Printer Friendly Version Poseta Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija Eparhiji austrijsko-švajcarskoj i osvećenje spomen kapele u Mauthauzenu @ 12 June 2023 01:29 PM

10. jun 2023. godine
 

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije boravi u višednevnoj poseti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj. Pored velikog broja vernika, Patrijarha srpskog g. Porfirija dočekali su sveštenici iz različitih krajeva Austrije i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić.


Drugog dana posete, Patrijarh Porfirije posetio je Parlament Austrije i sastao se sa G. Kugler, poslanicom i predsednicom Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom, a zatim je usledio sastanak i sa S. Rab, saveznom ministarkom za integracije.
Patrijarh srpski g. Porfirije je 10. juna osveštao spomen-kapelu Svetih Srpskih Novomučenika na groblju bivšeg logora u Mauthauzenu, a zatim služio svetu arhijerejsku Liturgiju.
Pored mnogobrojnih vernika pristiglih iz svih delova Austrije ali i Otadžbine, ovome događaju prisustvovali su predsednik Republike Srpske M. Dodik, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije N. Selaković i ambasador Srbije i Austriji N. Rodić.
Koncentracioni logor Mauthauzen bio je jedan od najvećih nacističkih logora i predstavlja jedan od najvećih stratišta i simbol stradanja srpskog naroda tokom Prvog i Drugog svetskog rata.