| |     Latinica | Deutsch  
Насловна
Постављање спомен плоче Сави Мркаљу

На фасади Саборне цркве Светог Саве (Veithgasse 3, 1030 Беч) постављена је и 18.11.2016. свечано откривена спомен плоча нашем филологу, песнику и реформатору српског језика Сави Мркаљу (1783-1833.).


Спомен плоча је постављена на иницијативу проф. Гордане Илић-Марковић, Инситут за славистику Беч и проф. Душана Иванића из Београда. Иницијативу су подржали Српска академија наука и уметности, Министарство културе Републике Србије, Српско књижевно друштво и Амбасада Републике Србије у Бечу. 

   


О животу и делу Саве Мркаља и његовом доприносу реформи српског језика и правописа говорио је др Милош Окука, нагласивши да је и сам Вук Караџић прихватио његово ортографско решење, које посебно подвлачи у својој „Писменици“ речима да „не може друге азбуке употријебити него Мркаљеву, јербо за серпски језик лакша и чистија не може бити од ове“.


Присутнима се обратио и отац Крстан Кнежевић, заменик Владике аустријско-швајцарског господина Андреја и настојатељ цркве, истичући да је Сава Мркаљ био и монах, да је у Бечу 1833. године преминуо, те да је и логично да се спомен плоча нађе на зиду Храма Светог Саве.


Изливање плоче било је поверено академском вајару Љубиши Манчићу из Београда и уметничкој ливници „Кузмановић“. Уметничко решење за спомен плочу креирала је Љубица Мркаљ, уметница из Париза и потомак Саве Мркаља.


Свечаном откривању спомен плоче испред Амбасаде присуствовали су амбасадор П. Јанковић и конзул Т. Сантрач, а након свечаности у просторијама Амбасаде Републике Србије приређен је пригодан коктел.


Верзија за штампу
Архива вести