трасираног пута председника Александра Вучића и министра спољних послова Николе Селаковића, да дипломатско-конзуларна представништва буду што ближа нашим грађанима, нагласивши да је у плану  да се прве половине ове године у Републици Аустрији отворе још два почасна конзулата.Прослава храмовне славе у Бечу

     У складу са тренутним епидемиолошким мерама у Аустрији, Саборни храм Светог Саве у Бечу прославио је  своју храмовну славу, а богослужењу је присуствовао и амбасадор Небојша Родић.

     Епископ Андреј је свима честитао Празник, похваливши стрпљење верника у овим временима пуних искушења и изазова указавши на значај лика и дела Светог Саве.Пријем у Амбасади

     У знак захвалности за учешће на комеморативном скупу поводом 60. годишњице Покрета несврстаних који је одржан у Београду у октобру 2021. године, амбасадор Небојша Родић приредио је пријем за амбасадоре Намибије, Лаоса, Узбекистана и Шри Ланке који су учествовали на поменутом догађају, а нерезиденцијално прате Републику Србију из Беча.
     Амбасадор Небојша Родић се том приликом захвалио присутнима на доследном ставу када је реч о ЈПНК, у своје лично име, као и у име председника Републике Србије Александра Вучића и министра спољних послова Николе Селаковића, те подсетио да ће у Србији увек имати искреног пријатеља. С тим у вези, амбасадор Родић је указао на програм стипендија Владе Србије под називом „Свет у Србији“, намењен студентима из Покрета несврстаних који желе да наставе своје образовање у Србији. 
     Присутни амбасадори су похвалили одличну организацију скупа поводом 60. годишњице Покрета несврстаних, те пренели своју захвалност на напорима које Србија чини када је реч о доследном поштовању међународног права.


 Интерактивна онлајн радионицаИнформације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА:

3, 6. и 7. јануара 2022. годинеОтварање Кластера 4 важна прекретница за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.

Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.

Важна ствар нове методологије је политичко управљање интеграцијама. Оно што смо ми урадили у мандату нове Владе је да у потпуности политички, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, управљамо процесом, свим реформама, пре свега у области владавине права и то је дало резултат, рекла је премијерка.

Она је навела да је отварање поглавља огромна мотивација за даље реформе у области владавине права, јавне управе, привреде и економије.

Желим да захвалим свим државама чланицама Европске уније, као и Европској комисији на подршци и на разумевању. Показали су да су отворени, да су спремни да виде, да саслушају, да награде све оно што смо урадили и самим тим ово је велика мотивација да наставимо, чак не ни на исти начин на који смо радили до сада, већ да идемо брже и да радимо боље, напоменула је она.

Брнабић је изразила наду да ће Србија 2022. године отворити и Кластер 3, који је, како је навела, спреман, а да је следеће на агенди припрема за отварање Кластера 5.

Премијерка је нагласила да је све већи фокус на заштити животне средине и да је та тема све присутнија и све важнија у Србији.

Наши приоритети такође остају регионална стабилност, дијалог са Приштином, економија. Задовољна сам, и о томе смо и данас причали, тиме какве економске резултате Србија постиже. Очекујем да наш раст ове године буде 7,5 одсто, истакла је премијерка.

Она је нагласила да је степен усклађености Србије са спољном и безбедносном политиком Европске уније тренутно на 65,55 одсто.

Такође, Брнабић је изразила захвалност Словенији на успешном председавању ЕУ, као и на подршци државама чланицама, Европској комисији, комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Премијерка је, одговарајући на питање новинара у вези са Поглављем 27, које се односи на унапређење животне средине, рекла да је то поглавље свакако најскупље од свих и да ће бити потребно више од 10 милијарди евра улагања.

Она је прецизирала да је реч о улагањима у пречистаче за отпадне воде, канализационе мреже, регионалне депоније, рециклажне центре, трансферне станице, унапређење квалитета ваздуха и субвенције за електрична возила.

Вероватно ће нам бити потребно још дуго након што, надам се, постанемо чланица ЕУ да ускладимо и достигнемо најбоље европске стандарде у области заштите животне средине, навела је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је, захваљујући тешким мерама фискалне консолидације и економском развоју, 2020. године коначно добила прилику и финансијску могућност да постави област екологије као један од основних приоритета и да почну инвестиције у унапређење животне средине.

То је у овом тренутку најважнији кластер од свих. Да смо могли да бирамо, изабрали бисмо Кластер 4, због важности за грађане, нагласила је председница Владе и додала да је ово изузетно важан дан јер иза овога стоји изузетно много напора и посла.

У тешком тренутку за Србију и ЕУ, у доба пандемије корона вируса, добили смо огромно признање за све наше напоре и рад, закључила је Брнабић.

Она је указала на то да Србија сада са партнерима из ЕУ мора да ради на достизању стандарда Уније како би затворила тај кластер, напоменувши да ће то бити дуготрајан и скуп процес.


Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: ТанјугМинистар Селаковић упутио честитку аустријском канцелару и шефу дипломатије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић честитао је данас савезном канцелару Аустрије Карлу Нехамеру и министру за европске и међународне послове Александеру Шаленбергу ступање на дужност.

Министар Селаковић, који се у јулу у Бечу са Нехамером састао у време док је он био на функцији министра унутрашњих послова, истакао је у честитки да је управо тај разговор потврдио да постоји подударност ставова и заједнички интереси у читавом низу питања од значаја за наше две земље.

„Уверен сам да ће билатерални односи Републике Србије и Републике Аустрије наставити да се развијају и у периоду пред нама, на основама међусобног поверења и узајамног разумевања, чему сам спреман да пружим снажан лични допринос“, навео је Селаковић.

У честитки шефу аустријске дипломатије Шаленбергу министар Селаковић је поручио да је Србија заинтересована да континуирано унапређује односе са Аустријом у свим областима од обостраног значаја и на темељима узајамног поштовања и уважавања.

„Пуноправно чланство Републике Србије у ЕУ остаје наше стратешко опредељење, због чега високо ценимо Вашу континуирану подршку у процесу спровођења реформских активности наше земље, уз уверење да ћемо и убудуће моћи да рачунамо на адекватно вредновање оствареног напретка“, навео је Селаковић.Важно обавештење

КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА  08. децембра 2021. године

 Веома добри и стабилни односи Србије и Аустрије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Стокхолму са министром за европске и међународне послове Аустрије Михаелом Линхартом.

Министар Селаковић је констатовао да су односи Србије и Аустрије веома добри, стабилни и свеобухватни, посебно нагласивши да је политички дијалог две земље интензиван и да га карактеришу учестали контакти на свим нивоима. Шеф српске дипломатије је, том приликом, позвао свог колегу у Београд, у званичну посету Србији.

Селаковић је рекао да веома ценимо то што се Аустрија залаже за политику проширења ЕУ и захвалио је на снажној подршци коју нам та земља пружа на европском путу.

Током састанка, министри су разменили мишљења и о актуелним регионалним питањима.

Министар Селаковић сутра ће учествовати на 28. Министарском савету ОЕБС-а који се одржава у Стокхолму, а на маргинама биће реализовани бројни билатерални сусрети са шефовима дипломатија.

 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Измењени режим рада Конзуларног одељења са странкама

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Р. Аустрији и увођења нових мера од стране надлежних органа Р. Аустрије, обавештавамо да ће Конзуларно одељење Амбасаде Р. Србије у  Бечу од 22. новембра 2021. године ограничити рад са странкама само на хитне и неодложне случајеве.

Свим грађанима који су имали заказане термине ће бити омогућена реализација истих након нормализације рада Конзуларног одељења.

Молимо грађане којима захтеви нису неодложни и хитни, да имају разумевање и одложе свој долазак у просторије Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу.

Грађани ће благовремено бити обавештени путем интернет странице Амбасаде о почетку нормалног функционисања Конзуларног одељења.

Хвала свим грађанима на разумевању.Изложба посвећена Милораду Павићу

     Амбасадор Небојша Родић отворио је 18. новембра о.г. у просторијама Заједнице српских клубова у Бечу, изложбу посвећену Милораду Павићу, коју је организовало аустријско-српско културно друштво „Вилхемина Мина Караџић“.
     Двојезична изложба „Милорад Павић од А до Ш“ састоји се од 32 плаката у облику слова на којима су истакнути најважнији делови живота и рада овог писца.Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.
Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.

Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера.
Министар је рекао да Србија одржава интензиван дијалог са званичницима ЕУ и додао да веома позитивно гледамо на одлуку Савета за спољне послове да се размотри начин да се партнери са западног Балкана укључе у дискусију о спољној и безбедносној политици.


Шеф српске дипломатије нагласио је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, информисавши саговорнике да је за последњих седам година трговинска размена Србије и ЕУ повећана 52 одсто, а извоз српских производа у ЕУ увећан 64 одсто, што је, како је оценио, заједнички резултат.
Селаковић је казао да је Србија у потпуности посвећена очувању мира и стабилности у региону кроз сарадњу и отворени дијалог, истакавши иницијативу „Отворени Балкан“ као начин за економско повезивање региона.

