Printer Friendly Version Obeležavanje 30. godišnjice od prvog Austrijskog memorijalnog služenja parastosa u muzeju Aušvic-Birkenau @ 2 September 2022 09:50 AM

Ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić prisustvovao je svečanom obeležavanju 30. godišnjice od prvog Austrijskog memorijalnog služenja parastosa u muzeju Aušvic-Birkenau 1. septembra 1992. godine. Događaj je održan u Parlamentu Austrije 1 septembra 2022. godine uz prisustvo visokih zvanica.

Uvodnu reč održao je ministar evropskih i inostranih poslova Republike Austrije Aleksandar Šalenberg, koji je podvukao da su sećanje na Holokaust, kao i borba protiv antisemitizma glavni prioriteti Austrije na nacionalnom, evropskom i međunarodnom nivou. Prisutnima se obratio i predsednik Nacionalnog veća Austrije Volfgang Sobotka koji je označio antisemitizam kao pretnju demokratiji, vrednostima i različitostima u društvu i najavio još bližu saradnju Austrije sa  Memorijalnim centrom za sećanje na Holokaust "Jad Vašem" u Jerusalimu.

Republika Srbija je priznata je dugogodišnji partner navedenog programa.