| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

УПЛАТА ДОНАЦИЈА:

floodrelief.gov.rs

   
 
Елементарне непогоде у Р.Србији

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Обавештавају се све хуманитарне организације, удружења, фирме, које упућују хуманитарне пошиљке Црвеном крсту Србије да је неопходно да се Амбасади у Бечу за издавање Потврде за транспорт хуманитарне помоћи обрате најмање 3 (три) радна дана пре планираног транспорта пошиљке.


Ово је неопходно како би Црвени крст био у ситуацији да припреми и обезбеди постојеће капацитете за пријем робе.


Хвала на разумевању!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију, Амбасада у Бечу захваљује се свим појединцима, удружењима и фирмама, које су изразиле спремност да материјално или финансијски помогну отаџбини у отклањању последица катастрофалних поплава.

Грађани могу да се обрате Амбасади у вези са информацијама о прикупљању и упућивању хуманитарне помоћи у Р.Србију.
 

Рачун Амбасаде за уплату новчаних донација за отклањање последица поплава у Републици Србији
 

PRIMALAC/ EMPFÄNGER: Botschaft der Republik Serbien
Ölzeltgasse 3, 1030 Wien


IBAN: AT543200 0005 10257426
BIC: RLNWATWW
KONTO: 5-10257426
Bank: RAIFFEISENLANDESBANK

Svrha uplate/ Verwendungszweck:
Pomoć Srbiji / Hilfe für Serbien

 

Свака донација прослеђује се на рачун Владе Републике Србије (Министарству финансија), заједно са подацима о имену уплатиоца и уплаћеном износу.  Уплатом преко рачуна Амбасаде избегавају се трошкови трансфера појединачних уплата.
 

Апелујемо да сви заинтересовани појединци и правна лица - уколико су у могућности, а због чињенице да се потребе за одређеним врстама робе мењају - хуманитарну помоћ упућују у новцу.

Закључно са 11.07.2014. на наменски рачун Амбасаде Републике Србије у Аустрији донатори су уплатили средства у износу од  98.045,77 евра.

Амбасада Републике Србије у Бечу се захваљује појединцима и фирмама на новчаним прилозима за отклањање последица поплава у Србији.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Потребе за техничким средствима, хигијенским артиклима и садном материјалу

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
ОБАВЕШТЕЊЕ О АКТИВИРАЊУ УСЛУГЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ НОВЧАНИХ ДОНАЦИЈА ПУТЕМ SMS ПОРУКА У РЕПУБЛИЦИ АУСТРИЈИ

 

У сарадњи Амбасаде Републике Србије и „Telekom Austria“ од понедељка, 26. маја, активиран је сервис за слање SMS порука, преко којег ће корисници мобилних телефона, који имају тзв. „PаyBоx“ налог, моћи на посебан подрачун Амбасаде Републике Србије у Бечу да уплате своје донације за помоћ жртвама поплава у Србији. („Pаybоx“ се користи у Аустрији нпр. за плаћање паркирања и већина корисника мобилних телефона има овај налог. Корисници који немају „Pаybоx“ налог, могу се регистровати преко следећег сајта: https://paybox.at/csc-signup-war-mypaybox/ ).
 
Свако ко жели да помогне жртвама поплава у Србији може да донира од 1 до 25 евра слањем SMS поруке и речи  HILFE на број   0664 660 1661.

Овај вид услуге важи на територији Аустрије за све мобилне оператере.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Уплаћивање хуманитарне помоћи путем PAYPAL сервиса

Обавештавамо да је од 18.05.2014. године активиран PAYPAL рачун преко кога је могуће уплатити хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 земље и региона. Рачун припада Aмбасади Републике Србије при ЕУ у Бриселу, а средства која се уплате коришћењем PAYPAL сервиса директно се пребацују на наменски рачун Владе Р.Србије отворен за помоћ отклањања последица поплава.

Донације путем PAYPAL сервиса могу се уплатити на: floodrelief@gov.rs

Линк за уплату путем PAYPAL сервиса

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Апел Црвеног крста Србије


Преносимо апел Црвеног крста да се за сада не доставља одећа, будући да, због приоритетних потреба и количина које су тренутно на располагању, нема места у магацинима Црвеног крста за њено складиштење.
Од стране Одељења за међународну сарадњу Црвеног крста Србије управо обавештени да су тренутно потребни следећи артикли:
- душеци,
- јоргани, ћебад,
- постељина,
- кревети на склапање,
- средства за хигијену (сапун, четкице и пасте за зубе, хигијенски улошци и др.),
- пелене за бебе и одрасле,
- гумене чизме,
- асепсол за дезинфекцију прихватних центара,
- флаширана вода,
- конзервирана храна.

  

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Набавка хуманитарне помоћи на тржишту Србије


Молимо да се донатори који желе да хуманитарну помоћ набаве на тржишту Р.Србије обрате следећим контакт особама у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Р.Србије, који ће их упутити на произвођаче и дистрибутере који у том тренутку располажу потребним артиклима:
- Жељко Ракић (zeljko.rakic@mtt.gov.rs)
- Весна Новаковић (vesna.novakovic@mtt.gov.rs)
Контакт телефони: +381 11 3619691, 3621690, 3620385, 3610273.
Комуникација је могућа и на енглеском језику.

