Printer Friendly Version REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU @ 16 May 2020 03:02 PM

Odlukom o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, koja je doneta u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 zatvoreni su svi granični prelazi za ulazak putnika u Republiku Srbiju.

Ulazak u zemlju je, izuzetno, moguć pod sledećim uslovima:

1. Za državljane Republike Srbije i strane državljane sa regulisanim privremenim boravkom ili stalnim nastanjenjem u Republici Srbiji i akreditovanim članovima stranih DKP u R. Srbiji, ulazak u zemlju je moguć uz prethodnu najavu i saglasnost MUP- a R. Srbije.

Radi najave putovanja i dobijanja saglasnosti MUP – a potrebno se obratiti Konzularnom odeljenju Ambasade R. Srbije u Beču (dostaviti sledeće podatke: ime i prezime, pol, JMBG, broj pasoša, adresa u inostranstvu, prebivalište u Srbiji, kontakt telefon i registarske oznake automobila ukoliko se planira putovanje automobilom).

Državljani R. Srbije koji poseduju gore navedeno odobrenje mogu ući u Republiku Srbiju bez određivanja mera stavljanja pod zdravstveni nadzor (izolacija u kućnim uslovima) ako poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata.

Deca do 12 godina ne moraju imati test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ako roditelj, staratelj ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta poseduju negativan test. Državljani R. Srbije koji prilikom ulaska nemaju test, pri čemu ne pokazuju simptome zarazne bolesti COVID-19, biće stavljeni pod sanitarni nadzor (izolacija u kućnim uslovima 14 dana).

Državljani R. Srbije kod kojih se uočavaju simptomi zarazne bolesti COVID-19, odmah se upućuju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu i prema njima se postupa u skladu s protokolom, što su dužni da prihvate.

2. Za strane državljane, koji nemaju regulisan boravak u Republici Srbiji ulazak u R. Srbiju je moguć ukoliko:

- poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata i

- imaju dozvolu za ulazak koju izdaje radno telo Vlade R. Srbije (Komisija).

Radi najave putovanja potrebno se obratiti svom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u R. Srbiji. Za više informacija o procesu apliciranja za dozvolu radnog tela Vlade (Komisije) obratiti se na mejl: info.covid-19@gov.rs.

Deca strani državljani do 12 godina ne moraju da imaju test ukoliko roditelj, staratelj ili lice iz porodičnog domaćinstva poseduju gore navedeni negativan test.

Granični prelazi za izlazak putnika iz zemlje nikada nisu bili ni zatvarani, te, sa stanovišta organa Republike Srbije, ne postoje nikakve smetnje i posebne formalnosti prilikom napuštanja teritorije Republike Srbije (osim uobičajene kontrole dokumenata). S druge strane, ulazak lica sa teritorije R. Srbije na teritorije susednih država zavisi (i) od režima pomenutih država, odnosno otvorenosti njihovih granica za ulazak putnika.