Printer Friendly Version Nastavak podrške Austrije evrointegracijama Srbije @ 14 June 2022 10:22 AM

13. jun 2022.


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom o bilateralnim i ekonomskim odnosima, saradnji u regionu i evrointegracijama Srbije.

Sastanku sa austrijskim ministrom prisustvovala je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Predsednica Vlade je iskazala zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci evropskom putu Zapadnog Balkana, ističući da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak reformskog procesa i istovremeno čvršću saradnju unutar regiona.

Prema njenim rečima, saradnja u regionu predstavlja jedan od ključnih prioriteta ove vlade i Srbija ulaže velike napore na regionalnom umrežavanju, kako bi omogućila veću konkurentnost naše privrede i veću atraktivnost regiona za privlačenje investicija, što kao rezultat utiče na povećanje životnog standarda svih građana.

Ona je istakla da Austrija predstavlja i izuzetno važnog privrednog i trgovinskog partnera i jednog od najvećih stranih investitora u Srbiji.

Brnabić je ocenila da reforme koje Srbija sprovodi predstavljaju ulog i za intenziviranje ekonomske saradnje u budućnosti sa našim partnerima i dolazak novih austrijskih kompanija na srpsko tržište.

Šalenberg je, ocenjujući veoma pozitivno ekonomski rast Srbije u proteklom periodu, rekao da postoji interesovanje za intenziviranje ekonomske saradnje i saradnje u oblasti energetike, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije.

Brnabić je ocenila da će pitanje energetike biti jedno od ključnih pitanja za buduću srpsku vladu i jedan od najvećih izazova evropske zajednice, i u tom svetlu istakla značaj saradnje sa našim partnerima, od kojih Austrija zauzima značajno mesto.

Ministar Šalenberg je istakao da Srbija pripada evropskoj porodici i da će u tom smislu Austrija nastaviti sa podrškom evrointegracija naše zemlje.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs