| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења

КОНЗУЛАРНО OДEЉЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕЧУ ЗБОГ ПРАЗНИКА НЕЋЕ РАДИТИ СА СТРАНКАМА:

15. августа 2019. годинеНародна библиотека Србије донирала 265 књига Библиотеци Српског центра у Бечу

У понедељак, 12.12.2016. године, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Бечу управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић поклонио је представницима Библиотеке Српског центра (СЦ) у Бечу 265 књига. 

На иницијативу и уз ангажовање Амбасаде Републике Србије у Аустрији, као и захваљујући свесрдној подршци председника СЦ Милорада Матеовића, средином ове године започета је акција оживљавања и поновног отварања те важне институције у Бечу, граду у којем према незваничним подацима живи око 150.000 Срба.

Захваљујући донацији Народне библиотеке Србије понуда Библиотеке у Бечу је у квалитативном смислу подигнута на виши ниво, одн. употпуњена је најважнијим делима српске и светске књижевности.

Библиотека СЦ у Бечу се налази на адреси: Lindengasse 61-63/2/V, 1070 Беч. Тренутно располаже са преко 4.000 наслова и почеће са радом у првој половина јануара 2017. Будући чланови библиотеке моћи ће да користе библиотеку бесплатно.

Амбасада Србије ће наставити са акцијом обогаћивања књижног фонда библиотеке, а са циљем очувања српског идентитета и јачања културних веза са матицом.

ЛИНК 1 - НБС

ЛИНК 2 - КУРИР

 

 Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова Р.Србије, биће одржана 27.12.2016. године у 11 часова, у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).


Седма Конференција је посвећена јачању online kапацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлине медија, као и значају усавршавања за рад на Интернету.


Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.


Пријаве за учешћа се могу послати до уторка, 20.12.2016. године на електронску адресу pc@uns.org.rs. Координатор Конференције је Весна Масаловић, Vesna.masalovic@uns.rs док је Координатор у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Николина Милатовић Поповић, nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rsПостављање спомен плоче Сави Мркаљу

На фасади Саборне цркве Светог Саве (Veithgasse 3, 1030 Беч) постављена је и 18.11.2016. свечано откривена спомен плоча нашем филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу (1783-1833.).


Спомен плоча је постављена на иницијативу проф. Гордане Илић-Марковић, Инситут за славистику Беч и проф. Душана Иванића из Београда. Иницијативу су подржали Српска академија наука и уметности, Министарство културе Републике Србије, Српско књижевно друштво и Амбасада Републике Србије у Бечу. 

   


О животу и делу Саве Мркаља и његовом доприносу реформи српског језика и правописа говорио је др Милош Окука, нагласивши да је и сам Вук Караџић прихватио његово ортографско решење, које посебно подвлачи у својој „Писменици“ речима да „не може друге азбуке употријебити него Мркаљеву, јербо за серпски језик лакша и чистија не може бити од ове“.


Присутнима се обратио и отац Крстан Кнежевић, заменик Владике аустријско-швајцарског господина Андреја и настојатељ цркве, истичући да је Сава Мркаљ био и монах, да је у Бечу 1833. године преминуо, те да је и логично да се спомен плоча нађе на зиду Храма Светог Саве.


Изливање плоче било је поверено академском вајару Љубиши Манчићу из Београда и уметничкој ливници „Кузмановић“. Уметничко решење за спомен плочу креирала је Љубица Мркаљ, уметница из Париза и потомак Саве Мркаља.


Свечаном откривању спомен плоче испред Амбасаде присуствовали су амбасадор П. Јанковић и конзул Т. Сантрач, а након свечаности у просторијама Амбасаде Републике Србије приређен је пригодан коктел.Пројекат "Да ја будем ја" - документарни филм, изложба и концерт

Пројекат „Да ја будем ја“, који је обухватио приказивање документарног филма „Аристофан у Днопољу или да ја будем ја“, изложбу органских производа и ручно тканих и плетених радова женских удружења из Личког Петровог села, Грачаца и Коренице, као и две изложбе фотографија („Личанке у објективу“ и „Моја слобода“), организован је 15.11. о.г. у просторијама Дипломатске академије у Бечу.

Пројекција филма „Аристофан у Днопољу или да ја будем ја“

Овај мултидисциплинарни догађај посвећен је женама-повратницама у Хрватској. О изазовима њихове свакодневице у личким градовима и селима говори филм „Аристофан у Днопољу" Наташе Милојевић као и изложба фотографија.


Одржавање овог догађаја подржала је Амбасада Републике Србије у Бечу. Догађају у Дипломатској академији су присуствовали представници дипломатског кора, као и представници српске заједнице из Аустрије и медија. Присутнима су се обратили  Горан Брадић, први саветник у Амбасади Републике Србије у Бечу и Наташа Милојевић, директор ФОСДИ (Фонд за соијалне и демократске иницијативе) и ауторка програма.

Пројекција филма - публика

Учеснице програма, Личанке у Амбасади Р. Србије, 16.11.2016.

