Printer Friendly Version Интервју ПР А. Вучића дневном листу „Стандард“ @ 22 October 2019 09:33 AM

     Српски председник Александар Вучић видно је разочаран Европском унијом и намерава да се фокусира на регионалну политику. Дијалог са Косовом поново би требало да буде успостављен пре парламентарних избора који се одржавају у марту.

 

 


     „Стандард“: Који су услови за поновно успостављање дијалога са Косовом?
     ПР Вучић: Постоји само један услов. Таксе морају бити укинуте. А онда можемо да разговарамо о свим осталим стварима, без било каквих предуслова. Ипак, ако неко већ пре могућег дијалога каже: нећемо да разговарамо о територијама, нећемо да разговарамо о давању аутономног статуса Северу. Шта нам преостаје за разговоре? У таквим околностима, нема преговора.


     „Стандард“: Аљбин Курти, могући нови премијер Косова, могао би да укине таксе, али он се залаже за принцип реципроцитета. Србија би онда требало да призна косовске таблице на аутомобилима који улазе у Србију. Да ли можете да замислите да би дијалог могао да буде настављен под овим условима?
     ПР Вучић: Курти не чита шта је договорено. Већ постоји договор око регистарских таблица. Али ако Курти жели да предложи неки нови аранжман, хајде онда да видимо шта је то што предлаже и шта можемо да урадимо по том питању. Они никада нису били држава, из тог разлога су фрустрирани и зато говоре о глупим стварима.


     „Стандард“: Да ли бисте икада признали Косово као државу и равноправног члана међународне заједнице?
     ПР Вучић: То је за нас једно тешко питање. Али видећемо шта они говоре и због чега нешто говоре. Наравно, желимо и да чујемо шта мисли ЕУ. ЕУ до сада није Србији постављала услове. Чули смо од Америке да би то могло да се промени, али то исто желимо да чујемо и од наших европских партнера. Не могу да искључим да ће ЕУ, у неком тренутку, захтевати од нас признање, али до сада то нису чинили. Њихова идеја је решење по моделу две Немачке, без формалног признања од стране Србије. То би наравно за Србију било много једноставније.


     „Стандард“: Већ сте помињали територије. Уколико би дошло до признавања
Косова, да ли би то значило у постојећим границама? Или ово искључујете као могућност?

     ПР Вучић: Могу вам слободно рећи да то, скоро па апсолутно, искључујем.


     „Стандард“: Да ли то значи да до признања може доћи само уколико дође до промене граница или размене територија?
     ПР Вучић: Није вероватно да ћемо ми признати Косово. Не мислим да ће се то догодити. Али не можемо затворити врата дијалогу. Обе стране морају мало да изгубе да бисмо дошли у win-win  ситуацију. Не може се дозволити да они добију све, признање, нашу територију и наш народ. Шта добијамо ми? Могуће чланство у ЕУ за 10 година? И ко нам то гарантује? Да ли ће то бити иста гаранција какву је добила Северна Македонија, којој је обећано да ће отворити преговоре?


     „Стандард“: Француска је блокирала отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, иако је обећано другачије. Какав то сигнал шаље Балкану?
     ПР Вучић: Ово „НЕ“ ће у Србији довести до тога да ЕУ постане још непопуларнија и да људи имају мање поверења у њу. Али, као и увек, надамо се да Емануел Макрон само говори о будућности Уније из Француског угла. Ипак, ми се сами бринемо о себи. Морамо да решимо наше интерне, регионалне односе. Поред тога, ми имамо добре односе и са Кином, Русијом и Турском.


    „Стандард“: Значи, план Б?
     ПР Вучић: Не, то није план Б, али морамо да идемо напред. Нећу почети да плачем или да штрајкујем глађу испред институција у Бриселу, како бисмо отворили два или три поглавља. Ја нисам сањар, већ веома рационалан.


     „Стандард“: Желите да формирате мини-Шенген, заједно са премијером Северне Македоније и Албаније. Када бисмо могли да очекујемо ову царинску унију?
     ПР Вучић: Крај 2022. године је реалан датум. Више се не ради о замору због проширења у ЕУ, већ се ради о томе да се избегава пријем нових чланица у скоријој будућности. Из тог разлога желимо да се сконцентришемо да омогућимо слободу кретања између себе.


     „Стандард“: Честитали сте господину Хандкеу на Нобеловој награди за књижевност? Да ли га познајете?
     ПР Вучић: Још увек нисам имао прилику са њим да разговарам. Али сам га позвао да му честитам. Такође имам и његове књиге, које ћу прочитати пре него што он дође у Србију.


     „Стандард“: Да ли он планира долазак у Србију?
     ПР Вучић: Да, он ће бити мој гост. И због тога сам јако поносан. Он је показао како би један интелектуалац требало да се понаша. Током кризе у бившој Југославији понео се на један веома моралан начин. Био је другачији него сви други, и због својих политичких ставова је доста тога изгубио, али то му није сметало. Његов интелектуални поглед на ситуацију тада био је вреднији од новца или било какве материјалне ствари. У Француској, али и у другим државама, његова дела склоњена су са репертоара. Ипак, то није утицало на његову позицију. Из тога видимо о колико снажном човеку се ради, о некоме ко се не плаши да изнесе оно што мисли и коме је стало до моралног кредибилитета, без обзира да ли се некоме његови ставови свиђају или не.


     „Стандард“: Мислите ли да је његова позиција била исправна?
     ПР Вучић: Не желим да говорим о томе. Из његовог угла, он је био у праву. Али када ме неко пита о Милошевићу, моје питање је како рачунамо ствари? Ми смо на крају изгубили највећи број људи, наша земља је уништена, и тек сада смо успели да достигнемо БДП који смо имали 1990. године. То значи да смо изгубили 30 година. Да ли је то Милошевићева кривица или кривица других? Ја верујем да кривица лежи и у другима, али исто тако за то су криве његове погрешне процене и ми сами. Овако мисли и свако други у Србији. Ипак Петар Хандке је у потпуности био у праву када је говорио о улози Западних држава. Било је потпуно непотребно бомбардовати ову земљу