Списак апотека, трговаца, увозника беби опреме и хране преко којих се може набавити хуманитарна помоћ на тржишту Републике Србије

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Донирање лекова и медицинске опреме

О детаљним информацијама о могућности донирања лекова и медицинске опреме можете се информисати ОВДЕ.

У случају пружања помоћи у лековима и медицинској опреми, особа за контакт у Министарству здравља Р. Србије је:
Александар Ранковић (aleksandar.rankovic@zdravlje.gov.rs)           Tel. 00381 11 3614890

За слање хуманитарне помоћи у виду робе и материјала молимо да се обратите на следећу адресу:
Црвени крст Србије
Симина ул. 19
Београд 11000
Тел. 00381 11 328 1086 и 3032 119 (лок. 217)
ljubomir@redcross.org.rs; indep@redcross.org.rs

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ИНФОРМАЦИЈЕ У ВЕЗИ СА ПРУЖАЊЕМ ПОМОЋИ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА 

Информације у вези са пружањем помоћи у ванредним ситуацијама, такође, се могу добити 24 часа на дежурне телефоне Министарства унутрашњих послова Р.Србије:

011/312-0741,  011/312-0739,  011/312-9939,  011/312-0742,  011/312-0646, 011/314-8474, 011/314-8547, 011/361-3321, 011/314-8509, 011/314-8517.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

УВОЗ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ

Амбасада ће свим превозницима хуманитарне помоћи издати потврду о транспорту хуманитарне помоћи за презентовање надлежним органима на граници и најавити долазак хуманитарног транспорта.

Да бисмо издали потврду потребно је да доставите следеће податке:

- Пошиљалац робе,
- прималац робе,
- врста робе,
- количина робе,
- вредност робе,
- врста превоза,
- подаци о превозном средству,
- оријентационо време и место преласка границе.

Упућивање хуманитарне помоћи Србији и БиХ кроз Републику Србију


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Влада Републике Србије отворила је следећи жиро-рачун на који се могу уплатити новчана средства за помоћ из иностранства у еврима. Кликом на наведени линк добијате елементе за уплату. 

ИНСТРУКЦИЈА ЗА УПЛАТУ У ЕВРИМА

ПРИМЕР КАКО ПОПУНИТИ УПЛАТНИЦУ

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kурир - интернет издањe


 
 
 
Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић у званичној посети Републици Аустрији - 27.јун 2014.

Министар одбране Републике Србије Братислав Гашић боравио је на позив савезног министра за одбрану и спорт Републике Аустрије Гералда Клуга 27. јуна у Бечу у својој првој званичној посети у иностранству. Гашић је, поред разговора са аустријским ресорним министром о унапређењу војне билатералне сарадње, присуствовао и свечаности полагања заклетве аустријских војника испред дворца Белведере. 

Министар Гашић, у здању Министарства одбране, дочекан је уз војне почасти - гарду и химну. Гашић и Клуг разговарали су, такође, о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, постигнутим резултатима у развоју регионалне и билатералне војне сарадње, као и о унапређењу и изградњи односа две земље у целини. Такође, тема разговора биле су сарадња у прекограничној помоћи приликом елементарних непогода, а министар Гашић је свог домаћина информисао о последицама катастрофалних поплава које су погодиле Србију. 

ТАНЈУГ: "Односи Србије и Аустрије најбољи у последњих 100 година" 


Пракса за студенте из дијаспоре и РС

Пракса за студенте из дијаспоре и РС


Позив за бесплатни тромесечни курс српског језика преко Скајпа

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Филозофски факултет Универзитета у Нишу позивају припаднике дијаспоре старости од 10 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).

Како је Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша од припадника дијаспоре у више наврата добила упит да ли постоје активности које имају за циљ побољшање учења српског језика за децу у дијаспори, осмишљени су часови преко Скajпа (Skype). Циљ пројекта је популаризација српског језика код дијаспоре преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа (Skype) омладини из дијаспоре од стране апсолвената на Департману за српски језик и мастер студената филологије.

Конкурс за заинтересовану децу и омладину из дијаспоре траје од 23. јуна 2014. до 7. јула 2014. године. Одржавање часова ће почети средином септембра 2014. године, а након завршетка курса полазници ће добити потврду о похађању курса Филозофског факултета у Нишу.

Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре наставник и ученик. Филозофски факултет у Нишу и Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.

Сви заинтересовани би требало да пошаљу пријаву Канцеларији за сарадњу са дијаспором Града Ниша на: dijaspora.ni@gmail.com са насловом Скајп (Skype) часови. На основу пријава, Канцеларија ће одабрати парове наставник-ученик.

Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером и добру интернет везу, да има основно знање српског и енглеског језика и жељу за учењем.

За више информација можете се обратити Канцеларији за сарадњу са дијаспором Службе за послове градоначелника Града Ниша на: info@dijasporanis.com.

Линк до оригиналног текста: www.dijasporanis.com/poziv-za-besplatni-tromesecni-kurs-srpskog-jezika-preko-skajpa


Канцеларија за сарадњу са дијаспором
Служба за послове градоначелника Града Ниша

Тел: +381 18 521 009 
E-mail: info@dijasporanis.com
Адреса: Наде Томић 13, 18000 Ниш
www.dijasporanis.com

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова