Printer Friendly Version Важеће епидемиолошке мере у Републици Аустрији од 17.11.2020. до 6.12.2020. године @ 17 November 2020 12:17 PM

У циљу спречавања даљег ширења Ковид-19 у Аустрији ће бити ограничене поједине области јавног живота. С тим у вези почевши од наведеног датума важеће следеће мере:


1. Забрана напуштања места становања осим у следећим случајевима:
• Одлазак на посао
• Намиривање основних животних потреба
• Помоћ другом лицу
• Рекреација

2. Забрана социјалних контаката са особама које не живе у заједничком домаћинству. Изузетак су лица која живе сама, која имају право да се састају са једном особом из другог домаћинства.

3. Обавеза ношења заштитне маске на јавним местима у затвореном простору и обавеза држања одстојања од 1м од лица која не живе у заједничком домаћинству.

4. Школе и универзитети прелазе на наставу на даљину. И даље постоји могућност чувања деце, уколико за то постоји потреба.

5. Све продавнице и локали за пружање услуга су затворени. Од 6 до 19 сати и даље смеју бити отворене продавнице животних намирница, дрогерије, банке, поште, ауто-механичарске радионице и радионице за бицикле. Дуже радно време могуће је за апотеке и бензинске пумпе. Сваки купац мора да има 10м2 простора за куповину. Приликом куповине неопходно је ношење заштитне маске.

6. Забрањене су све приватне прославе као што су свадбе, прославе годишњица и рођендана. Сахранама сме да присуствује највише 50 особа, уз ношење заштитних маски И поштовање обаевзног размака.
7. Забрањују се контакти спортови, а спортске хале и купалишта су затворени (осим за професионалне спортисте).

8. Угоститељски објекти су затворени. Јела и пиће могу да се преузимају из локала од 6 до 19 сати или да се наручују преко курирских служби без временског ограничења.

9. Отказују се све манифестације, а библиотеке, позоришта, биоскопи и концертне сале остају затворени.

10. У домовима за старе и негу дозвољене су посете једном недељно, највише један посетилац по станару само после брзог теста односно с ФФП2-маском.

11. Дозвољено је посећивање цркви. Религијске заједнице утврђују сопствена правила ради у циљу смањивања ризика од инфекције, али у затвореним просторима постоји обавеза ношења заштитне маске.

Где могу бесплатно да се тестирам?
У Бечу постоје 2 такозване улице за тестирање (Тестстраßен), где можете бесплатно да се тестирате, ако испуњавате критеријуме за тест.  Можете се довести својим возилом (Дриве-Ин) или доћи пешке (Wалк-Ин). „Тестстраßен“ су отворене од понедељка до недеље од 06:00 до 21:00 сати .
„Тестстраßен“ стоје на располагању само људима који у Бечу живе или раде.

• Без симптома: Тестстраßе код Ернст-Хаппел-стадиона
• Без симптома или с лакшим симптомима: Тестстраßе на Донауинсел-у – Флоридсдорфер Брüцке
У обе „Тестстраßен“ тестира се на основу  „Гургелтест“-а (мућкање течности у грлу).

У случају да имате симптоме сличне грипу можете отићи у неку од ординација с посебним локалом за тестирање (Цхецкбоx-Ординатион) и тамо урадити антиген-тест на ЦОВИД-19. „Цхецкбоxен“ су отворени сваког дана од 7 до 19 сати. Обавезна је претходна најава. Термини могу да се доделе најраније 3 дана унапред.