Када је реч о процесу нормализације односа Београда и Приштине, министар Селаковић је рекао да је наша страна у потпуности опредељена за дијалог, као и да смо испунили преузете обавезе, али да Приштина упорно избегава да испуни своје, наводећи као пример да осам и по година није ништа урађено по питању оснивања ЗСО. Поред тога, према његовим речима, Приштина једностраним потезима на терену, четири у последња два месеца, додатно угрожава мир и стабилност.
Министар је информисао шефове мисија о борби Србије против пандемије, изразивши спремност за даљу сарадњу са партнерима из Европе и света у заједничкој борби против корона вируса.
Амбасадор Жиофре је захвалио министру спољних послова Селаковићу на пријему амбасадора Европске уније у Палати Србија. Амбасадор Жиофре је поздравио досадашњи ниво сарадње ЕУ и Србије у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и важан допринос Србије мисијама и операцијама ЕУ.
"Заиста се надамо да ћемо моћи даље да развијамо усклађивање спољне политике Србије са Европском унијом", изјавио је амбасадор.
Савет за спољне послове ЕУ је имао стратешки разговор о Западном Балкану у понедељак, политички дијалог о спољној и безбедносној политици је одржан у Београду пре два дана, пар недеља након објављивања Годишњег извештаја, истакао је амбасадор Жиофре.
"У Савету за спољне послове постоји широка подршка снажном ангажовању ЕУ у региону и даљем придруживању региона у наше спољнополитичке напоре. Имали смо добру размену мишљења о томе данас, и радићемо на даљој интеграцији Србије и региона на свим нивоима", закључио је амбасадор.

 Одлука о додели националних признања

     Кликом на следећи ЛИНК можете остварити увид у Одлуку о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.Полагање венаца поводом Дана примирја у Првом светском рату

     Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату Амбасада Републике Србије у Бечу положила је дана 11.11.2021. године ловоров венaц са натписом „Славом овенчаним прецима“ на спомен обележјe српским жртвама из Првог светског рата у аустријској покрајини Бургенланд у Фрауенкирхену, где је сахрањено 2350 српских интернираца."Јединство" уручило плакету Амбасади Републике Србије у Бечу

     Поводом 51. година постојања клуба „Јединство“, у име Амбасаде Републике Србије, амбасадор Небојша Родић примио је 14. новембра о.г. плакету захвалности за пет деценија успешне сарадње и пријатељства.Пријем поводом лекарске славе у Амбасади Србије у Бечу

     У Амбасади Републике Србије 14. новембра о.г. одржан је традиционални пријем поводом лекарске славе Свети Козма и Дамјан на који су били позвани лекари, фармацеути и стоматолози српског порекла који живе и раде у Републици Аустрији. Том приликом, славски колач освештао је владика аустријско-швајцарски Андреј.

 Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.

 Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији.

Имамо спремна два кластера за отварање, тако да очекујем позитивне вести и подршку Француске за један или оба кластера, али свакако значајну подршку, поручила је премијерка.

Она је истакла да јој је Макрон рекао да пренесе поздраве председнику Републике Александру Вучићу и читавој Србији, као и да се са радошћу сећа посете Београду.

Имала сам данас добре разговоре са председником Кипра, али и председником Словеније, са којим сам такође разговарала о европским интеграцијама, односно о подршци те земље, која је јасна и недвосмислена за отварање кластера и даљи напредак Србије ка пуноправном чланству у ЕУ, регионалним односима и регионалној сарадњи, поручила је Брнабић.

Она је навела да је у Паризу разговарала и са високим представником ЕУ Жозефом Борељом.

Било је занимљивих и добрих разговора, чини ми се да смо урадили добре ствари за нашу земљу и очекујем да се тако настави и данас, истакла је премијерка.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rs
 Посета Драгана Марковића Палме Бечу

     Председник Посланичке групе пријатељства Србија-Аустрија у Народној скупштини Републике Србије Драган Марковић – Палма боравио је 11. новембра о.г. у посети Аустрији којом приликом се састао са председницом Посланичке групе пријатељства Аустрија – Србија у Савезном парламенту Републике Аустрије посланицом Аустријске народне партије Гудрун Куглер.
     Том приликом разговарано је о јачању парламентарне сарадње између две земље, економској сарадњи, те продубљивању свеукупних билатералних односа.
     Посланица Куглер прихватила је позив Драгана Марковића да у јануару следеће године дође у узвратну посету Републици Србији.Сусрет амб. Н. Родића и владике Андреја

      Амбасадор Небојша Родић сусрео се данас, 10. новембра о.г, са Преосвећеним епископом аустријско-швајцарским Андрејем, којом приликом су размотрили досадашње заједничке активности у вези са меморијалним комплексима посвећених страдалим Србима на простору Републике Аустрије током Првог и Другог светског рата.
      На састанку је договорен и заједнички одлазак у Инсбрук, 5. децембра о.г, те обраћање у Храму рођења светог Јована Крститеља и друге заједничке активности, као што је указивање нашим грађанима на значај изласка на предстојеће изборе који се одржавају у априлу 2022. године.Студијска посета у организацији НАЛЕД Бечу

     У оквиру студијске посете Бечу коју је организовала Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), уз подршку Америчке агенције за међународни развој и Републичког секретаријата за јавне политике, Амбасаду Србије посетили су представници Министарства финансија, Министарства привреде, Пореске управе, Републичког секретаријата за јавне политике, Агенције за привредне регистре, локалних самоуправа и пословних организација које се баве паушалним опорезивањем и јавним набавкама. Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије ГоллИнформације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА: 01. и 11. новембра 2021. годинеКонтинуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.

Теме састанка биле су Пакет проширења ЕУ за 2021. годину и посебно Извештај Европске комисије о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији.

Брнабић је указала на то да je овај састанак одржан по објављивању Извештаја ЕК, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

Она је истакла да Србија има континуирану комуникацију са Делегацијом ЕУ и свим државама чланицама и да отворено разговара у вези са даљим реформама, а пре свега у области владавине права.

Премијерка је оценила да је у овогодишњем Извештају о напретку Србије објективно сагледано све што је Влада Србије постигла на убрзању политичких и економских реформи, чиме је реализован и један од стратешких приоритета.

Према њеним речима, посебно је важно то што је Европска комисија јасно дала препоруку да је Србија достигла критеријуме неопходне за отварање два кластера поглавља.

Данас смо у прилици да вама, као представницима ЕУ и држава чланица Уније пружимо и додатне информације о усвајању и спровођењу свих неопходних реформи, навела је председница Владе.

Брнабић је нагласила да је због тога значајно то што се овај састанак одржава одмах након Извештаја о напретку, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

Председница Владе је изразила уверење да ће и та додатна појашњења допринети да Србија добије сагласност за формални наставак преговора до краја ове године.

Она је, такође, истакла да је препорука Европске комисије за даље отварање кластера политички веома значајна, не само као подстицај Влади да настави мотивисано и одговорно да реализује своје реформске планове, већ и грађанима Србије, али и свима у региону, који још једном и на овај начин добијају јасну потврду о перспективи чланства у ЕУ.

Нашим грађанима посебно је важно што је постигнут напредак у свим сегментима владавине права, као и то што је тај напредак резултат снажнијег политичког лидерства и заједничког деловања свих институција државе Србије, предочила је Брнабић.

Премијерка је указала на то да се жели додатни напредак у свим областима, а нарочито у владавини права и да је управо за то значајна континуирана комуникација са Делегацијом ЕУ у Србији и свим државама чланицама.

Јоксимовић је навела да Извештај обезбеђује потребну равнотежу у оцени свега што је Србија остварила у претходном периоду.

Према њеним речима, веома је важно за даљи реформски процес да је евидентирано да смо испунили све критеријуме за отварање свих 12 поглавља у два кластера: кластера 3, који се односи на инклузивни раст и компетитивност и кластера 4 - Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност.

Такође, како је подвукла, у већ отвореном кластеру 1, који се односи на основе владавине права, констатован је напредак у свим областима – у реформи правосуђа, слободе изражавања и медија, борбе против корупције, основних људских и мањинских права, борбе против организованог криминала.

Према њеним речима, у неким сегментима спровођење реформи је брже, у другим је та динамика нешто спорија, али је напредак уочен у свим областима и забележен је и у самом извештају.

Она је изразила уверење да ће опште оцене Европске комисије, које говоре у прилог искрености, посвећености и способности Владе да у доба глобалне пандемијске кризе спроводи политике од значаја за процес приступања, бити довољан оријентир државама чланицама да се усагласе око даљег отварања кластера.

Амбасадор Жиофре је изразио захавалност Влади на томе што је сазвала овај састанак са амбасадорима држава чланица ЕУ, оценивши то као позитиван показатељ посвећености Србије јачању дијалога о реформама ради решавања приоритета и неопходних активности идентификованих у годишњем Извештају ЕК.

Он је подсетио на то да Извештај одражава повећан број иницијатива Владе за испуњавање критеријума ЕУ последњих месеци, које имају потенцијал да се преточе у опипљив напредак када се у потпуности спроведу.

