| |     Ћирилица | Deutsch  
Naslovna
Izbori za predsednika Republike - glasanje u inostranstvu

 

 Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas da su Izbori za predsednika Republike Srbije raspisani za 02. april 2017. godine.
Želimo da vas ovim putem obavestimo da građani Republike Srbije, koji se nalaze u inostranstvu, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ako se do 11. marta 2017. godine prijave za glasanje u inostranstvu - u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u kojem nameravaju da glasaju, bez obzira da li su se ranije prijavljivali i da li se nalaze na prethodnim glasačkim spiskovima za glasanje u inostranstvu.
Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Da bi se to pravo ostvarilo:
Građani najpre treba da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak (pristupanjem preko sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R.Srbije unošenjem svog JMBG na sledeću adresu: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal).

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu;
b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:
- zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i
- zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu.

Popunjene i potpisane zahteve (digitalni potpis ne možemo prihvatiti), kao i kopiju važećeg ličnog dokumenta R.Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG) potrebno je dostaviti faksom (01/544 7595), elektronskim putem (konzularno.bec@mfa.rs) ili poštom na adresu:

Botschaft der Republik Serbien
Konsularabteilung
Gumpendorferstr. 83-85
A-1060 Wien

Popunjene i potpisane zahteve uz fotokopiju pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG moguće je predati i lično u prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade u Beču svakog dana od 09.00-22.00, a 11. marta do 24.00 časova.

Beč, 3. mart 2017.

 

O B A V E Š T E Nj E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU


Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.


Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.


Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.


Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.


Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.


Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

zahtev za upis u birački spisak podatka da ce birač glasati u inostranstvu

zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u R.Srbiji

 


Verzija za štampu
Vesti