| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

УПЛАТА ДОНАЦИЈА:

floodrelief.gov.rs

   
 
ОБАВЕШТЕЊЕ!

Обавештавамо све грађане, који су искористили своје право и до 2. априла 2016. године поднели захтев са потребном документацијом, да на предстојећим Изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије гласају према месту боравишта у иностранству, да ће бирачко место за бираче који бораве у Р. Аустрији, моћи да остваре на дан Избора, 24. априла 2016. године у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу, Gumpendorferstrasse 83-85, трећи спрат, 1060 Wien. Бирачко место ће бити отворено од 07:00 до 20:00 часова.


 
 
 
ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања

Амбасада Републике Србије обавештава да је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону. Рок за достављање предлога за национална признања је отворен до 11. маја 2016. године.


Национална признања из области односа матичне државе дијаспоре и Срба у региону су:


1.  Награда „Мајка Србија“ – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
 

2. Награда „Слободан Јовановић“  у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима деловањем доприноси: – јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; – промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; – побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.
 

3. Награда „Михајло Пупин“  у области информационо-комуникационих технологија – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационо- комуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: – истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у области информационо-комуникационих технологија у Републици Србији.
 

4. Награда „Никола Тесла“  у области науке и проналазаштва – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: – промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.
 

5. Награда „Доситеј Обрадовић“  у области образовања – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим активним деловањем доприноси: – очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; – остваривању културне, просветне и научне сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом.
 

6. Награда „Вук Карадзић“  у области очувања српског језика и ћириличног писма – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: – употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.
 

7. Награда „Милош Црњански“ у области књижевности – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области књижевности и својим активним деловањем доприноси: – афирмацији савремене српске књижевности у свету.
Предлог за доделу националног признања могу да поднесу: организације дијаспоре и организације Срба у региону, удружења чије су делатности или део делатности усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,   цркве и верске заједнице. Признања ће се додељивати у виду бронзане статуе и пратеће повеље.


Текст Јавног позива и Образац пријаве на Јавни позив су објављени на сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: ЈАВНИ ПОЗИВ  и ПРИЈАВА НА ЈАВНИ ПОЗИВ.
 

Рок за достављање предлога за национална признања је 11. мај 2016. године. Предлог се доставља поштом на адресу: Министарство спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, 11000 Београд, Васе Чарапића 20, са назнаком: „Јавни позив за доделу националних признања“.
 


ОБАВЕШТЕЊЕ!

Обавештавамо све грађане, који су искористили своје право и до 2. априла 2016. године поднели захтев са потребном документацијом, да на предстојећим Изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије гласају према месту боравишта у иностранству, да ће бирачко место за бираче који бораве у Р. Аустрији, моћи да остваре на дан Избора, 24. априла 2016. године у просторијама Конзуларног одељења Амбасаде Републике Србије у Бечу, Gumpendorferstrasse 83-85, трећи спрат, 1060 Wien. Бирачко место ће бити отворено од 07:00 до 20:00 часова.


Истраживање о библиотекама у расејању

Пројекат „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори“ које спроводи Удружење грађана „Организација“ уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова представља истраживање о тренутном стању и перспективама развоја библиотека српских организација у дијаспори и региону. Сазнања овог истраживања треба да допринесу настојањима надлежних институција да унапреде комуникацију и сарадњу са школама и организацијама Срба у расејању.

Резултати истраживања ће послужити и за унапређење пројекта обогаћивања књижних фондова библиотека Срба у дијаспори и региону, који реализује Удружење издавача и књижара Србије у сарадњи са Народном библиотеком Србије.

Циљне групе истраживања су школе српског језика, организације, удружења, црквено-школске општине, самосталне библиотеке и неформалне групе које се баве очувањем националног и културног идентитета и јачања веза између матице и Срба у дијаспори и региону – без обзира на то да ли имају или немају библиотечки фонд, пошто је циљ истраживања да се идентификују проблеми и потребе у овој области.

Истраживање је финансијски помогла Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Електронски упитник за заинтересоване учеснике доступан је ОВДЕ.

Контакт и информације можете пронаћи на Facebook страници пројекта.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова