Printer Friendly Version Захвалност Аустрији на подршци у процесу европских интеграција @ 6 September 2021 12:56 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић исказала је данас у разговору са савезним канцеларом Републике Аустрије Себастијаном Курцом захвалност на конструктивној подршци и помоћи коју Аустрија пружа у процесу европских интеграција, и додала да ће Србија и у будућности знати да цени и поштује ово партнерство и снажно залагање Аустрије унутар Европске уније за европски пут Србије и Западног Балкана.

Премијерка је, говорећи о европским интеграцијама, истакла да очекује да ће током словеначког председавања Савету Европске уније напредак Србије бити позитивно оцењен што ће, како је истакла, резултирати и отварањем спремних кластера.


Наводећи да ће се Аустрија и у будућности залагати за европску перспективу и чланство Србије у Европској унији, аустријски канцелар је честитао на успеху и снажној борби државе у очувању стабилне економије током тешких пандемијских услова.


Курц је истакао да је Србија важан привредни партнер, додајући да у скорој будућности очекује значајне аустријске инвестиције на нашем тржишту, захваљујући, како је објаснио, не само добром економском, већ и политичком партнерству.

Наглашавајући да је за Србију стабилност региона изузетно значајно питање, председница Владе изразила је забринутост због актуелне ситуације у преговорима Београда и Приштине, неуспеха у имплементацији договореног Бриселским споразумом и сигурности српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији, због учесталих напада.


Савезни канцелар истакао је да Аустрија подржава дијалог Београда и Приштине, који је оценио као веома значајан процес и пресудан за стабилност и напредак региона.


Он је навео да ће Аустрија и у будућности представљати важног партнера Србији у оквиру Европске уније и пружати помоћ и подршку по свим за нашу земљу кључним питањима.


Председница Владе честитала је аустријском канцелару на Ордену Републике Србије на ленти, највишем државном одликовању, урученом за нарочите личне заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа двеју земаља.