| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Дан сећања на прогнане и страдале Србе

Поштовани суграђани,

Поводом обележавања 5. августа, Дана сећања на прогнане и страдале Србе у ратним сукобима током 90-их година, желео бих да Вас и чланове Ваших породица  позовем да заједно присуствујемо богослужењу и парастосу у Храму Светог саве у Бечу (Veithgasse 3, A-1030 Wien) – у суботу, 5. августа. 

Жеља нам је да заједнички одамо пошту жртвама и на достојанствен начин обележимо датум у знак сећања на прогон и страдање Срба на простору бивше Југославије.

Хрватске војне, паравојне и полицијске јединице су пре 22 године, само током операције „Олуја“, у првој недељи августа, протерали више од 250.000 Срба из Крајине. Кроз друге „војно-полицијске акције“, операције у  источној и западној Славонији, те са других територија и градова Хрватске током 90-их година прогнано је још најмање толико Срба. Кроз те акције, али и друге методе притисака, напада на Србе, њихове објекте и Српску православну цркву, подстицањем антисрпског расположења, редефинисањем историје и чињеница из Другог светског рата, те глорификацијом усташства и неофашизма удео српског становништва у укупној популацији те државе за само неколико година смањен је са преко 12 процената на испод 4 одсто!!   

Уз напомену да ће богослужење почети у 08.00 часова, а парастос у 10.00 часова, желео бих да Вас обавестим да ће 5. август убудуће, попут Дана победе над фашизмом (9. Мај) и Дан победе у Првом светском рату (11. новембар),  бити у календару обавезног обележавања догађаја из наше историје. 

Амбасадор Перо Јанковић


Верзија за штампу
Вести