Жиофре је подсетио на то да су ЕУ и њене чланице раније овог месеца, на Брду код Крања, поново потврдиле посвећеност Уније европској перспективи Србије и процесу придруживања.

Како је истакао, новом методологијом они подстичу Србију да настави реформе и очекују да Србија испуни своје обавезе, посебно у области владавине права.

Према његовим речима, лидери ЕУ су на Брду изразили очекивање да ће партнери на Западном Балкану, укључујући Србију, јасном и доследном јавном комуникацијом пренети предности приступања ЕУ и подршке Уније и њених инвестиција.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsОткривање спомен-плоче Дијани Будисављевић-Обексер

     На позив градоначелника Инзбрука Георга Вилија aмбасадор Небојша Родић присуствовао је 21. октобра о.г. централној манифестацији поводом овогодишњег откривања спомен-плоче Дијани Будисављевић-Обексер. Поред пријема који је приредио градоначелник одржано је и предавање проф. Улфа Брунбауера под називом „Геноцид у Независној Држави Хрватској (1941-1945): злочинци, жртве и једна храбра жена“.

     Дијана Будисављевић-Обексер је била Аустријанка која је током Другог светског рата спасила преко 10.000 српске деце из усташких логора у Независној Држави Хрватској.

     Боравак у Инзбруку амбасадор Небојша Родић искористио је за радне сусрете са представницима српских клубова и удружења који су активни у Тиролу.Бамбијево вече традиције и културе

     Културно-спортско друштво „Бамби“ из Беча организовало је 16. октобра велики јесењи концерт под називом „Бамбијево вече традиције и културе“ на коме су, поред амбасадора Небојше Родића присуствовали и Вилфрид Цанкл, председник 12. бечке општине и Јерг Нојмајер, представник бечког парламента.
     Поред чланова културно-спортског друштва „Бамби“ и КУД „Завичај“ из Тулна, у програму су учествовала и бугарска културна друштва „Пендари“ и „Китка“, као и оркестар „Александар“ који је презентовао македонску народну музику.
     Обраћајући се окупљенима председник културно-спортског друштва „Бамби“ Александар Саша Станковић изразио је посебну захвалност Амбасади Републике Србије у Бечу и Управи за дијаспору и сарадњу са Србима у региону на подршци у организацији наведене манифестације. Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА:

26. октобра 2021. годинеСастанак амб. Н. Родића и амб. Ајгнера у МИП Аустрије

      Амбасадор Н. Родић састао се 18. октобра о.г у Министарству за спољне и европске послове Р. Аустрије са директором дирекције за ЈИЕ, проширење, Twinning и TAEX и замеником шефа Сектора за Европу и економију амб. Ј. Ајгнером и шефом Одсека за Западни Балкан К. Прумером. Том приликом, амбасадор Н. Родић уручио је амб. Ајгнеру говор МСП Р. Србије Н. Селаковића на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној раду УНМИК-а и упознао га са најновијим дешавањима на КиМ, те ставом Р. Србије по том питању.Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

Хвала.Састанак амб. Н. Родића и посланице Г. Куглер

     Амбасадор Небојша Родић састао се данас, 11. октобра о.г, са новом председницом Парламентарне групе пријатељства Аустрија-Србија посланицом Гудрун Куглер (Аустријска народна партија – ÖVP). Посланица Г. Куглер, која је недавно преузела функцију председавајуће Групе пријатељства је изјавила да је веома мотивисана да ради на јачању парламентарне сарадње са Србијом, не само због одличних свеукупних билатералних односа који су на историјском максимуму, већ и због бројности и утицаја српске дијаспоре у Аустрији.
     Амбасадор Н. Родић је упознао саговорницу са економским показатељима, подсетивши да је преко 22.000 лица у Републици Србији запослено у аустријским фирмама, као и да је Србија од земље из које радна снага одлази, постала држава која радну снагу увози. Посланица Г. Куглер се сагласила са изнетим, указавши да Аустрија Србију доживљава као „Немачку Западног Балкана“.
      Током састанка договорено је да у наредном периоду Парламентарна група пријатељства Аустрија-Србија посети Београд и сусретне се са посланицима Парламентарне групе пријатељства у Народној скупштини Републике Србије.

ImageАмбасадор Н. Родић на откривању споменика

     На позив председника Националног већа Савезног парламента Републике Аустрије В. Соботке, председнице Владе покрајине Доња Аустрија Ј. Микл-Лајтнер и градоначленика града Беча М. Лудвига, амбасадор Небојша Родић присуствовао је, 7. октобра о.г, откривању споменика „Никада не заборави“. Овај споменик, постављен на Терминалу 3 аеродорома „Швехат“, подигнут је у име сећања на затворенике под-логора Маутхаузен, који су у периоду од 1943. до 1945. године били  заточени на подручју данашњег аеродрома.Одлуке о суфинансирању пројеката

     Обавештавамо да је по овлашћењу МСП бр. 1514-1/12 од 8. септембра о.г, државни секретар Н. Старовић, 4. октобра о.г. донео Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.
     Увид у објављене Одлуке можете остварити ОВДЕАмбасадор Небојша Родић дочекао представнике удружења „Касиопеа“

     Амбасадор Небојша Родић, заједно са представницима Амбасаде Француске и Румуније, те Делегације ЕУ у Републици Аустрији, дочекао је представнике удружења „Касиопеа“ који, у циљу борбе против рака дојке, возе бициклистичку туру од Париза до Букурешта. Амбасадор Родић и други дипломатски представници одвезли заједнички су део ове бициклистичке туре од Клостернојебурга до Амбасаде Француске у Бечу.Пријем за представнике локалних самоуправа Јабланичког и Пчињског округа у Амбасади Републике Србије у Бечу

     На позив амбасадора Н. Родића, у суботу 2. октобра о.г, у Амбасади је организован пријем за представнике локалних самоуправа Јабланичког и Пчињског округа који су од 30. септембра до 3. октобра боравили у Републици Аустрији у оквиру пројекта „Паметна специјализација – полуга регионалног развоја“.Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац

30. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.

„У Доњем Међурову гради се пруга од 23 км, коју ће 75 одсто да финансира Европска унија. То је за нас огроман новац, велики подстрек и поштовање. Ова пруга и пут за нас су важни, за Европу су важни. Дугујем огромну захвалност госпођи Фон дер Лајен што је данас дошла у Ниш, који нама постаје центар, средиште свих балканских коридора, постаје балканска раскрсница“, истакао је председник Вучић и додао да је Србија у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ.

„Даћемо све од себе не само да очувамо мир, него да постигнемо још споразума који ће значити сигурност свих на Балкану и бољи живот и економију за све нас. Знамо шта је наш посао. Колико можемо, имајући у виду тешкоће због односа са Приштином, ми ћемо да чинимо све да напредујемо на европском путу“, рекао је председник Вучић и захвалио председници Европске комисије на лепим речима и жељи да Србију види у ЕУ.Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас да је Србија већ превалила дуг пут ка чланству у ЕУ, да је забележила невероватан напредак и залагање последњих година и унапредила услове у различитим секторима. Она је поручила да снажно подржава европске интеграције Србије.

„Ово је веома посебан моменат. Потписивање овог уговора је симбол наше сјајне сарадње и пројеката повезивања кроз које заједнички градимо нашу европску будућност, зато што је боља будућност Србије у Европској унији. Kоридор повезује Србију са Аустријом и Грчком и заиста је покретач привреде. Ово је покретач за привреду Србије, инвестиције, економски план који већ функционише у Србији“, рекла је председница Европске комисије.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије ГолСелаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.

„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.

Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.

Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.

„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.

„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и  борби за мир, равноправност, поштовање  међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.

„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.

Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.

Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.
 Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић.

Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?

Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.

Извор/Фото: www.predsednik.rsПриштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

Г. Председниче,

Г. Генерални секретару,

Екселенције,

Даме и господо,

Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.

Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство.

Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.

Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји.

Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи.

Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе.

И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана.

Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.

Али, дозволите да кренем са темом Ковида:

Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година.

Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда.

Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка.

Глобалне размене, међународна комуникација, прекогранична трговина, сви су они забележели огроман пад.

Полицијски час, ограничења слободе и закључавања читавих друштава створили су неизвесност у многим сегментима индивидуалних живота наших грађана или – исто тако – наше сопствено индивидуално виђење онога шта слобода у данашњем свету уопште значи.

Када се ради о Србији, ова пандемија је запретила да уруши све што смо радили и што радимо протеклих 7 година, да уништи све резултате и достигнућа тешких реформи које смо почели у 2014. години, и да нас поново баци у времена високе стопе незапослености, растућег јавног дуга, дефицита који се није могао контролисати и свеукупног очаја.

Умногоме, као и у било којој другој земљи, Ковид-19 је испробао жилавост наших народа и, овог пута, за разлику од времена глобалне финансијске кризе – која је била много ограниченија у обухвату и неупоредива са пандемијом Ковид-19 у смислу последица – Србија се држала снажно.

Реформе које смо предузеле у време пре Ковид-19 учиниле су нас да будемо отпорнији него икада раније.

