| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 08:30 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Ölzeltgasse 3
1030 WIEN
ÖSTERREICH

Телефон: + 431 / 713-25-95, 712-12 05 Локација/Мапа
Факс:         + 431 / 713-25-97 Конзуларна надлежност
E-mail: embassy.vienna@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.vienna.mfa.gov.rs  
Конзуларно одељење  
Телефон: + 43 (1) 544-7585 /222 Адреса конзуларног одељења
Факс:         + 43 (1) 544-7595 Gumpendorferstrasse 83
E-mail:  consulate.vienna@mfa.rs 3 Stock, A-1060
Локација/Мапа  Конзуларног одељења WIEN, Österreich

 

Представништво Привредне коморе Србије  Адреса представништва ПКС

телефон: (431)544 02 94, (431)544 75 85,      Gumpendorferstrasse 83

факс: (431)544 02 94 ili (431)544 75 95           3 Stock, A -1060

Е-маил: pks@ppks.co.at                                     WIEN, Österreich

 


 
 
 
Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова Р.Србије, биће одржана 27.12.2016. године у 11 часова, у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).


Седма Конференција је посвећена јачању online kапацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлине медија, као и значају усавршавања за рад на Интернету.


Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.


Пријаве за учешћа се могу послати до уторка, 20.12.2016. године на електронску адресу pc@uns.org.rs. Координатор Конференције је Весна Масаловић, Vesna.masalovic@uns.rs док је Координатор у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Николина Милатовић Поповић, nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs


Постављање спомен плоче Сави Мркаљу

На фасади Саборне цркве Светог Саве (Veithgasse 3, 1030 Беч) постављена је и 18.11.2016. свечано откривена спомен плоча нашем филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу (1783-1833.).


Спомен плоча је постављена на иницијативу проф. Гордане Илић-Марковић, Инситут за славистику Беч и проф. Душана Иванића из Београда. Иницијативу су подржали Српска академија наука и уметности, Министарство културе Републике Србије, Српско књижевно друштво и Амбасада Републике Србије у Бечу. 

   


О животу и делу Саве Мркаља и његовом доприносу реформи српског језика и правописа говорио је др Милош Окука, нагласивши да је и сам Вук Караџић прихватио његово ортографско решење, које посебно подвлачи у својој „Писменици“ речима да „не може друге азбуке употријебити него Мркаљеву, јербо за серпски језик лакша и чистија не може бити од ове“.


Присутнима се обратио и отац Крстан Кнежевић, заменик Владике аустријско-швајцарског господина Андреја и настојатељ цркве, истичући да је Сава Мркаљ био и монах, да је у Бечу 1833. године преминуо, те да је и логично да се спомен плоча нађе на зиду Храма Светог Саве.


Изливање плоче било је поверено академском вајару Љубиши Манчићу из Београда и уметничкој ливници „Кузмановић“. Уметничко решење за спомен плочу креирала је Љубица Мркаљ, уметница из Париза и потомак Саве Мркаља.


Свечаном откривању спомен плоче испред Амбасаде присуствовали су амбасадор П. Јанковић и конзул Т. Сантрач, а након свечаности у просторијама Амбасаде Републике Србије приређен је пригодан коктел.


Пројекат "Да ја будем ја" - документарни филм, изложба и концерт

Пројекат „Да ја будем ја“, који је обухватио приказивање документарног филма „Аристофан у Днопољу или да ја будем ја“, изложбу органских производа и ручно тканих и плетених радова женских удружења из Личког Петровог села, Грачаца и Коренице, као и две изложбе фотографија („Личанке у објективу“ и „Моја слобода“), организован је 15.11. о.г. у просторијама Дипломатске академије у Бечу.

Пројекција филма „Аристофан у Днопољу или да ја будем ја“

Овај мултидисциплинарни догађај посвећен је женама-повратницама у Хрватској. О изазовима њихове свакодневице у личким градовима и селима говори филм „Аристофан у Днопољу" Наташе Милојевић као и изложба фотографија.


Одржавање овог догађаја подржала је Амбасада Републике Србије у Бечу. Догађају у Дипломатској академији су присуствовали представници дипломатског кора, као и представници српске заједнице из Аустрије и медија. Присутнима су се обратили  Горан Брадић, први саветник у Амбасади Републике Србије у Бечу и Наташа Милојевић, директор ФОСДИ (Фонд за соијалне и демократске иницијативе) и ауторка програма.

Пројекција филма - публика

Учеснице програма, Личанке у Амбасади Р. Србије, 16.11.2016.

У оквиру истог пројекта у  једном од најпознатијих бечких сценских клубова „Рајген“ (Verein Reigen) 11. новембра о.г. организован је концерт Катарине Пејак & пријатеља, којем је у највећој мери присуствовала аустријска публика.

Концерт „Katarina Pejak & Friends“


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова