Printer Friendly Version Амбасадору Р. Србије у Аустрији Н. Родићу уручен Крст вожда Стратимировића @ 17 October 2022 11:58 AM

16.10.2022. године

Центар за развој Шајкашке одликовао је амбасадора Србије у Аустрији Небојшу Родића, Крстом вожда Ђорђа Стратимировића, за истрајавање на вредностима светосавке духовности и идејама свесрпског јединства, и у знак захвалности на доприносу који је пружио како би посмртни остаци вожда били пренети и сахрањени у Србији.
Признање му је у просторијама Амбасаде Србије у Бечу, уручио професор Иван Стратимировић, праунук вожда Ђорђа Стратимировића.


Уз захвалност вождовим потомцима, амбасадор Н. Родић је истакао да је свако признање благодарност за оно што је прошло, али истовремено и обавеза за оно што убудуће треба радити.
"Остаје да спроведемо идеју о постављању плоче, којом ће бити обележена кућа у којој је вожд Ђорђе Стратимировић живео у Бечу, као и да међу нашом дијаспором ширимо причу, истину о нашем последњем вожду, јер само тако ће и Фондација који носи његово име моћи да опстане", рекао је амбасадор Н. Родић. Додао је да признање доживљава као захвалност свим колегама из Амбасаде Србије, као и његовој породици, која је, каже, "најпресуднија" када треба радити нешто, што не бира време.
"Будите немилосрдни у захтевима, јер само тако ствари можете померити. Ако будемо ћутећи очекивали да ће се нешто догодити, знајте да неће, то ће само прашина прекрити", поручио је амбасадор Н. Родић својим гостима, представницима Центра за развој Шајкаске.Указ је прочитао свештеник Ненад Јовановић, а одликовање доделио праунук вожда Ђорђа Стратимировића.

"Сви ми носимо неки свој крст. Ова медаља нека краси Ваше груди. Она управо представља то, све вредности поштовања традиције, народа и народних интереса. Честитам Вам на том Крсту, који ћете носити, поред крста који већ носите на својим леђима, који сигурно није лак", рекао је праунук српског вожда.
Стратимировић је захвалио амбасадору Србије и на труду који је уложио да се последња жеља вожда Ђорђа Стратимировића оствари - да буде сахрањен у својој земљи, Србији.
Прошле године, на Крстовдан, посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића пренети су из Беча у Србију, и сахрањене у Манастиру Ваведења Пресвете Богородице, познатом и као Горња црква, у Сремским Карловцима.
"Хвала Вам на томе, хвала држави Србији, председнику Александру Вучићу. То је био величанствен догађај, са много људи, представника Цркве, државе, Покрајине. То је био догађај од великог значаја за нашу породицу, али можда и значајнији за државу и српски народ, јер се ту показало да Србија и народ поштују своје претке, захваљујући којима ми постојимо тамо где јесмо, у Србији, на слободној земљи, да можемо да радимо, живимо, да се рађају деца, да напредујемо", рекао је Стратимировић.
Захвалио је и Центру за развој Шајкашке, Одбору за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, председнику Одбора Александру Ђурђеву, који су, казао је, уложили огромну енергију како би се последња жеља његовог прадеде остварила.
"Али и за ово на чему даље настављају и истрајавају, оснивајући Фондацију са именом вожда Ђорђа Стратимировића. То је велика и перспективна ствар, за коју раде. Надам се и убеђен сам да ће народ и држава да потпомогну да се то даље развија на корист народа", рекао је вождов праунук.
Како се наводи у Указу, Центар за развој Шајкашке, са благословом епискога сремског Василија, и уз сагласност породице племенитих Стратимировића, нашао је за потребно да одликује амбасадора Н. Родића, за самопрегорно служење Богу и СПЦ и њеном народу, широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавких духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у знак признања за показану верност, и значајан допринос на делу сведочења вредности и очувања традиција Српске војводине.
Ђорђе Стратимировић, командант српске војске за време револуције 1848. године у Аустроугарској, српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд, потиче из угледне куће велепоседника, породице Стратимировић из Кулпина, која порекло води из Херцеговине.
Рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, а сахрањен у Бечу, где је преминуо 15. децембра 1908. године.
На иницијативу Центра за развој Шајкашке, а уз подршку потомака, породице Стратимировић, његови посмртни остаци су 27. септембра 2021. пренети у Србију, у Сремске Карловце и положени у земљи где је рођен.
Шајкашка је географски регион у Србији, заузима југоисточни део Бачке и налази се између четири општине - Нови Сад, Тител, Жабаљ и Србобран, а обједињује 14 насељених места.
Ове године, 21. фебруара, добио је спомен-плочу и улицу у Београду, поводом 200 година од рођења. Спомен плоча се налази у улици њему посвећеној, која у насељу Београд на води, води од старе поште на Савском тргу до Куле Београд.
Великим крстом вожда Ђорђа Стратимировића прошле године одликован је председник Србије Александар Вучић.