| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Интервју ППВ и МСП Ивице Дачића за аустријски дневни лист "Die Presse" 28.08.2014.

 

"Руске санкције би за Србију биле самоубиство"

 

„Die Presse“: Србија преузима ускоро председавање ОЕБС-ом. Имате добре односе са Москвом. Имате ли нових идеја за смиривање украјинске кризе?

 

Ивица Дачић: Србија ће наставити курс који је задала Швајцарска током председавања ОЕБС-ом. Три тачке су битне: ОЕБС мора да организује надгледање украјинско-руске границе, да побољша хуманитарну ситуацију у источној Украјини и отвори дијалог.

Импотентна гранична мисија ОЕБС-а тренутно има само симболичан карактер.

Премало је посматрача ОЕБС-а на граници. Треба донети још неке одлуке. Србија је пријатељ Русије и ЕУ, тежи ка чланству у ЕУ. Због тога желимо током нашег председавања да будемо веома конструкртивни. Наше председавање треба да буде прихватљиво за све стране. Током припрема за преузимање председавања разговараћу са свим важним актерима – са Немачком, ЕУ, САД, као и са Украјином и Русијом.

 

Бити пријатељ и са ЕУ и са Русијом би могло Србију да стави пред дилему. Да ли осећате притисак са обе стране?

Ако би обе стране биле незадовољне, онда би то био добар знак. Налазимо се у веома деликатној ситуацији. Руси су љути зато што стално истичемо да подржавамо територијални интегритет Украјине и не прихватамо анексију Крима. С друге стране, ЕУ је веома љута због тога што нисмо увели санкције Русији.

Зашто нисте, као Норвешка, увели санкције Русији?

Србија још увек није пуноправна чланица ЕУ. За Србију би било економско самоубиство када би увела санкције Русији. Ми смо 100% зависни од руских енергената.

Ко је у Европи желео да се Србија прикључи санкцијама против Русије? Швеђани? Балтичке земље?

Нећу наводити имена. Мање земље са изузетно екстремним односом према Русији. Они стално постављају питање зашто не уводимо санкције.

 

Да ли поменуте земље то питање желе да вежу за приступ Србије ЕУ?

Наравно, али Србија још увек није отворила поглавље 31 (Спољна, безбедносна и одбрамбена политика). Тек на крају преговарачког процеса наша спољна политика мора да буде на линији са ЕУ.

Мислите ли да ће санкције ЕУ против Русије функционисати?

Санкције најчешће штете становништву, а не доносиоцима одлука. Оне неће уопште променити руску позицију. Од руских противмера пати и Европа. Треба покушати да се покрене дијалог са Украјином. Русија мора да буде део решења.  

 

Који би био први корак?

Примирје, а затим дијалог. Ја не желим да делим савете. Ми смо, међутим, имали то искуство да се блокаде без дијалога не могу савладити. Немачка би могла да буде посредник у овом конфликту.

Да ли је ЕУ, према Вашем мишљењу, испровоцирала Русију када је понудила Украјини Споразум о придруживању?

Украјина мора сама да одлучи да ли жели или не жели да буде у ЕУ. Требало је да Русија  буде више укључена у овај дијалог. А Украјина није смела да се стави пред алтернативу: или Украјина или Русија. Тако је могло да се избегне да се Русија осећа угрожено.

 

Шта очекујете од конференције о Балкану која се одржава у четвртак у Берлину?

Веома сам захвалан Ангели Меркел што је иницирала ову конференцију и упутила један такав сигнал. Следеће године ће се конференција одржати у Аустрији, 2016. у Француској.  То значи да ЕУ сматра Балкан озбиљним партнером.

Ми ћемо у Берлину евалиурати процес проширења, усагласити спољнополитичке позиције и разговарати о економским пројектима као што су изградња путева и железничке инфраструктуре. Балкан је био предуго регион конфликата. Желимо да нас ЕУ у миру уједини. Србија ће при том бити стабилизујући фактор.

 

Учешће министра Дачића на панел дискусији у оквиру конференције посвећене Првом светском рату под називом "1814, 1914, 2014 - лекције из прошлости, визија за будућност" (Салцбург, 25-29. август 2014. године)


Верзија за штампу
Вести