Фискална консолидација, буџетски суфицит који смо имали, ефикасно и предвидиво инвестиционо окружење постали су животна линија која нас је спасла од рецесије за време пандемије и која нам је обезбедила да смо могли да пружимо подршку нашим грађанима и нашој привреди током ових најтежих времена.

Упркос ефектима кризе, Србија је успела да очува финансијску и економску стабилност. У 2020. години смо забележили пад БДП од само 0.9 одсто – што је био један од најбољих резултата у Европи. Наш јавни дуг је остао испод 60 одсто од нашег БДП, просечна зарада је наставила да расте за скоро 10 одсто, док је упркос пандемији број запослених порастао за преко 3 одсто.

Опоравак је у овој години снажнији од очекиваног – раст нашег БДП ће бити приближно 7 одсто, a можда чак и већи.

Пре пандемије смо отворили наше границе улагању, технологији и идејама, и успели смо да створимо мирно и стабилно окружење које нам је омогућило да спроводимо брзу домаћу трансформацију, чији је темељ економија заснована на иновацијама и знању.

Иновативна напредовања која смо учинили омогућила су нам да диверзификујемо своје способности када нас је погодио вирус – преко e-Управе, онлајн образовања и дигиталних уџбеника или централног софтвер система за успешно увођење вакцинације.

Много смо уложили у здравствену инфраструктуру и оснажили здравствени систем да бисмо одговорили на текућу кризу, вечно захвални здравственим радницима за њихову пожртвовану борбу.

Наша одлука да оставимо геополитику по страни, а да у центар наших мера ставимо људе, јесте разлог због кога смо могли да набавимо вакцине брже од већине других земаља.

Нисмо вршили дискриминацију између произвођача, нисмо марили да ли су вакцине са истока или запада, већ смо изабрали да преговарамо са свим произвођачима вакцина за које су регулаторни органи сматрали да су безбедне. Ова отвореност нам је пружила могућност да купујемо вакцине из целог света, дајући нашим грађанима јединствену слободу да бирају вакцину коју првенствено желе.

Екселенције,

Србија верује у солидарност између народа, мултилатерализам и у пружање помоћи другима када им је потребна.

Од почетка ове године спроводимо мисију за коју смо се определили – подршка нашим суседима, као и свима којима је то потребно, са вакцинама против Ковид-19, а дозволили смо и страним држављанима да дођу у Србију да приме вакцину која ће им спасити живот.

Укупно, Србија је донирала или издвојила преко милион доза вакцина – од који је 230.000 доза било за регион; 300.000 доза за стране држављане који су дошли у Србију да се вакцинишу; и додатних 570.000 доза за земље Африке и Азије.

Ми ћемо и даље то да чинимо, у највећој могућој мери, и све док Ковид-19 не буде иза свих нас.

Због тога смо такође предузели кораке да набавимо технологију за производњу најмање два типа вакцина против Ковид-19 да бисмо помогли побољшању глобалног приступа тако да можемо сви да будемо безбедни и да се осећамо победнички.

Међутим, као што су изјавили званичници неких од највећих нација током ове Генералне скупштине, постоје и друга горућа питања која сви ми треба да решимо без одлагања и храбро – а то је промена климе.

Србија је удвостручила своје напоре да учини нашу земљу безбеднијом и чистијом за све њене грађане и да тако радећи допринесе борби против промене климе и борби за заштиту животне средине.

Снажно смо посвећени спровођењу одрживих развојних циљева и Париског споразума о промени климе. Посвећени смо глобалним напорима и наставићемо активно да радимо на испуњавању наших обавеза по основу Оквирне конвенције УН о промени климе.

Управо треба да поднесемо наше ревидиране Национално утврђене доприносе овом критичном глобалном напору. Већ смо најавили намеру да смањимо гасове стаклене баште за најмање 33.3 одсто у поређењу са 1990. годином и за 13.2 одсто у поређењу са 2010, коју у овом тренутку уграђујемо у наша енергетска и климатска стратешка документа.

Стратешки радимо на планирању и на улагању у овај сектор. Ова су улагања екстремно скупа, потребне су године и деценије посвећености и систематског приступа - али ми смо јасно већ на путу ове трансформације.

Даме и господо,

Од свих изазова са којима се суочавамо, онај који Србију највише забрињава јесте одржавање мира и стабилности у јужној српској покрајини Косову и Метохији.

Већ више од две деценије непрестано скрећемо пажњу међународној заједници на проблеме са којима се суочава неалбанско становништво на Косову и Метохији. Физичка безбедност, поштовање и заштита људских права, посебно мањинских заједница, далеко су од задовољавајућих.

Сведоци смо сталног повећања броја напада уперених на Србе, њихову имовину и верско наслеђе на Косову и Метохији.

За илустрацију, било је 55 оваквих инцидената у 2014, 62 у 2016, 71 у 2020, и 100 од почетка ове године. Укупан број напада у 2020 је био превазиђен већ до јуна ове године.

Према подацима УН, Косово и Метохија је још увек територија са најмањим бројем повратника (интерно расељених Срба) од свих пост-конфликтних подручја у целом свету!

Даћу вам само неколико примера да бих дочарала како изгледа живот Срба на Косову и Метохији.

11. маја је нападнута кућа Пумпаловић Радоја, старог 81 годину, повратника на Косово и Метохију у село Дубрава, општина Исток. Ово је био 5. напад на њега у истој години. Понављам … он има 81 годину.

Од јуна 2021. године изведено је више напада на Драгицу Гашић, жену која има 59 година, прву Српкињу повратницу у Ђаковицу после 22 године од завршетка сукоба. Напади укључују каменовање њеног стана, забрану да купује храну у локалној продавници и петиције организације цивилног друштва којима се захтева њено исељење из града.

На дан 2. јула, у селу Гојбуљи близу Вучитрна, група Албанаца је напала Перић Николу старог 13 година. Напад се догодио када се он враћао кући из школског игралишта са три друга.

Напади на српске средњовековне цркве, манастире и споменике на Косову и Метохији чине да су они неки од најугроженијих локалитета културне баштине у Европи.

Mанастир Високи Дечани се недавно нашао на списку „Europa Nostra“ као један од 7 најугроженијих локалитета баштине у Европи у 2021. Саветодавни панел „Europa Nostra“ је констатовао да су Дечани једини споменик у Европи под снажном војном заштитом непрестано у периоду од 20 година, иако представља споменик од највећег историјског и културног значаја за Европу и свет.

Ова спирала насиља која се дешава на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недеље. Под изговором спровођења нових правила за регистарске таблице на колима, Приштина је распоредила тешко наоружане специјалне јединице на северу покрајине.

Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума и ово ирационално демонстрирање силе је запалило већу кризу. Пореметило је испоруку хране и лекова српским заједницама на северу покрајине. Локални Срби који су се мирно окупили да протестују против ове мере сачекани су са сузавцем и бруталношћу полиције, тако да то озбиљно прети локалној и регионалној стабилности.

Упркос свим изазовима и дневним провокацијама, Србија остаје снажно опредељена изналажењу решења на бази компромиса, које ће обезбедити трајан мир и сталност.

Дијалог и спровођење постигнутих договора – једини су прави пут за решавање свих отворених проблема.

Међутим, скоро 9 година од постизања Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији између Београда и Приштине, оснивање Заједнице српских општина – кичме овог споразума – још увек није чак ни почело.

Желела бих да апелујем, још једанпут, на међународну заједницу, и посебно Европску унију као гаранта Бриселског споразума, да чврсто инсистира да Привремене институције самопроглашене Владе у Приштини почну да спроводе све постигнуте договоре.

Република Србија, бранећи свој суверенитет и територијалну целовитост, истовремено брани међународно право, Повељу УН, правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, и врховно овлашћење Савета безбедности када се ради о очувању међународног мира и безбедности.

Посебну пажњу придајемо значају активности мисије УН на Косову и Метохији и од ње очекујемо да настави са спровођењем свог мандата у Покрајини у складу са овом резолуцијом.

Поштовани пријатељи,

Наша генерација дели заједничку судбину савременог света, која постаје све сложенија у смислу геополитике, технологије, здравља, климе. Суочена са таквим изазовима Србија ће наставити да негује партнерске односе на предвидљивој и транспарентној основи.

Наставићемо да спроводиимо реформе владавине права на нашем путу у ЕУ, што је наш стратешки спољнополитички циљ. Овај циљ видимо као неодвојив од постизања одрживог мира, стабилности и просперитета.

Ми ћемо бити домаћин, заједно са Републиком Азербејџан која у овом тренутку председава Покретом несврстаних, комеморативног дотађаја на високом нивоу којим се обележава 60. годишњица Прве конференције Покрета несврстаних земаља која је одржана у Београду 1961. године. Унапред се радујемо што ћемо бити домаћини нашим пријатељима из свих делова света у Београду, у октобру ове године.

Даље ћемо јачати сарадњу на целом Балкану, преко иницијативе Отворен Балкан и Берлинског процеса, отварањем граница, усаглашавањем разлика и даљим интегрисањем нашег региона.

У закључку,

Током протеклих 7 година Србија се трансформисала: покренули смо економски опоравак, створили шансе за младе људе, подстакли смо технолошки бум и побољшали позицију Србије у иностранству. Прогрес који смо учинили омогућио је Србији да се снажније суочи и преживи пандемију.

Свет се сада суочава са прекретницом. Опоравак од Ковид-19 и одржива обнова неће бити могући ако се проблеми, стари и нови, не буду решавали заједничким снагама и колаборативним међународним акцијама.

Научили смо једну важну лекцију из ове пандемије: уколико нисмо сви безбедни, нико није безбедан – према томе, или сви можемо заједно да победимо, сви ми – без обзира колико били богати или сиромашни, велики или мали, из Европе, Азије, Африке, Америке, Аустралије, или да заједно пропаднемо.

Али, ако ништа друго, пандемија Ковид-19, као и проблем промене климе, требало је да нас науче да се држимо једни других.

Хвала вам.

Извор: www.srbija.gov.rsПредседница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.

Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она.

Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан.

Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије.

Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне.

Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка.

Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид-19.

Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rsРукоположење браће Мићић у Линцу

      Амбасадор Небојша Родић присуствовао је рукоположењу браће Немање и Ђорђа Мићића, синова проте Мићића, у чин ђакона. Обе литургије у парохији Оца Василија Острошког у Линцу предводио је епископ аустријско-швајцарски Андреј. Поред амбасадора Н. Родића овом свечаном чину присуствовао је и др Паулус Вал, пензионисани вероучитељ и некадашњи помоћник директора Културног центра у Влади Горње Аустрије.Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

      У организацији Аустријског савеза српског фолклора (АССФ) у Салцбургу је, 18. септембра о.г, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, одржана свечана академија коју су отворили директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић.


      Програм свечане академије поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе почео је интонирањем химне „Боже правде“ и подизање српске заставе, уз пратњу деце чланова фолклорних секција српских клубова и друштава, након чега су се присутнима обратили амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић, Директор Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону Арно Гујон, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу Светлана Лала Станковић и председник АССФ Александар Станковић.Након свечаности одржана је скупштина Аустријског савеза српског фолклора на којој је учествовао Дејан Савић, изасланик председника Републике Србије А. Вучића и којом приликом је лично обавио разговор са учесницима скупштине – представницима српских удружења.

 Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,

Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци.

Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу.  Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.

Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.

Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.
Тог 15. септембра, 1918. године, једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.

И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону, у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, али и застава будућности.


Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје  другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и право на постојање.

То је право на достојанство, право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо.

И себи, и другима.

Није увек све било сасвим светло током историје, и најчешће према нама самима, понекад и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву да би угледала светло и постала нација, слободна.
Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не бисмо вечно живели у прошлости, може да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране.И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом и због ње леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно  никада нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити.

У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да, и таква, та застава наша,  представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, лепота заставе, управо и у томе.

Баш зато, наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно супротно, на чување свих наших разлика под једном, истом заставом.
Под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост.

Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни.

И то је нешто што мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе. Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом.

И није то никакав посебан српски свет, за који нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту.

Никада више за српску тробојку никоме нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом увек, и свугде. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа.

И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме,  Србима, пре свега, дозволи понекад име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице.
Овај наш празник јединства и слободе, ова наша застава,имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос.

Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, најлепши покушај свих антифашиста да сачувамо слободу и у то најтеже време, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, које никада више не смемо да заборавимо, као што смо заборављали 70 година.

И то смо ми. То је Србија. То је нова Србија, другачија Србија, поносна Србија, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права, баш као што имају сви остали, и ништа више, али и ништа мање.
То је језик, наш српски језик, језик и Меше Селимовића, и Иве Андрића, и Милоша Црњанског. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом.

То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у  животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, једнако, или више од свих других.

И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи.

И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство и како се поштује темељ.

А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени. И та наша застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била.

Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност.

И хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској, хоћу да кажем и велико хвала његовим представницима, који су овде, хоћу да кажем велико хвала и нашем народу у Црној Гори и његовим представницима, онима који се не стиде да кажу да су Срби, хоћу да кажем и велико хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима, који су вечерас овде, са нама, али и да кажем велико хвала свима онима који данас нису смели да истакну своју, српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем  хвала, јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за наш, за свој српски народ.


И дозволите ми, на крају, да кажем да оно што ћу да радим, колико год будем могао, свом снагом, свим срцем, свом душом, онолико времена колико је остало, водићу Србију да буде још јача, снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту, и да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловци, ни Олуја, ни Бљесак, ни погроми из 2004. године. И то је наш завет!

Нека живи српско јединство, слобода наша и наша црвено-плаво-бела тробојка! Нека живи Република Српска!

Живела Србија!"


Извор/Фото: Председништво/Димитрије Голл
 Аудиција за нове чланове Малог хора

     СКПД Просвјета организује аудицију за нове чланове Малог хора. Аудиција ће бити одржана у суботу, 25. септембра у 17 часова у сутурену Храма Светог Саве (Veithgasse 3, 1030).,
     Додатне информације о Малом хору Просвјете можете видети ОВДЕКампања заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ

    Обавештавамо грађане Републике Србије да је у Федерацији БиХ у току усклађивање података и некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.
     Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или лице које неовлашћено користи српску имовину.
     Хармонизација, односно замена и успостављање нових земљишних књига врши се на начин тако што се јавни позив објављује само у службеном листу Федерације БиХ и дневним новинама појединачно за сваку катастарску општину, које су доступне у Федерацији БиХ, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште, или земљиште њихових предака, предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир.
     С тим у вези, Управа за дијаспору и сарадњу са Србима у региону се укључила у информисање припадника спрског народа пореклом из Федерације БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске:

Телефон: +387 554 909 40
Viber / WhatsApp: +387 65 090 040
E-mail: pravnapomoc.banjaluka@rgus.org
@kancelarija za pravnu pomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:
E-mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook: @srbiufederacijibih
Twitter: @OdborF
 Боравак савезног канцелара Р. Аустрије С. Курца у Београду, 4. септембар 2021. године

     Савезни канцелар Републике Аустрије Себастијан Курц боравио је у радној посети Републици Србији 4. септембра о.г. Том приликом, савезни канцелар С. Курц састао се са ПР А. Вучићем и ПВ А. Брнабић, те је одликован Орденом Републике Србије на ленти.
     Амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији Небојша Родић дочекао је савезног канцелара С. Курца на аеродрому, пратио га током његовог боравка у Републици Србији, током састанака са ПР А. Вучићем и ПВ А. Брнабић, те испратио приликом његовог повратка за Беч. Савезни канцелар С. Курц је посету Републици Србији оценио као веома успешну и захвалио се амбасадору Н. Родићу на гостопримству и пруженој помоћи.Захвалност Аустрији на подршци у процесу европских интеграција

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић исказала је данас у разговору са савезним канцеларом Републике Аустрије Себастијаном Курцом захвалност на конструктивној подршци и помоћи коју Аустрија пружа у процесу европских интеграција, и додала да ће Србија и у будућности знати да цени и поштује ово партнерство и снажно залагање Аустрије унутар Европске уније за европски пут Србије и Западног Балкана.

Премијерка је, говорећи о европским интеграцијама, истакла да очекује да ће током словеначког председавања Савету Европске уније напредак Србије бити позитивно оцењен што ће, како је истакла, резултирати и отварањем спремних кластера.


Наводећи да ће се Аустрија и у будућности залагати за европску перспективу и чланство Србије у Европској унији, аустријски канцелар је честитао на успеху и снажној борби државе у очувању стабилне економије током тешких пандемијских услова.


Курц је истакао да је Србија важан привредни партнер, додајући да у скорој будућности очекује значајне аустријске инвестиције на нашем тржишту, захваљујући, како је објаснио, не само добром економском, већ и политичком партнерству.

Наглашавајући да је за Србију стабилност региона изузетно значајно питање, председница Владе изразила је забринутост због актуелне ситуације у преговорима Београда и Приштине, неуспеха у имплементацији договореног Бриселским споразумом и сигурности српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији, због учесталих напада.


Савезни канцелар истакао је да Аустрија подржава дијалог Београда и Приштине, који је оценио као веома значајан процес и пресудан за стабилност и напредак региона.


Он је навео да ће Аустрија и у будућности представљати важног партнера Србији у оквиру Европске уније и пружати помоћ и подршку по свим за нашу земљу кључним питањима.


Председница Владе честитала је аустријском канцелару на Ордену Републике Србије на ленти, највишем државном одликовању, урученом за нарочите личне заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа двеју земаља.
 Радна посета савезног канцелара Републике Аустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас  у радну посету савезног канцелара Републике Аустрије Себастијана Курца и уручио му Орден Републике Србије на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа две земље.

"Преданост коју годинама показујете у јачању наших укупних односа од огромног је значаја за Србију и за мене лично као председника. Оставили сте велики утисак и пре него што сте изабрани за савезног канцелара. Србија је захвална на личном доприносу. Уверени смо да ћемо аустријску подршку имати и  убудуће", рекао је председник Вучић и додао да му је част и посебно задовољство да аустријском канцелару, као осведоченом пријатељу, уручи највише државно одликовање. Он је истакао да је за Србију посебно важно да може да рачуна на пријатељску подршку Аустрије у моментима када се суочава са тешкоћама, од мигрантских криза до пандемије.

