Printer Friendly Version Захвалност Аустрији на континуираној подршци евроинтеграцијама Србије @ 16 July 2021 05:29 PM

16. јул 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је са председником Савезног већа Савезног парламента Аустрије Петером Раглом.

Селаковић је констатовао да су односи Србије и Аустрије веома добри и да их карактеришу учестали контакти на свим нивоима.

Поручио је да су интензиван политички дијалог и сусрети званичника добра основа за даље унапређење свих видова сарадње.

Говорећи о парламентарној сарадњи, шеф српске дипломатије изразио је задовољство недавним сусретом председника два парламента и чињеницом да се међупарламентарни дијалог води и кроз парламентарне групе пријатељства. Посебно је указао да су групе пријатељства значајан инструмент и потенцијал за сарадњу, имајући у виду и бројност наше дијаспоре.

Селаковић је истакао да је чланство у Европској унији приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење и захвалио Аустрији на континуираној подршци коју нам пружа, како на највишем политичком нивоу, тако и кроз бројне програме обука и развојну помоћ.

Министар је поручио да је Србија опредељена за наставак отворене сарадње са Европском комисијом и поручио да би динамика приступних преговора требало да буде усклађенија са нашим реформским напорима, као и да се надамо скором отварању кластера.

Министар је нагласио да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета наше земље, као и да се ближим повезивањем у региону западног Балкана подстиче укупан развој и добробит свих грађана.

Према речима министра, своје опредељење за унапређење регионалне сарадње Србија је демонстрирала и солидарношћу са суседима слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији.

Када је у питању борба против корона вируса, Селаковић је изразио наду да ће, захваљујући напорима које обе земље улажу на плану превенције и имунизације становништва, ускоро успети да се изборе са свим последицама.