Printer Friendly Version Присуство Њ. Е. Марка Благојевића на отварању Регионалног стратешког лидерског курса на Академији националне одбране у Бечу @ 25 April 2024 08:25 PM

23. април 2024. године

Амбасадор М. Благојевић, заједно са изаслаником одбране Војске Србије пк Ж. Босанцем,  присуствовао је отварању курса Регионалног стратешког лидерства на Академији националне одбране у Бечу, који је свечано отворила К. Тарнер, министарка одбране Аустрије. Курс се реализује у оквиру иницијативе „Кремс формат“ који чине Р. Аустрија, Р. Србија, Р. Северна Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Р. Албанија.


Курс се сматра прекретницом у регионалној сарадњи, наглашавајући посвећеност миру и стабилности на Западном Балкану. Он пружа платформу за размену најбољих пракси и заједничких решења за транснационалне изазове. Курс је део регионалног програма сарадње Министарства одбране Аустрије са партнерима на Западном Балкану и покренут је 2018. године.
Испред Републике Србије курс похађају четири припадника Војске Србије и један припадник Министарства унутрашњих послова.