„Желим да кажем да смо удвостручили сарадњу у последњих десет година, добрим делом захваљујући залагању канцелара Курца. Хвала на томе што подстичете инвеститоре да долазе у Србију и што бринете о нашем народу који живи у Аустрији. Ово за нас није ни мали ни безначајан  дан“ рекао је председник Вучић. Он је пренео да је са аустријским канцеларом разговарао о новим инвестицијама  и најавио четири значајне инвестиције из Аустрије до краја године.

„Сваки политички сигнал од некога ко има тако доминантну подршку у Аустрији као што је има канцелар Kурц је важан  јер отвара пут и говори да је добро улагати у Србију“, нагласио је председник Вучић и додао да ће Србија наставити да ради са Привредном комором Аустрије, као и са Швајцарском и Немачком и по питању дуалног образовања.

„По последњим подацима, од 4. 000 ђака које смо школовали по том принципу, 70 одсто је у својој струци добило посао. То су промене које смо најављивали, иако смо били критиковани. То су  важне ствари због којих Србија иде напред“, рекао је председник Вучић и истакао да је фискална ситуација у Србији добра, да  је јавни дуг стабилан и да је Србија земља у којој најбрже расту плате и пензије у целом региону, те да је привукла 61 одсто свих страних инвестиција на Западном Балкану.

„Не бисмо то све могли да немамо овакве пријатеље, људе који верују у Србију и њену будућност, као што ми верујемо у њихово знање, технологију и подршку“, поручио је председник Вучић.

Савезни канцелар Републике Аустрије Себастијан Курц је истакао да се увек трудио да има добар контакт са земљама Западног Балкана и изразио задовољство због добре економске размене Аустрије са Србијом, која је највећи економски партнер Аустрије на Западном Балкану."Веома нас радује што у Аустрији имамо многе људе који вуку корене са Западног Балкана и који су дали велики допринос нашем друштву", навео је аустријски канцелар Курц и додао да жели да честита Србији на успеху у борби са пандемијом вируса корона јер је међу првима почела са вакцинацијом, чак и пре неких држава чланица ЕУ. Он је истакао и да га радује што постоји добра сарадња српске и аустријске полиције.

„У последњим годинама смо имали велики изазов у виду миграција и Србија је дала велики допринос у борби против илегалних миграција“, рекао је аустријски канцелар и нагласио да се Аустрија унутар ЕУ контунирано залаже за поступак придруживања и европску перспективу Србије и земаља Западног Балкана."Ту ће и убудуће бити пуна подршка Аустрије и, у том смислу, захваљујем на доброј билатералној сарадњи на политичком нивоу, на доброј привредној сарадњи, али и на снажним међуљудским односима и повезаности која постоји између Аустрије и Србије", поручио је канцелар Републике Аустрије.


Извор / Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 Отворен "Адриа Филм Фест" у Бечу

     Амбасадор Небојша Родић свечано је отворио „Адриа Филм Фест“,  други по реду фестивал српског филма у Бечу који ће бити одржан у периоду од 2. до 5. септембра о.г. Фестивал је отворен филмом „Нечиста крв: грех предака“, а у оквиру програма биће приказано још шест филмских остварења из Србије и региона, и то: „Једини излаз“, „Дневник Дијане Будисављевић“, „Црна Гора подељена земља“, „Викенд са ћалетом“, „Отац“ и „Лихвар“.
     Фестивал, који се одржава уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Амбасаде Републике Србије у Бечу има за циљ да допринесе промоцији наше културе и уметности, као и унапређењу и промовисању савременог уметничког стваралаштва.Конкурс за подношење предлога за доделу националних признања

     Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић донео је Одлуку број 334/30-2021/01 од 2. августа о.г. којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

     Све детаље у вези са наведеним конкурсом можете погледати ОВДЕ.Амбасадор Небојша Родић подсећа на страдале у "Олуји"

     Франкфуртске „Вести“ објавиле су ауторски чланак амбасадора Небојше Родића поводом сећања на страдање Срба у Хрватској током акције „Олуја“ под насловом: „Србија је кадра да победи зло“. Амбасадор Родић је поручио да Срби никада неће заборавити страдање својих сународника, јер се до данас, више од 26 година касније, још увек не зна судбина 1.853 Срба који су нестали у овој злочиначкој акцији.
     Амбасадор Родић на крају текста закључује да Србија данас води бригу о сваком држављанину, ма где он био, из ког разлога је препознатљива у Европи и свету.
     Интегрални текст можете прочитати кликом ОВДЕ

 Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.#

Председник Вучић је нагласио да никада више не смемо да покривамо очи, и уши, и уста, пред нечим што јесте био погром и суноврат сваке људскости.

„Правити се да то није тачно, избегавајући да кажемо, злочин је не само према жртвама, него и према нама самима, сваком живом Србину, Крајишнику, према Србији и њеној будућности“, рекао је председник Вучић и подвукао да људи само ако памте могу да се усправе и живе и са собом и са другима без зазора, страха и сумње.

Председник Вучић је истакао да Србија мора да се бори за мир и за колевке са децом, као и да нас заборав поништава и брише и из историје и из будућности, одузимајући нам право на свако сутра.

„Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново поколење! Данашња Србија почива на јасном идентитету и на култури сећања“, указао је председник Вучић и подсетио да је урађено све оно што је деценијама запостављано, као и да је снажна Србија постала господар своје судбине.

„Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји“ и у свим погромима. Ваша деца су у својој Србији, збринута, вољена и успешна. Мирно спавајте соколови српски, будућност ваше деце је наш завет“, закључио је председник Вучић и захвалио свима који су показали вечерас како се воли своја земља и да Србија памти.Конкурс за суфинансирање пројеката намењених дијаспори

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону објавило је Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.


Све детаље конкурса и начин пријављивања можете погледати ОВДЕПредседник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

22. јул 2021. године

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ.

 


Oпширније...
Србија остварила велики успех у области дигитализације

20. јул 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.

 


Oпширније...
Селаковић: Посета Аустрији потврда је одличних односа и сарадње

17. јул 2021. године

Министар спољних послова Никола Селаковић, сумирајући резултате своје посете Аустрији, рекао је да је посета била изузетно успешна и да су потврђени одлични односи и сарадња две земље.

Министар је указао на важне сусрете с аустријским званичницима, али посебно је говорио о сусретима с представницима Аустријско-српског пословног форума, представницима дијаспоре и српских удружења у Аустрији.

Када је у питању сусрет с представницима Аустријско-српског пословног форума, Селаковић је рекао да се чланови редовно окупљају и разговарају о будућим улагањима у Србији и нагласио да је то пример добре синергије у јачању билатералне сарадње Србије и Аустрије.

 

Говорећи о српској дијаспори, Селаковић је нагласио да у Аустрији живи преко 300.000 људи српског порекла, да су они држављани Аустрије и важан део аустријског друштва, али и да никако не раскидају спону са својом матицом.

Додао је да је разговарао и са представницима највећих српских удружења у Бечу - са представницима удружења Јединство, Бамби, Мокрањац и Просвјета. Поручио је да су разговарали о настави на српском језику и учењу ћирилице, о организацији Светосавског бала, као и о европској смотри српског фолклора и могућој организацији тог догађаја у Новом Саду.

Министар је похвалио и рад Амбасаде у Бечу на челу с амбасадором Родићем истакавши да је конзуларно одељење амбасаде најефикасније, али и најоптерећеније послом који обављају за наше грађане, као и да представљају одличан пример целој дипломатско-конзуларној мрежи.

Селаковић је подвукао да су разговори с аустријским министрима били прилика да се разговара о одличним економским успесима наше земље и великим аустријским инвестицијама у српску привреду. Оценио је да се интересовање за инвестиције наставља, да је разговарао са представницима компанија које послују у Србији, али и представницима нових компанија које желе да улажу у Србији.

Истакао је да се нада да ће до краја године у посету Србији доћи и министар спољних послова Александер Шаленберг и министарка за дигитализацију и привреду Маргарет Шрамбек.

Током посете Аустрији, министар се сусрео с епископом аустријско-швајцарским Андрејом који га је упознао с активностима СПЦ у Аустрији. Министар је обишао и меморијални комплекс Маутхаузен и положио венце на војничким гробљима Рајфердорф и Ашах.

Министар је посету завршио разговором са амбасадором Лаоса који из Беча покрива Србију. Поручио је да су размотрили сарадњу две земље, али и да је упутио позив министру спољних послова Лаоса да посети Београд приликом обележавања 60. годишњице Прве конференције несврстаних у октобру.
 Селаковић са представницима Аустријско-српског привредног форума

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бечу са представницима Аустријско-српског привредног форума и позвао их да дођу и улажу у Србији.

Министар је привреднике упознао са резултатима економске и фискалне консолидације у Србији, као и са инвестиционом климом.

