| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
У Музеју књижевности отворена изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“

Изложба Народне библиотеке Србије „Српска књижевност у Првом светском рату“ свечано је отворена у  26. априла у Музеју књижевности у Бечу.  Уз присуство стотинак гостију изложбу је отворио управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, а присутнима су се обратили привремени отправник послова Горан Брадић, и у име ауторског тима изложбе др Милена Ђорђијевић, као и проф. Гордана Илић Марковић са Института за славистику на Универзитету у Бечу.

Изложба је реализована у оквиру пројекта „Еуропеана збирке 1914-1918: сећање на Први светски рат“, а помогло ју је Министарство културе и информисања Републике Србије.


Ово је прво гостовање репрезентативне изложбе „Српска књижевност у Првом светском рату“ у Аустрији, којом је Народна библиотека Србије обележила велики јубилеј - стогодишњицу почетка Првог светског рата.
Изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“ својеврсна је путања српске књижевности током једног од најтежих периода у историји овог народа. Обухвата књижевност коју су стварали најпре револуционари и омладинци, те ону која је настајала у затворима, рововима и збеговима, центре у егзилу, све до повратка ратника и зачетка нових тенденција у књижевности послератне авангарде. Од посебног је значаја и тзв. крфски период српске књижевности у коме се, у готово немогућим условима, српска књижевност одржала и наставила да живи.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/2719922/izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-u-becu.html

http://www.kurir.rs/austrija/ovo-je-nekada-bilo-nezamislivo-u-becu-otvorena-izlozba-srpska-knjizevnost-u-prvom-svetskom-ratu-clanak-2805887

http://www.tanjug.rs/mobile/full-view.aspx?izb=326353


 


Верзија за штампу
Вести