| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Комеморација у Маутхаузену, Рајфердорфу, Мелку, Ашаху, Ебензеу и Гусену – откривене спомен-плоче српским жртвама у Маутхаузену и Гузену


7. мај. 2017. – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Александар Вулин, који је поводом 72. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен предводио делегацију Републике Србије, открио је новопостављену спомен-плочу српским жртвама.

Откривању споменика и комеморацији су присуствовали представници Амбасаде Р. Србије у Бечу и Генералног конзулата Р. Србије у Салцбургу, затим представници српских удружења, дијаспоре и Српске православне цркве у Аустрији, кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијске академије, као и ученици Гимназије из Бруса који су победили на такмичењу ''Да рат остане само игра''.


Новооткривену спомен-плочу освештао је протојереј ставрофор Драган Мићић, а венце су положили делегације Пољске, Италије, Русије, Украјине, Албаније…


Након што је положио венац на централном споменику у Концентационом логору Маутхаузен, министар Вулин и делегација Р. Србије напустили су комеморацију у знак протеста због присуства делегације „Косова“ на скупу и уложили званичан протест.


Кроз логор Маутхаузен прошло је нешто више од 200.000 људи, а страдало је око 120.000. Процењује се да је у “фабрици смрти”  од преко 7.000 заточених Срба страдало између 3.500 до 4.000.


У меморијалном центру бившег Концетрнационог логора Гузен (подлогор Конц. логора Маутхаузен), помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић открио је спомен-плочу страдалим Србима.    

   
Венци су положени и на војном гробљу у Рајфердорфу, где почива 8.000 српских војника и интернираца из Првог светског рата, на војном гробљу у Ашаху, где је сахрањено 5.625 српских војника из Првог светског рата, као и у Мелку на Споменик борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, убијеним, погинулим и умрлим у ропским условима рада на изградњи подземних фабрика оружја.


Делегација је обишла и положила венце на Споменике југословенским борцима и жртвама фашистичког терора убијеним у периоду 1941-1945. године у Ебензеу.


Представници Амбасаде Р. Србије у Бечу положили су венце и на Централном гробљу у Бечу на споменик југословенским и српским жртвама у Другом светском рату. 
Нека је вечна слава свим невино страдалим жртвама.


http://www.minrzs.gov.rs/cir/aktuelno/item/8458-ministar-vulin-ko-cuti-da-se-fasizam-vraca,videce-ga-u-svojoj-zemlji

http://www.kurir.rs/austrija/vulin-u-logoru-smrti-komemoracija-zrtvama-mauthauzena-clanak-2818811
 


Верзија за штампу
Вести