Министар се осврнуо и на ситуацију током пандемије корона вируса подвлачећи да су главни задаци током последњих 18 месеци били очување јавног здравља и економије.

Селаковић је упознао присутне и са бројним мерама помоћи које је Влада донелa како би се у овим тешким тренуцима сачувала српска економија и привреда.

„Током 2020. године, корона године, Србија је имала раст од минус 0.5 одсто и били смо најбољи у Европи, а током првих 6 месеци ове године бележимо раст од 8 одсто“, рекао је министар.

Посебно је говорио о томе да је Србија обезбедила четири вакцине против корона вируса за своје грађане и информисао да је до сада имунизовано 50% пунолетног становништва.

Рекао је и да је Србија показала солидарност и донирала више од 240.000 вакцина комшијама, као и да смо позвали грађане БиХ и Северне Македоније да дођу и бесплатно се вакцинишу у Србији.

Говорећи о сарадњи Србије и Аустрије, Селаковић је изразио посебно задовољство податком да је Аустрија други највећи инвеститор у спрску економију, да је у последњих 10 година инвестирала више од две и по милијарде евра, као и да у Србији послују 733 аустријске компаније које запошљавају 22.000 људи.

Министар се осврнуо и на разговор са аустријском министарком за дигитализацију и привреду, којем су присуствовали и представници четири аустријске компаније које послују у Србији, али и да је добио информације о новим компанијама које су спремне да дођу у нашу земљу.

Поменуо је значај тога што је Србија прва у региону увела информатику као обавезни предмет основцима и чињеницу да смо ове године имали прву генерацију од 67.000 ученика на малој матури који су прошли кроз систем таквог образовања.

Селаковић је то посебно истакао, рекавши да се у бизнис-круговима Србија доживљава као земља пољопривреде што и јесте, али да је сада ИТ индустрија у Србији веома јака и заузима врло важно место.

Селаковић је обраћање завршио наглашавајући да је сарадња Србије и Аустрије веома добра, да има тенденцију даљег раста и позвао све присутне да дођу у Београд и Србију.
 Селаковић се сусрео са владиком аустријско-швајцарским Андрејом

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић сусрео се данас, током званичне посете Аустрији, са његовим преосвештенством, владиком аустријско-швајцарским Андрејом Ћилерџићем.

Министар Селаковић је епископа Андреја информисао о разговорима које је имао са представницима српске дијаспоре у Бечу и констатовао да држава и црква треба да доследно сарађују радећи на очувању културног и националног идентитета нашег народа у расејању.

Селаковић је епископу Андреју захвалио на томе што брине о неговању сећања на Србе који су током Првог и Другог светског рата преминули у заробљеништву на тлу Аустрије и затражио благослов да Србија у меморијалима широм Аустрије постави обележја са именима десетина хиљада наших страдалих сународника.

.

Саговорници су се сагласили о потреби заједничког рада на очувању српског језика и ћирилице и изналажењу најефикаснијих начина да српска деца у Аустрији не изгубе културну и идентитетску везу са матицом.

Владика Андреј је истакао да српски народ у Бечу својим радом, начином живота и црквеношћу чини част Србији, јер су, како је рекао, српске цркве у Аустрији пуне верника.Селаковић се сусрео са владиком аустријско-швајцарским Андрејом

16. јул 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић сусрео се данас, током званичне посете Аустрији, са његовим преосвештенством, владиком аустријско-швајцарским Андрејом Ћилерџићем.

Министар Селаковић је епископа Андреја информисао о разговорима које је имао са представницима српске дијаспоре у Бечу и констатовао да држава и црква треба да доследно сарађују радећи на очувању културног и националног идентитета нашег народа у расејању.

Селаковић је епископу Андреју захвалио на томе што брине о неговању сећања на Србе који су током Првог и Другог светског рата преминули у заробљеништву на тлу Аустрије и затражио благослов да Србија у меморијалима широм Аустрије постави обележја са именима десетина хиљада наших страдалих сународника.

Саговорници су се сагласили о потреби заједничког рада на очувању српског језика и ћирилице и изналажењу најефикаснијих начина да српска деца у Аустрији не изгубе културну и идентитетску везу са матицом.

Владика Андреј је истакао да српски народ у Бечу својим радом, начином живота и црквеношћу чини част Србији, јер су, како је рекао, српске цркве у Аустрији пуне верника.Захвалност Аустрији на континуираној подршци евроинтеграцијама Србије

16. јул 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је са председником Савезног већа Савезног парламента Аустрије Петером Раглом.

Селаковић је констатовао да су односи Србије и Аустрије веома добри и да их карактеришу учестали контакти на свим нивоима.

Поручио је да су интензиван политички дијалог и сусрети званичника добра основа за даље унапређење свих видова сарадње.

Говорећи о парламентарној сарадњи, шеф српске дипломатије изразио је задовољство недавним сусретом председника два парламента и чињеницом да се међупарламентарни дијалог води и кроз парламентарне групе пријатељства. Посебно је указао да су групе пријатељства значајан инструмент и потенцијал за сарадњу, имајући у виду и бројност наше дијаспоре.

Селаковић је истакао да је чланство у Европској унији приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење и захвалио Аустрији на континуираној подршци коју нам пружа, како на највишем политичком нивоу, тако и кроз бројне програме обука и развојну помоћ.

Министар је поручио да је Србија опредељена за наставак отворене сарадње са Европском комисијом и поручио да би динамика приступних преговора требало да буде усклађенија са нашим реформским напорима, као и да се надамо скором отварању кластера.

Министар је нагласио да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета наше земље, као и да се ближим повезивањем у региону западног Балкана подстиче укупан развој и добробит свих грађана.

Према речима министра, своје опредељење за унапређење регионалне сарадње Србија је демонстрирала и солидарношћу са суседима слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији.

Када је у питању борба против корона вируса, Селаковић је изразио наду да ће, захваљујући напорима које обе земље улажу на плану превенције и имунизације становништва, ускоро успети да се изборе са свим последицама.Селаковић: Стабилност и безбедност у региону један од приоритета Србије

16. јул 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бечу са савезним министром унутрашњих послова Аустрије Карлом Нехамером.

Селаковић је захвалио саговорнику на доследној подршци коју Аустрија пружа Србији на плану евроинтеграција.

Такође, Селаковић је указао на веома добре економске односе и истакао да је Аустрија за нас један од најважнијих партнера на пољу економије.

Селаковић је поручио да је наша земља поуздан партнер Аустрији у полицијској сарадњи, а осврнуо се и на успешну посету министра Нехамера Београду током које је потписан Споразум између Владе Србије и Савезне Владе Аустрије о сарадњи у области заштите од катастрофа.

Наше земље, како је истакао, имају бројне заједничке интересе који се остварују управо кроз сарадњу министарстава унутрашњих послова.

Селаковић је нагласио да је стабилност и безбедност у региону један од приоритета Србије, што показујемо свакодневно ангажовањем на политичком, социјалном и економском плану, као и учешћем на мултилатералним форумима.

Селаковић је подвукао да је Србија опредељена да са европским партнерима сарађује на трајном решавању проблема ирегуларних миграција и борби против тероризма.

Додао је да је Србија од стране ЕУ препозната као поуздан и принципијелан партнер у борби против ирегуларних миграција, и поручио да европске земље, у суочавању са овим изазовом, не треба да штите само своје тржиште, већ и своју културу.
 Селаковић: Веома добра сарадња Србије и Аустрије

16. јул 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бечу са министром за европске и међународне послове Александером Шаленбергом са којим је разговарао о билатералној сарадњи и могућностима за њено даље унапређење.

Селаковић је поручио да су односи Србије и Аустрије веома добри и да их карактеришу редовни контакти и комуникација на свим нивоима. Овом приликом, шеф српске дипломатије упутио је позив министру Шаленбергу да дође у узвратну посету, изразивши наду да ће се посета аустријског колеге реализовати до краја године.

Селаковић је истакао да је Аустрија други највећи инвеститор у српску економију и да је у последњих 10 година инвестирала две милијарде 585 милиона евра. Посебно је нагласио да у Србији послују 733 аустријске компаније које запошљавају 22.000 људи.

Такође, министар је рекао да је на састанцима добио информације о новим аустријским компанијама које су заинтересоване да инвестирају у Србији, а које нису биле на српском тржишту до сада.

Када је у питању даља економска сарадња, министар је истакао да је данашњи разговор био изузетно важан јер је са министром Шаленбергом разговарао о начинима да се нађе најбољи могући оквир за сарадњу која би допринела опоравку економија Србије и Аустрије у пост пандемијском париоду.

Министар је захвалио канцелару Курцу, аустријској Влади и колеги Шаленбергу на снажној подршци коју пружају Србији на нашем европском путу.

Министар је поручио да је аустријског колегу информисао о дијалогу Београда и Приштине, указао да је наша страна посвећена дијалогу, као и да је дијалог једини начин да се дође до решења.

Селаковић је нагласио да је потребно доћи до компромисног решења које би било одрживо и прихватљиво за обе стране.

