| |     Ћирилица | Deutsch  
Naslovna
U Muzeju književnosti otvorena izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“

Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svečano je otvorena  26. aprila u Muzeju književnosti u Beču.  Uz prisustvo stotinak gostiju izložbu je otvorio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, a prisutnima su se obratili privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u R. Asutriji Goran Bradić, u ime autorskog tima izložbe dr Milena Đorđijević, kao i prof. Gordana Ilić Marković sa Instituta za slavistiku na Univerzitetu u Beču.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat“, a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.


Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svojevrsna je putanja srpske književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji ovog naroda. Obuhvata književnost koju su stvarali najpre revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u književnosti posleratne avangarde. Od posebnog je značaja i tzv. krfski period srpske književnosti u kome se, u gotovo nemogućim uslovima, srpska književnost održala i nastavila da živi.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/2719922/izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-u-becu.html

http://www.kurir.rs/austrija/ovo-je-nekada-bilo-nezamislivo-u-becu-otvorena-izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-clanak-2805887

http://www.tanjug.rs/mobile/full-view.aspx?izb=326353


 


Verzija za štampu
Vesti