У оквиру истог пројекта у  једном од најпознатијих бечких сценских клубова „Рајген“ (Verein Reigen) 11. новембра о.г. организован је концерт Катарине Пејак & пријатеља, којем је у највећој мери присуствовала аустријска публика.

Концерт „Katarina Pejak & Friends“Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату Амбасада Републике Србије положила  је дана 11.11.2016. године ловоровe венцe са натписом „Славом овенчаним прецима“ на спомен-обележјима српским жртвама из Првог светског рата у Нежидеру (Neusiedl am See), покрајина Бургенланд и Ној Анифу (Neu-Anif), покрајина Салцбург.
Министар Дачић у Бечу разговарао са шефом аустријске дипломатије

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се  9. новембра у Бечу са својим колегом, министром иностраних послова Аустрије, Себастијаном Курцом.

Министар Курц честитао је Србији на Извештају Европске комисије, који на позитиван начин оцењује напредак Србије ка ЕУ, истакавши да ће Аустрија и даље подржавати европски пут Србије.

Министар Дачић захвалио је аустријском колеги и Аустрији на подршци коју пружају Србији. „Извештај Европске комисије о напретку Србије на позитиван начин коментарише оно што је Србија урадила, а ми ћемо узети у обзир и коментаре за ствари које тек треба да се ураде у наредном периоду, изјавио је министар Дачић.

Министар Дачић и министар Курц разговарали су и о узајамном признавању возачких дозвола. МИП Курц је рекао да аустријска страна поступак у вези са тим приводи крају и да врло брзо треба очекивати позитиван одговор.

Шеф српске дипломатије је изразио наду да ће процес преговарања са ЕУ бити готов до 2020. године.

"Неспорно је да наш стратешки циљ јесте улазак у ЕУ и трудићемо се да до краја године буде отворено још неко преговарачко поглавље, а да наш процес преговарања буде завршен до 2020. Трудићемо се да дође и до дијалога са Приштином, а и да се учвршћују односи са нашим комшијама, али и земљама ЕУ", закључио је Дачић.


 Посета делегације СО Јагодина Бечу, 8-9. новембaр 2016.

Делегација СО Јагодина од 650 чланова (шесторо посланика ЈС и СНС у НС РС, представници више локалних самуправа, професори Педагошке академије, здравствени радници, предузетници, васпитачице, извештачи српских медија и око 550 студената) боравила је у посети Бечу 8. и 9. новембра о.г.

Председника СО Јагодине Д. Марковића Палму и посланике примили су заменик градоначелика Беча и заменик шефа Слободарске странке Аустрије (FPÖ) Јохан Гуденус, потпредседница покрајинске скупштине Вероника Матијас и посланик Скупштине Беча Немања Дамњановић;

Делегација СО Јагодине имала је и разговор са председником Одбора за европске и мешународне послове покрајинског парламента Петером Флоријаншицома (SPÖ) и његовим најближим сарадницима (задуженим за питања привреде, омладине и интеграција);

За студенте је организован обилазак Бечког универзитета у 22 групе, као и разгледање историјских знаменитости;

Предузетницима из Јагодине омогућени су контакти са више потенцијалних партнера у Аустрији.Откривање спомен плоче филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу

У петак, 18. новембрa у 11 сати биће постављена спомен плоча нашем истакнутом филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу. Плоча ће бити постављена на фасади српске православне цркве Свети Сава у Бечу, Veithgasse 3, 1030 Беч. Идејно решење и уметнички нацрт спомен плоче дело је сликарке Љубице Мркаљ, чланице Српског књижевног друштва.


Иницијативу за подизање спомен плоче Сави Мркаљу у Бечу подржали су Институт за славистику у Бечу, Српска академија науке и уметности, Министарство културе Републике Србије, Српско књижевно друштво и Амбасада Републике Србије у Бечу.


Позивамо све заинтересоване да присуствују откривању спомен плоче.Састанак министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње

Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић учествовао је на проширеном састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у Фрауенкирхену, на позив Савезног министарства за одбрану и спорт Републике Аустрије.Нерић је током састанка указао на све активности које Република Србија спроводи у погледу решавања проблема мигрантске кризе, будући да је заједнички став о решавању тог питања на простору Европе и био циљ консултација министара одбране из земаља Централноевропске одбрамбене иницијативе.

Државни секретар је истакао да састанак указује на чињеницу да мигрантска криза захтева одлучно и одговорно деловање свих релевантних актера на међународном, регионалном и локалном нивоу на утврђивању краткорочних и дугорочних решења на отклањању узрока и ублажавању последица масовних миграција. Иако само држава кандидат за чланство у Европској унији, Србија жели да делује као одговоран члан међународне заједнице и пружи адекватан одговор на актуелну кризу преузимајући свој део терета.