„Мислимо да је могуће доћи до компромиса, није лако, али упркос свим разликама мислимо да је дијалог прави пут за постизање решења“, истакао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је са аустријским колегом разговарао и о нашој дијаспори, о десетинама хиљада грађана нашег порекла који су аустријски држављани, као и да је захвалио аустријском колеги на свему што они добијају од Аустрије као државе.


 Селаковић: Изузетно важно неговати културу сећања на наше претке

15. јул 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић обишао је данас меморијални комплекс Маутхаузен и положио венце на војничким гробљима Рајфердорф и Ашах.

Овом приликом министар је истакао да је изузетно важно неговати културу сећања на наше претке.

„Веома је важно да се сећамо својих предака који су животе уградили у темеље слободне, суверене и самосталне Србије која и данас постоји, уздиже се и развија. Србије која данас са Аустријом заједнички гради школе и фабрике и иде путем неке боље будућности“, рекао је министар.

Поручио је да од Аустријанаца можемо да научимо како се оваква места одржавају и држи до тога да се свака жртва обележи.

„Наши преци су своје животе дали да би ми данас живели у слободној Србији, која не да на себе, али која свакоме пружа руку пријатељства да у миру градимо бољу и светлију будућност“, подвукао је министар.

Министар је рекао да је у Горњој Аустрији, Линцу и околини, сахрањено 50.000 Срба, а да данас овде живи и ради толики број наших сународника, као и да они представљају важну спону између Србије и Аустрије.
Селаковић: Веома добра економска сарадња Србије и Аустрије

15. јул 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић званичну посету Аустрији започео је састанком са министарком за дигитализацију и привреду Маргарет Шрамбек са којом је разговарао о економској сарадњи, дигитализацији државне управе и дуалном образовању.

Селаковић је нагласио да је Аустрија, са уложене две милијарде 570 милиона евра у периоду од 2010. до 2020. године, друга земља инвеститор у српску економију. Посебно је истакао податак да око 900 аустријских предузећа послује у Србији, и да упошљавају око 22.000 наших грађана, као и да ти бројеви из године у годину расту.

Такође, министар је рекао да је данашњи разговор био веома значајан будући да су присуствовали и представници четири велике компаније које послују на српском тржишту.

Министар је поменуо компанију „Магна ситинг“ која практично намерава да готово целу своју производњу из Европе концентрише у Србији.

„Охрабрује нас чињеница да нису говорили само о запошљавању једноставне радне снаге, него су говорили да ће свој сектор развоја пребацити у Србију, због погодности које пружа српско тржиште - ИТ сектор“, рекао је Селаковић.

Говорећи о трговинској размени, министар је рекао да је 2020. године она износила милијарду и 70 милиона евра, што је 14 одсто ниже у односу на 2019, али да раст нашег извоза од скоро 15 одсто и увоза из Аустрије од 18 одсто показују да ћемо током ове године успети да надокнадимо оно што смо током прошле године пропустили.

Селаковић је истакао да је министарка Шрамбек похвалила податак да је Србија прва у региону увела информатику као обавезни предмет основцима и чињеницу да смо ове године имали прву генерацију од 67.000 ученика на малој матури који су прошли кроз систем таквог образовања.

Такође, министри су разговарали и о дуалном образовању, а министар Селаковић је упознао аустријску министарку са чињеницом да ове године у Србији почиње увођење дуалног образовања на нивоу универзитета.

Министар је рекао да је на састанку разговарано и о могућности сарадње у дигитализацији државне управе и навео податак да Аустрија ове године улази у програм израде возачких дозвола које ће бити интегрисане у мобилне телефоне.

 Банка Поштанска штедионица у Амбасади Републике Србије у Републици Аустрији представила пројекат ТИЗИ

14. јул 2021. године

Банка Поштанска штедионица представила је данас у Амбасади Републике Србије у Републици Аустрији своју нову услугу ТИЗИ, која, уз најмање трошкове, у реалном времену, омогућава брзо, једноставно, сигурно и ефикасно слање новца из иностранства у Србију.

Прву трансакцију обавио је амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић уплативши новац својој породици у Београду.

Изразивши задовољство што је домаћин делегацији Банке Поштанска штедионица, државној банци која ове године обележава 100 година постојања, амбасадор Родић је истакао:
„То је период који је за свако уважавање у било којој европској и светској земљи. Наравно, Банка Поштанска штедионица увек предњачи“, рекао је амбасадор Родић подсетивши да је Банка још 1969. године прва увела IBM технологију у своjе пословање.

„Данас, Банка Поштанска штедионица нам представља свој нови производ, ТИЗИ, који је пре свега намењен нашим грађанима који имају потребу да брзо, јефтино и експедитивно доставе новац својим породицама, пријатељима и драгим људима у домовини. То је огромна предност коју до сада нисмо имали. ТИЗИ пружа могућност да онај ко шаље новац плаћа неупоредиво мању надокнаду, као и да се курс који утврђује Народна банка Србије апсолутно поштује што је гарант да средства која сте из Републике Аустрије упутили својим драгим у Републику Србију буде адекватан износу који ће они да приме“, рекао је амбасадор Небојша Родић и додао:
„Велики број наших грађана овде живи, то су вредни људи који поштено зарађују свој новац и који помажу Републику Србију и са великим поносом гледају сваки дан промену која се у нашој држави догађа. То је нешто што соколи, нешто што даје наду да ће се многи од њих вратити у домовину, не само у тренутку када оду у пензију него и раније да би наставили свој бизнис. Пословање које нам данас Банка Поштанска штедионица представља кроз свој пројекат ТИЗИ је будућност којом Србија иде напред. То је стварно за понос, нешто што нас чини толико задовољним да кроз град Беч, кроз Аустрију можемо да идемо са подигнутом главом и да будемо људи који имају шта да понуде свим својим држављанима, свим људима који имају потребу да преко банке комуницирају са својима у Републици Србији. Хвала вам, желим вам успех и да овај пројекат, који штеди и новац и време, има на стотине хиљада корисника“.

Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица, истакао је да је мало градова са којима су наши људи толико повезани, још од 17. века, као што је Беч. Управо због тога овај град изабран је за промоцију нове услуге, која ће олакшати пренос новца из иностранства у Србију што ће много значити нашој дијаспори, као и корисницима у Србији.

Изразивши захвалност домаћинима за подршку која је пружена Банци Поштанска штедионица као државној банци са јасно артикулисаним државним интересом, мр Кекић је истакао:

„Банка Поштанска штедионица у Србији је присутна од Чантавира и Суботице до Трговишта, Врања и Косовске Митровице, од Сјенице и Тутина до Неготина и Кладова. Данас у Бечу представља пројекат ТИЗИ који ће омогућити нашим људима који живе у Бечу као и широм света, који су везани за Србију, да на лакши нашин пошаљу новац својима у Србију. Посебно нам је задовољство да је Србија у претходних неколико година препозната као перспективна и јака држава, па се и ми као банка трудимо да је пратимо и с поносом очекујемо да тако бити и убудуће“. 

Пренос новца из иностранства у Србију омогућен је преко портала ТИЗИ који се налази на сајту Банке Поштанска штедионица (www.posted.co.rs) и свима је доступан.

Јелена Секуловић, директор Сектора за платне картице и дигитално банкарство Банке Поштанска штедионица, објаснила је да пошиљалац на ТИЗИ порталу прво на једноставан начин региструје а затим уноси податке о примаоцу уз број мобилног телефона примаоца. За сада, плаћање у динарима обавља се међународним VISA и UnionPay платним картицама које су издате у иностранству, док је плаћање Master картицама планирано до краја лета.

Банка одмах по одобрењу трансакције платном картицом ставља на располагање новац примаоцу тако што га уплаћује на текући динарски рачун, уколико већ има отворен рачун код Банке Поштанска штедионица или исплатом средстава на шалтеру било које од 206 експозитура Банке у земљи, уколико прималац нема отворен рачун код Банке Поштанска штедионица. У истом третутку Банка шаље СМС примаоцу да су му средства на располагању.

„Овакав начин преноса новца је са безбедносног аспекта рађен и сертификован према највишим стандардима у свету, тако да је поред брзине, ефикасности, једноставног коришћења, као и минималних трошкова за пошиљаоца, гарантована сигурност за све учеснике“, закључила је Јелена Секуловић.


Делегацију Банке Поштанска штедионица, коју је предводио мр Бојан Кекић, председник Извршног одбора са чланом Извршног одбора Наташом Марковић, чинили су Јелена Секуловић, Биљана Корица и Бојан Рајић.Србија снажно подржава Берлински процес

5. јул 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса на којем је било речи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке Западном Балкану на његовом путу ка Европској унији.

Фокус самита био је на изградњи заједничког регионалног тржишта који се односи на четири темељне слободе: слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, за које је усвојен Акциони план у новембру прошле године, а од којег би регион имао посебне бенефите.

На самиту је речено да је саобраћајна и енергетска инфраструктура проширена током последњих година и повезана са саобраћајницама Европске уније, а похваљена је имплементација споразума о укидању накнада за роминг на Западном Балкану, која је почела са применом овог месеца.

К