Printer Friendly Version Кампања заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ @ 14 September 2021 09:10 AM

    Обавештавамо грађане Републике Србије да је у Федерацији БиХ у току усклађивање података и некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.
     Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или лице које неовлашћено користи српску имовину.
     Хармонизација, односно замена и успостављање нових земљишних књига врши се на начин тако што се јавни позив објављује само у службеном листу Федерације БиХ и дневним новинама појединачно за сваку катастарску општину, које су доступне у Федерацији БиХ, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште, или земљиште њихових предака, предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир.
     С тим у вези, Управа за дијаспору и сарадњу са Србима у региону се укључила у информисање припадника спрског народа пореклом из Федерације БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске:

Телефон: +387 554 909 40
Viber / WhatsApp: +387 65 090 040
E-mail: pravnapomoc.banjaluka@rgus.org
@kancelarija za pravnu pomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:
E-mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook: @srbiufederacijibih
Twitter: @OdborF