Printer Friendly Version Kampanja zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji BiH @ 14 September 2021 09:11 AM

     Obaveštavamo građane Republike Srbije da je u Federaciji BiH u toku usklađivanje podataka i nekretninama katastra i zemljišnih knjiga, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda mogu da izgube pravo na imovinu koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.
     Prepreku za upis vlasničkih i drugih prava na imovinu u Federaciji BiH predstavlja činjenica da se pozivi nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, a u mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština, ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu.
     Harmonizacija, odnosno zamena i uspostavljanje novih zemljišnih knjiga vrši se na način tako što se javni poziv objavljuje samo u službenom listu Federacije BiH i dnevnim novinama pojedinačno za svaku katastarsku opštinu, koje su dostupne u Federaciji BiH, tako da izbegli i raseljeni Srbi, te njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište, ili zemljište njihovih predaka, predmet postupka, te se njihovo pravo ne uzima u obzir.
     S tim u vezi, Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu se uključila u informisanje pripadnika sprskog naroda poreklom iz Federacije BiH koji se nalaze u dijaspori da se jave Kancelariji za stručnu pravnu pomoć Republike Srpske:


Telefon: +387 554 909 40
Viber WhatsApp: +387 65 090 040
E-mail: pravnapomoc.banjaluka@rgus.org
@kancelarija za pravnu pomoc

Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:
E-mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook: @srbiufederacijibih
Twitter: @OdborF