Printer Friendly Version Посета Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Епархији аустријско-швајцарској и освећење спомен капеле у Маутхаузену @ 12 June 2023 01:27 PM

10. јун 2023. године
 

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије борави у вишедневној посети Епархији аустријско-швајцарској. Поред великог броја верника, Патријарха српског г. Порфирија дочекали су свештеници из различитих крајева Аустрије и амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић.

Другог дана посете, Патријарх српски г.Порфирије посетио је Парламент Аустрије и састао се са Г. Куглер, посланицом и председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом, а затим је уследио састанак и са С. Раб, савезном министарком за интеграције.

Патријарх српски г. Порфирије је 10. јуна освештао спомен-капелу Светих Српских Новомученика на гробљу бившег логора у Маутхаузену, а затим служио свету архијерејску Литургију.
Поред многобројних верника пристиглих из свих делова Аустрије али и Отаџбине, овоме догађају присуствовали су председник Републике Српске М. Додик, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Н. Селаковић и амбасадор Србије и Аустрији Н. Родић.

Концентрациони логор Маутхаузен био је један од највећих нацистичких логора и представља један од највећих стратишта и симбол страдања српског народа током Првог и Другог светског рата.