| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Српски рукописи у Бечу

Велики је број старих српских књига расутих по целом свету - од Јерусалима и Синаја, преко Свете Горе и Хиландара до градова широм Европе. Чувају се у депоима иностраних музеја, архива и библиотека - у одговарајућим условима, али, ипак, далеко од очију јавности. Године 2009. Библиотека српске патријаршије покренула је пројекат Истраживање и прикупљање српских рукописа у иностраним збиркама. До сада су прегледане и проучене збирке старих рукописа у Чешкој, Словачкој и Мађарској. Током 2015. и 2016. године вршена су истраживања у Аустријској националној библиотеци у Бечу, где се чува више од 160 српских средњовековних рукописа.


Научну комисију чине Зоран Недељковић, управник Библиотеке српске Патријаршије, професори Универзитета у Београду Бранислав Тодић, Зоран Ракић, Ирена Шпадијер, Зоран Ранковић; управница Матице српске Душица Грбић и начелник Археографског одељења Народне библиотеке Србије Владан Тријић.


Први пут један научни тим из Србије систематски истражује ову збирку у Бечу, а важности овог истраживања доприносе средњовековни српски рукописи различите садржине, који потичу из свих српских крајева и богат су извор за проучавање историје језика и друштвено-културних кретања Срба.

Први део: линк

Други део: линк

Све емисије серијe “Старо српско писано наслеђе”


Верзија за штампу
Вести