Printer Friendly Version Zahvalnost Austriji na podršci u procesu evropskih integracija @ 6 September 2021 12:58 PM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić iskazala je danas u razgovoru sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastijanom Kurcom zahvalnost na konstruktivnoj podršci i pomoći koju Austrija pruža u procesu evropskih integracija, i dodala da će Srbija i u budućnosti znati da ceni i poštuje ovo partnerstvo i snažno zalaganje Austrije unutar Evropske unije za evropski put Srbije i Zapadnog Balkana.

Premijerka je, govoreći o evropskim integracijama, istakla da očekuje da će tokom slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije napredak Srbije biti pozitivno ocenjen što će, kako je istakla, rezultirati i otvaranjem spremnih klastera.
Navodeći da će se Austrija i u budućnosti zalagati za evropsku perspektivu i članstvo Srbije u Evropskoj uniji, austrijski kancelar je čestitao na uspehu i snažnoj borbi države u očuvanju stabilne ekonomije tokom teških pandemijskih uslova.
Kurc je istakao da je Srbija važan privredni partner, dodajući da u skoroj budućnosti očekuje značajne austrijske investicije na našem tržištu, zahvaljujući, kako je objasnio, ne samo dobrom ekonomskom, već i političkom partnerstvu.

Naglašavajući da je za Srbiju stabilnost regiona izuzetno značajno pitanje, predsednica Vlade izrazila je zabrinutost zbog aktuelne situacije u pregovorima Beograda i Prištine, neuspeha u implementaciji dogovorenog Briselskim sporazumom i sigurnosti srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zbog učestalih napada.


Savezni kancelar istakao je da Austrija podržava dijalog Beograda i Prištine, koji je ocenio kao veoma značajan proces i presudan za stabilnost i napredak regiona.On je naveo da će Austrija i u budućnosti predstavljati važnog partnera Srbiji u okviru Evropske unije i pružati pomoć i podršku po svim za našu zemlju ključnim pitanjima.


Predsednica Vlade čestitala je austrijskom kancelaru na Ordenu Republike Srbije na lenti, najvišem državnom odlikovanju, uručenom za naročite lične zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa dveju zemalja.