Printer Friendly Version РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ @ 16 May 2020 03:09 PM

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију.

Улазак у земљу је, изузетно, могућ под следећим условима:

1. За држављане Републике Србије и стране држављане са регулисаним привременим боравком или сталним настањењем у Републици Србији и акредитованим члановима страних ДКП у Р. Србији, улазак у земљу је могућ уз претходну најаву и сагласност МУП-а Р. Србије.

Ради најаве путовања и добијања сагласности МУП-а потребно се обратити Конзуларном одељењу Амбасаде Р. Србије у Бечу (доставити следеће податке: име и презиме, пол, ЈМБГ, број пасоша, адреса у иностранству, пребивалиште у Србији, контакт телефон и регистарске ознаке аутомобила уколико се планира путовање аутомобилом).

Држављани Р. Србије који поседују горе наведено одобрење могу ући у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор (изолација у кућним условима) ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата.

Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.

Држављани Р. Србије који приликом уласка немају тест, при чему не показују симптоме заразне болести COVID-19, биће стављени под санитарни надзор (изолација у кућним условима 14 дана);

Држављани Р. Србије код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу с протоколом, што су дужни да прихвате.

2. За стране држављане, који немају регулисан боравак у Републици Србији улазак у Р. Србију је могућ уколико:

- поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата и

- имају дозволу за улазак коју издаје радно тело Владе Р. Србије (Комисија).

Ради најаве путовања потребно се обратити свом дипломатско-конзуларном представништву у Р. Србији. За више информација о процесу аплицирања за дозволу радног тела Владе (Комисије) обратити се на мејл: info.covid-19@gov.rs.

Деца страни држављани до 12 година не морају да имају тест уколико родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства поседују горе наведени негативан тест.

Гранични прелази за излазак путника из земље никада нису били ни затварани, те, са становишта органа Републике Србије, не постоје никакве сметње и посебне формалности приликом напуштања територије Републике Србије (осим уобичајене контроле докумената). С друге стране, улазак лица са територије Р. Србије на територије суседних држава зависи (и) од режима поменутих држава, односно отворености њихових граница за улазак путника.