Printer Friendly Version Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић на конференцији „Безбедност новинара: заштита новинара у циљу заштите демократије“, у Бечу @ 7 November 2022 09:08 AM

04. новембар 2022. године

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на конференцији „Безбедност новинара: заштита новинара у циљу заштите демократије“:

 

Екселенције,

Даме и господо,

Пре скоро тачно десет година управо овде, у Бечу, усвојен је Акциони план Уједињених нација о безбедности новинара. Представља ми посебно задовољство што данас, на истом месту, имамо прилику да рекапитулирамо досадашње резултате, али и да додатно скренемо потребну политичку пажњу на ову веома важну тему.
Република Србија слободу медија види као један од значајних делова свог државног идентитета и демократског капацитета. У пуној институционалној форми и у потпуности смо посвећени осигуравању свих услова за несметан рад и развој новинарске професије. У том смислу, на националном нивоу Влада Србије је израдила одговарајућу Медијску стратегију у циљу хармонизације са међународним стандардима у области јавног информисања и медија. Желим да укажем и на наше напоре на имплементацији Стратегије развоја система јавног информисања за период 2020-2025. године. Поменута стратегија, уз анализу постојећег стања у области безбедности новинара, дефинише и конкретне мере и препоруке за побољшање укупних услова за рад новинара и медијских радника.
Србија је уједно и члан Глобалне коалиције за медијску слободу, а лично сам у свом претходном мандату у име моје земље потписао Заједничку декларацију о медијским слободама (Global Pledge on Media Freedom) на конференцији у Лондону.
Нажалост све државе света, па и Србија, имају лоша искуства у погледу безбедности медијских радника. Застрашивања, напади, па чак и убиства новинара представљају посебан проблем са којим се суочавамо. Србија је овом проблему озбиљно приступила формирајући Kомисију за истраживање убистава новинара, јер нам је од посебне важности да овакви случајеви буду под посебном пажњом законодавства и да се уложе сви могући напори како не би остали неразјашњени.
У тренутним околностима морамо имати у виду и све значајнију улогу Интернета, као и тендеције манипулисања у пласирању истинитих информација. Стога се на глобалном нивоу суочавамо се са огромним изазовима, а посебно је важно уочити да свака наша реакција мора имати посебан сензибилитет и одржати равнотежу између слободе изражавања, заштите приватности и у крајњој линији саме безбедности, како новинара, тако и јавног мњења, као коначног корисника информација.
Свесни растуће важности родне равноправности, усмерили смо додатну енергију у заштиту новинарки, посебно на Интернет платформама. Влада Србије је донела Програм за оснаживање жена у области информационо комуникационих технологија, где су осим ученица и студенткиња, у циљну групу укључене и медијске посланице - новинарке.
Такође, у циљу правовременог реаговања и сузбијања свих видова застрашивања, активирана је и хитна СОС линија за пријављивање претњи и напада на новинаре која је доступна 24 сата.
Србија придаје посебан значај имплементацији Агенде 2030 и циљевима одрживог развоја. С тим у вези, укључили смо у припрему стратешких и акционих документа у области информисања и медија широк круг чинилаца, који поред ресорних институција чине и новинарска и медијска удружења, али и цивилни сектор. Високо ценимо саветодавну и техничку помоћ и допринос Мисије ОЕБС и Делегације ЕУ која се огледа у ангажовању међународних експерата.
Даме и господо,
Свесни смо да су поменути резултати искорак у савладавању свих изазова, као и да је неопходно на националном и међународном плану уложи додатне напоре у оснаживању интегритета медијског простора и безбедности свих његових учесника. Уверавам вас да можете рачунати на Србију као поузданог партнера.
На крају,
Имајући у виду нове изазове и ризике са којима се медијски простор суочава, Србија ће наставити да активно ради на ојачању националног система заштите, мониторинга и извештавања када су у питању угрожена права, заштита и безбедност новинара, као и да учествује и подржава иницијативе, коалиције и партнерства у међународним телима надлежним за ову проблематику.