Printer Friendly Version Селаковић: Веома добра економска сарадња Србије и Аустрије @ 15 July 2021 05:10 PM

15. јул 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић званичну посету Аустрији започео је састанком са министарком за дигитализацију и привреду Маргарет Шрамбек са којом је разговарао о економској сарадњи, дигитализацији државне управе и дуалном образовању.

Селаковић је нагласио да је Аустрија, са уложене две милијарде 570 милиона евра у периоду од 2010. до 2020. године, друга земља инвеститор у српску економију. Посебно је истакао податак да око 900 аустријских предузећа послује у Србији, и да упошљавају око 22.000 наших грађана, као и да ти бројеви из године у годину расту.

Такође, министар је рекао да је данашњи разговор био веома значајан будући да су присуствовали и представници четири велике компаније које послују на српском тржишту.

Министар је поменуо компанију „Магна ситинг“ која практично намерава да готово целу своју производњу из Европе концентрише у Србији.

„Охрабрује нас чињеница да нису говорили само о запошљавању једноставне радне снаге, него су говорили да ће свој сектор развоја пребацити у Србију, због погодности које пружа српско тржиште - ИТ сектор“, рекао је Селаковић.

Говорећи о трговинској размени, министар је рекао да је 2020. године она износила милијарду и 70 милиона евра, што је 14 одсто ниже у односу на 2019, али да раст нашег извоза од скоро 15 одсто и увоза из Аустрије од 18 одсто показују да ћемо током ове године успети да надокнадимо оно што смо током прошле године пропустили.

Селаковић је истакао да је министарка Шрамбек похвалила податак да је Србија прва у региону увела информатику као обавезни предмет основцима и чињеницу да смо ове године имали прву генерацију од 67.000 ученика на малој матури који су прошли кроз систем таквог образовања.

Такође, министри су разговарали и о дуалном образовању, а министар Селаковић је упознао аустријску министарку са чињеницом да ове године у Србији почиње увођење дуалног образовања на нивоу универзитета.

Министар је рекао да је на састанку разговарано и о могућности сарадње у дигитализацији државне управе и навео податак да Аустрија ове године улази у програм израде возачких дозвола које ће бити интегрисане у мобилне телефоне.