| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Полагање венаца у Маутхаузену, Рајфердорфу, Мелку, Ашаху, Ебензеу и Гусену

15. мај. 2016. – Делегација републике Србије, коју је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије Драган Поповић, у пратњи представника Амбасаде Републике Србије у Бечу, српских удружења, дијаспоре и Српске православне цркве у Аустрији, уз учешће кадета Полицијских академија из Београда и Бања Луке, положила је венце поводом 71. годишњице од ослобођења логора Маутхаузен на Споменик југословенским жртвама, као и на Централни споменик на Апел плацу и одала почаст српским жртвама.

Кроз логор Маутхаузен прошло је нешто више од 200.000 људи, а страдало је око 90.000. Процењује се да је у “фабрици смрти”  страдало између 3.500 до 4.000 Срба.       

Венци су положени и на војном гробљу у Рајфердорфу, где почива 8.000 српских војника и интернираца из Првог светског рата, на војном гробљу у Ашаху, где је сахрањено 5.625 српских војника из Првог светског рата, као и у Мелку на Споменик борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, убијеним, погинулим и умрлим у ропским условима рада на изградњи подземних фабрика оружја.

Претходног дана делегација је обишла и положила венце на Споменике југословенским борцима и жртвама фашистичког терора убијеним у периоду 1941-1945. године у Ебензеу и Гузену.

Нека је вечна слава свим невино страдалим жртвама.

 

линк: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

Mаутхаузен

 Рајфердорф

 

Ашах

Мелк

 


Верзија за штампу
Вести