| |     Ћирилица | Deutsch  
Naslovna
Polaganje venaca u Mauthauzenu, Rajferdorfu, Melku, Ašahu, Ebenzeu i Guzenu

15. maj. 2016. – Delegacija republike Srbije, koju je predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Dragan Popović, u pratnji predstavnika Ambasade Republike Srbije u Beču, srpskih udruženja, dijaspore i Srpske pravoslavne crkve u Austriji, uz učešće kadeta Policijskih akademija iz Beograda i Banja Luke, položila je vence povodom 71. godišnjice od oslobođenja logora Mauthauzen na Spomenik jugoslovenskim žrtvama, kao i na Centralni spomenik na Apel placu i odala počast srpskim žrtvama.
Kroz logor Mauthauzen prošlo je nešto više od 200.000 ljudi, a stradalo je oko 90.000. Procenjuje se da je u “fabrici smrti”  stradalo između 3.500 do 4.000 Srba.     

 
Venci su položeni i na vojnom groblju u Rajferdorfu, gde počiva 8.000 srpskih vojnika i interniraca iz Prvog svetskog rata, na vojnom groblju u Ašahu, gde je sahranjeno 5.625 srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, kao i u Melku na Spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, ubijenim, poginulim i umrlim u ropskim uslovima rada na izgradnji podzemnih fabrika oružja.


Prethodnog dana delegacija je obišla i položila vence na Spomenike jugoslovenskim borcima i žrtvama fašističkog terora ubijenim u periodu 1941-1945. godine u Ebenzeu i Guzenu.
 

Neka je večna slava svim nevino stradalim žrtvama.
 

link: Мinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjа

 

Mauthauzen

 Rajferdorf

 

Ašah

Melk

 


Verzija za štampu
Vesti