Поред безбедносног ризика, мигрантска криза представља и значајно финансијско оптерећење за све државе на овој рути. Без обзира на смањење броја миграната у односу на прошлу годину, Западнобалканска рута је веома активна и Србија, као и друге државе на овој рути, не може сама да се носи са последицама кризе, те је потребна већа помоћ из доступних фондова ЕУ за решавање тог проблема. Такође, учесници су упознати са напорима које Србија улаже на спровођењу појачане контроле граница и спречавању криминалних активности кријумчара и трговаца људима који настоје да профитирају на несрећи тих људи.

Нерић је нагласио да иницијатива Републике Аустрије да се о теми миграција разговара и са државама Западног Балкана поставља нове стандарде када је у питању решавање тог питања. Само укључењем у дискусију свих земаља које се налазе на мигрантској рути, могуће је пронаћи решење које ће водити ка ефикасном управљању том кризом, али и обезбеђењу поштовања основних права и људског достојанства свих миграната. Такође, изражена је нада да ће договори са састанка допринети постизању јединственог одговора Европске уније на то деликатно питање.

На маргинама састанка државни секретар је имао билатерални сусрет са савезним министром одбране и спорта Републике Аустрије Хансом Петером Доскоцилом. Том приликом, саговорници су се сагласили да је сарадња у области одбране две земље разноврсна и садржајна, прати свеукупне односе две државе, уз простор за додатно унапређење. У наредном периоду постоје значајне могућности за размену искуства и евентуално заједничко учешће у мултинационалним операцијама, као и пренос искуства у безбедносним и одбрамбеним аспектима прикључења Европској унији, сарадњу у оквиру Европске одбрамбене агенције и борбеним групама Европске уније.


Током посете Аустрији, државни секретар Нерић је положио венац на спомен-обележје настрадалим Србима у Првом светском рату, које се налази у Фрауенкирхену
 Архива вести
Информације у вези са нерадним данима Конзуларног одељења
Народна библиотека Србије донирала 265 књига Библиотеци Српског центра у Бечу
Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
Постављање спомен плоче Сави Мркаљу
Пројекат "Да ја будем ја" - документарни филм, изложба и концерт
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Министар Дачић у Бечу разговарао са шефом аустријске дипломатије
Посета делегације СО Јагодина Бечу, 8-9. новембaр 2016.
Откривање спомен плоче филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу
Састанак министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
КОНЦЕРТИ СРПСКИХ И АУСТРИЈСКИХ САВРЕМЕНИХ КОМПОЗИТОРА
Резултати конкурса за суфинансирање пројеката
НОВИ САД – КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ 2021. ГОДИНЕ
Учешће председника Владе РС Александра Вучића и ППВ и МУП РС Небојше Стефановића на „Конференцији о миграцијама дуж балканске руте“ – Беч, 24.09.2016.
Истраживање српских средњовековних рукописа у Аустријској националној библиотеци
Представа „Ми о Вуку, а Вук на врата – чардак ни на небу ни на земљи“
Председник Владе Републике Србије у посети Републици Аустрији
Добротворни концерт за обнављање изгореле Саборне цркве Св.Саве у Њујорку - 17.07.2016.
Галерија Матице српске у Новом Саду и Уметничко-историјски музеј у Бечу потписали Протокол о сарадњи за период 2016‒2019.
ОБАВЕШТЕЊЕ
Полагање венаца у Маутхаузену, Рајфердорфу, Мелку, Ашаху, Ебензеу и Гусену
Zeitschrift "Zur Zeit" über aktuelle Lage auf dem Balkan/ Часопис "Zur Zeit" о актуелном стању на Балкану
Дан победе над фашизмом, 9.мај 2016.
ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања
ОБАВЕШТЕЊЕ!
Истраживање о библиотекама у расејању
Седамнаест година од почетка НАТО агресије
Обавештење за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству
Српски полицајац одликован у МУП Р.Аустрије
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. год.
Министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић на Конференцији о миграцијама у Бечу, 24.2.2016.
Предаја акредитива новог амбасадора Републике Србије у Републици Аустрији
Председник Народне Скупштине Републике Србије у радној посети Републици Аустрији - Беч (17.септембар 2013.)
Сусрет председника Народне Скупштине Републике Србије Небојше Стефановића са представницима српске дијаспоре у Аустрији (17.септембар 2013.)
Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић на заседању Сталног савета ОЕБС у Бечу - 2. јул 2013.
Обележавање Видовдана, 28.06.2013. - Беч
Посета потпредседника Владе и министра одбране Републике Србије Александра Вучића Бечу - сусрет са вицеканцеларом и министром спољних послова Аустрије Михаелом Шпинделегером
Посета ППВ Сузане Грубјешић Бечу
Председник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је 16. јуна 2013. на 18. Европском форуму Вахау у Аустрији
Интервјуи председника Владе и министра унутрашњих послова Републике Србије Ивице Дачића током посете Аустрији
Погром на Косову и Метохији 17-18. марта 2004. године
Посета делегације града Јагодине Бечу
Пријем поводом Дана државности Р.Србије - Беч,15.02.2013.
Директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић у посети Бечу
Посета министра правде и државне управе Републике Србије Н.Селаковића Бечу
Донација Аустријско-српског друштва Институту за истраживање рака у Дечијој болници Св.Ана